Hopp til hovedinnhold

Engelsk skjønnlitteratur

Engelsk skjønnlitteratur

Dette er skolesamlingens oversikt over engelsk skjønnlitteratur. 

Vanskelighetsgraden er oppgitt fra 1-4. 1 som svært enkel, 2 har ca. 500 ord, 3 ca. 1000 og 4 fra 1400-1800 ord. Utgaver som ikke er tilrettelagt får normalutgave etter tittel.

Bøkene kan enten lånes som klassesettsett på x antall like bøker, eller esker sammensatt av flere titler med forskjellig vanskelighetsgrad.

Oppdatert august 2021 /R

 

Adams, Georgie: Murdoch Mole digs for gold (10 eks. vanskelighetsgrad 2) «Early Reader». Lettlest barnebok.

 

Akinyemi, Rowena: Under the moon (38 eks. vanskelighetsgrad 1) Science Fiction.

 

Alcott, Louisa May: Little women (25 eks. vanskelighetsgrad  4) Historisk, klassiker.

 

Andersen, H.C.: The Emperors New Clothes (29 eks. Vanskelighetsgrad 1) Eventyr.

 

Andersen, H.C.: The Princess and the Pea (30 eks. vanskelighetsgrad 1) Eventyr.

 

Andersen, H.C.: The Ugly Duckling (30 eks. vanskelighetsgard 1) Eventyr

 

Ahsley, Bernard: Torrent (5 eks.) Tom ferierer på en campingplass i Frankrike da en demning brister. Alle flykter av sted mens vannet fosser nedover dalen. Men Tom er fanget og i alvorlig trøbbel. Plutselig kommer en mystisk motorsykkel kjørende og redder han. Hvem er sjåføren og hvordan ble han reddet? Dette er en lettlest ungdomsroman som passer fra 12 år og oppover.

 

Barrie, J.M.: Peter Pan (25 eks. vanskelighetsgrad 2) Eventyr.

 

Bassett, Jennifer: The watchers (37 eks. vanskelighetsgrad 2) Spenning. I grottene under Knossos på Kreta sitter Vokterne. De vokter over en statue av Poseidon, havguden. Jim og Stella er på ferie på Kreta, og sammen med deres greske venn Nikos går de inn i grottene.....

 

Baum, L. Frank: The Wizard of Oz (10 eks. vanskelighetsgrad 1-2) Huset til lille Dorothy blir tatt av en syklon og ført langt av gårde. Hun forsøker å finne veien hjem til tante Em og onkel Henry i Kansas igjen, og får hjelp av et fugleskremsel uten hjerne, en hjerteløs blikktømmerhogger, og en løve uten mot. Bearbeidet av Abie Longstaff

 

Baxter, Nicola: Puss in Boots (30 eks. vanskelighetsgrad 1) Eventyr.

 

Belbin, David: Shouting at the stars (10 eks., vanskelighetsgrad 3-4) Karrieren til Layla har endelig tatt av og hun begynner å bli en kjent sangstjerne. Men med hennes nye kjendisstatus følger også uønsket oppmerksomhet. En ukjent mann begynner å dukke opp på alle forestillingene hennes. Hvem er han? Og hvordan kan hun stanse han? ”Shades” er en serie lettleste bøker fra forlaget ”Evans Brothers” og passer for ungdomstrinnet

 

Bird, Helen: Fighting Back (7 eks., vanskelighetsgrad 3-4) Amitas flytter med familien sin til Southampton for å starte et nytt liv etter at farens firma er brent ned. Alt skal bli bedre nå! Men faren er fortsatt bitter for det som skjedd, og han vil heller ikke la henne være sammen med de hvite jentene. I klassen blir hun ertet for å være asiatisk. Det ser ut til at noen mennesker alltid hater de som er annerledes. "Shades” er en serie lettleste bøker fra forlaget ”Evans Brothers” og passer for ungdomstrinnet.

 

Blabey, Aaron: The Bad Guys : Epsidode 1 (5 eks. vanskelighetsgrad 3) og Episode 2 (5 eks. vanskelighetsgrad 3)Gjør deg klar for en ond god latter når byens barskeste bøller prøver å gjøre en god gjerning. For mellomtrinnet.

 

Boyne, John: The boy in the striped pyjamas. (27 eks. + DVD)  Handlingen i denne romanen foregår under krigen i Berlin 1942. En dag Bruno kommer hjem fra skolen har faren pakket ned alle tingene hans. Faren har fått en ny og bedre jobb og de skal flytte langt vekk. De flytter til et sted som er omringet av høye gjerder som gjør det umulig å se de andre menneskene som bor på den andre siden. Ikke er det noen å leke med der heller. Bruno bestemmer seg for å utforske området, for han mener det må være mer å oppdage der enn det han har gjort til nå. På sin oppdagelsesferd møter han en annen gutt som har det helt annerledes en han selv. De to blir venner, men vennskapet mellom de to guttene får fatale konsekvenser. Originaltekst, 215 sider. For ungdomstrinnet.

 

Briley, John: Cry Freedom (15 eks. vanskelighetsgrad 3) Under det brutale apartheid regimet i Sør-Afrika, har den svarte aktivisten Steve Biko arbeidet ustanselig for år å undergrave systemet når han møter den hvite journalisten Donald Woods. Journalisten er i utgangspunktet usikker på Steve Biko og hans motiver. Men etter hvert arbeider han sammen med Biko for en felles sak. Dette etter at Biko avslører til ham det virkelige omfanget av politiets ugjerninger i svarte townships. Steve Biko blir et offer i kampen mot apartheid regimet i Sør-Afrika. Sitat: "De sa at Steve Biko var en mann av vold; så hvorfor snakket han om fred? De sa han ønsket revolusjon; så hvorfor snakket han om vennskap? De sa han døde av sult, hvorfor var da hans kropp forslått og mishandlet?”  Dette er historien om en manns kamp mot regjeringen i Sør-Afrika. Det er historien om alle mennesker som foretrekker sannhet i stedet for løgner. Dette er historien om alle mennesker som roper "Frihet", og som ikke er redde for å dø.

 

Brontë, Charlotte: Jane Eyre (27 eks. vanskelighetsgrad 4) Dette er Charlotte Brontës første roman. Den ble gjenkjent som et mesterverk med det samme den ble utgitt i 1847. Jane mister foreldrene sine som barn og blir oppdratt i en skole for fattige jenter. Likevel vokser hun opp med ukuelig vilje og integritet. Hun tar jobb som guvernante i Thornfield Hall og forelsker seg i Mr. Rochester. Men hun oppdager noe som kan være til hinder for ekteskap, og må kjempe for å få et bedre liv enn det som vanligvis blir tildelt en pengeløs kvinne i det viktorianske engelske samfunnet.

 

Brown, Jeff: Flat Stanley (5 eks. vanskelighetsgrad 2) Jeff Browns verdensberømte karakter, Flat Stanley, holder fortsatt koken etter femti år. Denne gangen må Flat Stanley stoppe en gjeng med frekke kunsttyver. Boken er lettlest og illustrert av den prisbelønte illustratøren Rob Biddulph. 

 

Brown, Jeff: Invisible Stanly (5 eks. vanskelighetsgrad 2) Stanley Lambchop blir overrasket av en storm og blir fullstendig usynlig! Med en gang føles det fantastisk. Han kommer på sporet av noen bankrøvere og han hjelper broren sin med magiske triks. Men det er ikke alltid så enkelt å være helt usynlig. Vil Stanley noen gang komme til syne igjen? Denne lettleste boken om Flat Stanley er illustrert av den prisbelønte illustratøren Rob Biddulph.

