Hopp til hovedinnhold

Bokmål for 5.- 7. klasse

Bokhyller

Her finner du samlingen vår av bøker på bokmål for mellomtrinnet.

Oppdatert april 2021

Aakeson, Kim Fupz: Søndag (12 eks.) Foreldrene til Torstein skal ha en liten rosa baby. Willy, den dårligste vennen til Torstein, sier at det er fordi foreldrene hans ikke synes han er liten og søt lenger og har sluttet å elske ham. Men alle elsker babyer. For de lukter så deilig. Torstein lukter på seg selv, men kjenner at det ikke er noen spesielt deilig lukt. Torstein tror at for å få foreldrene til å elske seg igjen må han bli snillere og greiere, rydde rommet sitt og ikke protestere når han skal legge seg. Dette er en fortelling om vennskap, om å bli storebror og om foreldre med mye fokus på baby. Små- og mellomtrinnet.

 

Aakeson, Kim Fupz: Morten og Mahdi (30 eks.) Morten og Mahdi er en prisvinnende tegneserie som i 10 historier forteller om guttene Morten og Mahdis vennskap og opplevelser. Forfatter og illustratør knytter på fineste vis humor og livets alvor sammen i de små fortellingene. Morten og Mahdi har ikke annet til felles enn at er like gamle, bor i samme bygård, spiller de samme spillene, synes de samme tingene er lættis, og har like store drømmer om å bli kule og rike. Morten og Mahdi har konstant svimlende ideer og forestillinger om hva de skal få til, og når alt enda en gang går i dass, reiser de seg bare opp igjen og legger nye planer. Skikkelig gøy og skikkelig drøyt, og mye å kjenne seg igjen i!  

 

Aalbu, Ragnar: Grundig om gris (9 eks.) Hvem er egentlig grisen, denne lett korpulente skapningen med det dårlige ryktet? Odelsgutt og oppdagelsesreisende Ragnar Aalbu har gjort nitide og nennsomme studier av dette mangfoldige dyret. Vi får vite at "griser elsker å klatre i ribbevegger", at "griser misliker å bli satt i bås", at "griser er selvforsynt med elektrisitet" og mye annet som vi ikke visste om dette kloke og snille dyret. Fra småskole til ungdomsskole.

 

Akerlie, Iben: Lars er LOL (10 eks.) Vanligvis er Amanda en snill og grei jente. Hun har venner, er forelsket i Adam og gleder seg til å ta fatt på skolen igjen etter ferien, for da skal hun være fadder for en 1. klassing. Men ting blir ikke helt slik hun forventer. Hun blir i stedet fadder for den nye gutten i klassen, Lars som har Downs syndrom. Da blir alt veldig vanskelig. Amanda trives med å være venn med Lars når ingen andre ser det, men på skolen kjenner hun veldig på presset om å være populær, og svikter etter hvert både seg selv og Lars. Hun surrer seg inn i noe hun ikke vil være med på, og sprer dumme bilder av Lars. Amanda må finne en måte å reise seg igjen på, og få tilbake de andres respekt og tilit og ikke minst egen selvrespekt. Det blir en lang og ydmykende vei full av prøvelser og selvfornedrelse, fortalt med humor. Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS. . - Alder: 9-13 år . - God, leselig skrift

 

Almhjell, Tone: Vindeltorn (27 eks. + lydbok) Lin er sikker på at det er noe galt med det gamle huset familien hennes har leid. Klokkene tikker for sakte. Rosebedet er dekket av rim, selv i øsende regnvær. Og når en mystisk nøkkel merket "Vindeltorn" dukker opp, finner Lin en sprekk i kjellerveggen. En portal til en verden ved navn Sylver. Lin havner i et snødekt rike hvor alle døde dyr som en gang har elsket et barn bor. Lin blir gjenforent med Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken. Lin og Rufus må sammen finne den forsvunne Vinterfyrsten om de skal redde Sylver fra undergang. Men de er ikke de eneste som jakter på gutten denne natten. I mørket lurer en mann med skyggemunn, klar til å sette klørne i den aller siste Vinterfyrsten. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Angerborn, Ingelin: Hvis jeg bare ikke hadde tatt feil hund (Bok 1, 10 eks.) Hvis Tilda ikke hadde kommet til å forbytte hunden til Doris, så hadde dette aldri hendt: Sykkelen hadde ikke blitt stjålet, hun hadde ikke forstuet foten og fått hull i de nye buksene.; og framfor alt, hun hadde ikke vært så fantastisk lykkelig! En morsom historie om den gangen da alt gikk feil, og allikevel ble helt rett. Humor for mellomtrinnet.

 

Angerborn, Ingelin: Hvis jeg bare ikke hadde kjøpt et marsvin (Bok 4, 15 eks.) Tildas høyeste ønske har alltid vært å få sin egen hund. Etter hund har det stått katt, kanin, marsvin, hamster, papegøye, undulat og kanarifugl på ønskelisten. Hvis bare ikke Tilda hadde kommet til å kjøpe et marsvin ... så hadde det aldri hendt: Hun hadde ikke gitt bort mammas finbolle og krympet genseren til mormor. Karamell hadde ikke blitt med til legekontoret, og legen hadde ikke oppdaget en ny og veldig uvanlig sykdom. Og framfor alt hadde ikke Tilda sittet med lille Drak-Ulla på fanget! Humor for mellomtrinnet.

 

Angerborn, Ingelin: Hvis jeg bare ikke hadde fått ny frisyre (Bok 5, 15 eks.) Hvis bare ikke Tilda hadde fått ny frisyre, så hadde det aldri hendt. Hun hadde ikke blitt forvandlet til Anton. Og hun hadde ikke blødd neseblod, fått solstikk og en splitter ny tvillingsøster. Anton hadde ikke kjøpt bikini og mamma hadde ikke virket helsprø - og framfor alt hadde ikke ferien blitt dobbelt så morsom. Humor for mellomtrinnet.

 

Ask, Lene: D for Tiger (15 eks.) Når bokstavene klumper seg sammen og ikke vil fortelle hva de betyr, blir det vanskelig å gjøre lekser. Ikke er det lov å stenge noen ute heller. Mamma maser og bokstavene hører ikke etter. Da er det ikke rart at hun blir sliten. Hun har en tiger inne i seg som hun prøver å temme så godt hun kan. Dette er en fortelling om lese- og skrivevansker, om å ville lære seg å lese, men ikke mestre presset, og om det å være sinna som en tiger langt, langt inni seg. Gjennomillustrert fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Aurstad, Tore: Flukten fra Utpost 4 (17 eks.) På planeten Mars blir mennesker holdt som slaver for å forsyne moderverden med råstoffer. Flukten fra Mars-kolonien er en science fiction fortelling med mye spenning og dramatikk og skal bli en serie på tre bøker. Illustrasjonene i boka er dataspillaktige. Løve pluss er skrevet for de mest øvede Leseløve leserne. Bøkene har mindre bokstaver, og litt mer omfattende tekst. Språklig og innholdsmessig er tekstene mer utfordrende. Lettlest/spenning for mellomtrinnet.

 

Baugstsø, Line: Døra i fjellet (15 eks.) Sofie og Nadia er bestevenninner. En dag finner de et gammelt tilfluktsrom hvor de ser to menn bære ting ut fra. Jentene er overbevist om at de er tyver og bestemmer seg for å finne ut hva de har stjålet. De sniker seg inn i tilfluktsrommet, men så blir de innestengt, og det blir skikkelig skummelt. Da de to mennene kommer tilbake og finner jentene, er de sikre på at de vil bli bortført. Men det viser seg at det er helt andre planer de to mennene har. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.

 

Baugstø, Line: En boks med penger (10 eks.) Bestevenninnene Sofie og Nadia får et nytt mysterium de må løse. Kristine i klassen har samlet inn penger til fattige barn. Det er meningen at lærer Jan skal legge pengene i Redd Barna-bøssa som står på kontoret. Men Jan glemmer boksen med pengene igjen i klasserommet, og dagen etter er den borte. Sofie og Nadia må finne ut hvor pengene har blitt av. Det viser seg at det er en helt annen tyv enn de trodde. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.

 

Berggren, Arne: Spillet (10 eks.) Mons elsker dataspill. Dataspill er nok det han er flinkest til i hele verden. Pappaen hans synes derimot at dataspill er noe tull. Han mener gutten burde være i skogen eller på fotballbanen, selv om Mons hater fotball. Men når pappa havner i supertrøbbel på jobben, er det plutselig bare Mons som kan redde ham. Småskole og mellomtrinnet.

 

Berggren, Arne: Gutten som hatet fotball (10 eks.) Petter greier ikke å bli interessert i fotball. Han har vært på fotballkamper, kjøpt fotballblader og sett fotball på TV, men ingenting nytter. Han er overbevist om at alle andre elsker fotball, men etter hvert begynner han å lure på om det egentlig stemmer. Småskole og mellomtrinnet.

 

Berggren, Arne: Ute av tiden (Dauinger, bok 1, 28 eks.) Hva gjør du når du er tretten og oppdager at jenta du er forelsket i er en av dem, dauingene? Steffen må være med faren på jobb, men først når han oppdager hva faren egentlig driver med, blir han interessert. Faren er spøkelsesjeger og jobber frilans for Den norske kirke, som egentlig ikke tror på spøkelser, i hvert fall ikke offisielt. Serien avdekker både et mordmysterium, en kjærlighetshistorie og en eksistensiell gåte. Drivende, grøssende og tankevekkende spenning om forholdet mellom livet og døden, det gode og det onde og om hva det betyr å være levende.

 

Bjørgum, Sondre: Jungelgutta forteller: Fra gris til krokodillefis (10 eks.) Høytrappingsbok fra verdens villeste rappere! Spenn fast sikkerhetsbeltet og la Bjørn-1, Tung Pukkel, Mr. P og de andre rapperne i Jungelgutta ta deg med på en selsom ferd inn i en grusom gris' grimme verden. Dette er noe så uvanlig som en bildebok for voksne barn. Eller barnlige voksne. Boka er proppfull av absurd humor, sløye rim og sære referanser. Her finner vi ekko av så vel Boogie Nights som skapelsesberetningen, Morfar er sjørøver og the Simpsons. Få vennene dine til å dunke ut fete beats mens du leser. Mellomtrinn og ungdomsskole

 

Bjørkøy, Vigdis: Oslo Brenner (Bok 1, 15 eks.) En ny illustrert serie barnebøker om de to guttene Mikkel og Tønnes, som opplever mange eventyr rundt omkring i Norge. I hvert bind kommer de til en ny by hvor de opplever morsomme, nifse og mystiske ting. Oslo brenner er første bind i serien om Mikkel og Tønnes. Under den store bybrannen i Oslo i 1624 blir fattiggutten Mikkel kjent med rikmannssønnen Tønnes, og sammen forsøker de å få Mikkels mor og søster I sikkerhet. Hver bok starter med en morsom faktaside om byen og har til slutt en kort tekst om de historiske hendelsene. Spennende og historisk fortelling som passer for barn fra 7 år.

 

Bjørkøy, Vigdis: Røverne i Trondhjem (bok 2, 13 eks.) Mikkel fått bli med Tønnes på handelsskipet som hans far, Gudmund Herre, eier. De har lagt til havn i Trondhjem og under et besøk i den storslåtte, men også forfalne, Nidarosdomen, kommer Mikkel over to banditter som planlegger å rane skipet til Gudmund Herre. Mikkel må forhindre dette, men blir oppdaget og havner i krypten under kirkegulvet. Han må finne veien ut av den mørke, klamme og skumle kjelleren og overliste skurkene før de stjeler Gudmunds pengekiste. Men er han alene i kjelleren, og finner Mikkel flere spor etter den forsvunne faren sin i Trondhjem? Spennende og historisk fortelling som passer for barn fra 7 år

 

Bjørkøy, Vigdis: Ravnen i Bergen (bok 3, 5 eks.) Mikkel og Tønnes drar til den store handelsbyen Bergen. Gutta har fått flere indikasjoner på hvor Mikkels far kan befinne seg, men det spørs om de klarer å finne ham. De må også finne ut hvem som egentlig sitter med makten i Bergen. Mikkel og Tønnes opplever mange eventyr rundt omkring i Norge når de reiser fra by til by. I hver by de kommer til opplever de morsomme, nifse og mystiske ting. Etter hvert blir de drevne detektiver, som tar opp kampen med både skurker og spøkelser. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Blabey, Aron: Barske bøller gjør gode gjerninger (enten du liker det eller ikke) (bok 1, 5 eks.) Herr Ulv, Mister Hai, Sir Slange, Don Piraja er både barske og farlige, og skikkelige bøller. De fire bøllete guttas drøm er å bli store helter, som gjør gode gjerninger. Men alle vet at de er slemme, og de er skremmende og livsfarlige. Derfor vil de bevise det motsatte, at de kan gjøre en masse gode gjerninger. Deres første gode oppdrag er å befri 200 hunder. Her er mye slapstick-humor med slemme typer, snille typer, action, eventyr, humor og tøffe biler. Det er ulik grad av illustrasjoner på hver side, lettlest tekst, mye spenning og humor. Fortelling for småskoletrinnet.

 

Blabey, Aron: Barske bøller har en utrolig god plan (som henger i en tynn tråd) (bok 2, 4 eks.) Herr Ulv, Mister Hai, Sir Slange, Don Piraja er både barske og farlige, og skikkelige bøller. De fire bøllete guttas drøm er å bli store helter, som gjør gode gjerninger. Men alle vet at de er slemme, og de er skremmende og livsfarlige. Derfor vil de bevise det motsatte, at de kan gjøre en masse gode gjerninger. På en innbruddsikker hønsefarm er 10 000 burhøns fanget. De barske bøllene må redde dem. Problemet er at Sir Slange er kjent som «hønseslukeren». Her er mye slapstick-humor med slemme typer, snille typer, action, eventyr, humor og tøffe biler. Det er ulik grad av illustrasjoner på hver side, lettlest tekst, mye spenning og humor. Fortelling for småskoletrinnet.

 

Blomquist, Lise: Taekwondo er tøffest (23 eks.) Alle kaller Jonathan for Pingla, kanskje mest fordi han ikke driver med noen ting. Jonathan vil ingen ting, selv om foreldrene prøver alt de kan for at han skal få seg en hobby. Han vil ikke drive med hip hop-dansing, fjellklatring, svømming og i hvert fall ikke fotball. Mest er han redd for å dumme seg ut. Han tør ikke tenke på hva som ville ha skjedd om han hadde spilt på samme lag som Sluggen. En dag ser Pingla en plakat om taekwondo i skolegården, og da finner han endelig noe han vil drive med. Men på første trening ser han at han også at Sluggen og flere i klassen har begynt. Da får han aller mest lyst til å stikke. Og det blir verre. Treneren bestemmer at Sluggen skal være sparringspartneren hans! Men så oppdager Jonathan at han har et talent, et talent som gjør at han ikke trenger å være Pingla lenger. Små- og mellomtrinnet.

 

Boyne, John: Gutten i den stripete pysjamasen (70 eks. + lydbok + DVD) Handlingen i denne romanen foregår under krigen i Berlin 1942. En dag Bruno kommer hjem fra skolen har faren pakket ned alle tingene hans. Faren har fått en ny og bedre jobb og de skal flytte langt vekk. De flytter til et sted som er omringet av høye gjerder som gjør det umulig å se de andre menneskene som bor på den andre siden. Ikke er det noen å leke med der heller. Bruno bestemmer seg for og utforske området, for han mener det må være mer å oppdage der enn det han har gjort til nå. På sin oppdagelsesferd møter han en annen gutt som har det helt annerledes en han selv. De to blir venner, men vennskapet mellom de to guttene får fatale konsekvenser. Fra 6. klasse.

 

Boyne, John: Gutten på toppen av fjellet (30 eks.) Da Pierrot blir foreldreløs, må han flytte fra hjemmet sitt i Paris for å begynne et nytt liv hos tante Beatrix. Beatrix jobber som hushjelp hos en velstående familie i et hus på toppen av de tyske fjellene. Men dette er ingen vanlig tid, for året er 1935 og andre verdenskrig nærmer seg. Og dette er intet vanlig hus, for dette er Berghof, huset til Adolf Hitler. Hitler tar seg snart av Pierrot, og gutten blir kastet inn i en stadig farligere verden av frykt, hemmeligheter og svik, en verden han kanskje aldri vil klare å unnslippe. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Brady, Hana: Hanas koffert (25 eks.) En rørende historie fra virkeligheten om en ung, tsjekkisk jente og hva som skjedde med henne og familien da landet ble okkupert av tyskerne i 1939. Samtidig er det en fortelling om hvordan et japansk holocaustsenter greide å nøste opp historien 60 år etter, ut ifra en koffert fra Auschwitz, påskrevet Hana Brady 16. mai 1931, sammen med ordet «Waisenkind», tysk for foreldreløs. Skrevet av Karen Levine. Mellomtrinnet og oppover.

