Hopp til hovedinnhold

Bøker om forelskelse og kjærlighet

Bøker om forelskelse og kjærlighet

Bøker om forelskelse, kjærlighet, kjærlighetssorg og singelliv. 

Emnet forelskelse og kjærlighet er alltid aktuelt, og det kan egne seg til å sammenligne på tvers av tid, men også fra ulike ståsted.  

Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.

En del romaner er også tilgjengelig i appen eBokBib . For å komme i gang med eBokBib trenger du lånekort og pinkode, så kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke eBokBib, som virker  på enheter med Android eller iOS.

Romaner

Andersson, Lena: Rettsstridig forføyning: En  roman om kjærlighet

Ester Nilsson er poet og essayist og et fornuftig menneske i en fornuftig relasjon. En dag får hun en forespørsel om å holde et foredrag om kunstneren Hugo Rask. Fra om med det øyeblikket blir tilværelsen hennes endret og formet av et i utgangspunktet uskyldig, men altoppslukende begjær. Rettsstridig forføyning er et tidløst drama om lidenskap og makt, frihet og fornuft, som forfatteren ikke bare iscenesetter, men dissekerer. Med djerv humor og enestående presisjon, blottlegger Lena Andersson forelskelsens systematiske selvbedrag. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 183 s. Utgitt i 2015. 

 

Rettsstridig-forf-yning_Fotokreditering-Gyldendal

 

 

Arnfinnsen, Kjersti: De siste kjærtegn

Birgitte Solheim har blitt så gammel at de fleste av vennene hennes er døde. Ensom og skrøpelig tilbringer hun det meste av tiden i leiligheten sin i Paris, hvor hun er fanget av kroppslig forfall og minner fra et langt liv. Hun har hatt en krevende karriere som hjertekirurg i et mannsdominert miljø, og har aldri prioritert å skaffe seg en familie. Nå forsøker Birgitte å forsones med livet sitt, mens hun tar sine siste blikk på menneskene og verden. Til tross for sin livsvisdom og sine erfaringer, gir hun ikke opp å realisere drømmen om kjærligheten.

De siste kjærtegn er en øm, bitter og overraskende morsom roman om å se tilbake på livet, om tilværelsens ensomhet og om å søke kjærligheten og kanskje finne den. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 143 s. Utgitt i 2019. 

 

desistekjærtegn

 

 

Bergmark, Kristian: Jeg vil bare at det skal være oss

"Jeg er forelska i deg
ikke si det til noen
si det
til alle"
Kristian Bergquists andre diktsamling for ungdom handler om en sårbar lengsel etter kjærlighet, en lengsel om å være to og en lengsel etter å bli sett. Diktene blander humor og alvor, og byr på både trøstende forståelse og gjenkjennelse. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 72 s. Utgitt i 2020.

 

jegvilbare

 

 

Betanzo, Elena: Og hjertet mitt bare

Emma opplever sin første store kjærlighet sommeren før hun begynner i tiende klasse. Men gutten med det merkelige navnet Hester er halvt amerikansk og drar tilbake til USA idet skoleåret begynner. Hun står igjen i Stavanger med åpent hjerte som banker og slår for ingenting.  Hva skal hun gjøre med alt savnet? Hva skal hun fylle hjertet sitt med? Kommer Hester til å glemme henne, eller sitter han på den andre siden av havet og tenker like mye på henne som hun på ham?

Og det blir høst, kaldere og mørkere. Nye fester holdes, nye gutter dukker opp. For det finnes andre, gjør det ikke? Andre armer, andre kropper som kan varme henne og gjøre henne trygg? Det kan vel ikke være så farlig? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 161 s. Utgitt i 2014. 

 

Og-hjertet-mitt-bare-E-bok-_Fotokreditering-Gyldendal

 

 

Durnak, Victoria: Smilefjes. Tommel opp. Regnbue.

Hvordan kan et utvikle et skuespillertalent? Ivana får testet ut skuespillerdrømmen. Oppdraget er å overbevise Sunniva om at hun bør gjøre det slutt med Kajas forlovede. Ivana blir kjent med Sunniva på treningssenteret, og merker etter hvert at Sunniva symboliserer mye av det Ivana ønsker at hun selv var. Drømmen om Teaterhøyskolen blir stadig mer realistisk, og gjennom et lett muntlig språk blir vi med Ivana på en reise gjennom kjærlighetens og utroskapens mange sider.