 

Burgess, Melvin: Billy Elliot (19 eks. + DVD, vanskelighetsgrad 3) Livet til 11-åringen Billy Elliot, sønn av en gruvearbeider fra Nord-England, forandrer seg totalt, når han en dag snubler over en ballettklasse på den ukentlige boksetreningen. Det tar ikke lang tid før han blir dratt med i dansen med både kropp og sjel. Ballettlærerinnen, Mrs. Wilkinson, alltid med en skarp tunge og en strøm av sigaretter i hånden, har ikke sett et lignende talent før. Hun glemmer praktisk talt de andre elevene i iveren etter å undervise Billy. Men han blir nødt til å holde undervisningen hemmelig fra faren og broren. De er begge i streik og sliter med å få mat på bordet. Den opparbeidede frustrasjonen eksploderer når de finner ut at Billy bruker boksepengene på såkalte jenteaktiviteter. Tvunget til å droppe ballettundervisningen søker Billy trøst hos kameraten Michael. Sterke vennskapsbånd blir knyttet. I mellom tiden prøver Mrs. Wilkinson å oppmuntre Billy til å prøvedanse for Den kongelige ballettskolen i London hvor han kan finpusse talentet sitt. Men Billy føler seg dratt mellom ansvaret for familien og dansen. For ham er ønsket om å danse mer enn en hobby; det er lidenskap, det er hans skjebne.

                                               

Burnett, Frances H.: The Secret Garden (11 eks. + DVD, vanskelighetsgrad 2) Den foreldreløse jenta, Mary, blir plassert på onkelens gods i England. Hun finner en nøkkel og låser opp porten til en skjult hage. Det viser seg snart at hun ikke er den eneste som har oppdaget hagen. Når hun åpner porten, åpner hun for et helt nytt liv for seg selv og alle rundt henne. Denne tidløse fortellingen om den hemmelig hagen ble første gang utgitt i 1911.

 

Cabot, Meg: The princess diaries (11 eks. normalutgave, vanskelighetsgrad 3-4) Dagbok. Humoristisk.

 

Caldecott, Elen: The mystery of Wickworth Manor (15 eks., originaltekst, vanskelighetsgrad 3) Paige Owens er skarp, frekk og selvsikker, han kan ikke vente med å begynne på den nye skolen. Curtis Okafor er skeptisk og ikke så sikker på seg selv. Det eneste de har til felles er forbokstaven i etternavnet deres, noe som tvinger dem i hverandres fellesskap på skoleturen til Wickworth Manor. Curtis finner et portrett av en ung svart tjener på soverommet. Men hvorfor henger det ikke sammen med de andre portrettene på gården? Paige finner et interessant brev skrevet for over 200 år siden av Miss Verity Burton som bodde på gården, og som nevner portrettet. Det er et mysterium som tigger om å bli avslørt! På svært ulike måter begynner Paige og Curtis å etterforske hva som skjedde den gangen for mange år siden. Et spennende eventyr som også gir litt bakgrunnsinformasjon om slavehandel. Mellomtrinnet. 197 sider

 

Carroll, Lewis: Alice in Wonderland (11 eks. + DVD, vanskelighetsgrad 2) Dette er en gjenfortelling av historien om Alice som følger etter en hvit kanin ikledd vest ned et hull og oppdager at hun befinner seg i en annerledes verden der ingenting er slik hun er vant til. Hun møter blant annet en piperøykende larve og Hjerterdame. Dette er en klassiker, som er gjennomillustrert med fine fargeillustrasjoner.

 

Cassidy, Anne: Witness (20 eks. vanskelighetsgrad 3) Spenning. En dag Todd går med aviser, blir han vitne til at en tidligere lærer slår en fredelig butikkeier. Han forteller politiet at han så Jason Pipley banke Mr Wilson. Det skal snart vise seg at Ripley har mange venner og familie som ønsker hevn for at Todd sladret. ”Shades” er en serie bøker fra forlaget ”Evans Brothers”. Fra ca. 11 år.

 

Cassidy, Cathy: Lucky star (15 eks. vanskelighetsgrad 2-3) Mouse gjør alt for å holde seg utenfor trøbbel, mens Cat gjør alt hun kan for å komme i trøbbel. De har begge hatt det ganske tøft, så da de møtes ved en tilfeldighet synes de det der er et lykketreff. Rare og vidunderlige ting skjer når de er sammen. Men en lek mellom katt og mus, kan vel aldri ende godt? Mellom- og ungdomstrinnet.

 

Castellucci, Cecil: Plain Janes (13 eks. Grafisk roman) Da Jane blir tvunget til å flytte fra det kule sentrumet i Metro City og ut i en kjedelig forstad, tror hun livet er over. Men på bordet sammen med andre forviste elever treffer hun tre andre jenter som også heter Jane. Jan forslår å lage en hemmelig gruppe for mennesker som elsker kunst. Gruppa får navnet P.L.A.I.N  som står for ”People Loving Art In Neighbourhoods”. Men kan kunstangrep virkelig redde Jane fra High School-helvete? Dette er en historie om vennskap, kunst og om oppturer og nedturer i ungdomstiden. Cecil Castellucci har fått positiv oppmerksomhet for sine ungdomsromaner, mens Jim Rugg er en prisbelønt illustratør. Grafisk roman. 11 år og oppover.

 

Clary, Julian: The Bolds (10 eks. vanskelighetsgrad 2-3) Herr og fru Bold er akkurat som deg og meg: de bor i et fint hus (i Teddington), de har jobb (å skrive kransekakevitser) og de elsker å ha noe å flire av. En liten forskjell: de er hyener. Ja, det stemmer - de er dekket av pels, har haler gjemt i buksene, og de liker virkelig, virkelig å få seg en latter. Originaltekst. 262 s. Mellomtrinnet

 

Collins, Suzanne: The hunger games (15 eks. normalutgave) Capitol er den velstående høyteknologiske hovedstaden i staten Panem. Byen er omgitt av tolv distrikter der innbyggerne sulter og lider nød. Capitol styrer og kontrollerer utkantdistriktene med jernhånd ved å tvinge dem til å sende en gutt og ei jente mellom 12 og 18 år til de årlige sultelekene, en kamp på liv og død, direktesendt på tv. I den fattigste av provinsene bor 16 år gamle Katniss Everdeen. Hun har en lillesøster på 12 år, Prim, som hun prøver å beskytte så godt hun kan. Da Prim blir trukket ut til å delta i sultelekene bestemmer Katniss seg for å ta hennes plass for å redde henne. Det er det samme som å undertegne sin egen dødsdom. Fra nå av er det om å drepe eller bli drept. Det er bare en vinner. 435 sider. Fra 13 år.

 

Dahl, Michael: The book that ate my brother (30 eks., bok 1 I serien “Return to the library of doom) Jack skriver et brev til Bibliotekaren fordi han trenger hjelp. Broren hans er blitt spist av en bok! Serien "Return to the library of doom" er en spennende, lettlest grøsserserie for barn i alderen 6-12 år. Bøkene passer godt for barn som ikke er så glade i å lese. De har en enkel tekst, og store fargerike illustrasjoner. Bøkene har også diskusjonstema bakerst i boka. Serien handler om den mystiske Bibliotekaren. Bibliotekaren er innehaver av verdens farligste bøker, og han har mange skumle fiender.

 

Dahl, Michael: Inkfoot (15 eks., bok 2 i serien «Return to the Library of Doom) Biblioteket i en liten fjellby blir angrepet av et blekkuhyre. Bibliotekaren og Spesialisten må spore opp uhyret før den utsletter alle bøker den kommer over.