 

Bringsværd, Tor Åge: Kaptein Puma og den store den store kometen (15 eks.) Stjerneskipet Rocambole er større enn fire fotballbaner, og mannskapet om bord består av: Kaptein Puma, som er halvt menneske og halvt katt, og Mini, som ser ut som en mus men egentlig er en robot. Kaptein Puma og Mini er sendt ut for å utforske verdensrommet. Denne gang er en komet på vei mot planeten Zaga. Kaptein Puma må varsle innbyggerne på planeten om at de står i fare for å bli utslettet. Problemet er bare at de tror kometen er et himmelsk lys, og ser ikke farene den kan påføre dem og planeten. Dette er femte bok om Kaptein Puma og roboten Mini, men denne gang blir historien presentert i tegneserieform. Tegneserie for mellomtrinnet.

 

Bringsværd, Tor Åge: Klabert (29 eks.) Liker du fart og spenning? Da er det klabert at dette er boka for deg! I eventyrskogen finner du alle eventyrene våre, og Klabert holder orden på dem alle sammen - både eventyrene og de som er med i dem! Hvem er det som passer på alle eventyrene? Det er Klabert. Hvem sørger for at dyr, mennesker og troll er på rett plass til rett tid - sånn at alt kan gå riktig for seg og handlingen ikke blir surriball? Det er Klabert! Han er den eneste av sitt slag. Så han ligner ikke på noen andre enn seg selv. Fortelling for små- og mellomtrinnet.

 

Brown, Aleksander R. Kirkwood: Mørkets bok (15 eks.) Etter å ha dummet seg ut på skolen truer rektor med å sende Edward på spesialskole. Samtidig skaper noen mystiske biller og monstre som dukker opp kaos. I tillegg oppdager Edward og Kasper en gammel bok med mørke krefter og begynner å etterforske saken. Det viser seg at det finnes en annen verden, som er skjult for de fleste. Men det er noen som ønsker å åpne en dør dit, og slippe monstrene der over i vår verden. Edward og Kasper må forhindre Grimsruds, og verdens, undergang. Serien om «Edward Rubikons mysterier» handler om Edward og vennen Kasper som etterforsker overnaturlige hendelser og mysterier. Det er mer tull enn grøss, mer humor enn skummelt, og er i grenseland mellom tegneserie og billedbok. Spenning for mellomtrinnet.

 

Brown, Alexander R. Kirkwood: Bzzz : Verdens minste bankran (20 eks.) Nr. 93 er en modig mygg-gutt i en familie på hundre barn. Han og de andre mygg-gutta driver dank og spiller biljard, mens mygg-jentene er ute og suger blod, for det er det nemlig bare jentene som gjør. En dag blir mygg-jentene lei, og gir klar beskjed til mygg-gutta at neste dag er det deres tur til å finne blod. På sin jakt etter blod og lettvinte løsninger, kommer gutta over noe som heter Blodbanken. Her er det flere etasjer med blodtanker, som de bare kan stjele. Men det er visst lettere sagt enn gjort. Her må alle være med å legge lure planer. Det er svart/hvitt illustrasjoner på alle oppslag, og en del av replikkene er lagt inn i illustrasjonene. Humor for småskoletrinnet. Alder: 6-11 år

 

Brown, Peter: Den ville roboten (15 eks.) Kan en robot overleve i villmarken? Tidløs og nydelig barnebok for lesere i alle aldre. Da roboten Roz åpner øynene for første gang, oppdager hun at hun er helt alene på en øde øy. Hun har ingen anelse om hvordan hun kom seg dit eller hva hun skal gjøre, men vet at det er viktig å overleve. Etter å ha kjempet seg gjennom en fryktelig storm og unnsluppet farlige bjørner, skjønner Roz at hun må tilpasse seg omgivelsene og lære av øyas lite gjestmilde dyr og landskap. Litt etter litt blir Roz venner med dyra og øya begynner å føles som et hjem, helt til robotens fortid innhenter henne. En hjertevarm og spennende barnebok om hva som skjer når natur og teknologi møtes. Passer for 9-12 år

 

Burnett, Frances H.: Den hemmelige hagen (15 eks. + lydbok + DVD) Den klassiske barneboken om Mary Lennox som ble sendt fra India til sin onkel i England etter at hennes foreldre var døde. Boka er en spennende historie, godt fortalt, men den er også en bok fra en helt annen tid, som berører både kolonitidens England som herrefolk i India, og de store klasseforskjeller i Yorkshire, en fortelling om uelskede og uønskede barn som kommer seg ut av en umulig situasjon ved egen hjelp. Denne utgaven inneholder et forord om F.H. Burnetts forfatterskap og særlig denne boka, og bakerst i boka finner du biografiske opplysninger om forfatteren. Liten skrift.

 

Bødker, Benni: Sarin i Svoveldalen (Bok 1, 28 eks.) Sarin er på flukt fra fosterforeldrene sine. Sammen med den mystiske Eldur kjemper hun seg vei gjennom Svovelfolkets dal og til Keiserens by. Dette er den første boka om Sarin. Småskole og mellomtrinn.

 

Bødker, Benni: Sarin i Keiserens by (Bok 2, 13 eks.) Sarin leter fortsatt etter foreldrene sine. Hun har kommet frem til Keiserens by og møter Løvegutten Nome. Han redder henne fra Orkene og sammen finner de et viktig spor som kanskje kan føre henne frem til den virkelige faren hennes. Kampen mellom det gode og det onde fortsetter. Dette er andre bok i serien om Sarin. Småskole og mellomtrinn.

 

Bødker, Benni: Sverdets vei – Kimura (Bok 1, 13 eks.) Dette er første bok i serien om Kimura -- historien om en gutt som ville leve som en samurai. Etter den store krigen ligger alt i ruiner. Krigsherrene kjemper om makten. Den utvalgte er den eneste som kan forhindre at redslene begynner på nytt. Men han er bare en alminnelig gutt.

 

Bøgh Andersen: Kenneth: Antboy: Pissemaur-bittet (Bok 1, 12 eks.) Lille, tykke Pelle Nørhmann går i 6. klasse. Han er skolens mest nerdete hakkekylling og Terrortvillingenes yndlingsoffer. En dag blir Pelle bitt av en pissemaur, fra den dagen forandrer alt seg. Om natta forvandler han seg til å bli den mystiske superhelten Antboy. Men Pelle og Antboy oppdager snart at det ikke alltid er like greit å være en superhelt i en alminnelig og søvnig by i Danmark. Fortellingen balanserer rå humor med ettertanke. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Chamblain, Joris: Kikki og mysteriet med den forsvunne dyrehagen (10 eks.) Kikki og vennene hennes oppdager en gammel, mystisk mann som går inn og ut av skogen, med maling over hele seg. Og en snakkende papegøye! Kikki er på sporet av en ny sak! Hun finner snart et hemmelig sted som ingen vet om... Bøkene om Kikki er lette å lese, og passer best for gutter og jenter i alderen 7-12 år. Serien er en stor internasjonal suksess. Dette er første bok.

 

Chamblain, Joris: Kikki og den mystiske boka (10 eks.) En spennende og gjennomillustrert ny serie! En gammel dame tar samme buss hver tirsdag, med den samme boka, og det samme triste uttrykket. Kikki prøver å la være å snoke i dette mysteriet, men det er ikke så lett … Sammen med vennene Eva og Lene er hun snart på sporet av en ny sak! Bøkene om Kikki er lette å lese, og passer best for gutter og jenter i alderen 7–12 år. 

 

Colfer, Eoin: Artemis Fowl (Bok 1, 9 eks + lydbok) Artemis Fowl er en skurk i særklasse. Han er bare 12 år gammel, men har oversikt over det meste, og det han ikke har kjennskap til skaffer han seg opplysninger om. Han er dessuten besatt av tanken på rikdom, og barnet i ham gjør sitt til at han ikke avfeier magi og overnaturlige krefter i jakten på mer penger. Humor og ironi bærer mye av fremstillingen, men hovedkonflikten, kampen mellom LEP avdelingen til alvene og Artemis Fowl, utgjør mesteparten av handlingen.

 

Cowell, Cressida: Dragetreneren (Bok 1, 20 eks. + lydbok + DVD) Dragetreneren": Møt alle tiders vikinghelt, Hikken Horriblus Haiflabb III. Hvordan skal Hikken fullføre Drageopptaksprøven med en tannløs drage? Og hvordan skal han bekjempe den fryktinngytende Gigantikus Maksimus-dragen før den sluker alle vikingene på Borkøy? "Priathåndboka": Historien fortsetter! Kan Hikken finne Gruskjegg den Grimmes skatt før Alvin Forræderen får den sleipe kloa si i den? Og hva skjer hvis Hikken åpner en kiste det står MÅ IKKE ÅPNES på?

 

Dahl, Roald: Charlie og sjokoladefabrikken (26 eks. + lydbok + DVD) To ganger hver dag må Charlie Buckett passere den store, vidunderlige og berømte sjokoladefabrikken til Willy Wonka. Begjærlig suger den fattige gutten inn alle de gode luktene. Han har ikke råd til sjokolade. Men så forandres hverdagen, den dagen Charlie vinner en omvisning på Wonkas fabrikk.

 

Dahl, Roald: Danny og den store fasanjakten (28 eks. + lydbok) Danny bor sammen med faren sin i en gammel sigøynervogn. faren driver med krypskytteri, og jakter fasaner i Hazellskogen. En natt kommer han ikke tilbake, og Danny tar en bil i farens bilverksted og kjører avgårde for å hente ham. Han finner faren i skogen nedi en fallgruve, men greier å få ham opp igjen. Danny og faren bestemmer seg for å tømme skogen for fasaner før den usympatiske Victor Hazell skal ha sitt store jaktselskap, og metoden de bruker, er original og fantasifull. En bok med rikt og nyansert språk, den gir mange gode leseopplevelser. Boka er filmet.

 

Dahl, Roald: Den fantastiske Mikkel Rev (45 eks. + lydbok + DVD) De tre brødrene Bred, Bisk og Bønne får ikke ha kyllingene, endene, gjessene og eplevinen sin i fred. Det sørger Mikkel Rev for. Men nå skal han tas. Med spader, gravemaskiner, gevær og 108 mann settes alle krefter inn på å fange Mikkel. Men han lurer dem alle, graver underjordiske ganger og stjeler all den mat han trenger. Det vil si - Mikkel er et fredselskende vesen, og tar mat for å holde liv i seg og familien og vennen sine. 29 dyr er samlet rundt festbordet. En god historie, og boka har stor skrift og god avstand mellom linjene, noe som gjør den leservennlig.

 

Dahl, Roald: Den kjempestore krokodillen (15 eks.) De fleste krokodiller synes barn er både sure, seige og vonde. Men ikke den kjempestore krokodillen. Nå skal han inn i jungelen for å finne seg et barn til frokost. Den kjempestore krokodillen vekker dyras avsky ved å fortelle at i dag vil han ha et saftig, søtt lite barn til frokost. Glupsk legger han sine feller for å få sitt frokostmåltid. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 

Dahl, Roald: Den magiske fingeren (45 eks.) Ei lita jente på åtte år har en magisk finger. Når noen foretar seg noe hun ikke setter pris på, begynner det straks å klø i fingeren hennes. Da skjer det underlige ting. Familien Gregg våkner en morgen med vinger i stedet for armer. Små som fugler må de fly ut for å hente mat. De må bygge seg reir i et tre og opplever en våt og trasig natt ute. Dagen før det rare skjer, hadde familien skutt på ender. Disse blir store som mennesker og flytter inn i huset til familien Gregg. De tar opp familiens interesse for jakt og retter geværene mot dem. De lover og ikke jakte mer, og igjen bytter familien og endene roller. Familien Cooper jakter fortsatt og da klør det i den magiske fingeren. Hva som skjer med dem må vi gjette oss til. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Dahl, Roald: Dustene (29 eks.) Herr og fru Dust er to ufyselige duster. De bruker all sin tid på å plage hverandre, fuglene i hagen og herr Dusts fire sirkusaper. En dag legger Rulle-rask-fuglen og apen Klubbi-Klopp en plan for hvordan de skal bli kvitt dustene for godt. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Dahl, Roald: Georgs magiske medisin (29 eks + lydbok) Georgs bestemor er riktig ekkel, en usympatisk, kranglete, heks. En dag er hun spesielt ekkel mot Georg, og han får en ide: Han skal mikse en helt ny medisin som er så sterk og fantastisk og bitter at den enten vil gjøre henne frisk med det samme, eller få henne til å gå i lufta.. Illustrert av Quentin Blake. God, leselig skrift.

 

Dahl, Roald: Gutt (11 eks. + lydbok) Her forteller Roald Dahl om ting som hendte ham i skoletiden og like etterpå. Ingen av tingene er viktige, men de gjorde voldsomt inntrykk på Dahl. Noen er morsomme, noen gjør vondt, noen er ubehagelige. Og alle er sanne.

 

Dahl, Roald: Heksene (11 eks. + lydbok + DVD) I en fortelling fylt med skrekkblandet fryd får vi høre om den vesle gutten som kommer i klørne på selveste Storheksa og forvandles til mus. Av bestemor har han lært det meste om hekser, ikke minst hva som kjennetegner en heks. Dermed er han bedre forberedt enn de fleste, men da han forviller seg inn på heksenes årsmøte, er slaget tapt. Groteske innslag bidrar til å skape fremdrift og dramatikk, men humor og fantasi er de viktigste virkemidler. Hovedpersonen finner da også ut at den nye tilværelsen som mus egentlig ikke er så ille.  

 

Dahl, Roald: Matilda (33 eks. + lydbok + DVD) Matilda er et lite vidunderbarn, født inn i en tåpelig familie. Når Matilda begynner på skolen får hun den unge, søte frøken Honey til klasseforstander, men overlæreren både ond og gal, og gjør skoledagen til en kamp på liv og død for både elever og lærere. I velkjent stil forteller Roald Dahl her en historie om dumme voksne og vettuge barn.

 

Dahl, Roald: SVK (29 eks.) Sophie er et modig lite barnehjemsbarn på 8 år, med tykke stålbriller og tjafsete hår. Midt på natta blir hun røvet av SVK, Store Vennlige Kjempe, og tatt med til Kjempeland. Der bor SVK sammen med 9 avskyelige kjemper som er 20 meter høye og spiser barn og voksne som nattmat hver eneste natt. Selv er han vegetarianer, og bruker natta til å blåse drømmer inn i soverommene til barn. Hver natt forsvinner mennesker over hele verden, både fordi de blir spist av kjemper, og fordi menneskene er den eneste dyrearten som dreper sine egne. Selv ikke kjempene utrydder hverandre. Sophie vil ikke finne seg i dette, og med hjelp av dronningen av England blir kjempene fanget, og fraktet til London. Sophie og SVK blir folkehelter, og SVK blir kongelig hoffdrømmeblåser og forfatter som skriver sin livshistorie, nemlig boka om Sophie og SVK. Dette er en spennende historie med humor og grøss, nifs, men med eventyrets lykkelige slutt der heltene belønnes og skurkene straffes. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Daneskov, Lars: Steinfjes (29 eks.) Mammaen til Lulu er frisør og klipper de samme frisyrene hele tiden. Faren har det alltid travelt, og forsvinner ut av huset med skjorte og slips hver dag for å ha møte med kommunen. Og lillebroren Morgan, som Lulu trodde det skulle bli så gøy med, er bare en siklende unge som ikke kan noen ting. Det er ikke mye morsomt å være Lulu. I hvert fall ikke før den dagen hun finner steinen Steinfjes. Med den i hånden går alt hun ønsker seg i oppfyllelse. Plutselig får alle damene i byen de mest vanvittige puddelfrisyrer, og faren kjører motorsykkel og går på jobb i shorts og hawaiiskjorte. Morgan prater som en foss, og banner som en bryggesjauer. Nå er ingenting kjedelig lenger. Men hva gjør man egentlig når superhelten fra de kortene bestevennen Leo samler på står foran dem høyst levende med skjold og lysende øyne - og er to og en halv meter høy? Steinfjes er første bok i en ny høytlesningsserie som har tatt både danske lesere og anmeldere med storm. De fleste barn tenker «hvis bare det hadde vært sånn, eller hvis bare dette hadde skjedd!» Her skjer det

 

Defoe, Daniel: Robinson Crusoe (6 eks. + lydbok) Den klassiske fortellingen om Robinson som reiser til sjøs og blir tatt til fange av noen sjørøvere. Han opplever mye rart før han en dag forliser og etter en stund skylles i land på en øde øy. Her må han helt alene kjempe mot sult, tørst og menneskeetere. En dag dukker Fredag opp.