 Omtalen er utarbeidet av Rebekka Hennum. Omfang: 150 s. Utgitt i 2019. 

 

smilefjes

 

 

Guåker, Helene: Vil ikke reise, kan ikke bli

Vil ikke reise, kan ikke bli er en jordnær, farlig og frisk roman. Ei mørk og lys fortelling på samme tid. Dette er Emmas fortelling om hvor lett det er å bli dratt med i noe som virker perfekt. Om hvor vanskelig det er å gå når det viser seg å være alt annet. Når trusselen jeg skal drepe deg lager ekko i hodet, i hjertet, i kroppen, og kjennes større for hver eneste dag. Hva skjer den dagen K står på døra og krever sin rett over Emma? Nå handler det om livet etterpå, om å finne ei form til alt som skjedde i de tre åra det sto på. Og om å gå veien videre, uten å være redd. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 331 a. Utgitt i 2014. 

 

Vilikkekanikke

 

 

Hovland, Ragnar: Om noko skulle skje
Kjærasten til Reiner døyr, og han sørgjer slik over henne at han ikkje vil leve meir, han heller. Så blir han kjend med Kapteinen, som gir han eit tilbod han ikkje kan seie nei til. Kapteinen veit nemleg kor døra til den andre verda finst, der Reiner kan få møte att henne han elska. Han må gjennom umoglege prøvar og store farar, men har ingenting å tape. 

Om noko skulle skje byggjer på myten om Orfeus og Evrydike, men den klassiske underverda har forandra seg til eit grått landskap utan mobildekning og med gamle pc-ar som ikkje fungerer. Omtalen er et utdrag fra forlagets omtale. Omfang: 165 s. Utgitt i 2016. 

 

omnokoskulleskje

 

 

Loe, Erlend: Tatt av kvinnen

Tatt av kvinnen er en humoristisk historie om maktesløshet. En advarsel til alle unge menn og kvinner. Man fryder seg kostelig over Loes sarkasmer og den unge mannens betraktninger om seg selv og sitt forhold til kvinnen. Erlend Loe debuterte med denne romanen da han var 24 år og mottok overstrømmende kritikker. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 158 s. Utgitt i 1999. 

 

9788202425968

 

 

Knausgård, Karl Ove: Ute av verden

Den 26 år gamle Henrik Vankel jobber som lærervikar i Nord-Norge. På skolen møter han Miriam, som han blir dypt forelsket i. Det eneste er at hun er elev i klassen hans, og bare tretten år.

Med utgangspunkt i forholdet mellom Henrik og Miriam forteller Karl Ove Knausgård en besettende kjærlighetshistorie. Men det er også beretningen om en ung manns oppvekst i Norge mot slutten av det tjuende århundret. Ute av verden er et ambisiøst debutarbeid, et grusomt og infamt monument over den mannlige skamfølelsen, men også en overdådig feiring av overmot og undergang. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 700 s. Første gang utgitt i 1998. 

 

Ute av verde

 

 

Myhre, Linnea: Hver gang du forlater meg

Det er slutt. Selv om han sier at han fortsatt elsker henne, så går det ikke lenger. Han trenger tid for seg selv, vil vite hvem han er uten henne. Nei, sier han, du fortjener noe annet, noe bedre. En annen enn meg.

Men likevel vender han tilbake. Han banker på døren hennes, ringer, spør om hun vil være med ut, om de skal være sammen i kveld, i natt, for så å forlate henne igjen morgenen etter. Og hun tar ham imot, igjen og igjen, for hva annet kan hun gjøre? Han er jo hennes livs kjærlighet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 179 s. Utgitt i 2016.