 

Dahl, Michael: Rats on the page (15 eks., bok 3 i serien «Return to the Library of Doom) En mystisk billedbok forvandler barn til sultne rottelignende skapninger. Rottene beveger seg gjennom kloakksystemet i Library of doom og begynner å fortære bibliotekets mest dyrebare skatter.

 

Dahl, Roald: The BFG (15 eks., normalutgave) Vesle foreldreløse Sophie blir en natt kidnappet av et kjempesvært menneskelignende vesen: SVK eller Den Store Vennlige Kjempe. Sammen planlegger de å gjøre opprør mot kjempene Barneknaskeren, Kjøttstykketyggeren og Beinknuseren. SVK er ikke som de andre kjempene som hver natt raser rundt i verden på jakt etter favorittmaten sin - små søte uskyldige barn. SVK vandrer nemlig rolig rundt i nattestille gater og blåser nydelige drømmer inn i soveværelsene til små gutter og jenter. Dette er en helt unormal oppførsel av en kjempe, noe lille Sophie kan prise seg lykkelig over. Den lille jenta og den vennlige kjempen blir venner og legger en fantastisk plan for å redde alle barn fra de digre kjøttslafsende kjempene - som til og med planlegger å smake på selveste dronningen av England! 

 

Dahl, Roald: Boy (25 eks., normalutgave) Her forteller Roald Dahl om ting som hendte ham i skoletiden og like etterpå. Ingen av tingene er viktige, men de gjorde voldsomt inntrykk på Dahl. Noen er morsomme, noen gjør vondt, noen er ubehagelige. Og alle er sanne. Historisk. Biografisk.

 

Dahl, Roald: Charlie and the chocolate factory (15 eks., normalutgave + DVD + lyd) Etter en eventyrlig opplevelse ender fattiggutten Charlie Buckett opp som sjokoladefabrikkeier. Han fant en gullbillett i en av Willy Wonkas sjokolader og derfor får Charlie, sammen med bestefar Joe og fire andre barn, bli med på en helt spesiell omvisning i Willy Wonkas fantastiske rike.

 

Dahl, Roald: Fantastic Mr. Fox (45 eks. + lydbok, normalutgave + DVD) De tre bøndene Bred, Bisk og Bønne sverget på at de ikke ville gi seg før de hadde fanget den smarte Mikkel Rev. De brukte geværer, spader, gravemaskiner og 108 fullt bevæpnede menn. Det burde jo være nok til å ta knekken på en eneste rev.

 

Dahl, Roald: George’s marvellous medicine (34 eks. + lydbok, normalutgave) Georg har en avskyelig bestemor. Hun plager Georg med ord og krav om tjenester. Georg er redd henne og vil gjerne bli kvitt henne. En dag han skal gi henne medisin, lager han ny resept etter eget hode og fantasi, med det han tilfeldigvis finner på badet, kjøkkenet, i garasjen og fjøset. Georg vet ikke hva han blander, men medisinen har en fantastisk virkning på bestemor. Senere lager Georg to andre varianter av medisinen, og resultatene blir like uventede. Til sist krymper bestemor og blir borte.

 

Dahl, Roald: The magic finger (35 eks. + lydbok, normalutgave) Ikke legg deg ut med jenta med den magiske fingeren! Jenta i denne fortellingen har en svært uvanlig egenskap: Hun har en magisk finger! Når noen gjør henne rasende, straffer hun dem med et lyn fra den magiske fingeren. Som den gangen med Gregg-familien, naboene som elsker jakt og dreper dyr bare fordi det er morsomt.

   

Dahl, Roald: Matilda (30 eks. + lydbok, normalutgave + DVD) Matilda har lært seg både å lese, skrive og regne før hun begynner på skolen, men de dumme og uforstående foreldrene hennes vet ikke noe om det. De synes det er bortkastet å bruke penger på bøker når det går an å se på TV i stedet. Når Matilda begynner på skolen, blir både hun og de andre elevene plaget av den grusomme overlærer Trunchbull. For å ta igjen finner barna på alle mulige rampestreker, og akkurat da merker Matilda at hun har helt spesielle krefter.

 

Dahl, Roald: Roald Dahl’s revolting rhymes (40 eks. + lydbok, normalutgave) Kjente eventyr med Roald Dalsk vri! Vi tror vi kjenner de gode gamle eventyrene og vet hva som hendte med Snehvit, med Askepott, de tre små grisene og alle de andre. Men der tar vi feil! Roald Dahl forteller oss hva som virkelig hendte.

 

Dahl, Roald: The vicar of Nibbleswicke (40 eks., normalutgave) Pastor Lee er ikke klar over at hans ordblindhet innvirker på prekenene han holder. Til slutt finner man en kur - presten må gå baklengs resten av livet. Fortjenesten for novellen går til Dyslexia Institute.

 

Dahl, Roald: The witches (30 eks. + lydbok, normalutgave + DVD) Dette er en barnebok som handler om hekser av alle slag. Heksene har årsmøte og planlegger å fjerne alle barn fra jordens overflate. Dette må forhindres.

 

Defoe, Daniel: Robinson Crusoe (28 eks. vanskelighetsgrad 2) Robinson Crusoe ignorerer farens råd og drar til sjøs. Han forliser på en øde øy, og i 28 år må han klare seg alene, uten annet enn sitt mot og noen forsyninger fra skipet. Kledd i geiteskinn bygger han et hjem, blir venner med dyrene på øya, og dyrker korn som han kan spise. Snart oppdager han at han ikke er alene. Innfødte kannibaler fra omkringliggende øyer bruker øya som henrettelsessted. Et av ofrene blir reddet av Crusoe. Fredag blir hans tjener og venn til Crusoe reddes av et spansk skip.

 

Dickens, Charles: David Copperfield (21 eks. vanskelighetsgrad 3, + 30 eks. vanskelighetsgrad 4)Ungdomsroman. Denne klassikeren følger David Copperfield gjennom barndom og ungdom. Han har fått en bekymrings løs start på livet sitt. Men da hans far dør og moren gifter seg med den usympatiske og autoritære Mr. Murdstone begynner vanskelighetene. David blir satt på de utroligste prøvelser, og verre blir det da moren hans dør. David viser et sterkt livsmot og gir ikke opp. Iblant treffer han snille og gode mennesker som representerer nødvendige lyspunkt: Først og fremst den kjærlige barnepiken Peggotty, broren hennes Mr. Peggotty, den vakre og ulykkelige Emily, kusken Barkis, og siste men ikke minst den engleaktige Agnes. Men noen skurker møter vi også: Utenom den onde stefaren Mr. Murdstone, treffer vi i denne boka en av Dickens' mest berømte skurker, den sleipe og grådige Uriah Heep.

 

Dickens, Charles: Oliver Twist (10 eks. vanskelighetsgrad 2 + 28 eks. vanskelighetsgrad 6 + lydbok + DVD) "Oliver Twist" er Charles Dickens klassiske fortelling om en liten gutt, som ble født fattig og foreldreløs i England for over hundre og femti år siden. Oliver vokser opp på et barnehjem og i et arbeidshus, før han blir lærling hos en kistemaker. Der blir han slått og mishandlet, så han rømmer. Da han nærmer seg London, blir han med i en røverbande. Gjentatte ganger klarer Oliver å komme unna denne bandens onde hensikter og planer for livet hans. Og takket være de vennene han får, blir han til sist klar over hvem han virkelig er. Mot alle odds finner Oliver kjærlighet og trygghet.