 

Dickens, Charles: Oliver Twist (5 eks. + lydbok + DVD) Boken handler om barnehjemsgutten Oliver som vokser opp i trange kår på et barnehjem. Her får han aldri skikkelig mat, men desto mer juling. Til slutt rømer han og havner blant Londons verste kjeltringer. Oliver bærer på en hemmelighet som han ikke engang selv er klar over noe som fører til at han utsettes for de utroligste prøvelser. Temaet er "klassisk" og dreier seg for en stor del om kampen mellom de gode og onde kreftene. Klassiker

 

DiTerlizzi, Tony: Spiderwick-krønikene (Bok 1-5. 6 eks. + DVD) Den fantastiske Spiderwick-krøniken er blitt storfilm, og nå kan du få alle de fem bøkene om Grace-barna i denne samleutgaven. Snart etter at de har flyttet inn i grandtante Lucindas falleferdige hus, oppdager søsknene at de ikke er alene. I et hemmelig rom finner de en felthåndbok, som fører dem inn i en mystisk og fantasifull verden, full av synlige og usynlige skapninger de ikke ante fantes. De virvles inn i en dramatisk kamp hvor hele verden står på spill

 

DiTerlizzi, Tony: Felthåndboka. (Bok en av fem, 7 eks. + lydbok) Spiderwick-krønikene er en fantasyserie for barn fra sju år. Serien består av i alt fem krøniker. ”Felthåndboka” er første bok i krøniken. Grace-barna Mallory, 13 år, og tvillingene Jared og Simon, 9 år, flytter sammen med moren sin inn i Spiderwick huset. Barna oppdager snart at de ikke er alene i grandtante Lucindas falleferdige hus. I et hemmelig rom finner de en felthåndbok, men ikke en sånn om fugler eller dyr. Denne håndboka fører Grace-barna inn i en mystisk og fantastisk verden, full av synlige og usynlige skapninger de ikke ante fantes.

 

DiTerlizzy, Tony: Øyet i steinen. (Bok to av fem, 7 eks. + lydbok) I Spiderwick huset bor det et knøttlite vesen, på størrelse med en blyant. Han vil at Grace-barna skal kvitte seg med den merkelige boka til Arthur Spiderwick. Men da Simon blir tatt av noen usynlige skapninger, hjelper han dem likevel med å finne redningen i boka. En magisk stein gjør dem i stand til å se det usynlige. Dramatikken og spenningen stiger mens de virvles inn i det overnaturliges univers.

 

Dybvig, Ingeborg: Det forsvunne manuskriptet (Bok 2. 27 stk.) Sammen med faren som er fotograf reiser den nysgjerrige Clara rundt om i verden. Faren har tatt bilder av et eldgammelt manuskript i biblioteket i Cambridge. Men etter at fotooppdraget er utført forsvinner manuskriptet sporløst. Faren får skylda og blir satt i fengsel. Clara må etterforske saken, selv om hun har lovet å holde seg borte fra mystiske ting. Hun kan ikke bare la faren bli sittende i fengsel heller. Clara er en detektiv som på actionfylt og troverdig vis ordner opp på en moderne måte. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Dybvig, Ingeborg: Forfulgt i London (Bok 5. 29 eks.) Det er påskeferie, og Clara er på ferie hos farmor og farfar i England, denne gangen sammen med venninnen Emilie. Da farmor brekker beinet, får jentene aller nådigst dra inn til London alene. De skal shoppe på Oxford Street. Men så ser de en mann bli slått ned, og når de forsøker å hjelpe ham, stikker han til dem en liten firkantet dings. «Dont go to the police,» hvisker han. Clara har lovet alle at hun ikke skal leke detektiv igjen. Så jentene skynder seg mot jernbanestasjonen, men det er jo ikke deres skyld at noe følger etter dem. 13 år gamle Clara har en tendens til å rote seg borti mysterier og forbrytelser. Clara er en detektiv som på actionfylt og troverdig vis ordner opp på en moderne måte. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Egeland, Tom: Katakombens hemmelighet (Bok 1. 30 eks.) 14 år gamle Robert blir med moren til Roma for å utforske en katakombe, en gammel gravplass. En kveld tar han seg ned i katakomben, alene, tror han. I hundrevis av år har munkene i Domini Canes-ordenen lett etter den hellige stjerne. Endelig er de på sporet. Jakten fører dem til Norge, og til Robert. Dette er en fortelling om livets, og dødens, største gåter, om gamle myter og mørke katakomber, og en intens jakt på Smykkevokterens hemmelighet. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Egeland, Tom: Mumiens mysterium (bok 3. 15 eks.) Robert og moren drar til et nytt arkeologisk felt i Kongenes dal i Egypt. Robert hjelper moren sin med et større utviklingsprosjekt. Et gammelt gravkammer skjuler hittil ukjente slektninger av en farao. Men gravkammeret er forseglet med en forbannelse. Og Robert viser seg å være den eneste som kan oppheve forbannelsen. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Egner, Thorbjørn: Folk og røvere i Kardemommeby (15 eks.) Kardemomme er en nokså merkelig by, og det hender meget der som ikke hender andre steder. Det går for eksempel esler og kameler i gatene, og det kommer også ruslende en elefant eller to – nå og då. I byen bor gamle Tobias i et tårn, pøslemakeren og trikkefører Syversen og barberer Sørensen. Remo og Tommy, tante Sofie og vesle Kamomilla. Og politimester Bastian som aldri har lyst til å arrestere noen. Og rett utenfor byen bor det tre røvere som heter Kasper, Jesper og Jonatan.

 

Egner, Thorbjørn: Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen (12 eks.) Historien om dyrene i Hakkebakkeskogen kan med sine 65 år regnes med blant de største norske barnelitteratur-klassikerne. Bokas tydelige budskap om at man bør være venner til tross for ulikheter vil alltid være aktuell og ha appell. Både illustrasjonene og sangene er kjent for de fleste fra ulike sammenhenger.

 

Eliassen, Ruben: Circus (Bok 1, 14 eks. + lydbok) En guttunge har svimt av i elveleiet, men blir reddet fra drukningsdøden av en snill dame med skjegg. Gutten kan ikke gjøre rede for hvorfor han besvimte eller hva han heter eller hvem han er. Den skjeggete damen jobber på et omreisende sirkus med småkjeltringer og tar han med seg. Sirkusdirektøren vil helst bli kvitt den spede gutten som han ikke tjener penger på. For det som opptar sirkusdirektøren mest her i livet er penger og å holde skatteoppkreverne borte. Selv om den griske sirkusdirektøren hele tiden truer med å sende den mørke mystiske guttungen til barnevernet, er det like vel noe som holder ham tilbake fra å gjøre det. Fantasy for mellomtrinnet.

 

Eliassen, Ruben: Nøkkelen (Bok 2, 10 eks. + lydbok) Mare er fortsatt med det fantastiske Circus Caravaggio, og de kastes stadig ut i nye eventyr. Hver natt har Mare marerittaktige drømmer om dragene, skyggen og flukten gjennom en lang korridor der alle dører er låst. Esmeralda mener at drømmene kan fortelle noe om ham selv og hvor han kommer fra. I alve skogen får Mare en nøkkel som skal hjelpe ham med å avsløre denne hemmeligheten. Caravaggio lar Mare bli med sirkuset fordi han tror han tjene store penger på ham som Drømmefyrste. Mare er nemlig i den besittelse at han kan mane fram marerittene slik at de blir synlige for alle. Men det er fare på ferde, for Kirken har utlovet en dusør på Mare, uten at han selv vet hvorfor. Fantasy for mellomtrinnet.

 

Ellis, Deborah: Parvana (Bok 1, 12 eks.) Dette er første bok i en prisbelønt trilogi med handling fra Afghanistan. Det handler om den 11 år gamle jenta Parvana, som knapt har vært utendørs siden Taliban kom til makten ettersom hun bare kan gå ut i følge med en mann, og hele kroppen må være tildekket. Når faren til Parvana blir bortført og fengslet er det ingen igjen til å forsørge familien, og heller ingen mann til å følge kvinnene ut. Parvana må kle seg ut som gutt og bevege seg ut i Kabuls gater for å prøve å skaffe penger og mat til familien. Boken har fått svært gode omtaler og er oversatt til flere språk. Forfatteren er fra Canada, og fikk idé til å skrive trilogien om Parvana da hun jobbet i en flyktningleir i Pakistan. Mellom- og ungdomstrinn

 

Ellis, Deborah: Parvanas reise (Bok 2, 13 eks.) Dette er annen bok i den prisbelønte trilogien om Parvana. Kabul ligger nå i ruiner, moren og søsknene er forsvunnet og faren dør. Parvana har ikke noe valg, hun begir seg ut på en lang reise for å finne familien sin. Sammen med en etterlatt baby, som både blir en byrde og en trøst, den sinte og lemlestede gutten Asif og ni år gamle Leila som hun tror har magiske krefter som beskytter dem mot miner, legger hun ut på en lang reise gjennom et krigsherjet Afghanistan. Boken har fått svært gode omtaler og er oversatt til flere språk. Forfatteren er fra Canada, og fikk idé til å skrive trilogien om Parvana da hun jobbet i en flyktningleir i Pakistan. Mellom- og ungdomstrinn

 

Eriksen, Endre Lund: Monstrene i Dunderly (29 eks. + lydbok) Dunderly er et hemmelig sted der det bor snille, rare og lekne monstre. Der bor Modika, Buster, Moi og mange andre monstre. Langt fra folk og høyt til fjells kan de leke og brøle og være så monstrete de bare vil. Uten at noen forteller dem hva de må. En dag kommer en pakke til Dunderly med et nytt monster, Bulder. Han slenger seg i lysekrona og klatrer i bokhylla. Men i stedet for kjeft og husarrest, får han jubel og monstermos. Bulder og Modika blir bestevenner fra første stund. De har begge hjerter som dundrer, og de elsker store, herlige farligheter. Men så kommer enda et nytt monster, som oppfører seg veldig mistenkelig. Snart blir det skummelt på en måte Bulder ikke liker. Små- og mellomtrinnet.

 

Eriksen, Endre Lund: Pitbull-Terje går amok (Bok 1, 38 eks + lydbok + DVD) Jim er en ensom gutt. Selv om han har to kompiser og en hemmelig bunkers, hører han liksom ikke til hos noen. Livet hans er vanskelig. Mora har en invalidiserende angst og selv får han altfor mye ansvar. Kompisene utnytter han uten å gi noe tilbake. Terje, stor og tjukk og sinna og attpåtil sannsynlig eier av en pitbull, vil være venn. Verken Jim eller Terje tør å vise hvordan de egentlig har det og først når sannheten kommer fram, kan et gjensidig vennskap starter. Mellomtrinnet.

 

Ersland, Bjørn Arild: Det første barnet på månen (15 eks.) Peter har fått bursdagspresang: Han skal bli det første barnet på månen. Snart er den store dagen her, og moren hans skal få trykke på startknappen. I fire dager skal han fly, alene i romraketten, ute i det uendelige verdensrommet. Nok en eksperimentell billedbok fra radarparet Bjørn Arild Ersland og Lars M. Aurtande. Fra før av har de både tryllet og saget, med bravur. Nå er turen kommet til verdensrommet. Bildebok for mellom- og ungdomstrinnet.

 

Ersland, Bjørn Arild: Pølseidioten (26 eks.) Lars og Pølsa ligger på gulvet og kikker på jentene som dusjer. Det vil si Pølsa gjør det, men Lars våger seg til etter hvert. Lars er forelsket i Live og når han ser henne naken i dusjen blir han enda mer betatt. Han bare simpelthen elsker Live, men det vet hun ikke. Hun vet heller ikke at han ligger og smugtitter på henne. Men så ødelegger Pløsa alt. Høyt og tydelig roper han "Ser du på jentene i dusjen, Lars?" Lars er ikke i tvil om at Live hørte hva pølseidioten ropte. Dette er en fortelling om forelskelse og vennskap, forviklinger og spenninger. Løve Pluss er skrevet for de mest øvede Leseløve leserne. Bøkene har mindre bokstaver og litt mer omfattende tekst. Språklig og innholdsmessig er tekstene mer utfordrende. Lettlest og spennende for mellomtrinnet.

 

Ersland, Bjørn Arild H.: 27 grader på strand (26 eks.) Pølsa er like irriterende som før, og Lars er minst like forelsket i Live. Og Live, hun er minst like vakker som før. Det er sommer og sol, og Lars er så forelsket at han ikke vet hvor hans skal gjøre av seg. 27 grader på stranda er en skikkelig sommerferiebok. Forelskelse og vennskap, vist fram gjennom hverdagslige og sommerlige scener i skjærgården. Boka er en frittstående oppfølger til Pølseidioten (2007).

 

Falch, Manlin: Reisen til Jotundalen - Nordlys 1 (9 eks.) Sonja får en kveld besøk av en gutt som er nesten som henne selv, men likevel ikke. Han er fra den andre verdenen, Jotundalen, og tar henne med på en reis til hans rike. For å komme dit må de reise med nordlyset. De kommer til et Norge som ikke er likt noe av det vi ser til daglig, men som likevel finnes i alle som har sett nettopp nordlyset. Det er en vakker og magisk reise til nordens magi, med blant annet troll, norrøne guder og snakkende dyr. Dette er en norsk portalfantasy om en reis til det eventyrlige Norge. Grafisk roman for mellomtrinnet.

 

Fiske, Anna: Vaskedamen (15 eks.) Familien til Lotten har ansatt en vaskedame. Da venninna til Lotten spør om de har vaskedame fordi de er rike, svarer Lotten at det er fordi foreldrene er slitne av å jobbe, og at det er mye mas med to barn. Lotten lurer på hvem vaskedamen er, hvordan det er å ha en vaskedame hjemme, og hvordan det vil bli når hun skal støvsuge inne på rommet hennes. Grafisk roman for småskole-/mellomtrinnet.

 

Frank, Anne: Anne Franks dagbok (29 eks. + lydbok + DVD + grafisk roman) Den jødiske jenta Anne Franks dagbok fra Amsterdam under 2. verdenskrig, da familien var skjult på et loft. 6. klasse og oppover.

 

Freedman, Dan: Avspark (12 eks.) Jamie Johnson er en dyktig fotballspiller, men blir likevel satt på benken. Han legger skylden på moren, på lagkameratene - på alle unntatt seg selv. Så skjer det noe som får Jamie til å se alt i et nytt lys. Avspark er en utpreget fotballroman, men også en historie om behovet for balanse i livet, viktigheten av familie og venner og forholdet mellom egne ambisjoner og omgivelsenes forventninger. Mellom- og ungdomstrinnet.

 

French, Jackie: Hitlers datter. (13 eks.) Bombene falt og røyken steg fra konsentrasjonsleirene, men det eneste Hitlers datter visste noe om, var den lille verdenen med privatundervisningen med Fräulein Gelber, og pinnsvinene hun hadde reddet inn fra kulden. Var det bare en historie? Eller var Hitlers datter en virkelig person? Hvis du var Hitlers datter, hadde alt sammen vært din feil også da? Var det så lenge siden at det ikke spilte noen rolle lenger... eller måtte Mark ta stilling til de samme spørsmålene... En fascinerende og drivende handling. En helt utrolig god bok. Populært kalt en pageturner. Slutten er så overraskende at vi bare ønsker det var flere sider i boken. Lettlest. Mellom- og ungdomstrinnet.

 

Funke, Cornelia: Dyrefortellinger (10 eks.) I seks dyrefortellinger lar Cornelia Funke dyrene stå i fokus. Hver fortelling kan leses for seg. Dyr kommer ofte på de rareste ting. Jans hund er misunnelig og stikker av med maten til katten Leo. Og Bella elefant er lei av hele sirkuset og jumper rett og slett ut av hele forestillingen. Leseløve for små- og mellomtrinnet.

 

Funke, Cornelia: Måneskinnsdragen (16 eks.) En bitte liten ridder og en drage hopper ut av boka Filip leser. De jager hverandre rundt i rommet, og snart er han selv like liten. Leseløve for små- og mellomtrinnet.

 

Gahrton, Måns: Den mystiske gjesten (22 eks. + lydbok) Familien Rantanen var en ekte storbyfamilie. De bodde i et høyt hus i Stockholm og tok T-banen overalt. Barna, Isadora og Ingo, elsket å ta T-banen, men mamma Ritva og pappa Roger lurte stadig oftere på hvordan det ville være å leve et annet liv. Uten eksosen, folkevrimmelen og bilkøene. Kanskje fuglekvitter, enger og rautende kuer kunne være morsommere. Og bedre for barna. En dag så Roger en annonse i avisen. Et hotell var til salgs. Og ikke et hvilket som helst hotell. "Den gylne orrhøne" het det, og Roger kjente det igjen med én gang. Han hadde bodd der mange ganger på sine reiser gjennom Sverige som støvsugerselger. Han tenkte seg om noen sekunder før han ringte. Kanskje han burde ha tenkt litt til, men da ville det ikke ha blitt noen historie. Historien begynner i en flyttebil, to uker senere. Familiens første møte med "Den gylne orrhøne" er veldig positivt: Det viser seg å være ett nydelig gammelt kråkeslott. Problemet er at hovedveien er flyttet, så ingen lenger kjører forbi. Men endelig kommer det en gjest. Men hvorfor har gjesten løsskjegg? Og hvordan kan det ha seg at Roger og Ritva kan sverge på at de hører barna løpe i alle etasjer samtidig?

