Hopp til hovedinnhold

Hva skal jeg fordype meg i?

Normal People av Sally Rooney har nå også blitt tv-serie

Det finnes mange muligheter når det gjelder valg av emne og tekster til fordypningsoppgaven, men selv om mulighetene er mange, er det ikke alltid like lett å bestemme seg for hva man vil fordype seg i.

Vi vil prøve å hjelpe deg på vei, og har laget en oversikt med emner vi vet er populære og som egner seg til en fordypningsoppgave i norsk (tidligere kalt særemne). Her finner du tekster som kan være interessante, spennende og kjekke å fordype seg i. Du finner både nye og gamle tekster. Et godt tips når du skal i gang med å lage problemstilling, er å tenke gjennom hva du ser for deg at du skal finne ut ved å velge de tekstene du har valgt.

Hvis du vil du jobbe med sjangerstudium kan du finne artikler og videoer om de ulike sjangerne her.

Send oss e-post om det er emner knyttet til fordypningsoppgaven som du vil vi skal lage film om. Vi setter stor pris på alle tilbakemeldinger!

Ta også en titt på andre anbefalte nettsteder og tips til sekundærlitteratur i artikkelen Hvor finner jeg sekundærlitteratur?

Hvis du har lyst til å lage fordypningsoppgave om bøker som har blitt filmatisert, kan vi anbefale nettsidene til Bergen offentlige bibliotek. Her finner du blant annet en fin oversikt over filmatisert norsk litteratur. Velger du å fordype deg i adaptasjon, for eksempel fra bok til film, er det viktig at du setter deg inn i både litterær analyse og analyse av film. Du kan også finne en artikkel om temaet her. 

 

Hvordan gjennomføre et emnestudium? 

Dersom du jobber med et emnestudium er det viktig å huske at det er boka eller bøkene du velger å fordype deg i, den litterære teksten, som skal være i sentrum i oppgaven din. Du skal altså ikke fordype deg i et tema generelt, men fokusere på hvordan temaet kommer til uttrykk i teksten, for eksempel ved hjelp av litterære virkemidler. Det er også viktig å gjøre rede for temaet via faglig analyse og tolkning: Hvorfor og hvordan kan du påstå at for eksempel kjærlighet ser ut til å være temaet i teksten? Hva har dette temaet med kjernen i teksten å gjøre?

Det er viktig, og ofte er det til og med påkrevd, at du bruker sekundærlitteratur i oppgaven. Sekundærlitteraturen det her er snakk om, er fagbøker om litteratur. Det kan for eksempel være bøker/artikler om litterær analyse, om en relevant litterær epoke e.l. Husk at du skal analysere boka/bøkene du velger deg, altså primærteksten (hovedteksten) din. Da er det viktig at du bruker relevante fagspråk og begreper på riktig måte. Det er lurt å både bruke norskboka di og andre sekundærkilder for å finne disse begrepene.  Du kan lese mer om sekundærlitteratur her.

 

Viktige spørsmål å stille til den litterære teksten og emnet

Hvor i boka kommer temaet spesielt godt frem/ hvilke avsnitt bør jeg velge ut og analysere grundigere? 

Hvordan belyser forfatteren temaet i boka? Bruker han for eksempel noen litterære virkemidler for å fremheve temaet? 

 

 

Klikk deg inn på hvert enkelt emne for tips om bøker, filmer osv.

Barndom og oppvekst

Kjønnsidentitet og seksualitet

Prostitusjon, menneskehandel og slavearbeid

Biografiske romaner

Klima, miljø og olje

Reiser og steder

Bærekraftig utvikling

Krig

Rus

Det vanskelige livet

Kulturmøter, innvandring og rasisme

Sykdom, sorg og død

Ekteskap og familie

 

Tabuer og forbudte bøker

Folkehelse og livsmestring

Mannsrollen

Ungdom og student

Forelskelse og kjærlighet

Musikk

Vold og ondskap

Humor

Politikk og samfunn

 

Google+