 

Di Terlizzi, Tony: The field guide (23 eks. + lydbok + DVD, vanskelighetsgrad 2-3) Grace-barna Mallory, 13 år, og tvillingene Jared og Simon, 9 år, flytter sammen med moren sin inn i Spiderwick huset. Barna oppdager snart at de ikke er alene i grandtante Lucindas falleferdige hus. I et hemmelig rom finner de en felthåndbok som fører Grace-barna inn i en mystisk og fantastisk verden, full av synlige og usynlige skapninger de ikke ante fantes. Dette er den første boka i serien.

 

Dougherty, Jim: Stinkbomb & Ketchup-Face and the badness of badgers (5 eks.) Kom og bli med heltene Stinkbomb og Ketchup-Face når de legger ut på et svært farlig og nervepirrende eventyr. Det kan også hende at de treffer på noen tvilsomme grevlinger underveis. En humoristisk fortelling som passer for mellomtrinnet. . - God, leselig skrift 

 

Dougherty, Jim: Stinkbomb & Ketchup-Face and the evilness of pizza (5 eks.) Psst! Pssst!! Pssssst!!. Hei du der! Vil du vite en hemmelighet? Vel? Gjør du? Du vil aldri komme til å tro det. Det er helt utrolig og sååååå hemmelig. Du må love å ikke si det til noen. Vel? Gjør du? Kors på halsen? Du vet de grevlingene? Du kommer aldri til å gjette hva de har funnet på denne gangen. Dette er en humoristisk fortelling som passer for mellomtrinnet. . - God, leselig skrift .

 

Dumas, Alexandre: The Three Musketeers (10 eks. + lydbok, vanskelighetsgrad 2) Dette er en gjenfortelling der D'Artagnan kommer til Paris med et ønske om å bli musketer. Snart tar han del i store hendelser og intriger ved hoffet. Sammen med vennene Athos, Porthos og Aramis risikerer D'Artagnan livet i kongens tjeneste. Dette er en klassiker som er gjennomillustrert med fine fargeillustrasjoner. Passer for 3.-4. klasse.

 

Durant, Alan: Doing the Double (22 eks., vanskelighetsgrad 3-4)Dale og Joe er tvillingsønnene til den fallende fotballegenden Nicky Green. De har alltid spøkt med at de skal bytte identitet en dag, men inntil nå har det bare vært en spøk. Nå vil Dale at Joe skal ta hans plass på fotballbanen en dag. Joe har egentlig ikke lyst, men kan man si nei til sin egen tvillingbror? "Shades” er en serie lettleste bøker fra forlaget ”Evans Brothers”. Serien henvender seg til barn som synes mange tenåringsbøker blir for vanskelige, men som allikevel ønsker spennende og engasjerende bøker. Fra ca. 11 år.

 

Ellis, Deborah: The breadwinner (26 eks., normalutgave) Parvana er 11 år og bor i Kabul i Afghanistan. Siden Taliban kom til makten, har ingenting vært som før - jenteskoler er stengt, bøker blir brent, TV-apparater er knust og musikk og lek er forbudt. Jenter og kvinner får bare vise seg ute i følge med en mann, og hele kroppen må være tildekket. En dag blir Parvanas far bortført og fengslet. Parvana må gjøre det hun egentlig ikke tør: kle seg ut som en gutt, klippe håret og gå ut i gatene for å skaffe penger til familien.

 

Escott, John: Lost in New York (36 eks. vanskelighetsgrad 2-3) Spenning.

 

Escott, John: The ghost of Genny Castle (33 eks.  vanskelighetsgrad 2-3) Spøkelseshistorie.

 

Falkner, J. Meade: Moonfleet (25 eks., vanskelighetsgrad 2) Spenning. Historisk

 

Fine, Anne: Magic ball (5 eks.) Grønn eller blå genser? Mate endene eller leke på huska? Olly synes det er vanskelig med alle avgjørelsene han må ta. Men så får han en merkelig gjenstand som kanskje kan hjelpe han. Boken utkommer i lettlestserien Reading Ladder.

 

Five Famous Fairytales (29 eks., vanskelighetsgrad 2) Eventyr.

 

Frank, Anne: The Diary of a young Girl (30 eks., vanskelighetsgrad 4)

 

Anne Frank (14 eks., tegneserieutgave) Skrevet og illustrert av Jim Pipe. Dagboka som den unge, jødiske jenta skrev gjennom de to årene hun og familien levde i skjul for tyskerne, har stadig aktualitet. Den forteller om krig og jødeforfølgelse, men like mye om en ung jentes drømmer, om hennes forhold til resten av familien, om forelskelse og, ikke minst, om det å utvikle seg fra barn til voksen. I denne utgaven er det tatt med mye nytt stoff som tidligere har blitt utelatt dels for å verne om minnet til døde personer og dels fordi dagbøkene tok opp seksuelle emner. Leseren får dermed et mer nyansert, grundigere og riktigere inntrykk av ungjenta, Anne Frank, og hennes tanker om personene og hendingene rundt henne

  

Freedman, Dan: The Kick Off (13 eks. vanskelighetsgrad 3-4) Jamie Johnson er en dyktig fotballspiller, men blir likevel satt på benken. Han legger skylden på moren, på lagkameratene - på alle unntatt seg selv. Så skjer det noe som får Jamie til å se alt i et nytt lys. Avspark er en utpreget fotballroman, men også en historie om behovet for balanse i livet, viktigheten av familie og venner og forholdet mellom egne ambisjoner og omgivelsenes forventninger.

  

Gaiman, Neil: Coraline (30 eks. + DVD) I den nye leiligheten til Coralines familie er det 21 vinduer og 14 dører. 13 av dørene er helt vanlige, og bak den siste er det bare en murvegg. Men en dag da Coraline låser opp døren, er veggen borte, og hun går inn i en leilighet som er lik hennes egen. Først virker alt vidunderlig i den andre leiligheten. Maten er bedre. Lekekassen er full av rare leker hun aldri har sett før. Men det er en annen pappa og en annen mamma der, og de vil at Coraline skal være deres datter. De vil forandre henne og beholde henne. Og det er andre barn der, barn som er tatt til fange. De er fortapte sjeler bak et speil, og Coraline er deres eneste håp om at de skal kunne bli reddet.

 

Gaiman, Neil: Fortunately, the milk (15 eks.) Faren til fortelleren skulle altså bare ut å kjøpe melk. Det er sånn fedre gjør. Men så synes ungene at det begynner å ta vel lang tid, før han endelig kommer hjem. Og forklaringen på hvorfor han var forsinket begynner med ufoen som henger over butikken. Heldigvis holdt han godt fast i melka, for herifra blir det bare sprøere og sprøere.

 

Gleiztman, Morris: Too small to faill (14 eks.) En gutt, en jente og en kamel. Millioner av dollar, og en plan som ikke kan mislykkes. Eller kan den? Olivers foreldre eier en bank. Det har gjort dem veldig rike, veldig viktige og veldig travle. Oliver derimot, sliter i matte og det eneste han ønsker seg er valpen i den lokale dyrebutikken han pleier å besøke. Men så kjøpe en mystisk kvinne valpen og truer med å skade den hvis ikke Oliver gir henne tusen dollar. Det var nemlig alle sparepengene hennes, og hun gir Olivers foreldre skylden for at de er tapt. Oliver legger en plan, men ting går ikke helt slik han har tenkt.