 

Gaiman, Neil: Coraline (20 eks.) Spenning og fantasy. Rett etter at de har flyttet til det nye huset, oppdager Coraline en dør som ikke kan åpnes. Bak den er det bare en murvegg, helt til den en dag plutselig leder inn i et speilbilde av deres egen leilighet. Der møter Coraline også speilbilder av sine egne foreldre - men i en versjon som er omsorgsfulle og alltid har tid til henne. Det er andre barn der også, og foreldrene lager god mat til dem. Det er bare en ting som er rart: Alle har knapper i stedet for øyne! Og etter hvert begynner Coraline å lengte tilbake til sine egne foreldre. Men kan hun bare dra tilbake til sin egen verden? Eller er hun faktisk en fange? Neil Gaiman har en rekke bøker bak seg, mest kjent er han nok som forfatteren bak den populære tegneserien "Sandman".

 

Gaiman, Neil: Ulvene i veggen (29 eks.) Lucy er overbevist om at det er ulver i veggene i huset der hun bor. Foreldrene hennes tror at lydene de hører, er mus eller rotter. Broren hennes tror det er flaggermus. Men de tar feil! Lucy har rett - det er ulver. Og om natten kommer de ut av veggene og driver familien på flukt. De må bo i hagen, mens ulvene har fest i huset og spiser syltetøyet deres, leker med datamaskinen, ser på tv og danser. «Den svarte lesehesten» er beregnet for barn som behersker leseteknikken. Bøkene er gjennomillustrerte, har små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Historiene er både spennende og litt nifse. Lettlest roman for mellomtrinnet.

 

Garvang, Arne: Det røde huset i skogen (33 eks + lydbok) Mammas drøm hadde alltid vært å flytte på landet. Helst til en liten rød stue i skogkanten. Det har aldri vært min drøm, for å si det sånn. Men vi skulle flytte. Til et rødt hus i skog­kanten. Så veldig lite var det ikke, huset. Men det var rødt, og det lå i skogkanten. Jeg var helt sikker på at jeg skulle klare å stoppe hele flyttinga. Men så viste det seg at det røde huset alt var kjøpt. Et hus kan selges igjen, tenkte jeg, og sa det til mamma. Men hun bare så dumt på meg med sånne store drømmende kuøyne, og pratet om rennende vann og lysegrønne bjerker og gjøk i soloppgang og elg, tror jeg det var. Da løp jeg inn på rommet mitt, låste døra, åpnet vinduet og brølte fra tredje etasje utover Josefines gate, Pilestredet og Nye Bislett Stadion: JEG VIL IKKE FLYTTE! Det holdt jeg på med en times tid. Da hadde jeg ikke mer stemme igjen, og dessuten kom pappa fra jobben og brøyt opp døra med en skrutrekker. Lettlest roman for mellomtrinnet.

 

Gibbes, Lesley: Jazz vil bli politihund (10 eks.) Jazz er sikker på at han kan bli en utmerket politihund, selv om han kommer fra en slekt av tandre utstillingshunder og søsteren hans er blitt veskehund. Det blir tøffe tak på politiskolen, og Jazz begynner å tvile på om han har det som skal til. Men kanskje finnes det plass i politiet for en som Jazz? Første bok i en sjarmerende, gjennomillustrert serie.

Gibbes, Lesley: Jazz og redningsaksjonen (5 eks.) Jazz – den lille, sjarmerende, firbeinte aspiranten – er tilbake på politiskolen. Det nærmer seg eksamen. Samtidig foregår det noe skummelt på skolen. Den ene politihund-kandidaten etter den andre blir sendt hjem med skader som ikke lar seg forklare. Jazz må løse saken om han skal ha noe håp om endelig å bli politihund.

Gibbes, Lesley: Jazz og smykketyveriet (5 eks.) Endelig skal den heltemodige politihunden Jazz ta del i sin første sak som hundepolitispaner. De tre siste gangene det har vært hundeutstilling er vinnerhundens tiara blitt stjålet. Både Jazz og politihunden Remi må gjøre sitt ytterste for å ta smykketyven fra hundeutstillingene på fersk gjerning. Jazz stiller til og med opp som deltaker i konkurransen på Perlegård hundeutstilling.  

Gibbes, Lesley: Jazz og den bortførte veskehunden (5 eks.) Jazz og den bortførte veskehunden er den fjerde boka i serien om den heltemodige hundedetektiven Jazz. To veskehunder er blitt bortført under kjendisfester i Soldal by, og nå er enda en hund rammet. Jazz, og politihundene Remi og Amadeus, sendes ut på hemmelig oppdrag som hundemodeller på den spektakulære lanseringen av Ståk alarmhalsbånd. Og for å kunne ta forbryteren på fersk gjerning må Jazz være lokkemat!

 

Gleitzman, Morris: En gang (Bok 1, 28 eks. + lydbok) Året er 1942, i Polen. Felix har bodd på et barnehjem i tre år og åtte måneder. Felix tror foreldrene plasserte han der inntil de har fått ordnet opp i "problemene" sine. Han vet at "tilværelsen har blitt vanskelig for jødiske bokhandlere", men han er ikke sikker på hvorfor. Men han er sikker på at de hver dag som helst vil komme og hente ham, og ta ham med tilbake til det deilige, gamle livet fylt av bøker og kjærlighet. Felix rømmer fra barnehjemmet, og det åpner øynene hans, og hans barnlige naivitet og uskyld får en brå slutt. Felix jakter på foreldrene sine og sannheten, en jakt som stiller ham ansikt til ansikt med ondskap og død.

 

Gleitzman, Morris: Så (Bok 2, 11 eks. + lydbok) Felix, 10 år, har rømt fra barnehjemmet. Sammen med ham er 6 år gamle Zelda. De to barna blir tatt til fange av nazistene og sendes med tog til konsentrasjonsleir. De klarer å hoppe av toget underveis og rømmer opp en åsside. Felix har en plan for seg og Zelda, og de må late som de er noen andre. Prøve å finne nye foreldre slik at de kan være trygge for alltid. Men så kommer nazistene. Det er Felix som har fortellerstemmen og det er hans håp og livsmot som blir formidlet til tross for lidelse og grusomheter

 

Gotthardt, Peter: Det magiske skjoldet (Bok 1, 23 eks.) Langt borte, bak mørke fjell og tette skoger, ligger alvenes rike. Mange farer truer alvene i deres grønne rike. Derfor står en flokk tapre riddere vakt rundt dronningens trone. Alvepiken Nellik oppsøker dronningen, da en brutal kjempe truer foreldrene hennes og byen hvor hun bor. Stallgutten Hassel vil gjerne hjelpe henne. Hvordan skal det gå med Hassel i kampen med kjempen Gru?

 

Grimstad, Lars Joachim: Barna som forsvant (Bok 1 i serien "Statsminister Fahr & Sønn", 10 eks.) Teddy Fahr er taxisjåfør med tidenes lengste hentesveis. En dag bestemmer han seg for å bli Norges nye statsminister fordi han synes det er for lite potetgull og for mye luft i potetgullposene. Han er leder for Mer-partiet, og blir statsminister. Sammen med sønnen, Finn, flytter de inn i statsministerboligen bak slottet. Etter at Finn har begynt på ny skole og både fått seg en ny bror med talefeil, Kimmelim, en gave fra diktatoren i Nord-Boresia, og en ny venn, Sunniva, med klassens hardeste kanonballkast, begynner mystiske og ubehagelige ting å skje. Barn forsvinner. Finn er den eneste som kan løse mysteriet. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Grimstad, Lars Joachim: Solkongen (Bok 2 i serien "Statsminister Fahr & Sønn", 10 eks.) Finn og familien feirer nyttårsaften på Bora Bora da faren, statsminister Teddy Fahr, mottar dårlige nyheter fra hjemlandet. Oljen er sporløst forsvunnet. Samtidig, på mystisk vis, gjøres det store oljefunn i Vänern i Sverige. En underlig fyr ved navn Ludvig Nilsson dukker opp, og skumle ting begynner å skje. Dette er en fortelling som handler om det man er redd for her i livet. Om å legge ut på en reise der farer og fiender truer på alle kanter. Om norsk bortskjemthet, svenske elgjegere, gamle neandertalere og gærne statsministre. Og om at man bør være veldig skeptisk til voksne menn som tar mye solarium. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Grimstad, Lars Joachim: Egoland (Bok 3 i serien "Statsminister Fahr & Sønn", 11 eks.) Populariteten til statsminister Teddy Fahr er større enn noensinne. Som takk for folkets tillit gir han alle gratis kjøttdeig hver fredag hvis de bruker den til taco, samt innfører Teddy-timen, slik at alle kan sove en time lenger hver dag. Sønnen, Finn, er derimot bekymret. For det står en gammel mann ved porten og roper at menneskene skal falle om. Dessverre får den gamle mannen rett, menneskene faller om en etter en, uten å våkne igjen. Finn er bekymret for om det er noen som i det hele tatt kan redde dem. I tillegg har det begynt ei ny jente i klassen. Hun heter Maria, og hun er noe av det peneste Finn har sett. Dette er en fortelling om krig, fred, kjærlighet, rettferdighet, egoisme, ondskap, og verdien av en ordentlig god ansiktskrem. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Gripe, Maria: Tordivelen flyr i skumringen (28 eks. + lydbok) Dette er en fantastisk fortelling om tre ungdommer mystiske opplevelser i en by i Småland. Og om hvordan tilsynelatende tilfeldige hendelser gjør at visse gjemte og glemte saker rulles opp og blir avslørt. Boka har en finblanding av medmenneskelige relasjoner og ekte mysteriegrøss, så det blir opplevelser på mange plan. Gode, leservennlig typer.

 

Grøntvedt, Nina E.: Hei, det er meg! (Bok 1, 12 eks.) Oda er midt mellom barn og ungdom. I det ene øyeblikket er det snøballkrig, i det neste er det kakebaking. Eller gryende forelskelse, selv om hun ikke skjønner det selv enda. I muntlig dagbokstil forteller hun om livet sammen med lillesøster Erle, bestevenninnen Helle og storebroren hennes, Stian. Om mamma og pappa, mystiske naboer og store feite fettere på vinterferiebesøk hos bestemor. Om forfatterbesøk av Arne Svingen og Stians irriterende lytting til DumDum Boys. Med Oda’s egne ord får leseren ta del i hva som hendte den vinteren hun ble glad i dem hun mislikte sterkt. Fortellingen har en del humoristiske episoder. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Grøntvedt, Nina E.: Absolutt ukyssa (Bok 2, 15 eks.) Oda har blitt veldig mye eldre, flere måneder siden i vinter. Hun begynner på ungdomsskolen til høsten. Helle og Oda er bestevenner igjen, men noe er annerledes. Det er litt bølgete mellom dem, synes Oda. Hun tenker i det hele tatt ganske mye. På Helle, som har fått to nye venninner. På Stian, som kanskje har fått seg kjæreste. Og på seg selv, at hun er absolutt ukysset når hun begynner på ungdomsskolen. Oda får en desperat ide, som truer med å ødelegge alt. Hun kysser et tre ute i skogen for å bli en litt mer erfaren kysser, men så blir hun oppdaget av den nye nabogutten, Alfi, i Grønnhuset. I dagboka skriver hun ned alt av interessante og viktige saker og ting, og den nye dagboka fylles raskt opp med fortellinger, lister og, ikke minst, Odas illustrasjoner og tegnede kommentarer til alt som skjer. Fortelling for mellomtrinnet

 

Grøntvedt, Nina E.: Supersommer (Bok 3, 5 eks.) Det er i underkant av to uker til Oda starter sommerferie. Hun har fortsatt ikke kjæreste, og hun grubler på hvordan man egentlig blir, og hva man gjør når man er kjærester. Oda liker fremdeles Alfi veldig godt, men det er hun ikke alene om. Sånn cirka alle jentene på mellomtrinnet liker Alfi, og den ene etter den andre av jentene har planer om å spørre Alfi om sjangs. I følge Oda så er det bare henne Alfi skal være sammen med, om han skal være sammen med noen. Men Oda er egentlig litt usikker på om hun ønsker å ha kjæreste i det hele tatt. Dersom hun skal spørre ham om sjangs, så begynner det å haste. I dagboka skriver hun ned alt av interessante og viktige saker og ting, og dagboka fylles raskt opp med fortellinger, lister og, ikke minst, Odas illustrasjoner og tegnede kommentarer til alt som skjer. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Grøntvedt, Nina E.: Happy ending, lissom? (Bok 4, 5 eks.) Det er første skoledag på ungdomsskolen. Oda snubler foran alle og får kallenavnet Bambi. Og verre skal det bli. For alt er helt annerledes her, både lærerne, elevene og ikke minst friminuttene. Heldigvis finner Oda seg et hemmelig hjørne på skolebiblioteket. Det er der hun først oppdager verdens beste bok: "Romeo og Julie". Av en som heter Shakespeare. Oda skjønner ikke hvordan det er mulig å skrive så romantisk om noe så dramatisk som kjærlighet. Oda får mye å tenke på. I dagboka skriver hun ned alt av interessante og viktige saker og ting, og dagboka fylles raskt opp med fortellinger, lister og, ikke minst, Odas illustrasjoner og tegnede kommentarer til alt som skjer. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Hagerup, Hilde: Bak Dødsfjellet (Bok 1 i serien "Spøkelsene på Frostøy", 26 eks. + lydbok) Jens oppdager en forferdelig hemmelighet. Han er det eneste levende mennesket i familien, resten er spøkelser. Dessuten var det ikke bare faren som døde i bilulykken for ti år siden. Den eksentriske moren hans er faktisk et spøkelse. Men hun er alt han har, eller er hun kanskje ikke det. Andre mer skremmende mennesker kommer ut av skogen og kaller på ham. Jens må finne ut hva de vil ham, og om det stemmer at bestemor er spøkelsesdronning på Frostøy, om hun er god eller ond, og om han kan følge henne for å møte igjen faren sin. Grøss for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Hagerup, Hilde: Mysteriet med den forsvunne diamanten (Mesterdektektiv Tim & Co. 1, 40 eks.) Jenny har en genial lillebror. Enda han er bare åtte år, får han med seg alt som skjer. Tim er like smart som mesterdetektiven Sherlock Holmes, og han er spesialist på å løse mysterier. Selv om Jenny synes han er veldig irriterende, er hun kjempestolt av ham. Derfor har hun skrevet om sakene han har løst. "Mysteriet med den forsvunne diamanten" er historien om den aller første saken til Mesterdetektiv Tim " Co, og det er den første boken Hilde og Klaus Hagerup skriver sammen. Små- og mellomtrinnet.

 

Hagerup Hilde: Påskemysteriet (Mesterdektektiv Tim & Co. 2, 5 eks.)  Det er påske, og Tim og Jenny, mor og far er på tur til den forfalne, men kjære hytta de kjøpte av Fattig-Lars. De er i ferd med å starte ferien, men plutselig kommer Lunde Per og sier at det brenner på hotellet. Hva i all verden har skjedd? Er det noen som har tent på? Mesterdetektiv Tim og Co må til pers. Mon tro om de klarer å løse mysteriet denne gangen også? Små- og mellomtrinnet.

 

Hagerup, Linde: En bror for mye (18 eks.) Da Sara kommer hjem fra skolen merker hun at noe er galt. Mammas bestevenninne er død. Det betyr at den fem år gamle sønnen hennes, Steinar, er helt alene i verden. Saras foreldre bestemmer at Steinar skal bli en del av familien deres. Steinar flytter inn og blir lillebroren til Sara, og Sara blir nødt til å være snill mot ham. Men i Saras øyne er Steinar bare håpløs og irriterende, og hun ønsker at han skal forsvinne. Men Steinar er der hele tiden og ødelegger alt som var fint før. Sara og familien hennes kan ikke ha det sånn. Da kommer Sara på en genial ide som forandrer alt, igjen. Dette er en alvorlig, men samtidig humoristisk fortelling om noe nært, vart, klokt, morsomt, både respektfullt og bøllete, om de største og små ting. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Hald, Ingeborg K.: Albin Prek (35 eks.) 11 år gamle Albin er på flukt. Alene. Norske myndigheter har gitt avslag på familiens søknad om oppholdstillatelse, og politiet er kommet for å hente dem og sende dem ut av landet. Men hvis Albin er borte kan vel ikke myndighetene sende familien hans tilbake, kan de vel? Albins flukt i Norge veksler med minnene om flukten fra krigen i Bosnia. En sterk, varm og tankevekkende historie om krig og flukt sett gjennom barnets øyne.

 

Hallberg, Lin: Alle elsker Sigge (13 eks.) Supersøt hesteserie for de minste ridejentene Endelig skal Elina og bestevenninnene hennes få begynne å ri i rideklubben LUR, som drives av Ingela, verdens beste ridelærer. Her møter Elina Sigge, den søteste, lille shetlandsponnien hun noen gang har sett. Men en dag Elina kommer til stallen, er Sigge syk. Hva har skjedd? Tenk om han ikke blir bra igjen! Dette er første bok om Elina som får oppfylt sin største drøm om å begynne på rideskole. Koselige illustrasjoner av små ryttere og rampete shetlandsponnier. Fra 8 år.

