Slik lykkes du på eksamen i norsk

Se våre videoer med tips til forberedelse og gjennomføring av norskeksamen, og last ned presentasjonene våre.
Skal du ha eksamen i norsk i vår? Vårt læringsmateriale hjelper deg med de siste forberedelsene til de viktige prøvene.
Dette er presentasjonene vi holdt på Sølvberget før eksamen i 2015. Marita Aksnes er lektor med bakgrunn fra blant annet Stavanger katedralskole. Åsmund Ådnøy jobbet 15 år som journalist før han begynte på Sølvberget:
Her er våre korte presentasjoner med fagstoff og skrivetips til eksamen:
- Ti tips for betre nynorsk (PDF)
- Etos, kreative knep og kunsten å svare på oppgaven (Powerpoint)
- Hjelp til tolkning og analyse (PDF)
- Slik blir du en bedre skriver (Powerpoint)
Har du ekstremt dårlig tid? Dette er våre 15 beste tips til deg som skal ha eksamen i norsk:
- Forbered deg godt. Lag en eksamensmappe på datamaskinen der du samler det du trenger av analyseoppskrifter, oversikter, forklaringer o.l. Gå gjennom tekstene du har skrevet i norskfaget i løpet av skoleåret og noter deg nyttige råd fra læreren.
- På eksamensdagen: Les oppgaveteksten minst tre ganger. Merk deg hvilke vedlegg som følger med, hva du blir bedt om å gjøre og sjekk opp faglige uttrykk du er usikker på. Les tekstene du ev. skal bruke/analysere svært nøye.
- Lag en disposisjon for teksten din. Bruk oppgaveteksten som hjelp slik at du sikrer deg at du svarer på det som står i oppgaven. Merk deg at mange oppgaver ofte er todelte, for eksempel at du både skal tolke og sammenligne.
- Vær nøye på hvilke verb som er brukt i oppgaveteksten. Skal du kommentere, drøfte, diskutere eller tolke? Det vil være viktig for utformingen av svaret ditt og for den sjangeren du skriver i.
- Hjelpemidlene er til for å brukes. Var Alexander Kielland en forfatter fra romantikken eller realismen? Sjekk det opp. Faktafeil er unødvendig når du har læreboka med deg.
- Husk å oppgi kildene du har brukt. Kildelisten skal være ordnet alfabetisk, og du skal gjøre det mulig for leseren av teksten din å finne fram til de kildene du har brukt.
- Blir du nervøs og stressa og sliter med å komme i gang? Ikke bruk for lang tid på innledningen. Begynn å skrive på det neste avsnittet, så kan det dukke opp ideer til en god innledning mens du skriver resten av teksten. Innledningen kan du gjøre ferdig til slutt.
- Skill innholdselementer fra hverandre med avsnitt, og vær konsekvent i måten du gjør det på. Unngå hybridavsnitt. Fornuftige avsnitt viser at du har kontroll over stoffet.
- Ikke overless teksten din med retoriske spørsmål.
- Det er lurt å se en sak fra flere sider, men ikke avslutt en argumenterende tekst med selvfølgeligheter av typen «dette spørsmålet må hver enkelt ta stilling til».
- Ikke stol blindt på stavekontrollen. «Har vert syk» er ikke korrekt norsk, selv om stavekontrollen tror det. Lær deg reglene for høyfrekvente ord som ifølge/i følge, sin/hans, et/ett, og/å og å være.
- Unngå ordet «ting», det er upresist. Skriv heller hva slags ting det er snakk om.
- Unngå særskrivingsfeil, det vil si ord som skal skrives i ett ord. Det heter verken høst ferie, enkelt personer eller taste trykk.
- Skriv egennavn riktig, og med stor forbokstav. Husk at du er ikke på fornavn med forfattere, altså bør du skrive Henrik Wergeland, eller Wergeland, ikke bare Henrik.
- Les godt gjennom teksten før du leverer den. Sjekk at alle setninger er fullstendige og gir god mening for leseren.