 

hvergangduforlatermeg

 

 

Ravatn, Agnes: Fugletribunalet

TV-programleiaren Allis Hagtorn forlèt mann og jobb etter ei offentleg sexskandale og byrjar som hushjelp for Sigurd Bagge, ein mann i førtiåra. Ho skal servere han tre måltid dagleg, halde orden i hagen og elles la han vere i fred. Allis går frå å vere på alles lepper til å bli heilt anonym. Til å begynne med omfamnar Allis den nye situasjonen som ei mulegheit til å starte på ny, men det tar ikkje lang tid før fascinasjonen for Sigurd Bagge dominerer livet hennar. Etter kvart som dei kjem nærare kvarandre, blir det avgjerande spørsmålet: Kven er Sigurd Bagge, og kva vil han med Allis? Omtalen er et utdrag av forlage omtale. Omfang: 207 s. Utgitt i 2013. 

 

fugletribunalet

 

 

Rooney, Sally: Alle andre

Cornell og Marianne vokser opp i den samme irske småbyen, men der ender likheten dem imellom. De kommer fra hver sin verden, og ingen lar dem så mye som et øyeblikk glemme sin plass i det lille samfunnet. Den gnistrende tiltrekningen mellom skolens kjekkeste gutt og den smarte, rike, venneløse jenta er og forblir deres hemmelighet. Og da de møtes igjen på universitetet i Dublin, er rollene byttet om, men tiltrekningen mellom dem er like komplisert og elektrisk.

Alle andre er en kjærlighetsroman, en fortelling om hvordan et menneske kan forandre livet til den andre. Den viser oss hvor vanskelig det er å forandre den vi dypest sett er. Hvordan stolthet og usikkerhet gir grobunn for misforståelser som aldri kan rettes opp. Med hjerteskjærende ømhet avslører den forholdet mellom sex og makt, mellom ønsket om å såre og bli såret, ønsket om å elske og bli elsket. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 269 s. Utgitt i 2019. 

 

alleandre

 

 

Tungen, Therese: Kjærleik og det som liknar 

I Kjærleik og det som liknar tek Therese Tungen for seg kjærleik og begjær: Ein fersk student blir dregen inn i eit forhold til ein eldre mann; eit par dreg til Grand Canyon og ei kløft opnar seg i forholdet deira; ei ung kvinne blir etterlatt av sambuaren og kjøper ei bjørnedrakt; ein filmskapar ser ekskjærasten sin på gata, og gjennomlever fortida på to minutt; ei ung jente forsvinn ut i natta i ein ferieby, mens mora og bestemora prøver å finne henne igjen. Kor mykje av kjærleiken styrast av våre eigne valg, og kor mykje er slump eller omstende? Nokre gonger møtest folk på feil tidspunkt, andre gonger oppdagar to menneske at kjærleik er ulike ting for kvar av dei. I Kjærleik og det som liknar utforskar Tungen eldgamle tema som fornuft og kjensler, tid og lagnad. Samtidig framstår historiene som høgaktuelle i ei tid der premissa for kurtise og samliv er i endring. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 333 s. Utgitt i 2019. 

kjærleik

 

 

Ullman, Linn: Før du sovner 

Før du sovner er den unge Karin Bloms fortelling om seg selv og sin store, merkelige familie. I Karins verden glir fantasi og virkelighet nesten umerkelig over i hverandre. Hun forteller, forstyrrer, gjøgler og forfører – mens alle omkring henne beveger seg ubønnhørlig mot ensomheten.

Før du sovner er en roman som spenner fra New York på trettitallet til Oslo på nittitallet, gjennom en vifte av fantastiske historier, burleske opptrinn og stille alvor. Slik blir dette både en dannelsesroman og et familieportrett gjennom et århundre. Men mest av alt er det en roman om kjærlighetsforsøk; om ekteskap, utroskap, familiebindinger, forfengelighet og håp. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 286 s. Utgitt i 2005. 

 

førdusovner

 

 

Ulset, Mari: Juni, juli, august

Det er sommer på et lite sted mot nordvest. Anna er 15 år og venter på at noe avgjørende skal skje. Hjemme er et stort oppussingsprosjekt i gang, og huset er fullt av håndverkere. Anna sykler til kaia for å stupe, til venninnen Elin, og ut til bestemorens hus. Og hun sykler til det røde huset der sommergjesten Karl bor, han som ser på henne slik ingen har sett på henne før.

Med en stillferdig intensitet skildrer Mari Ulset slumrende sommerdager og en ung jentes dirrende lengsel. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 212 s. Utgitt i 2014.