 

Halling, Thomas: Bli sammen (13 eks.) En bok om Kalle. Om å være 11 år, om å være forelsket og om å tørre å spørre om sjans. Lettlest for små og mellomtrinnet.

Halling, Thomas: Reise sammen (13 eks.) Kalle og Ellen er sammen. 5B har spart til klassetur. Men hvor skal de, og hva skjer der? Nok en morsom, spennende og lettlest fortelling om Kalle og alt han må bryne seg på. For små- og mellomtrinnet

Halling, Thomas: Holde sammen? (16 eks.) Den fjerde boka om Kalle og Ellen som er sammen. "Det er fra My," sa Leo. "Hun vil bli sammen med meg, og Emma vil bli sammen med deg!" "Jeg er jo sammen med Ellen," sa Kalle. Kalle ble helt matt. Han skulle jo bare sjekke den nye pc-en til Leo før han dro på stuping. Nå kom det en sms fra to jenter på doen til Leo! For små- og mellomtrinnet.

 

Halling, Thomas: Jeg er: Agnes, ønsker hund (Bok 1, 15 eks.) Agnes ønsker seg så veldig en hund. Foreldrene er skeptiske til om Agnes kan takle det store ansvaret en hund innebærer? Hun får en veldig spesiell bursdagsgave av moren og faren, som gjør at hun virkelig må vise hvor dedikert hun er. Fra 9 år.

Halling, Thomas: Jeg er: Agnes, ønsker: kjæreste (Bok 3, 15 eks.) Dette er en tredje og siste boka i serien om Agnes. Og når hund og bestevenn er på plass, starter et uskyldig kjærestefokus. Fine, hverdagsnære bøker om at det ikke er så enkelt å være i overgangen mellom barn og ungdom.

 

Haq, Iram: Skylappjenta (10 eks.) Det var en gang ei jente som aldri fikk gå ut. Moren hennes mente at skogen var full av farer. Jenta pleide å drømme seg vekk. Hun ville så gjerne være en del av livet utenfor. En dag blir bestemoren til jenta syk. Bestemoren bor ute i skogen og jenta må dra ut med mat til henne. Dette er en fortelling, basert på eventyret om Rødhette, om ei ung innvandrerjentes oppvekst, løsrivelse og møte med tokulturelle utfordringer. Bildebok for mellom- og ungdomstrinnet.

 

Hauger, Torill Thorstad: Røvet av vikinger (Bok 1, 30 eks. + lydbok) Vi er i Irland på 900-tallet. Søskenparet Sunniva og Patric blir tatt til fange av vikinger og ført til Norge. Under navnene Reim og Tir blir de treller på et høvdingsete. 

 

Hauger, Torill Thorstad: Flukten fra vikingene (Bok 2, 30 eks. + lydbok) Dette er en fortsettelse av "Røvet av vikinger". Tir og Reim rømmer fra jarlen sammen med bonden Brede, og kommer til Island. reim blir beskyldt for drap på en av jarlens menn, men med hjelp av gode venner, og med mye dramatikk kommer de tilbake til Irland. Boka gir et godt og realistisk bilde av ulike samfunnslag i Norge og på Island i vikingtida 

 

Hellstenius, Axel: Full krig (5 eks.) Handlingen i "Full krig" settes i gang av at den ekle gymlæreren Nils Arne ydmyker Bønna i gymtimen. Bønna og de tre beste kameratene hans bestemmer seg for å ta hevn. Det er bare ikke så lett, når Nils Arne er sjef for den lokale Heimevern-troppen! Snart er det full krig... 62 s. Ib. (Løve pluss). 2003.

 

Hellstenius, Axel: Hardt vær (10 eks. + lydbok) Det er vår. Bønna vil starte badesesongen med et hopp fra Panter’n, det kuleste hoppe- og stupestedet i fjorden. Han har fått låne båt av onkelen sin? sier han i hvert fall. På vei til øya er de innom Tangodden og plukker opp tre jenter. Noe foregår mellom jentene, men gutta forstår ikke helt hva. Utover dagen blåser det opp til skikkelig hardt vær. Øyturen blir noe helt annet enn det gutta hadde planlagt.

 

Hellstenius, Axel: Høyt spill (10 eks. + lydbok) Gutta får det gamle hønsehuset som står i hagen til Eivind. Der kan de være for seg selv. Eivind og Petter prøver å holde Bønna utenfor. De har ikke tilgitt ham for hans siste gærne prosjekter. Men Bønna ville ikke vært med uansett. Han syns at spillene deres er barnslige og får i stand et helt annet spill. Dette er tredje bok om Bønna og gjengen.

 

Hiaasen, Carl: Drit og dra (15 eks.) Humor, spenning og aktuell miljøkrim for unge lesere Mrs Bunny Starch er rett og slett den verste læreren man kan tenke seg; hun ydmyker elevene konstant, og er fryktet av alle. Så da hun en dag plutselig forsvinner sporløst under en skoleutflukt, er det ingen som er spesielt lei seg, og mange som kunne ha hatt god grunn til å ha noe med forsvinningen å gjøre! Da de finner en krøllete lapp der hun forklarer at hun i all hast måtte reise på grunn av en krisesituasjon i familien, godtar både rektor og politiet det. Men ikke elevene hennes Nick og Martha. Det er definitivt noe muffens som foregår, og de bestemmer seg finne ut hva. I Black Vine Swamp -- der det foregår lyssky oljeutvinning, og øko krigere, ungdomskriminelle, og den utrydningstruede Florida-panteren råder grunnen, går ungdommene fryktløst til verks med å løse forsvinningsmysteriet. For mellom- og ungdomstrinnet.

 

Hjorth, Vigdis: Jørgen + Anne er sant (15 eks. + lydbok) Noen voksne tror at en ikke blir forelsket før en er 13 år og går i 7. klasse. Men det blir man. Noen blir aldri så forelsket som da de var 10 år og gikk i 4. klasse. Da Anne Lunde gikk i 4., var hun så forelsket i Jørgen Ruge at hun nesten ødela gjerdet i Banditthagen og sov bak en stein hele natten da de ikke skulle være kjærester mer.

 

Holmström Degerman, Anna: Vampyrvarsel (30 eks.) Det er snart Halloween. Titti liker ikke vampyrer og skrekkhistorier. Men det finnes noe som er verre enn liksom-vampyrer. En virkelig vampyr har nemlig flyttet inn i huset til Titti. Titti vet ikke hva hun skal gjøre. Heldigvis har hun en modig venn, og hun kjenner en vampyrekspert. Sammen kan de kanskje stoppe vampyren. Dette er en lettlest og humoristisk vampyrfortelling. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet. . - Alder: 6-11 år . - Lettlest

 

Horst, Jørn Lier: Salamandergåten – Clue 1 (17 eks. + lydbok) Når man setter sammen forbokstavene til de fire hovedpersonene: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon, får man ordet CLUE. I tillegg betyr clue ledetråd på engelsk, spor for å løse en gåte. Cecilia Gaathe bor på Perlen pensjonat i idylliske Skutebukta. Sammen med vennene Leo, Une og hunden Egon, oppdager hun at det ærverdige pensjonatet, drevet av Cecilias far og Leos mor, huser noen mystiske typer. Typene blir etter hvert satt i sammenheng med den døde mannen som blir funnet på stranda. CLUE tar utfordringen på egenhånd, og nøster opp en intrikat forbrytelse som involverer både mystiske dødsfall, mange penger, narkotikasmugling og en skummel salamander. Mottoet for "Salamandergåten" er: "Alt vi vet er at vi intet vet", et sitat fra filosofen Sokrates. Sitatet går igjen som et bakteppe av moralfilosofi i boka, ved at man lærer litt om filosofi og moralske dilemmaer underveis. Spenning for mellomtrinnet.

Horst, Jørn Lier: Maltesergåten – Clue 2 (14 eks.) En av Oslos største gullsmedforretninger blir tømt for varer under et innbrudd. Gjerningsmennene får med seg nesten 20 kilo rent gull, flere kostbare smykker, og ikke minst den verdifulle Malteserklokken, som alene er verdt over 5 millioner kroner. Ranerne blir tatt, men ikke hele utbyttet kommer til rette, blant annet er Malteserklokken fortsatt borte. Sporene leder til den ufyselige Levi Hildonen og Skutebukta. Vi følger vennene Cecilia, Leo, Une og hunden Egon i en nervepirrende jakt på å få løst gåten, og det dukker opp både rømte fanger, mystiske gjester, en død mann, bortgjemte dagbøker, og gamle, spennende irrganger i mørke bunkerser fra krigens dager.

Horst, Jørn Lier: Rivertongåten – Clue 7 (6 eks.) Cecilia, Leo, Une og hunden Egon finner en gammel mystisk trekasse under de nederste greinene på et grantre i skogen. Før de rekker å åpne den, kommer det noen svartkledde menn og henter kassa rett foran nesa deres. Den første ledetråden, det første cluet, for å finne ut hvem mennene er og hva som er i kassa, er ordet «Riverton», som sto skrevet på kasselokket. Et kraftig snøfall gjør det vanskelig for Cecilia, Leo, Une og Egon å følge sporene. Samtidig sjekker også en rekke mystiske gjester inn på Perlen pensjonat i Skutebukta. For å klare å løse mysteriet må CLUE-gjengen gjøre seg kjent med René Descartes og hans kjente utsagn: «Cogito, ergo sum; Jeg tenker, altså er jeg». Spenning for mellomtrinnet.

Horst, Jørn Lier: Ulvehundgåten – Clue 9 (10 eks.) I generasjoner har historien om ulvehunden fra frakteskipet Lady Anetta blitt fortalt i Skutebukta. Vandrehistorien sier at ulvehunden varsler om død. En februardag ser Cecilia, Leo og Une en stor, svart løshund vandre rundt på Fjelltangen. Neste dag blir en av gjestene på Perlen pensjonat funnet død. CLUE-gjengen tror ikke på spøkelser, i alle fall ikke at en spøkelseshund har etterlatt seg spor i snøen. De følger sporene, og vikles dermed inn i en av de mest farefulle gåtene de har havnet borti så langt. I denne boka begynner en ny overordnet gåte i tillegg til mysteriet om ulvehunden. Spenning for mellomtrinnet.

Horst, Jørn Lier: Einstengåten – Clue 11 (15 eks.) Dørene til det gamle vognskjulet som står på eiendommen til Perlen pensjonat har ikke vært åpnet på flere tiår. Ingen vet riktig hva som er der inne. Derfor bestemmer Cecilia, Leo og Une seg for å utforske dette. Det viser seg at vognskjulet rommer hemmeligheter som er store og verdifulle. Hemmelighetene har forbindelser tilbake til den gang Albert Einstein gjestet Perlen pensjonat. Da han dro etterlot han seg en gåte som er så vanskelig at ingen hittil har klart å løse den. Men siden alt er relativt er det ikke sikkert at gåten er så vanskelig likevel. Spenning for mellomtrinnet.

 

Horsts, Jørn Lier: Operasjon mørkemann – Detektivbyrå nr. 2 (15 eks.) Olivers sykkelvelt på Sletta er kanskje en liten sak, men den som har gravd alle de dype hullene, bør sannelig betale for et nytt sykkelhjul. Tiril og Olivers undersøkelser fører dem til det øde Rønneberget og til nattlig møte med Mørkemannen. Så tar saken en ny vending idet de finner et mystisk kart. For å finne løsningen må de tenke kreativt om både fortid og nåtid. Lettlest krim for småskole og mellomtrinn. Illustrert.

Horst, Jørn Lier: Operasjon tordensky – Detektivbyrå nr. 2 (15 eks.) Ingen ser noen sammenheng mellom de merkelige hendelsene i Elvestad den sommeren. Baker Monsen blir frastjålet hele lageret sitt av gjær, på stranden forsvinner tønnene til den nye badebrygga, og i parken har noen forsynt seg med alle enebærbuskene. Listen over stjålne gjenstander blir lengre og lengre - og mer og mer uforståelig. Tiril og Oliver famler i blinde, og ganske uventet er det til slutt sporhunden Åtto som leder dem mot løsningen. Lettlest krim for småskole og mellomtrinn. Illustrert.

Horst, Jørn Lier: Operasjon sommerøya – Detektivbyrå nr. 2 (15 eks.) Tiril og Oliver oppdager flere båter som kommer flytende. Det er ingen om bord, og båtene mangler motor. Tiril og Oliver må prøve å finne motorene, og da finner de forhåpentligvis også de skyldige. Fortellingen har korte kapitler, mange illustrasjoner, et realistisk plot, spennende scener og overraskende løsninger. Oppgavesider bakerst i boka, hvor man kan teste egne detektivferdigheter. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.

Horst, Jørn Lier: Operasjon spøkelse – Detektivbyrå nr. 2 (15 eks.) En jente med hvitt ansikt og sorte øyne viser seg i vinduet på det gamle jaktslottet på Storberget, hvor det alltid har gått rykter om at det spøker. Kan det være "Den grå piken", en tjenestejente som for lenge siden ble holdt fanget i slottets kjeller? Dette er en sak for Detektivbyrå nr. 2!

Horst, Jørn Lier: Operasjon sjørøver – Detektivbyrå nr. 2 (15 eks.) Tiril og Oliver finner tilfeldigvis en underlig, gammel tallerken godt begravd i sanden da de har et detektivoppdrag på stranda. De finner ut at tallerkenen tilhørte den beryktede sjørøveren Timian Blest. Noen dager senere er tallerkenen stjålet. Da forstår Tiril og Oliver at de er på sporet av noe stort. Først må de finne ut hvor Timian Blests skatt er gjemt, og hva tallerkenen har med dette å gjøre. 

Horst, Jørn Lier: Operasjon mumie – Detektivbyrå nr. 2 (15 eks.) Det skal være en utstilling om oldtidens Egypt i museet i Elvestad. En eldgammel mumie er hovedattraksjonen. Siden det skjer en hel del ulykker under forberedelsene får Detektivbyrå nr. 2 en ny sak og undersøke. De må finne ut om det er som ryktene sier at det hviler en forbannelse over den flere tusen år gamle mumien, eller om det er noen som prøver å sabotere utstillingen. Fortellingen har et realistisk plot, spennende scener og overraskende løsninger.

Horst, Jørn Lier: Operasjon skrotnisse – Detektivbyrå nr. 2 (15 eks.) Flere av innbyggerne i Elvestad har vært utsatt for mystiske tyverier. Alt som er stjålet er verdiløst skrot. Det blir et oppdrag for Detektivbyrå nr. 2. Mystiske saker er jo deres spesialitet!

 

Indahl, Lise: Den usynlige (25 eks.) Elvira har nettopp flyttet til en liten by. Hun føler seg ensom og utenfor, og byen virker merkelig øde. Snart begynner det å skje underlige ting på rommet hennes. Noen har pakket klærne hennes ned igjen i kassene, og sengen blir pertentlig oppredd. En dag da hun kommer hjem, er puslespillet hun nettopp har begynt på, lagt ferdig. En annen dag er matteleksen gjort. Og noen har skrevet i dagboken hennes. Det er som om hun deler rom med en annen!

 

Ingvaldsen, Bjørn: Jeg er berømt (10 eks + lydbok) Espen Herberts opptegnelser. Espen Herbert Knutsen er ikke helt som alle andre, mildt sagt. Han liker å fundere over saker og ting og helst omsette sine funderinger til praktisk handling. Han har et svar på det meste, og det han ikke vet, gjør han alt for å finne ut av. Det meste går galt underveis, og Herbert er en vandrende katastrofe for sine omgivelser. Foreldrene prøver å snakke fornuft med han, men deres form har Espen Herbert liten forståelse for. Kaoset blir totalt da han, uten å informere foreldrene, bestiller snekkere for å bygge om huset til standard for funksjonshemmede, i tilfelle en i familien skulle havne i rullestol. Fortellingen er full av vanvittige og sprø innfall.

 

 Ingvaldsen, Bjørn: Svar, da (33 eks.) Humoristisk. I denne frittstående boka om verdens verste bestemor får vi en ny historie om den slemme, egoistiske, frekke, grådige og griske damen. Så ille er hun, at verken moren eller faren til Elias vil vedkjenne seg henne. Elias vet derfor ikke om hun er mormor eller farmor. Denne gang skal klassen til Elias på skoletur med en gammel seilskute, men dessverre synker skuta på uforklarlig vis. Klassen får tilbud om å dra på skoleturen til Avvik ferie- og aktivitetssenter for samme pris som seilskuteturen. Det er selvfølgelig bestemoren til Elias som er ansvarlig for driften på Avvik ferie- og aktivitetssenter, og atter en gang er det duket for nye problemer og forviklinger for Elias. Humor for småskole-/mellomtrinnet.

 

Ingvaldsen, Bjørn: Den som blomstrer i mai (Fredes venner ; Bok 1, 27 eks.) Frede er, som sitt navn, en fredelig fyr med et mildt sinnelag. Så fredsommelig er han at han ikke engang lager noe oppstyr når moren hans selger leiligheten deres slik at de må bo i en bo bil i hagen til en fjern slektning. Men alt blir annerledes når Frede begynner på ny skole og møter Hildegunn – jenta som måtte snaue seg etter en uheldig grillepisode og som har mystiske saker og ting på agendaen. Som å finne ut av hvem som stjeler mobilene på skolen, for eksempel. Første bok i ny serie i beste Ingvaldsen stil med humor, spenning og action.