 

Gleiztman, Morris: Once (26 eks. vanskelighetsgrad 3-4) Gripende om krigen sett gjennom barneøyne Året er 1942, i Polen, og vi møter Felix på barnehjemmet han har bodd på de siste tre år og åtte måneder. Felix tror foreldrene har plassert ham der inntil de har ordnet opp i «problemene» sine. Han vet at «tilværelsen har blitt vanskelig for jødiske bokhandlere», men han er ikke helt sikker på hvorfor. En ting er han derimot sikker på, og det er at de hver dag som helst nå vil komme og hente ham, og ta ham med tilbake til det deilige, gamle livet fylt av bøker og kjærlighet. Men det Felix ser og opplever etter at han har rømt fra barnehjemmet, åpner øynene hans, og hans barnlige naivitet og uskyld får en brå slutt. Vi følger Felix i jakten på foreldrene og sannheten? En jakt som stiller ham ansikt til ansikt med ondskap og død. En gang er en fantastisk og hjerteskjærende fortelling som vil leve lenge i leseren

 

Grant, John: The adventures of Robin Hood (37 eks. vanskelighetsgrad 2) Robin Hood levde i England på 1100 tallet og var de undertryktes og forfulgtes venn. Han stjal fra de rike og gav til de fattige og lå stadig i konflikt med sheriffen av Nottingham - hans argeste fiende, som gjerne så ham død. Robin Hood holdt til i Sherwoodskogen sammen med sine usvikelige venner, blant andre Lille John, broder Tuck og sin kjæreste Marian.

 

Grimm, Jakob: Little Red Riding Hood (27 eks. vanskelighetsgrad 1) Eventyr.

 

Grimm, Jakob: Rapunzel (28 eks. vanskelighetsgrad 1) Eventyr. 

 

Grimm, Jakob: Rumpelstiltskin (28 eks. vanskelighetsgrad 1) Eventyr.

 

Haggard, H. Rider: King Solomon’s mines (9 eks. vanskelighetsgrad 4) De tre engelskmennene elefantjegeren Allan, Henry Curtis og John Good, drar ut på reise i det sørlige Afrika. Reisen har tre mål. De er på leting etter kong Salomos diamantminer, som sagnet forteller om, og som ligger i kukuanernes rike. Det tredje målet er overraskende og dukker ikke opp før senere. Den innfødte tjeneren, Umbopa, er arving til kukuanernes trone. Personene i romanen er ikke særlig nyansert skildret. Det er eventyret, hendelsene, spenningen og overraskelsen som er viktigst ved boken. Klassisk roman for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Horowitz, Anthony: Stormbreaker (Bok 1, 24 eks. Normalutgave.) Ungdomsroman. Fjorten år gamle Alex har vokst opp hos onkelen sin, Ian. Da onkelen dør i en mystisk bilulykke, snus verden på hodet for Alex. Mennesker han aldri før har møtt dukker opp, og det blir klart for Alex at han ikke visste hvem mannen han trodde han kjente og kalte far, var. Skuddhullene i bilvraket tyder på at onkelen ble myrdet. Hvorfor? Og hvem har interesse av at verden tror Ian Rider jobbet i en bank og døde i en bilulykke? Og makt til å holde virkeligheten skjult? Alex vil finne sannheten. Det hele fører til at Alex tvangsrekrutteres av det britiske MI6, og i løpet av få dager forvandles han fra skolegutt til superspion. Spenning for ungdomstrinnet.

 

Horowitz, Anthony: Point Blanc (Bok 2, 9 eks. Normalutgave.) Spenning. 14-årige Alex Rider er på farten igjen. I første bok, "Stormbreaker", ble vi kjent med den foreldreløse gutten som lever et dobbeltliv som agent. Denne gangen får han nytte av sin unge alder når han må infiltrere den eksklusive gutteskolen Point Blanc, og gi seg ut for å være elev. Fedrene til to av guttene der har nemlig blitt myrdet, og det er tydelig at det er skolen som er den eneste forbindelsen mellom dem. 235 sider. Spenning for ungdomstrinnet.

 

Kerman, Sue: Rosa Raye, Crime reporter (39 eks. vanskelighetsgrad 3-4) Rosa Raye er reporter for skoleavisen. Da hun foretar undersøkelser for en artikkel om forurensning, skjønner hun ikke at hun kommer inn i en verden av organisert kriminalitet - en verden hvor ingen er trygg.

 

Kibuishi, Kazu: The stonekeeper. Amulet ; 1 (25 eks. Grafisk roman, normalutgave.) 12 år gamle Emily bor sammen med mamma og lillebroren Navin. Faren er død etter en dramatisk bilulykke. Emily, moren og Navin må flytte inn i huset etter oldefaren for å spare penger. Blant oldefarens merkelige oppfinnelser og tegninger, finner Emily en amulett som hun knyter rundt nakken. Det tar ikke lang tid før de oppdager at det gamle huset skjuler mange hemmeligheter. Da et monster drar moren gjennom en dør i kjelleren følger Emily og broren etter for å redde henne. De havner i en annen verden, Alledia, en underjordisk verden befolket av demoner, roboter og snakkende dyr. Amuletten som Emily bærer viser seg å kunne gi henne enorme krefter, hvis hun bare lærer seg å styre den. Amuletten er en serie om mot, om kampen mot ondskapen i både verden, og i oss selv, samt om vennskap og samhold. Har mangainspirerte illustrasjoner. Fantasy for mellomtrinnet.

 

Kinney, Jeff: Diary of a wimpy kid (Bok 1, 22 eks. Normalutgave) Greg skriver dagbok for alle sine fremtidige fans, han må bare takle mellomstadiet først. Som nummer to i en søskenflokk på tre er han skviset inn mellom en sjefete storebror og en sippete lillebror. Foreldrene er velmenende, men helt håpløse ifølge Greg. Han er ikke særlig populær på skolen, han har selv rangert seg som nr. 52 eller 53 på popularitetsskalaen. Vennene hans er nerdete og ødelegger alle hans sjanser hos det motsatte kjønn. Selvfølgelig er det aldri hans feil når noe går galt. Eller kanskje det bare er trangen til å gjøre utrolig dumme ting fordi det virker lurt der og da.

 

Kipling, Rudyard: Tales of the Jungle Book (30 eks. vanskelighetsgrad 2) Tre komplette historier fra Kiplings "Jungle Book" - "Mowgli's Brothers", "Kaa's Hunting" og "Tiger! Tiger!" De handler om gutten Mowgli, som blir forlatt i jungelen og oppdratt av ulver. Han blir lært opp i jungelens lover og hemmeligheter av vennene - ulven Akela, bjørnen Baloo og panteren Bagherra. Kiplings klassiske fortellinger, utgitt for første gang i 1894, har gjort den indiske jungelen levende for flere generasjoner av barn og ungdom.

 

Kipling, Rudyard: The room in the tower and other ghost stories (30 eks. vanskelighetsgrad 2-3) Grøsser. Noveller.

 

Kuipers, Alice: Life on the refrigerator door (13 eks. vanskelighetsgrad 2-3) Her møter vi en mor og en datter som bor i same hus, men som begge lever et travelt liv, og “snakker sammen” via lapper på kjøleskapet. Vi blir kjent med begge, og ser at de prøver å være en god mor og en god datter. Boka viser oss også hvor mye som kan sies med få ord, bare vi tar oss tid til å si dem.

 

Lawrie, Robin: Block busters (17 eks. vanskelighetsgrad 2) ”The Chain Gang” handler om fem venner som liker å sykle offroad, sammen opplever de mye spennende. Denne gang sykler gjengen utfor bakke. De synes imidlertid ikke det er helt lett å få feste og finne den rette ruta. De er nå inne i fjerde løp i ”the Sword and Stump Challenge” og de må bare takle forholdene –og det litt kvikt! Boka er illustrert med strektegninger i svart/hvitt, noe av teksten er i snakkebobler. Humoristisk.

