Hopp til hovedinnhold

Finn god informasjon på nettet

Med lånekort hos oss kan du bruke digitale avisarkiv, ordbøker og et fantastisk nettleksikon.

Fordypningsoppgave om tegneserier

Tegneserier er noe av det viktigste en kan lese. Det er et ubestridelig faktum!

Om Vigdis Hjorths bøker fra Gjennom skogen (1986) til Henrik Falk (2019)

Høsten 2018 leste jeg alle Vigdis Hjorths romaner for voksne, fra debuten i 1986 til 2018, i rekkefølgen de ble utgitt. Dette er mine inntrykk.

Stedet i litteraturen

Garman & Worse av Alexander Kielland ble kåret til tidenes rogalandsbok. Denne romanen er et godt eksempel på hvordan stedet noe er skrevet ut ifra viser seg i litteraturen.

Å analysere og tolke dikt

Det kan være spennende og meningsfylt å analysere og tolke dikt.

Sjangerstudium - fordypningsoppgave om de ulike sjangerne

Hva er krim? Hva er egentlig forskjellen på en kort roman og en lang novelle? Hva skal til for at en bok kan kalles en grøsser? Her finner du korte innføringer i de ulike sjangerne, hvordan de oppstod, hva som kjennetegner dem og hvilke forfattere du bør kjenne til innenfor sjangerne. Dessuten gir vi noen boktips til deg som har bestemt deg for sjanger, men ikke bok. Sjangerpresentasjonene finnes også som YouTube-videoer. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Fordypningsoppgave om science fiction

Hva er science fiction?  Hvilke forfattere bør du kjenne til hvis du skal skrive fordypningsoppgave om det?  Hva er science fiction-sjangerens historie? Det vil vi prøve å gi deg noen svar på.

Fordypningsoppgave om dramatikk

Hva er dramatikk? Hva slagst kjente dramatikere bør du kjenne til? Og hva har egentlig filosofen Aristoteles med drama å gjøre? Hvis du skal skrive fordypningsoppgave om dramatikk bør du lese videre. 

Bokprat på nett: Gaute Heivoll om sitt forfatterskap

Ti år er gått siden Gaute Heivolls definitive gjennombruddsroman, Før jeg brenner ned. Hvordan ser han i dag på denne og andre sentrale bøker i forfatterskapet?

Lunsjbokprat: Tore Renberg om sitt forfatterskap

Se intervjuet med Tore Renberg, om veien fra debuten Sovende floke i 1995 til hans nyeste roman, Tollak til Ingeborg (2020).

Periodestudium: Amalie Skram og Linda Boström Knausgård

Ofte når vi får spørsmål fra elever som skal skrive fordypningsoppgave i norsk, lurer de på hvordan de kan sammenligne bøker fra ulike epoker.

Å skrive fordypningsoppgave om en forfatter

Henrik Ibsen ble far som 18-åring. J. K. Rowling var lutfattig og ganske desperat da hun skrev den første Harry Potter-boka. Jo Nesbø har både spilt på Moldes A-lag og vært popstjerne. Men det er ikke disse tingene du bør fokusere på hvis du skal skrive fordypningsoppgave (særemne) om dem!

Tips til muntlig presentasjon av fordypningsoppgave

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt!

Google+