 

Jensen, Jørn: Kaldt blod serien 1-12 (5 eks. av hver tittel) Kaldt blod er en serie lettleste spenningsbøker, ment både for frilesning og til bruk i skolen. Søsknene Tobias og Simone havner stadig opp i spennende situasjoner. Spenning for mellomtrinnet.

 

Johansen, Eldrid: Åsas grøss (15 eks.) Åsa liker ikke huset de har flyttet til. Det er kaldt, og det sitter en gutt i badekaret. På kjøkkenet står en mann, men han lager ingen lyder. Og mamma og pappa ser ingen ting! Er det bare Åsa som skjønner at det spøker her? Skikkelig grøss for ferske lesere som liker å bli skremt.

 

Johansen, Eldrid: Gutten speilet (15 eks.) Mor tror han drømmer, men det er ikke en drøm: Det er noen som vinker til Kalle inne fra speilet. En gutt. Gutten sitter på Kalles seng, i Kalles rom, men alt ser annerledes ut. Så stikker Kalle hånden gjennom speilet Skikkelig grøss for ferske lesere som liker å bli skremt.

 

Johnsen, Janne Aasebø: Mobiltelefonen (15 eks.) Det er ikke lov til å ha med mobiltelefon på skolen, men Kim har det likevel. Da Susanne påpeker at det ikke er lov, ler de andre av henne. Kim utfordrer henne til å ta med sin egen mobiltelefon på skolen dagen etter. Susanne vet ikke hva hun skal gjøre, hvis hun tar den med gjør hun noe ulovlig, og hvis hun ikke gjør det tror de andre at hun er feig. Hun tar med mobiltelefon til skolen neste dag. Hun blir oppdager og læreren beslaglegger mobilen. Og det verste er at telefonen ikke er hennes. Den er pappas! Det er nødt til å gå galt. Mobiltelefonen er en realistisk fortelling om et moderne dilemma, men også en lun og god beretning om et tidløst tema: vennskap.

 

Johnsen, Janne Aasebø: Operason jentebursdag (15 eks.) Birger har aldri møtt faren sin. Sammen med mamma gjør han alt mulig. Som karding, strikking og spinning. De har til og med tovet et mobiletui sammen. Hjalmar bor sammen med faren sin, som er yrkesmilitær. En dag blir husflidslagets drøm, Birger, venn med heimevernets håp, Hjalmar. Selv om de to guttene er veldig ulike, så forenes de i ett felles mål, at Birger skal få sitt første kyss. Da er en jentebursdag det mest egnede stedet å oppsøke. Løve pluss er skrevet for de mest øvede Leseløve-leserne. Bøkene har mindre bokstaver og litt mer omfattende tekst. Språklig og innholdsmessig er tekstene mer utfordrende. Lettlest for mellomtrinnet.

 

Johnsen, Janne Aasebø: Guttene mot jentene (30 eks.) De to kameraten Hjalmar og Birger er svært forskjellige. Hjalmar har en far som er i forsvaret og får gjerne stridsrasjoner servert til middag. Birger hekler mobiltelefon-futteral sammen med moren sin i husflidslaget. Men Hjalmar og Birger har en stor felles interesse, nemlig jenter. Denne interessen leder nok en gang til forviklinger når tøff og søte Victoria begynner i klassen deres. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Johnsen, Janne Aasebø: Ylva redder skidagen (15 eks.) Ylva har dusteski. Skidag er teit. Langrenn er så vanskelig at hun heller gjemmer seg på do. Men det nytter ikke. Alle skal ut på tur. Heldigvis holder lærer Monika henne med selskap, mens resten av klassen går i forveien. Monika er flink til å lære bort. Etter en stund er den nesten så Ylva koser seg i sporet. Inntil en ulykke inntreffe, og Ylva må være den flinke og modige skiløperen! For små- og mellomtrinnet.

 

Jøranlid, Sidsel: Skituren (30 eks.) Spennende Leseløve om en skitur som plutselig blir alvor, om vennskap og om å hjelpe hverandre. Snart er det skidag, og Anders vil lære Khalid å gå på ski. Først trener de i bakken bak blokkene.Men en kveld følger de lysløypa inn i skogen. I en bratt bakke faller Anders. Foten gjør vondt, og det er mørkt og kaldt. Hvordan skal de komme seg hjem nå? Lettlest for små- og mellomtrinnet

 

Kaaberbøl, Lene: Ildprøven (15 eks.) Clara tror hun er ei helt vanlig jente. En dag blir hun klort i ansiktet av en svart, gigantisk katt, og da pakker Claras mor bilen i hui og hast og tar med seg Clara til tantas hus i skogen. Tante Isa er ei villheks, og nå mener hun at Clara er det samme. Clara får imidlertid ikke til å utføre de enkleste tryllekunster, men så blir hun satt på hekseprøve ei natt hun er alene i huset. Dette er den første boka om Clara.

 

Keene, Carolyn: Demonen fra River Heights (Bok 1, 5 eks.) Nancy Drew løser store og små mysterier sammen med venninnene Bess og George. Handlinga er lagt til nåtida, og Nancy har både pc og mobiltelefon til å hjelpe seg med.

Keene, Carolyn: Skrift i stein (Bok 2, 5 eks.) Nancy Drew løser store og små mysterier sammen med venninnene Bess og George. Handlinga er lagt til nåtida, og Nancy har både pc og mobiltelefon til å hjelpe seg med.

Keene, Carolyn: Det spøker i dukkehuset (Bok 3, 5 eks.) Nancy Drew løser store og små mysterier sammen med venninnene Bess og George. Handlinga er lagt til nåtida, og Nancy har både pc og mobiltelefon til å hjelpe seg med.

Keene, Carolyn: Jenta som forsvant (Bok 4, 5 eks.) Nancy Drew løser store og små mysterier sammen med venninnene Bess og George. Handlinga er lagt til nåtida, og Nancy har både pc og mobiltelefon til å hjelpe seg med.

 

Kibuishi, Kazu: Steinvokteren (Bok 1, 15 eks.) 12 år gamle Emily bor sammen med mamma og lillebroren Navin. Faren er død etter en dramatisk bilulykke. Emily, moren og Navin må flytte inn i huset etter oldefaren for å spare penger. Blant oldefarens merkelige oppfinnelser og tegninger, finner Emily en amulett som hun knyter rundt nakken. Det tar ikke lang tid før de oppdager at det gamle huset skjuler mange hemmeligheter. Da et monster drar moren gjennom en dør i kjelleren følger Emily og broren etter for å redde henne. De havner i en annen verden, Alledia, en underjordisk verden befolket av demoner, roboter og snakkende dyr. Amuletten som Emily bærer viser seg å kunne gi henne enorme krefter, hvis hun bare lærer seg å styre den. «Amuletten» er en serie om mot, om kampen mot ondskapen i både verden, og i oss selv, samt om vennskap og samhold. Har mangainspirerte illustrasjoner. Fantasy for mellomtrinnet. 5 eksemplarer av hver av resten av serien, Amuletten 2-9.

 

Kinney, Jeff: En pingles dagbok (Bok 1, 15 eks.) Første bok i humorserien om reddharen Greg. Greg føler seg skviset mellom en sjefete storebror og en sippete lillebror; har velmenende, men helt håpløse foreldre, er ikke så populær på skolen som han synes han fortjener å være, har nerdete venner som ødelegger alle sjanser hos det motsatte kjønn. Og så videre. Det er aldri hans skyld når ting går galt.

 

Kinney, Jeff: Roderick ruler (Bok 2, 10 eks.) Greg,  antihelten, er tilbake med en ny dagbok. Denne gang handler det om nye pinlige eventyr han gjorde i sommerferien.  Han  gjør det han kan for å fortrenge det. Men uheldigvis for Greg, har Rodrick, storebroren, full oversikt over det Greg prøver å kaste et glemselens slør over. Og hemmeligheter har en lei tendens til å komme på avveier, spesielt når en dagbok er involvert.

 

Kinney, Jeff: Siste stikk (Bok 3, 10 eks.) Gregs pappa har bestemt seg for å gjøre sønnen i hvert fall litt mindre pinglete, og planlegger alle salgs mandige fysiske aktiviteter. Hittil har Greg klart å komme seg unna, men når Militær akademiet blir nevnt, skjønner han at han må gå mer alvorlig til verks. Historiene om antihelten Greg startet som tegneseriestriper på Internett, men har etter hvert kommet ut i bokform, i en tett miks av tekst og bilder. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Kinney, Jeff: Hundedager (Bok 4, 10 eks.) Det er sommerferie. Været er fint, og alle  andre nyter livet utendørs. Men Greg  Heffley holder seg inne i huset, med lysene slått av og gardinene trukket  for, og en haug med dataspill. Greg omtaler seg selv som en "innendørsperson", og synes han har en drømmesommer: sove lenge, slappe av, ingen regler og ingen plikter. Moren hans har en litt  annen oppfatning av hva en drømmesommer er. Sommer betyr sol og frisk  luft og hyggelig samvær med familien. Historiene om antihelten Greg startet som tegneseriestriper på Internett, men har etter hvert kommet ut i bokform, i en tett miks av tekst og bilder. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Kinney, Jeff: Den brutale sannheten (Bok 5, 10 eks.) Følg den uheldige Greg  Heffley videre mens han navigerer seg gjennom livet i familien og på skolen med sin beste venn Rowley ved sin side. Greg har alltid  hatt det travelt med å bli stor, men nå begynner han å lure på om det å bli eldre kanskje er litt oppskrytt. Ikke det at han har oppnådd puberteten på ordentlig, men noe skjer. Det er som  om barndommen har gått ut på dato. Alt  blir vanskeligere når du ikke er en søt unge lenger. Kviser og jenter, for eksempel. Og fester med både gutter og jenter. Rowley må han også klare seg uten. De ble uvenner i sommerferien, og det å finne en ny bestevenn er ikke så lett som han hadde trodd. Historiene om antihelten Greg startet som tegneseriestriper på Internett, men har etter hvert  kommet ut i bokform, i en tett miks av tekst og bilder. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Kinne, Jeff: Rowleys dagbok: En supergod bestevenn (15 eks.) Greg Heffley har fortalt sin historie gjennom En pingles dagbok. Nå er det den alltid like blide, trofaste og tilstedeværende kompisen til Pingla, Rowley Jefferson, sin tur til å fortelle sin historie. Men Rowleys historier om Greg blir kanskje ikke helt slik bestevennen hadde sett for seg. Denne gangen er synsvinkelen litt annen, med litt annerledes tegninger, men med den samme humoren.

 

Kirkegaard, Ole Lund: Albert og andre ugagnskråker (14 eks. + lydbok) Albert ble født en tirsdags morgen klokka sju, og da skrek han så høyt at alle i Kalleby styrtet ut for å se hva som hadde hendt. I Kalleby vokste så Albert opp, som en ekte ugagnskråke. Han reiser ut i verden, og opplever drama på drama, men kommer til slutt hjem til Kalleby igjen. Ellevill humor.

 

Kirkegaard, Ole Lund: Gummi-Tarzan (12 eks. + lydbok) Egentlig heter han Ivan Olsen, og er verken særlig stor eller særlig pen. Han har ingen store muskler og kan ikke jule opp noen. derfor får Ivan masse juling selv, og noen ganger får han buksevann. Men en dag møter han en vaskeekte heks... Boka er illustrert og har stor og lett leselig skrift.

 

Kirkegaard, Ole Lund: Otto er et neshorn (29 eks. + lydbok) Topper finner en forhekset blyant. Alt han skriver med den forsvinner igjen, helt til han tegner et neshorn på veggen i stua. Det forsvinner slett ikke, tvert imot. Neshornet Otto går ned fra veggen og er svært så levende. Ellevill humor i bok med illustrasjoner og mye luft på sidene som gjør den lett å lese. 3.-5. klasse

 

Kjeldset, Tania: Stine og de bankende hjertene (11 eks.) Stine og Yvonne går nå i fjerde klasse, og er overbevist om at læreren deres og den nye, danske vaktmesteren kanskje er kjærester. Stine vil gjerne legge ting til rette for at Erna Lunde og Mogens Andersen kan bli ordentlige kjærester, og hun forsøker på flere forskjellige måter. Dessverre er ikke alle helt heldige... Og det er flere som er forelsket. Yvonne er nemlig litt forelsket i Halvor, tror hun og han er litt forelsket i henne tror Stine og Yvonne. I alle fall inviterer han henne med på Rema! Tania Kjeldsets lettleste og humoristiske bøker om Stine er høyt elsket. De er gode å lese høyt eller lese selv for jenter og gutter mellom 6 og 9 år.

 

Kjeldset, Tania: Stine på klassetur (30 eks.) Ny bok om Stine, som vi har fulgt siden hun gikk i klasse 1A. Hun har lært å svømme, vært hos skoletannlegen og ordnet opp i lærerens kjærlighetsliv. Nå går Stine i 4A, og det er på tide å dra på leirskole. Vi som kjenner Stine, vet at det lett blir forviklinger når hun forsøker å ordne opp, og på leirskole med hele klassen kan alt skje. Der er det søte gutter og masete jenter, hester, forbudt sminke og en superteit inspektør. Og så er det til og med et helt ekte gjenferd!

 

Kjelsen, Reidar: Prinsessen som skulle til seters for å gjøre seg fet (15 eks.) I denne fortellingen harseleres det med de kjente folkeeventyrene. Eventyret handler om en svært tynn prinsesse som må gå med hode på skakke for å bli sett. Kongen er redd at prinsene som beiler til datteren hans skal skade henne siden hun er så tynn, og gjør det han kan for å holde dem unna. Dronningen vil svært gjerne ha en prins i huset og sender prinsessen til seters for å feite henne opp. Men prinsessen har egne tanker og vil andre veier med livet. Mange av de kjente eventyrfigurene er med i fortellingen. Fortelling for småskoletrinnet/mellomtrinnet.

 

Kjetun, Mari: Tyver, trøbbel og en lysende komet (30 eks.) Tessa har en far i en ramme på veggen og en mor som aldri orker å bo lenge på samme sted. Og nå skal de utrolig nok flytte igjen. Denne gangen til en hytte i ødemarka med et digert fengsel som nærmeste nabo. Dette er starten på en særdeles livlig og spennende historie som inkluderer en hund som ligner er ulv, en rømling og en bil fylt av fisk - for ikke å snakke om en komet! For mellomtrinnet.

 

Kjær, Jan: Et hjerte av stein: (Bok 1 i serien Menneskejegeren) (15 eks.) Luka er fylt 14 år og som alle de andre guttene i Skogby skal han til sjamanen for å få vite hvilken type jeger han er. Sjamanen ser hva slags jeger som bor i hvert enkelt hjerte. Men til Lukas store forskrekkelse blir han utpekt som menneskejeger. Luka blir kastet ut i en uhyggelig jakt, hvor han må kjempe for sitt liv og samtidig prøve å beherske sine nye evner. Dette er den første boka om Luka

 

Kjær, Jan: Mestertyven – (Taynikma-serien, bok1 – 15 eks.) "Taynikma" er en serie som er halvt manga tegneserie og halvt roman. Handlingen foregår i et fantasyrike, hvor Herskerinnen har all makt. Hun har knekt magien, og lagt ned forbud for de gamle klanene å styre landet. Koto er 14 år og er en helt vanlig gutt. Tror han. Men så reiser Koto hjemmefra for å skaffe penger til familien sin. Han kommer i lære hos en gammel mester tyv, og det viser seg at han har mystiske skyggekrefter. Sammen med tre andre barn fra klanen kan Koto redde familien sin og hele verden hvis han bruker kreftene riktig. Hver bok i serien inneholder to historier samt 6 siders tegneskole hvor man kan lære å tegne i "manga stil". Fantasy tegneserie/roman for mellomtrinnet.

 

Kjær, Jan: Soltårnet – (Taynikma-serien, bok 2 – 15 eks.) "Taynikma" er en serie som er halvt manga tegneserie og halvt roman. Handlingen foregår i et fantasyrike, hvor Herskerinnen har all makt. Hun har knekt magien, og lagt ned forbud for de gamle klanene å styre landet. Koto er 14 år og er en helt vanlig gutt. Tror han. Men så reiser Koto hjemmefra for å skaffe penger til familien sin. Han kommer i lære hos en gammel mester tyv, og det viser seg at han har mystiske skyggekrefter. Sammen med tre andre barn fra klanen kan Koto redde familien sin og hele verden hvis han bruker kreftene riktig. Hver bok i serien inneholder to historier samt 6 siders tegneskole hvor man kan lære å tegne i "manga stil". Fantasy tegneserie/roman for mellomtrinnet.