 

Lawrie, Robin: First Among Losers (11 eks., vanskelighetsgrad 2) "Chain Gang" er en serie bøker som handler om Slam Duncan og vennene hans. Vennegjengen er opptatt av terrengsykling, og deltar i konkurranser. De opplever mange spennende situasjoner i forbindelse med syklingen. Bøkene henvender seg til barn som ikke er så glade i å lese. Historien utvikler seg raskt og teksten er enkel. Mange snakkebobler gir bøkene et preg av tegneserie. Humoristisk 

 

Lewis, C. S: The chronicles of Narnia - The lion, the witch and the wardrobe (14 eks. + lydbok + DVD, normalutgave) Det er gjennom et gammelt klesskap Lucy, Edmund, Susan og Peter kommer til Narnia for første gang. Der hersker den mektige og onde Heksa Hvit i evig snø og is. Sammen med løven Aslan og alle gode krefter tar de fire barna opp kampen mot heksa. Narnia er et land bundet i en evig vinter og et land som venter på å bli satt fri. 202 sider. Fra 9 år.

 

Lingard, Joan: Across the Barricades (26 eks. Normalutgave) Vi treffer Kevin and Sadie, et ungt forelsket par i Nord-Irland. Forholdet deres skaper problemer, siden en av dem er katolikk og den andre protestant. Men de vil ikke gi slipp på hverandre. Boka gir et godt bilde på forholdene i Nord-Irland på 1970-tallet. Ungdomstrinnet.

  

London, Jack: The call of the wild (19 eks. vanskelighetsgrad 2) Jack London sin ”Når villdyret våkner” blir familiehunden Buck kidnappet og ender opp som trekkhund i Alaskas nådeløse villmark. Han møter både hat og kjærlighet hos menneskene, og lærer fort villmarkens ubarmhjertige lover. Snart blir han den mest respekterte hunden i det brutale gullgravermiljøet. Likevel, det er noe ukjent som lokker og drar ham mot det frie livet i villmarken. Ulveflokken der ute vekker lengselen og villdyret i ham. Jack London (1876–1916) var en meget produktiv amerikansk forfatter, og gjennom et variert liv som krigsreporter, landstryker, gullgraver og journalist, skapte han en rekke fortellinger som i dag har blitt klassikere.

 

Marsden, John: Tomorrow, when the war began (Bok 1, 11 eks. Normalutgave) Spenning. Sju helt vanlige ungdommer i Australia drar på telttur til en utilgjengelig fjellkløft, ”Helvete”. Når de vender tilbake til sivilisasjonen oppdager de at foreldrene er borte, hundene døde, strømmen og telefonen stengt, og radioen sender bare støy. På nabogårdene er det likedan. Gradvis går det opp for dem at landet er invadert, og at foreldre, søsken og venner blir holdt fanget av en fremmed makt. Ungdommene trekker seg tilbake til fjellkløfta og danner en geriljagruppe for å gjøre motstand mot okkupantene. Livet til ungdommene blir snudd på hodet, og de blir tvunget til å reagere, til å forandre seg, til å vokse med oppgavene og å tilpasse seg en ny verden. Boka handler ikke først og fremst om krig, men om hvordan vanlige tenåringer reagerer på krigen. Dette er første bok i en serie på seks. Spenning for ungdomstrinnet.

 

McLay, John: The night-time knight (10 eks., vanskelighetsgrad 1-2) Harry og hesten Oats hører merkelige lyder i slottet de skal utforske. Det skal vise seg at de har noen spennende ridder-opplevelser i vente! Boken utkommer i lettlestserien Early Reader.

 

Mould, Chris: The great cheese robbery (5 eks.) I en bruktbutikk i enden av gata finnes et støvete gammelt skip i en flaske. Og når verden ser en annen vei, kommer et lite piratmannskap ut av skipet for å utforske verden rundt seg. De er ikke særlig større enn en fyrstikk, men de har en stor appetitt på eventyr. Da musene som bor i dørlista kidnapper Jones, skipets katt, og krever løsepenger i form av ost, går «The Pocket Pirates» til handling. Men for å få tak i osten må de våge seg til et iskaldt sted hvor det alltid er vinter. Et sted ved navn Kjøleskap. Kan The Pocket Pirates overleve den farefulle reisen og få skipskatten tilbake? - God, leselig skrift.

 

Mould, Chris: The great drain escape (5 eks.) I en bruktbutikk i enden av gata finnes et støvete gammelt skip i en flaske. Og når verden ser en annen vei, kommer et lite piratmannskap ut av skipet for å utforske verden rundt seg. De er mindre enn en tekopp, men disse skjørbukede seilerne har en enorm appetitt for eventyr! Når hunden til bruktbutikkeieren oppholder seg under de små piratenes hylle, blir adkomsten til kjøkkenet blokkert. Lyden av rumlende mager holder alle våkne, og de få tørre brødsmulene som er igjen vil ikke holde liv i dem særlig lenge. Tør de å gå ut av sin gode flaske? 

 

Mould, Chris: The great flytrap disaster (5 eks.)

 

Mould, Chris: The great treasure hunt (5 eks) I en bruktbutikk i enden av gata finnes et støvete gammelt skip i en flaske. Og når verden ser en annen vei, kommer et lite piratmannskap ut av skipet for å utforske verden rundt seg. De er mindre enn en tekopp, men disse skjørbukede seilerne har en enorm appetitt for eventyr! De små piratene har sagt farvel til tryggheten for å lete etter gull. Men det er fare på ferde. Musene som bor i veggen er på jakt og butikkeieren har en lite hyggelig overraskelse i vente. Skattejakt er ikke for pyser. 

 

Muchamore, Robert: Dark sun (22 eks. Normalutgave) Det er siste dag i semesteret. Tre gutter rydder ut av skapene, organiserer en overnatting, og planlegger å sprute harsk kålsalat over ei jente. Men ting er ikke som de later til. Faren til den ene gutten er medlem av “Dark sun”, en kriminiell organisasjon som handler med våpenteknologi. En annen gutt er en CHERUB-agent som er sendt for å stoppe ham. CHERUB-barn lever i den virkelige verden, men går under radaren hos voksne og samler informasjon som sender forbrytere og terrorister i fengsel. For offentlig sikkerhet eksisterer ikke disse barna.

 

Nesbit, Edith:   The Railway Children (42 eks. + lydbok, vanskelighetsgrad 2) Jernbanebarna handler om søskenflokken på tre som sammen med sin mor flytter fra sin flotte villa i London til en fattig tilværelse på landet. Barna vet ikke hvorfor de må flytte eller hvorfor faren plutselig blir borte, men de merker at mor er trist. Livet på landet fortoner seg som et eventyr for de tre barna. Mens mor sitter på loftet og skriver for å få endene til å møtes drar de ut på eventyr og blir kjent med både menneskene som jobber ved jernbanen og togene som passerer. I bakgrunnen lurer tunge tanker om far som er fraværende og penger som ikke strekker til, men likevel er dette en beskrivelse av en barndom som de fleste vil drømme seg inn i med glede. Oversettelsen er god, og det er lett å leve seg inn i historien. Man skulle ønske man kunne drikke te eller dra ut på eventyr med den lille familien. Historisk.

 

Orme, David: Comets (15 eks. vanskelighetsgrad 1-2) Boka ”Comets” hører til serien "Trailblazers", som er en serie som tar for seg populære emner. "Comets" har en illustrert fakta del med fasinerende informasjon om kometer. Deretter følger en fortelling om samme emnet. Serien er lettlest, samtidig som den innholdsmessig passer for så vel mellomtrinnet som ungdomsskolen.