 

junijuliaugust

 

 

Valla, Kristin: Muskat

Gabriel Angélico er født med hjertet på høyre side. Han bor i en fjellandsby i Venezuela og drømmer om en gang å få se havet. Klara Jørgensen er ung og norsk og kommer til landsbyen etter en langsom tilværelse på en liten karibisk øy. Den dagen Gabriel møter Klara, forandrer livet hans seg for alltid. Kristin Valla skriver med sør-amerikansk penn i denne kjærlighetsromanen. Menneskene er skildret med en sjelden glød, og med en eim av eksotiske dufter. Atmosfæren og de mellommenneskelige stemningene er ladet med rytmer, lidenskap og temperament. Det er ingen tvil om at Klara Jørgensen befinner seg langt fra rundkjøringen på Bislett. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 186 s. Utgitt i 2000. 

 

muskat

 

 

Wiese, Jan: Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede

På et middelaldertorv i Italia kler en kvinne seg naken for sin elskede. Og den elskede vet å gjengjelde denne kjærlighetserklæring. Men hvordan har denne historien havnet og blitt glemt i Vatikanets enorme bibliotek? En dag finner en ensom bibliotekar de glemte fortellingene. Beretninger om underet, om kjærlighet og lengsel, hovmod og fristelse. Om kunsten og virkeligheten. Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede utkom i 1990 og var Jan Wieses debutroman. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 157 s. 

 

Kvinnen-som-kledte-seg-naken-for-sin-elskede_Fotokreditering-Gyldendal

 

 

Klassikere 

Bjørnstjerne, Bjørnson: Synnøve Solbakken

Torbjørn Granlien bor på den mørke siden av dalen og er forelsket i Synnøve som bor på solsiden. Torbjørn er i stadig konflikt både med faren og med folket i bygda. Før han får den han elsker, må han lære seg å temme temperamentet og stoltheten sin. Synnøve Solbakken er en kjærlighetsfortelling. Motsetningene mellom de lysere og mørkere sidene i livet er vevd sammen, både rent bokstavelig og overført betydning. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 93 s. Originalt utgitt i 1857. 

 

synnøvesolbakken

 

 

Collett, Camilla: Amtmannens Døtre

Emnet i Amtmannens døtre er gammelt som diktningen selv – unge menneskers kamp for kjærlighet og lykke. Amtmann Ramms fire døtre skulle etter tidens syn ha de beste betingelser for å seire i denne kampen. De er vakre og musikalske og er blitt oppdratt etter anerkjente mønstre for kvinnelig dyd. Men blir de lykkelige av den grunn?

Amtmannens døtre ble utgitt anonymt i 1854 - 55. Boken er det første diktverket i Norge som gjennom en realistisk, samfunnskritisk livsskildring reiser kvinnenes problemer. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 339 s. 

 

Amtmannens-d-tre_Fotokreditering-Gyldendal

 

 

Hamsun, Knut: Pan, Victoria

Pan (1894) var fra Hamsuns side planlagt som "en liten bok med få mennesker og megen sjel" - "en stille og rød kjærlighetshistorie" uten polemikk - der hvert kapittel skulle være som "et dikt".
Viktoria (1898) mente han var "intet annet enn litt lyrikk" og la til at "En dikter kan jo også iblant ha litt lyrikk han vil av med". Både løytnant Thomas Glahn i "Pan" og dikteren Johannes i "Victoria" hører til Hamsuns tallrike persongalleri av begavede og hudløse nevrotikere. Begge romaner har siden lanseringen vært blant dikterens mest populære. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfanget til de to bøkene sammenlagt er 241 s. 

pan

 

victoria

 

 

Hoel, Sigurd: Syndere i sommersol

Den vakte sensasjon og ble ivrig kommentert i hele Skandinavia da den utkom i 1927. Den ble også raskt oversatt til tysk og engelsk.
Romanen forteller om fire unge par som drar til skjærgården for å tilbringe en sorgløs sommer sammen. De forutså muligheten for erotiske konflikter, men ingen regnet med dramaer, sjalusi, slagsmål og selvmordsforsøk i forbindelse med kjærligheten.
Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 156 s. 