 

Knutsen, Per: Jobb for tøffe gutter (15 eks.) Eirik og Allan finner en gjemt skatt på kvisten i prestegården. De oppdager fort at det er flere som er interessert i den samme skatten. To gutter i 13-årsalderen har ikke så mye å stille opp med mot to sinte, voksne menn. Dessuten må de finne ut hvordan de kan få solgt de ulovlige varene og kjøpt seg det de egentlig ønsker seg. I løpet av en uke har Eirik blitt mye modigere. Tidligere hadde han aldri saget med motorsag, aldri vært ordentlig forelska, aldri besøkt en fyllik, aldri kjørt moped og aldri solgt brennevin. Eirik oppdager at han liker det, at han er som skapt for å være på farta og gjøre spennende ting. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Lewis, Clive Staples: Løven, heksa og klesskapet (19 eks. + lydbok + DVD) Den mest kjente boka i C.S. Lewis "Narnia serie". De fire barna Peter, Lucy, Edmund og Susan går inn i et klesskap og kommer ut i landet Narnia der heksa Hvit har tatt makten og regjerer med skrekk i landet der det alltid er vinter, men aldri jul. Illustrert utgave med god og leselig skrift.

 

Lidbeck, Petter: Verdens verste lærer (30 eks.) Kontaktlærer Karin hater barn. Men hun gjør i hvert fall ikke forskjell på folk. Hun hater nemlig alle barn. Når tre nye elever begynner i klassen, bestemmer hun seg for å sette dem på pass. Men alt går ikke etter planen. En uvanlig frisk og frittalende barnebok, full av svart humor, om læreren som aldri burde vært lærer

 

Linde, Heidi: Annenhver uke - Olivias liv; 1 (30 eks.) Første bok i ny serie av Heidi Linde. Olivia bor annenhver uke hos mamma og pappa. I leiligheten til mamma bor det fem barn, to voksne og seks dyr, og det er umulig å kjede seg. I huset til pappa er det kjempestor plass og alle har god tid. Så der er det også fint å bo! Olivia synes egentlig livet er perfekt. Men en dag begynner en ny jente i klassen. Og da pappa i tillegg avslører en «god nyhet», blir det perfekte livet til Olivia snudd helt på hodet. Annenhver uke er første bok i serien Olivias liv, fra forfatteren av de populære Pym Petterson-bøkene. Heidi Linde skriver klokt, morsomt og spennende - om å takle forandringer som ikke står på ønskelista. . - Passer for 9-12 år

 

Linde, Heidi: Pym Pettersons mislykka familie (Bok 1, 29 eks.) Tenk deg at læreren din foreslår at alle i klassen skal skrive noe om sin egen familie - en ekte og helt sann historie, som gjerne kan være spennende eller morsom. Hva gjør du da? Og hva gjør Pym? Pym blir skrekkslagen - det finnes absolutt ingenting å skrive om hennes altfor alminnelige og ganske mislykka familie, tenker hun. Desperat prøver hun å overbevise læreren om at det er mye morsommere å skrive om forbløffende fakta - visste du for eksempel at maten bruker sju sekunder fra munnen ned i magen? - enn noen kjedelige familiegreier. Merkelig nok er ikke resten av klassen enig, de vil gjerne fortelle noe fra familien sin.

 

Lind, Heidi: Pym Pettersons mislykka brevvenn (Bok 3, 26 eks.) Klassen til Pym får besøk av en vennskapsklasse fra Nord-Sverige. De har brevvekslet i mange uker med de svenske elevene. Pym har fått Kajsa Stina som brevvenn. Da den svenske klasse kommer, er ikke Kajsa Stina med. I stedet får Pym tildelt Alex, en gutt som nettopp har flytta til Nord-Sverige og som er helt ny i klassen. Alex gir et dårlig førsteinntrykk. Han virker uinteressert, taus og anstrenger seg ikke for å bli likt. Og det blir han ikke heller. De svenske elevene oppfører seg dårlig mot ham, og Pym tar valget, hun vil stå opp for ham. Dermed finner hun ut en hel del. At han er supergod i fotball, at hun og Alex faktisk har en masse til felles, og i tillegg dukker selveste Zlatan Ibrahimovic opp en tidlig morgen hjemme hos Pym og familien. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Lindgren, Astrid: Brødrene Løvehjerte (28 eks. + lydbok + DVD) Lille Karl Løve er veldig syk og vet at han kommer til å dø. Han og broren Jonathan avtaler at de skal møtes i Nangijala. Det blir Jonathan som kommer til Nangijala først, han redder broren fra en brann men blir selv drept. Det varer ikke lenge før Kavring kommer etter. I Nangijala utkjempes kampen mellom det gode og det onde. Beretningen har et godt, muntlig språk, og boka har forholdsvis store typer.

 

Lindgren, Astrid: Emil fra Lønneberget (30 eks. + DVD) Den første boka om Emil, lillesøster Ida, Lina, Alfred og de andre fra Lønneberget. Boka er satt med gode typer, illustrert, og lett å lese.

 

Lindgren, Astrid: Mio, min Mio (29 eks. + lydbok + DVD) Ni år gamle Bo Vilhelm Olsson går 15. oktober inn i en annen virkelighet og blir Mio, gutten som leter etter sin far kongen. Han er ikke så stor, ikke så klok og ikke så sterk, bare en vanlig gutt. Men han prøver så godt han kan, og han vinner kampen over den onde ridder Cato, og verden blir slik den skal være.

 

Lindgren, Astrid: Rasmus på loffen (5 eks. + lydbok + DVD) Er man en barnehjemsgutt med stritt hår som ingen vil ha, kan man like gjerne være død, synes Rasmus. Men så får han en ide: kanskje man kan dra ut i verden og finne noen som vil ha en? Rasmus rømmer fra barnehjemmet, og selv om ikke alt går helt slik som Rasmus hadde tenkt seg går det riktig bra til slutt. Og det skjer jo litt av hvert når man går på loffen. Boka har store typer som gjør den leservennlig.

 

Lindgren, Astrid: Ronja Røverdatter (30 eks. + lydbok og DVD) Ronja bor i Mathis skogen sammen med foreldrene sine og Mathis røverne. Erkefienden er Borka som bor på andre siden av Helvetesgapet. Ronja blir venner med Birk Borkassøn, og når fedrene ikke vil vite noe av vennskapet flytter ungene ut i skogen.  De vinner kampen for vennskap, trofasthet og troen på det gode til slutt. Boka er filmet.

 

Linmo, Bente: Landet bak Nidaros - Vidina;1 (Bok 1, 30 eks.) Dette er første bok i ny og spennende norsk fantasy-serie med handling fra Trondheim. Vi møter søsknene Aleksander og Emma Villander på 13 og 10 år. Da Emma oppdager en portal i Nidarosdomen, forsvinner hun inn i det eventyraktige landet Vidina. Aleksander drar for å lete etter henne. På veien møter han Nori fra den undersjøiske byen til Viroserne, et forhatt folk som må leve i skjul. Snart står mer på spill enn å finne søsteren Emma. Kanskje ligger nøkkelen gjemt et sted i vår verden, dypt inne i Nidarosdomen.

 

Loe, Erlend: Fisken (24 eks. + lydbok) Kurt er truckfører. Hver dag kjører han truck nede på kaia og løfter kasser som veier over 1000 kg. En dag finner Kurt noe på kaia - en kjempestor fisk. Kurt får fisken med seg hjem, og så begynner opplevelsene... Humoristisk, illustrert bok.

 

Lunde, Maja: Over grensen (30 eks.) Høsten 1942. Fire barn er på flukt fra nazistene. Målet er Sverige. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner videre. Det blir en flukt på liv og død. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis: en gammel kone, en grenselos og deres egen fetter Per. Men hvem kan de egentlig stole på? En spenningsfortelling inspirert av historiske hendelser om mot, tillit, vennskap og dødsangst.

 

Lunde, Maja: Sceneskrekk (Verdens kuleste gjeng, bok 1, 29 eks.) Det finnes de som er kule, og så finnes det de som er så kule at ingen har oppdaget det enda. Sånne som Markus med smilehullet og skolens hardeste skuddfot og Cornelia med langt, skinnende hår, de bare er kule. Noe alle vet. Så finnes det de som er enda kuler, som Helena den pene, Alfred erkenerden, Ivan den dumme og den ultimate kjedelige fortelleren, synes hun selv, som ikke vil fortelle at hun heter Bjørg fordi navnet er verdens dølleste. De er så kule at ingen har oppdaget det enda, men det er kun spørsmål om tid, ifølge Helena. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Lunde, Maja: Tullball (Verdens kuleste gjeng, bok 1, 15 eks.) Verdens kuleste gjeng skal på skoleball. Bjørg drømmer om å bli kåret til ballets dronning, om å stå oppe på scenen og la lyskasterne skinne i håret hennes. Hun drømmer at særlig Alfred skal synes hun er den vakreste. Men da hun våkner av drømmene erkjenner hun at det ikke vil skje. I alle fall ikke med ei som heter Bjørg med brunbeige hår og altfor lang hals. Hun tenker at det beste hun og resten av gjengen kan drømme om er å bli hoffnarr. Men så kommer Helena og overbeviser henne om at de skal bli konger og dronninger, og vise alle hvor inni granskauen kule de er. Verdens kuleste gjeng er så kule at ingen har oppdaget det enda, men det er kun spørsmål om tid.

 

Lystad, Mina: Alfred må lese høyt (15 eks.) Alfred er nervøs for det meste. Da læreren ber han om å lese høyt om blåhvalen foran klassen, føler han at verden er i ferd med å gå under. Men jo mer han leser om blåhvalen, jo modigere blir han. Dette er en historie om å overvinne sin største frykt. Fortelling for småskoletrinnet.

 

Løberg, Tom: Bernards magiske hår (15 eks.) Bernard er sønn av en overivrig frisør med få kunder. Slikt får man kort hår av. En dag får Bernard en magisk eliksir av en sjøulk, et slags kraftig hårvann. Bernard får stort og langt hår, slik han alltid har ønsket seg. Den uheldige bivirkningen er at håret blir LEVENDE. Det uregjerlige håret løser mattestykker på tavlen, lugger Bernards klassekamerater og spruter ketsjup på pappas dress – alt mens det selvfølgelig sitter fast på Bernards hode. Klimakset er en sirkusopptreden med hårreisende kunststykker. I bakgrunnen lurer to klumsete tyver som vil bruke Bernards hår til sine lyssky geskjefter. Små- og mellomtrinnet.

 

Løken, Alexander: Trollskallen (20 eks.) En samler er kommet i besittelse av en mystisk hodeskalle som er tre ganger så stor som en menneskeskalle. Sammen med professor Wolf blir barnehjemsbarnet og løpegutten Edvard Frost sendt på ekspedisjon til Østerdalens dype skoger for å undersøke om skallen stammer fra et troll. Hjemme i Kristiania har 14 år gamle Edvard full kontroll i gatene, men blant furutrær, fjell og tøffe jenter fra bygda, føler han seg ganske alene. Her ute finnes det liv han trodde han aldri skulle få møte, og skapninger han ikke trodde fantes. Dette er en fortelling om troll og andre norske mytiske figurer. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

 

McDonald, Megan: Stink og den store marsvinsekspresen (27 eks.) Stink er lillebror til Judy Moody. Han er smårampete og smart og går ikke av veien for morsomme påfunn. Dyrebutikkeier Mrs. Fuglesang har reddet 101 marsvin fra et laboratorium, og nå bor de i dyrebutikken hennes. En dag rømmer alle marsvinene fra burene sine og Stink, Webster og Sophie hjelper til med å fange dem igjen. Sammen med Mrs. Fuglesang legger de ut på veien for å finne nye hjem til de små pelsdottene. Turen går innom et søppelfjell, et skinkemuseum og et gammelt slott. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Moen, Torbjørn: Best i byen (27 eks.) Tom er 13 år og venstreback på laget sitt. Han vil egentlig ikke spille back, men fordi spissen Robin er sønnen til treneren, er favorittposisjonen opptatt. I årets siste kamp halter Robin plutselig av banen, og Tom blir flyttet fram. Like før slutt får han drømmetreff, og scorer. Det skuddet blir starten på en ny tilværelse for Tom. Han får sjansen til å spille sammen med de beste guttene i byen, og på veien gjør han stadig nye oppdagelser om både seg selv og om de rundt seg. Mellom- og ungdomstrinnet.

 

Molaug, Marius Horn: Verdens verste rektor (29 eks.) Ruben kan ikke svømme. Svømmedagen nærmer seg, og det er Rubens siste sjanse til å ta svømmeknappen. Da må han svømme 25 meter og dykke ned til bunnen av bassenget, og attpå til redde rektor. Ruben risikerer å drukne for å redde verdens verste rektor. Selv om det hadde vært bra å bli kvitt ham, så hadde det vært en fordel å overleve selv. Derfor legger Ruben og bestevennen Kent en plan for hvordan de kan få stoppet svømmedagen. De gjør mange elleville forsøk og påfunn, men klokka tikker og snart er svømmedagen der. Humor for mellomtrinnet.

 

Molaug, Marius Horn: Verdens verste fotballag (30 eks.) En ny, ellevill bok i den populære Verdens verste-serien med Kent og Ruben i hovedrollene. Denne gangen er det den årlige skoleturneringen i fotball som står for døren. Skal vi tippe om Rektor har et visst konkurranseinstinkt? Eller om han synes jenter har noe å gjøre på en fotballbane? Eller om han er biiiittelitt forelsket i rektoren på motstanderlagets skole? ELLER - om Ruben og Kent legger en plan som på ingen måte går helt som de har tenkt seg? 

 

Molaug, Marius Horn: Verdens verste leirskole (10 eks.) Boka som får deg til å grue deg SKIKKELIG til leirskolen! I den syvende boka om Kent og Ruben er det den bejublede, erke-norske og forhatte leirskole-tradisjonen våre venner skal utsettes for. Rektor husker nemlig meget godt «helvetes-uka» fra befalskolen og synes det er på høy tid at dagens bortskjemte 11-åringer får oppleve hvor sulten man kan bli etter tre dager uten mat og sovepose. Flaks for resten av klassen at Ruben og Kent som vanlig har en VANNTETT overlevelsesplan! 

 

Morisse, Tor: Askeladden og de gode hjelperne (12 eks.) Et av de kjente eventyrene om Askeladden forflyttet til Christiania midt på attenhundretallet. Men ikke bare omgivelser og arkitektur er forandret - sannelig er ikke jentene det også, fra slik vi er vant til å møte eventyrprinsessene. Denne prinsessen vil slett ikke finne seg i å være et trofé, noe kongen kan love bort i hytt og vær. Og Askeladden selv, han er en bokslukende yngling med sans for teknologiske nyskapninger og Jules Verne. Tenk bare på "skipet som går både til lands og til vanns". I Tor Morisses muntert-frekke strek og gjenfortelling er likevel ånden i eventyret bevart. Til glede både for tegneserieentusiaster og eventyrelskere.

 

Mostue, Sigbjørn: Zombie-Bjarne (28 eks.) Ikke alle naboer er like hyggelige. Det vet tvillingene Emma og Emil for de har skolens rektor, Bjarne, til nabo. Han er en av de rektorene man må passe seg for, streng og skummel. Bjarne drar på cruise til Karibia i juleferien. Da han kommer hjem igjen merker Emma og Emil at noe har skjedd med ham. Han er blitt til en zombie, en levende død, med stor appetitt på barnehjerner. Emma og Emil må stoppe ham. Men spørsmålet er om de egentlig ønsker å få tilbake den gretne Bjarne, og om det i det hele tatt lar seg gjøre å skaffe tilveie de mildt sagt spesielle ingrediensene som skal til for å kurere ham. Men Bjarnes hunger etter barnehjerner er der like fullt, og ingen elev er trygg så lenge en zombie går løs på skolen. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Mostue, Sigbjørn: Gravbøygen våkner (Bok 1, 12 eks. + lydbok) Fantastisk. Dette er første bok i en norsk fantasy trilogi. Fortellingen er en slags eventyrlig realisme. Hovedpersonene i historien, Espen og Eva, vandrer hele tiden ut og inn av nåtiden og fantasiverdenen. Historien starter med at Espen er på ferie hos morfar som har begynt å bli senil. Onkel Svein har overtatt ansvaret for gården. På grunn av dårlig råd må onkel Svein hugge Gammalskauen, noe morfar er sterkt uenig i. En dag forsvinner plutselig morfar, og Espen drar ut for å lete etter ham. I et tre finner Espen en nøkkel som synger til ham. Nøkkelen fører han inn i en parallell verden hvor han treffer kjente eventyrfigurer og naturen snakker. Espen er valgt ut av alvene for å redde dem og urskogen fra onkel Sveins nedhugging av Gammalskauen. Dersom Espen ikke tar på seg oppdraget, står alvene i fare for å bli utryddet av Gravbøygen. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Mostue, Sigbjørn: Den siste magiker (Bok 1, 33 eks. + lydbok) En uskyldig guttestrek hos stedets original skal bli vendepunktet i livet til Simen Clausen. Simen oppdager at stedets original, Indianeren, har magiske krefter. Han forteller at han er den siste magiker og at han vokter hemmeligheter som for enhver pris ikke må havne i gale hender. Han er også den siste gjenlevende magikeren i verden, og han trenger en etterfølger. Valget faller på Simen. Simen begynner å få opplæring i magiens verden, men snart viser mørke krefter seg. Dette er den første boka i en trilogi.