 

Orme, David: Fire (17 eks. vanskelighetsgrad 3-4) Spenning. Historisk. Handlingen er lagt til den store brannen i London i 1666. Da Martin våkner til lyden en brann, tenker han først ikke så mye over det. Det har ikke regnet på lenge, og det har vært mange branner i byen. Men snart skjønner han at denne brannen sprer seg raskt. Han må finne og redde tvillingsøsteren sin som befinner seg i et hus på andre siden av byen. ”Shades” er en serie bøker fra forlaget ”Evans Brothers”. Serien henvender seg til barn som synes mange tenåringsbøker blir for skumle, men som allikevel ønsker spennende bøker.

 

Orme, David: Football (15 eks., vanskelighetsgrad 1-2) Boka ”Football” hører til serien ”Trailblazers”, som er en serie som tar for seg populære emner. "Football" har en illustrert fakta del med informasjon om fotball. Deretter følger en fortelling om samme emnet. Serien er lettlest, samtidig som den innholds messig passer for så vel mellomtrinnet som ungdomsskolen.

 

Orwell, George: Animal Farm (29 eks. vanskelighetsgard 3) Dette er George Orwells klassiske fabel om et diktaturs vekst. Boken handler om en gruppe dyr på en gård som har sett seg lei på bonden, som styrer tyrannisk. De lager sitt eget samfunn ledet av grisene, og de former et diktatur som er verre en det de hadde under menneskelig ledelse.

 

Palacio, J. R.: We're all wonders (10 eks., bildebok) «Wonder» er historien om August Pullmann, en gutt med et deformert ansikt, og boken har nærmest blitt en moderne klassiker. I denne nye utgivelsen kan de yngste leserne ta del i historien. Billedboken om Auggie og hunden Daisy er skrevet og illustrert av R.J. Palacio, og gir leseren et innblikk i hvordan det er å leve i Auggies verden - en verden der han føler seg som en helt vanlig gutt, men for alle andre er han annerledes. Boken kan være en inngangsport for de voksne til å snakke med barna om empati, forskjeller og godhet. 

 

Perrault, Charles: Sleeping Beauty (27 eks., vanskelighetsgrad 1) Eventyr.

 

Poe, Edgar Allan: Tales of mystery and imagination (39 eks. vanskelighetsgrad 3) Grøsser noveller.

 

Rabley, Stephen: The Barcelona game (34 eks. vanskelighetsgrad 1) Fotball

 

Reeve, Philip: Pugs of the frozen north (10 eks., normalutgave) Shen og Zika kan ikke motstå muligheten til å vinne kappløpet til toppen av verden, men konkurransen er hard. Veien til seier er full av snøtroll, sjømonstre og en gjeng med veldig sulte yetier. Men Shen og Shika har noe de andre deltakerne ikke har. De har 66 andre mopser for å være helt nøyaktig. Det betyr 264 poter som kan dra sleden! Mellomtrinnet.

 

Rhue, Morton: The Wave (38 eks. vanskelighetsgrad 2) Facisme

 

Rowling, J.K.: Harry Potter and the philosophers stone (Bok 1, 25 eks. Normalutgave. + Lydbok + DVD) Fantasy. Harry Potters foreldre er omkommet i en bilulykke. Nå bor han i et skap under trappen hos tante Petunia og onkel Vernon, og blir plaget av dem og den bortskjemte fetteren Dudley. Han lever stort sett et rolig liv, men er noe plaget av små ting som en merkelig hikke og hår som begynner å gro motsatt vei over natten. Han trodde han var en vanlig gutt, inntil han oppdaget at han skulle bli en av de beste trollmenn. Harry reddes inn i en verden der intet er som det ser ut for og trylletimer er det som står på planen. I denne boka møter vi Harry Potter i sitt første år på Hogwarts Skole for Heksekraft og Trolldom. I tillegg til det magiske aspektet finner vi den klassiske kampen mellom det gode og det onde. Fantasy for mellom- og ungdomstrinnet.

Skolebiblioteksentralen har også noen eksemplarer av resten av serien.

 

Sachar, Louis: Kidnapped at birth (15 eks.) Marvin bor I et grått hus med hvitt gjerde. Han har rødt hår og blå øyne, og han er venstrehendt. «Vi er heldige som er veinstrehendt sier læreren, det betyr at vi har «blått blod». En dag mens han gjør skolearbeid begynner Marvin å tenke på resten av familien som har brunt hår og brune øyne. Er han virkelig sønnen deres, eller er han den forsvunne sønnen til kongen. Marvin må finne ut hva som er sant!

 

Seuss, Dr.: The cat with the hat (15 eks. bok+CD, vanskelighetsgrad 1) To barn er hjemme alene mens moren er ute et ærend. Det regner ute og de to barna kjeder seg og lurer på hva de skal finne på. Men plutselig banker det på døra og Katten med Hatten kommer brasende inn. Katten med hatten har med seg mange eventyrlige påfunn og leker. Han snur hele huset på hodet, og ting blir kastet opp i luften med dunder og brak. Rekker de å rydde opp før mor kommer hjem? Teksten er skrevet på rim.

 

Sewell, Anna: Black Beauty (17 eks. vanskelighetsgrad 2) Black Beauty er en dyrefortelling, som handler om livet til en arbeidshest i viktoriatidens England. Black Beauty må tilpasse seg en rekke herrer, overleve branner, flom og sykdom, helt til han er sliten og føler at livet går mot slutten – da skal han nok en gang selges.

 

Shakespeare, William: Macbeth (14 eks. Grafisk roman) Den maktglade skotske høvding Macbeth blir spådd av tre hekser at han skal bli konge. Hans hustru, lady Macbeth, er ambisiøs på vegne av sin mann og sammen på sin vei mot makten går de gjerne over lik for å oppnå sitt mål. Motstanderne av høvdingen samler seg til opprør.

 

Steinbeck, John: Of mice and men (28 eks., vanskelighetsgrad 2) Boka står godt til læreplanens krav om at eleven skal kunne gjengi og drøfte innholdet av et litterært verk. Den holder høy litterær kvalitet og gir aktuell bakgrunn for arbeidet med engelsk språk og kulturkunnskap. Romanen er utstyrt med gloseliste, spørsmål, bakgrunnsstoff og forslag til aktiviteter. Ungdomsskole og videregående.

  

Stevenson, R.L.: Dr. Jekyll and Mr. Hyde (26 eks. vanskelighetsgrad 2) Krim. ”Doktor Jekyll og herr Hyde” er blitt en grøsserklassiker, og den ble utgitt første gang i 1886. Den handler om kampen mellom det gode og det onde som Dr Jekyll konfronteres med, og hvordan hans gode sinn til slutt overmannes av den onde i egen person.

 

Stimson, Joan: The Three Little Pigs (42 eks. vanskelighetsgrad 1) Eventyr

 

Stone, Rex: Charge of the three horned monster (5 eks. Bok 2 av Dinosaur Cove)Jamie og Tom har funnet en hemmelig dinosaurverden der de har blitt venn med Wannanosaurusen Wanna. Denne gangen får de øye på en landsby i det fjerne, og bestemmer seg for å undersøke den nærmere. På veien møter de en flokk Triceratops, og den eneste måten å unngå å bli trampet på er å få haike på ryggen deres. Men som de nærmer seg landsbyen innser guttene for sent at det ikke er hus med toppene av termitt-tuer de har sett. Vil de klare å komme seg vekk før termittene angriper dem?

