Hopp til hovedinnhold

Tips til deg som skal holde presentasjon eller ha muntlig eksamen

Hvis du følger disse rådene, blir det enklere å holde en muntlig framføring for klassen din - eller for sensor på muntlig eksamen.

Vi svarer på dine spørsmål om fordypningsoppgaven

Trenger du hjelp med fordypningsoppgaven i norsk? Spør oss! På denne siden samler vi svar på alle spørsmålene som kommer inn.

8 tips til deg som skal skrive fordypningsoppgave i norsk

Trenger du hjelp til fordypningsoppgaven i norsk (også kalt særemne)? Her er åtte tips som hjelper deg gjennom de kritiske fasene i fordypningsemnet. Har du spørsmål om fordypningsoppgaven? Skriv til laering@solvberget.no.

Hvordan gjennomføre en fordypningsoppgave i norsk?

Hva er egentlig fordypningsoppgaven? Hva kan jeg fordype meg i? Hvordan skal jeg bli ferdig? Og hva er en problemstilling?

Hva skal jeg fordype meg i?

Det finnes mange muligheter når det gjelder valg av emne og tekster til fordypningsoppgaven, men selv om mulighetene er mange, er det ikke alltid like lett å bestemme seg for hva man vil fordype seg i.

Fordypningsoppgave om dystopi - tips og hjelp

En dystopi er en historie som skildrer en verden som menneskene har ødelagt, men mange dystopier vil også inneholde spor av håp.

Fordypningsoppgave om folkehelse og livsmestring

Her finner du forslag til både skjønn- og faglitterære bøker som er aktuelle for det tverrfaglige tema folkehelse og livsmestring i skolen. 

Fordypningsoppgave om bærekraftig utvikling

Her finner du et utvalg av både skjønn- og faglitterære bøker som er aktuelle for det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling i skolen. 

Fordypningsoppgave om grøss og skrekklitteratur

En grøsser er en fortelling som har som mål å skremme deg, ved hjelp av ulike virkemidler. 

Fordypningsoppgave om noveller

En novelle er en kort, fiktiv prosatekst hvor vi kjenner identiteten til forfatteren.

Fordypningsoppgave om krim

Hvem har begått mordet, og hvorfor? Det er utgangspunktet for nesten all krimlitteratur, men krim i dag handler som regel om noe mer. Her er noen tips til deg som skal skrive fordypningsoppgave (tidligere kalt særemne) om krim.

Fordypningsoppgave om lyrikk

Lyrikk er en mangfoldig sjanger med en lang historie. Her er noen tips til deg som jobber med fordypningsoppgave (tidligere kalt særemne) om lyrikk.

Tips for å unngå skrivesperre

Skrivesperre skyldes som regel at du prøver å gjøre for mange ting samtidig.

Hvor finner jeg sekundærlitteratur?

Biblioteket har en stor samling med litteraturhistorie, oppslagsverk, biografier og tekstanalyser. Søk etter bøker eller ta deg en tur på biblioteket og få hjelp av en bibliotekar. Kanskje oppdager du nye, interessante bøker i hyllene. 

Å lese "voksenbøker"

Mange opplever overgangen fra å lese barne- og ungdomslitteratur til å lese skjønnlitteratur for voksne som utfordrende. Vi anbefaler noen gode bøker som kan være fine å starte med.

Bøker om musikk

Skal du skrive fordypningsoppgave i norsk? Her får du tips om skjønnlitteratur hvor musikk spiller en viktig rolle. 

Virkelighetslitteratur

Flere sider ved samtidslitteraturen kan være spennende å undersøke og fordype seg i, for eksempel såkalt virkelighetslitteratur. Her er det mange interessante spørsmål å stille, svar å finne, og paralleller å trekke – i ulike retninger i litteraturen.

Har du ikke bestemt deg for problemstilling?

Og når du endelig har bestemt deg for hva du skal skrive om, og du tror at livet vil gå videre og du er overbevist om at fordypningsoppgaven er innen rekkevidde, så kommer spørsmålet fra lærer, mor eller medelever: Hva er problemstillingen din?

Google+