 

syndere i sommersol

 

 

Mykle, Agnar: Sangen om den røde rubin

«RUBINEN» - og rettssaken som fulgte - utgjør et eget kapittel i norsk etterkrigshistorie. Det ble reist sak mot Agnar Mykle og direktør Harald Grieg i Gyldendal for brudd på utuktsparagrafen i norsk lov. Ved dom i Oslo byrett, oktober 1957, ble restopplaget av boken inndratt. Mykle og Grieg ble frikjent. Selve inndragningen ble også senere opphevet av Høyesterett, juni 1958.

Uansett: «Mykle-saken» var viktig fordi den reiste en debatt omkring seksualmoral versus ytringsfrihet. Fortellingen om den unge Ask Burlefots vei gjennom skam, nederlag og triumfer fram mot en dypere og redeligere forståelse av seg selv, åpnet øynene på en hel generasjon. Romanen er en intens og vital dannelsesberetning, rik på ungdommelig overmot og livsappetitt, men også på selvransakelser og bebreidelser. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 423 s. Utgitt i 1956. 

 

Sangen-om-den-r-de-rubin_Fotokreditering-Gyldendal

 

 

Obstfelder, Sigbjørn: Korset: En kjærlighedshistorie

I Korset møter vi hjertets egen rytme - en vibrerende, lavmælt skildring av sterke og inderlige følelser. Det er en fortelling om kjærlighet og død, om lidenskap og lidelse, trofasthet og troløshet.
Korset har ofte blitt lest som en nøkkelroman om et påstått trekantforhold mellom Obstfelder og Oda og Christian Krogh, men som vår etterordsskribent, Christian Refsum uttrykker det; «utmerket godt kan leses uten slike spekulasjoner». Ikke minst fordi Obstfelder la stor vekt på tekstens form og struktur: «Han ville skrive verdens mest banale historie på en eiendommelig måte». Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 101 s. Originalt utgitt i 1896. 

 

korset

 

 

Skram, Amalie: Constance Ring

Constance Ring er Amalie Skrams debutroman fra 1885. Den var en uhørt krass kritikk av den økonomiske og seksuelle undertrykkingen i ekteskapet. Især provoserte hennes åpenhjertige skildring av kvinnelig seksualitet og av dobbeltmoralen i det borgerlige ekteskapet. Helt uvitende om alt som har med erotikk å gjøre, gifter embetsmannsdatteren Constance seg med den eldre forretningsmannen Ring. Hun reagerer med gru og et ønske om skilsmisse da ekteskapets realiteter og mannens troløshet går opp for henne. Men samfunnets fordømmelse tvinger henne til å bli, og etter å ha blitt enke, og lært flere menn å kjenne, sitter hun igjen fullstendig desillusjonert. Amalie Skrams dyptloddende skildring av følelser, seksualitet og bevissthet har kraft og gir innsikt mer enn hundre år etter at førsteutgaven utkom. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 364 s. 

 

constance ring

 

 

Undset, Sigrid: Kristin Lavransdatter

Kristin Lavransdatter er høydepunktet i Sigrid Undsets forfatterskap, og det var denne historiske romantrilogien som gav henne Nobelprisen i litteratur.
Kransen skildrer Kristins oppvekst og ungdom og hennes nære forhold til faren, storbonden Lavrans. Hun er lovet bort til Simon, sønnen på nabogården, men Kristin forelsker seg i den staselige adelsmannen Erlend av Husaby. Hun setter seg opp mot familie, slekt og kirke og trasser seg til ekteskap med Erlend. Da bærer hun allerede hans barn.

Husfrue beskriver Kristin og Erlends liv på storgården Husaby. Kristin føder syv sønner, og forholdet til hennes elskede Erlend blir satt på sterke prøver.

Korset avslutter historien om Kristin og Erlend og deres konfliktfylte samliv. Som gammel kvinne ser Kristin endelig sammenhengen mellom sitt jordiske liv og forholdet til Gud. Hun vandrer pilegrimsveien til Nidaros. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfanget til de tre bøkene sammenlagt er 440 s. Originalt utgitt i 1920, 1921 og 1922. 

 

kristin lavransdatter

 

For flere bøker om forelskelse og kjærlighet se her.

Google+