 

Stone, Rex: March of the armoured Beasts (5 eks., bok 3 i serien Dinosaur Cove)

 

Stone, Rex: Flight of the winged serpent (5 eks., bok 4 i serien Dinosaur Cove)

 

Stone, Rex: Catching the speedy thief (5 eks., bok 5 i serien Dinosaur Cove)

 

Stone, Rex: Stampede of the giant reptiles (5 eks., bok 6 i serien Dinosaur Cove)

 

Stone, Rex: Journey to the ice age (5 eks., bok 13 I serien Dinosaur Cove)

 

Swift, Jonathan: Gulliver's travels (15 eks., vanskelighetsgrad 3) After a shipwreck, Gulliver finds himself on an island of tiny people and no way to get home. What adventures will he have? Ladybird Readers is a graded reading series of traditional tales, popular characters, modern stories, and non-fiction, written for young learners of English as a foreign or second language. Beautifully illustrated and carefully written, the series combines the best of Ladybird content with the structured language progression that will help children develop their reading, writing, speaking, listening and critical thinking skills. Text adapted by R.J. Corrall ; illustrated by Ciaran Duffy

 

Swindells, Robert: Snapshot (14 eks. + 2 kombi (bok+CD), vanskelighetsgrad 3) Krim. Victor tar et foto av et innbrudd. Han blir forfulgt, og det blir skutt men ikke av innbruddstyvene. Hvem er det som vil ha fatt i kameraet hans?

 

Telgemeyer, Raina: Sisters (8 eks., normalutgave, grafisk roman) Raina skal på slektstreff i Colorado sammen med familien sin. Det vil si en ukes biltur hver vei fra San Francisco til Colorado. For å overleve bilturen har Raina med seg en gammeldags walkman og høretelefoner, men det går med mange batterier for å bevare freden i baksetet. Lillesøster, Amara, er bare så irriterende. Underveis blir man bedre kjent med Raina og lillesøstera Amara. Samtidig som man undrer seg over hvorfor pappa ikke kjører sammen med dem, hvorfor Raina ikke vil sitte foran og om Raina og Amara noen gang vil bli venner.

 

Trimble, Irene: Pirates of the Caribbean (13 eks., vanskelighetsgrad 2) Den røffe sjarmøren Jack Sparrow er en fornøyd mann, der han rir de karibiske bølgene i skipet Black Pearl på jakt etter eventyr og mysterier. Den slett ikke like så sjarmerende kaptein Barbossa ser sitt snitt til å drukne idyllen ved å stjele Black Pearl. Barbossa angriper deretter havnebyen Port Royal og kidnapper guvernørens vakre datter Elisabeth Swann. For å redde både skip og jomfru slår Jack Sparrow seg sammen med Elisabeths barndomsvenn Will Turner. De rekvirerer det raskeste skipet i den britiske flåten, hyrer et ikke helt lojalt mannskap, og setter kurs for Barbossa og hans røver hær. Sparrow og Turner er imidlertid ikke de eneste med kurs for den ondskapsfulle kapteinen. Elisabeths trolovede, den ambisiøse kommandør Norrington, seiler etter for å redde sin utkårede. Målet for forfølgerne er Isla de Muerta, der Barbossa lever i forbannelse. Den onde kapteinen og hans mannskap er nemlig dømt til et liv i udødelighet, og hver gang månen skinner, blir de til levende skjeletter. Det er her det store slaget om Sparrows skute, den skjønne Elisabeth og piratenes forbannelse skal stå. Det blir en blir blodig kamp på liv og død, og den utkjempes med sverd. Men hvordan skal man ta livet av de udødelige? Og hvem kaprer egentlig den skjønne jomfruens hjerte?

 

Twain, Mark: Huckleberry Finn (13 eks., vanskelighetsgrad 2) Ungdomsroman. Huckleberry Finn vil ikke innordne seg vanlig skikk og bruk. Han foretrekker vagabondens frie liv, hvor man må ta imot det som måtte skje av spenning og sorg. Han er på rømmen fra både sin alkoholiserte og voldelige far, og fra den eldre kvinnen som forsøker å sivilisere han. Sammen med Jim, en rømt slave, drar han nedover Mississippi på en flåte, og opplever de utroligste miljøer og menneskeskjebner.

 

Verne, Jules: Round the World in Eighty Days (22 eks. vanskelighetsgrad 2) En spennende fortelling fra 1873 om en svært eksentrisk gentleman, Phileas Fogg, og hans veddemål med medlemmene i Reformklubben om å klare å reise jorda rundt på 80 dager. På reisa østover har han med seg sin nytilsatte franske tjener, Jean Passepartout. Etter hvert blir reisefølget utvidet med inspektør Fix og den indiske enken Aouda. Det oppstår en god del forviklinger og hindringer underveis - ikke bare dårlig reisevær som Fogg hadde kalkulert med. Til tross for alle hindringene vinner Fogg veddemålet.

 

Vernon, Ursula: Harriet the invincible (5 eks., normalutgave) Hamsterprinsesse Harriet er ingen typisk prinsesse, selv om hun er smellvakker til hamster å være. Hun synes egentlig det er ganske kjedelig å være prinsesse. Helt til den dagen kongen og dronningen forteller henne om forhekselsen den onde rottefeen kastet over henne ved dåpen. Den dagen hamsterprinsessen fyller tolv, kommer hun til å stikke seg på et hamsterhjul og falle i dyp søvn. Dette er gode nyheter for Harriet, for det betyr at hun er uovervinnelig helt til hun fyller 12 år. Sammen med Mulbert, hennes trofaste ridevaktel, drar hun ut på spennende eventyr. Hun er usårlig og redder prinsesser fra drager og omvendt. Men den dagen hun fyller 12 år trer forhekselsen i kraft på en nokså uventet måte.

 

Viney, Peter: A tidy ghost (38 eks. vanskelighetsgrad 3-4) Spøkelseshistorie.

 

Villeneuve, M.: Ulster Story (30 eks. vanskelighetsgrad 3) Politikk. Nord-Irland.

 

Vyner, Sue: Moving on (10 eks. vanskelighetsgrad 3-4) Martin på 15 år blir helt knust da bestefaren hans plutselig dør. De to har stått hverandre veldig nært, og Martin har pleid å besøke han etter skolen for å spille sjakk og snakke sammen. Forholdet til foreldrene er mer anstrengt. Nå begynner det å gå nedover med han på skolen, han blir uvenner med kameratene sine og får trøbbel med politiet. Men så treffer han en jente som heter Angela. Hun har nettopp mistet tanten sin og skjønner hvordan Martin har det.

 

Vyner, Sue: No way (10 eks. vanskelighetsgrad 3-4) Jessie bor alene sammen med moren og søsteren sin, og trives med det. Så da moren en dag introduserer dem for sin nye kjæreste, skjønner Jessie at hun må gå drastisk til verks. Den nye kjæresten skal ikke få lov til ødelegge livet hennes.

 

Walliams, David: Billionaire boy (15 eks. + lydbok) Joe har mange grunner til å være lykkelig. Mange milliarder grunner, faktisk. Joe er rik, virkelig veldig rik. Han er den rikeste tolvåringen i landet. Han har sin egen bowlingbane, sin egen kino og en butler som også er en orangutang. Men Joe er ikke lykkelige. Han har en milliard pund, men ikke en eneste venn. Endelig treffer Joe en som liker han som han er, og ikke bare for pengene hans. Men Joe har lært at når penger er involvert må man være mistenksom. De beste tingene i livet er gratis, sies det, men hvis Joe ikke er forsiktig kommer han til å miste alt.

 

Watson, Tom: Stick dog (30 eks.) Stick Dog og vennene hans er veldig sultne, og når de lukter hamburger kan ikke noe stanse dem. Alt de trenger å gjøre er å følge lukten, finne grillen og spise burgerne. Men det er ikke like lett som det høres ut som. Hundene trenger en mesterplan. Det er ikke det at de ikke har ideer. De har bare ikke noen ideer som ikke idiotiske, farlige eller veldig dumme. Boken er rikt illustrert, og tekst og bilder spiller sammen. Første bok i en ny humoristisk serie.

Google+