 

Mull, Brandon: De utvalgte (Spirit animals, bok 1, 5 eks.) Fire vanlige barn, adskilt av store avstander, må gjennom det samme ritualet, overvåket av maskerte fremmede. Fire lysglimt lyser opp himmelen og frem kommer noen umiskjennelige kraftdyr fra dyreriket. En ulv, en leopard, en panda og en falk. En eldgammel ondskap har våknet. Livet til Conor, Abeke, Meilin og Rollan er forandret for alltid. Nå må de finne talismanene før det er for sent. Les boka og få tilgang til nettspillet gratis. Fantasy for mellomtrinnet.

 

Munch, Charlotte Glaser: Monsterbakken (15 eks.) I hele tredje klasse har Elvira og Fredrik lekt mye sammen. Men Fredrik er ikke sikker på om det betyr at de er kjærester. Han har ikke turt å spørre. Men når Mats begynner å trikse foran Elvira og får henne til å le, da må han gjøre noe. Han må vinne henne tilbake igjen, men han vet ikke hvordan. Dette er en fortelling om vennskap, og litt om det å være seg selv. Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Lettlest for småskole-/mellomtrinnet.

 

Mæhle, Lars: Knoterud FK erobrer verden (9 eks.) Knoterud FK har en målstatistikk på 0 – 186. Det må være verdensrekord for fotballag alder ni år. Nå skal de spille mot Hauk IL Rød, et av de beste lagene i kommunen, som til og med skrevet sjofelt om dem i lokalavisen sin! Men spillerne på Knoterud FK har en plan: De skal erobre verden, nemlig. Leseløve. Små- og mellomtrinnet.

 

Nadin, Joanna: Krise-Kristine er en katastrofemagnet (15 eks.) Krise-Kristine heter egentlig Kristine Olsen. Det er pappa som har gitt henne tilnavnet "Krise". Noe Kristine synes er urettferdig. Hun kan ikke noe for at hennes geniale ideer noen ganger ikke går helt som planlagt. Hun mente f.eks. ikke at kusinen skulle bli skallet og dekket med superlim, ei heller å stjele naboens hund og få den til å snakke russisk. Boka innholder tre avsluttende fortellinger om Krise-Kristine, bestekompisen hennes Kosmo Jørgensen, den flinke kusinen hennes Anne Lovise Fiin-Olsen og andre morsomme personer.

 

Nesbø, Jo: Doktor Proktors prompepulver (30 eks. + lydbok + DVD) En solfylt dag i mai flytter Bulle inn i nabohuset til Lise. Bulle er en fyr som er nokså utenom det vanlige. Det er den andre naboen til Lise også, Doktor Proktor. Her får man høre de tre naboenes sprøe historie om tapt kjærlighet, grusomme anakondaer, dystre fangehull, skumle skurker og ikke minst, verdens kraftigste prompepulver. Historien veksler mellom det realistiske og det fantastiske, mellom lekenhet og alvor. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Nicolaysen, Marit: Svein og rotta på lab'en (30 eks.) Dette er bok nummer elleve om Svein og hetterotta hans, Halvorsen. Denne gang har Svein, Dan og Silje en prosjektoppgave på skolen om forskningsdyr. For å få en grundig innføring om temaet drar de på ekskursjon til et forskningslaboratorium, og Halvorsen er med som faglig ekspert. Som vanlig er det duket for mye action og grusomme forskerfantasier når Halvorsen atter en gang blir ubeleilig borte. Juniorroman for småskole-/mellomtrinnet.

 

Nicholls, Sally: Så lenge jeg lever (26 eks.) 11 år gamle Sam har leukemi og vet at han snart skal dø. Han liker å samle på historier og fakta, og han vil vite alt om UFO, skrekkfilmer, romskip, spøkelser og vitenskapsmenn, og hvordan det er å kysse ei jente. Han vil ikke bare vite, han vil oppleve det også. Så han legger store planer. Fordi han har leukemi, vil han vite alt om hvordan det er å dø. Sam trenger svar på de spørsmålene ingen vil svare på. Denne boka handler om et viktig tema som de fleste egentlig ikke orker å tenke på, men som det er viktig å snakke om. Dette er en ærlig og saklig bok som kan bidra til økt innsikt, støtte og empati. Historien er skrevet som en dagbok, er lettlest, og egner seg for begge kjønn. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Nilsen, Ole-Mikal: Døden lyser blått (25 eks.) Et mysterium i havgapet. Det pleier aldri å skje noe i Måsvær når Wenche er på ferie hos mormor, men denne sommeren har hun med seg Silje, og det varer ikke lenge før Silje værer et mysterium. Som vanlig. Storsteinholmen utenfor mormors hus, blir også kalt for Daumannsholmen, og Silje spør og graver om hvorfor. Og mormor forteller om forliset en uværsnatt for hundre år siden, om sju fiskere som gikk på grunn og bare fem som ble funnet, og om den ene som de fant klærne til lenge, lenge etter. Han som noen tror går igjen

 

Nilsson, Frida: Hedvig og Max-Olov (13 eks.) Ny bok om den gatesmarte bondetuppa Hedvig! Hun har begynt i 2. klasse. Jentene i klassen er rammet av hestefeber, og Hedvig er smittet. Når pappa en dag kommer hjem med en hestetransport bak bilen, er gleden stor. Men ut av hengeren tripper ingen smekker ponny, derimot stormer den illisnte Max-Olov ut. Et esel.Nå har Hedvig ikke bare hestefeber lenger, hun har fått ljugesjuka også. For små- og mellomtrinnet.

 

Norlin, Arne: Motstaderne (Bok 1 i serien Fans!, 30 eks.) Tove og Noel elsker fotball. Begge tar for gitt at den andre holder med samme lag. Men det gjør de ikke. Noel heier på Hammarby og Tove er født AIKer. Det byr på utfordringer når de er sammen og heier på erkefiendens lag. Dette er en fortelling om vennskap, kjærlighet, fotballglede, og om hvor vanskelig kjærligheten kan være og hvor langt en hengiven fans kan gå i sin kjærlighet til fotballaget. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Ohlsson, Kristina: Det magiske hjertet (24 eks) Robertas bestevenn Charlotte er alvorlig syk. Hun trenger et nytt hjerte, og det haster. På en auksjon finner Roberta en magisk globus. Dersom man utfører et veldig spesielt oppdrag kan den oppfylle et ønske. Kan globusen hjelpe Roberta med å redde Charlotte? Sammen med kameraten Eric gjør Roberta alt for å få Charlotte frisk. Men rekker de det før det er for sent? Passer for 9-12 år

 

Ohlsson, Kristina: Sølvgutten (30 eks) Det er vinter. En mystisk gutt smyger rundt i snøen i kortbukser. Da Aladdin forsøker å snakke med ham, forsvinner han raskt uten å si et ord. Det blir ingen synlige spor i snøen der han har gått. Ikke rart Aladdin blir nysgjerrig og forsøker å finne ut hvem han er. Kanskje han hører til på flyktningebåten nede i havna, eller kanskje han er Sølvgutten, som i over hundre år har lett etter det forsvunne kirkesølvet. Aladdin, Billie og Simona bestemmer seg for å løse gåten. Spenning for mellomtrinnet.

 

Otterlei, Camilla Dahle: Klara og verdens fineste Pekal (8 eks.)  Hvor kjedelig kan egentlig en hel sommerferie bli, når man er nyinnflytta i en gata hvor man ikke kjenner noen, har en lillesøster som gjør alt hun kan for å irritere og alle andre attpåtil har reist til Syden? FRYKTELIG kjedelig, tenker Klara. Men når pappa kjøper kaninene Pelle og Kalle til Klara og lillesøster Torunn, endrer selvfølgelig alt seg - helt til Pelle forsvinner ut av buret og blir funnet livløs i grøfta utenfor hagen. Eller er det Kalle som er borte? Hva skal de gjøre med den døde kaninen - og hva skal de gjøre med den som er igjen? Og finnes det kanskje noen litt ålreite lekekamerater i Løkkegata likevel? En herlig og varm fortelling om å være ensom - og få seg venner, om å ha kjæledyr - og miste dem igjen. Hverdagsdrama for små- og mellomtrinnet.

 

Ottesen, Josefine: Drageherren 1-6 (15 eks.) Fantastisk. Drageherren serien er en lettlest fantasy serie for barn. I korte kapitler med enkle tekstblokker og korte setninger fortelles den spennende historien om kampen mellom det godet og det onde. Dette er ”Tolkien for de yngste”. Illustrasjonene har tegneseriens dynamikk og spenning. I denne samleutgaven er de seks første historiene i serien ”Drageherren” samlet. Fantasy for mellomtrinnet. Innhold: Dragens offer; Fanget av orker; Den magiske skogen; Smykket; Tjuvjenta og Er alt håp ute?

 

Palacio, J.R.: Mirakel (5 eks.) August er ti år gammel, og født med deformert ansikt på grunn av en genfeil. Til nå i livet har han gjennomgått tjuesju operasjoner, og har derfor fått hjemmeundervisning av moren. Livet har vært trygt, han kjenner alle menneskene i gata der han bor, og beveger seg minst mulig utenfor nærmiljøet. Men nå, når han skal starte i femte klasse, har foreldrene bestemt at han skal begynne i vanlig skole. Halloween er den beste dagen i året, tenker August. Da ser han ut som alle andre barn. De 364 andre dagene i året, opplever han at folk stirrer, skvetter eller skriker når de ser ham. Og nå skal han begynne på skolen blant mange fremmede jevnaldrende. Som ventet blir overgangen til skolehverdagen tøff. Han møter både bøller, venner, folk som tror de gjør godt og de som gjør vondt med vilje. August er en tapper, smart, sårbar, morsom og modig gutt. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Parvela, Timo: Ella og de andre (25 eks.)  Ella går i andre klasse og har det skikkelig gøy på skolen. Av og til syns læreren også det. Ingen steder skjer det så mye moro som på skolen, syns Ella. For eksempel i svømming, når læreren sier at ingen får gå i vannet før han blåser i fløyta. Hvordan høres fløyta ut, vil Pekka vite, og det demonstrerer læreren selvsagt...   I denne boka drar klassen hennes både i svømmehallen, på teater og klassetur. Dette er den første boka om Ella.

 

Peers, Bobbie: Luridiumstyven (30 eks.) William Wenton er 12 år da han oppdager at han ikke er som alle andre. Han er verdens beste kodeknekker. Riktignok har han alltid lurt på hvorfor hele familien hans har dekknavn, hvorfor han er ualminnelig god til å knekke koder, hvorfor bestefaren forsvant sporløst i Londons undergrunn for åtte år siden. Men det er først når han løser Umuligheten, verdens vanskeligste kode, og blir sendt til Senter for Posthuman Forskning, at livet hans tar en ny og uventet retning. Sakte men sikkert begynner han å avdekke familiens hemmeligheter. Og plutselig haster det med å finne bestefaren som forsvant på mystisk vis i Londons undergrunn. Spenning for mellomtrinnet.

 

Peers, Bobbie: Kryptalportalen (15 eks.) William og Ischia står overfor mørke krefter de ikke ante omfanget av, og de begir seg ut på en farefull ferd i jakten på luridiumets hemmeligheter. På Institutt for Posthuman forskning er alt annerledes. Det er vakter overalt, portforbud og strenge regler. Grunnen til det er at Abraham Talley holdes fanget i kjelleren, men det er noe mer som ikke stemmer. En mystisk dame forsøker å få kontakt med William om natten, og han har plutselig begynt å få uforståelige raserianfall. Dessuten må William og Ischia finne ut av hva en kryptalportal er for noe. Spenning for mellomtrinnet.

 

Peers, Bobbie: Orbulatoragenten (15 eks.) Da Big Ben plutselig forsvinner, skjønner William at noe er på ferde. Men han aner ikke hva han skal gjøre når Big Ben plutselig dukker opp igjen på Instituttet, krympet til størrelsen av en melkekartong, adressert til ham. Det er åpenbart at det er noen som prøver å fortelle ham noe, men han skjønner ikke hva og hvem det kan være. Ryktene begynner å gå om at det er selveste Orbulatoragenten som har sendt klokka til William. Og at Big Ben på ingen måte er en vanlig klokke.

 

Peers, Bobbie: Apokalypsegeneratoren (5 eks.) William og Iscia sendes til Sahara for å hjelpe Avdeling for Umulig Arkeologi med en utgraving. En mystisk kule har landet midt i ørkenen, og bare William kan løse koden som åpner den. Men hva skjer hvis han klarer det? Kan kula utløse en katastrofe?
Gamle familiehemmeligheter og koder fra verdensrommet setter William på sporet av en dommedagsmaskin av apokalyptiske dimensjoner.

 

Pichon, Liz: Tom Gates - Min geniale verden (4 eks.) Tom Gates er en mester i å finne på unnskyldninger for ikke å ha gjort leksene sine, som f.eks.: Han ble angrepet av en hund, utsatt for vannsøl eller truffet av et lyn. Toms skrivebøker er fulle av kruseduller, tegneserier og tanker, så vel som lærerens underfundige sitater. Men etter å ha fått masse skryt for en av historien sine, begynner det å gå nedover med skoleprestasjonene. Noe som er synd, for han er desperat etter å imponere Amy Porter som sitter ved siden av ham. Boka er rikt illustrert i tegneseriestil. Humor for mellomtrinnet.

 

Pilkey, Dav: Kaptein Supertruse og de rampete robotene (Bok 1, 9 eks.) Georg og Harald er to av skolens mest rampete gutter. De finner på alt mulig rart, og deres svorne fiende er rektor Krupp. En av duoens oppfinnelser er tegneseriehelten Kaptein Supertruse. Da de blir tatt av rektor Krupp for en serie alvorlige rampestreker, må de gi etter for utpresning og oppføre seg pent og arbeide for rektor. De løser problemet ved å hypnotisere han. Ved et uhell tror rektor at han er Kaptein Supertruse, og dermed er moroa i gang. De må redde den hypnotiserte rektoren ut av mange rare situasjoner før de får avhypnotisert ham (tror de i alle fall). Boka er en blanding av tegneserie og roman, der illustrasjonene spiller sammen med teksten for å lage et livlig uttrykk. Har korte kapitler. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Pilkey, Dav: Kaptein Supertruse og de drittleie doene (Bok 2, 10 eks.) Det er oppfinnerkonkurranse på skolen, men Georg og Harald får ikke være med på grunn av den katastrofen de forårsaket på forrige konkurranse. I stedet saboterer de alle oppfinnelsene til de andre elevene. De lager også en ny tegneserie om Kaptein Super-Truse der han slåss mot levende og menneskeetende doer. Når de kopierer denne tegneserien på Melvin sin superkopimaskin, kommer det levende menneskeetende doer ut av maskinen, og i alt oppstyret må Kaptein Super-Truse trå til. Sammen klarer de å stoppe doene i et ellevilt kaos. Boka er en blanding av tegneserie og roman, der illustrasjonene spiller sammen med teksten for å lage et livlig uttrykk. Har korte kapitler. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Pilkey, Dav: Kaptein Supertruse og invasjonen fra de utrolig slemme kantinedamene fra verdensrommet (og det påfølgende angrepet fra de like onde zombie-nerdene) (Bok 3, 5 eks.) Et romskip lander på taket av Jerome Horwitz-skolen. Tre onde romvesener, Zorx, Klax og Jennifer, planlegger å ta over verden ved å lokke skolebarna til seg og bruke dem som slaver. Heldigvis dukker Kaptein Supertruse opp og tar seg av saken. Boka er en blanding av tegneserie og roman, der illustrasjonene spiller sammen med teksten for å lage et livlig uttrykk. Har korte kapitler. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Pilkey, Dav: Kaptein Supertruse og Professor Bæsjebleies farlige felle (Bok 4, 5 eks.) Kaptein Supertruse havner stadig opp i ville og humoristiske konflikter. Thomas og Harald er ikke slemme, de bare liker å tulle litt med folk. Dessverre så skaper deres tankefulle rampestreker av og til mye trøbbel for dem. Professor Bæsjebleie prøver å ta over verden. Dette er en jobb for Kaptein Supertruse. Boka er en blanding av tegneserie og roman, der illustrasjonene spiller sammen med teksten for å lage et livlig uttrykk. Har korte kapitler. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Pilkey, Dav: Kaptein Supertruse og den store kjærligheten - not!! (Bok 5, 4 eks.) Thomas og Harald lager et monster. Hun er raskere, smartere og enda ondere enn noe verden har sett før. Sammen med grusomme roboter og sin egen forferdelige frisyre, forsøker hun å ta over verden. Alle som kommer i veien for henne får et skikkelig truserøsk, inkludert Kaptein Supertruse. Boka er en blanding av tegneserie og roman, der illustrasjonene spiller sammen med teksten for å lage et livlig uttrykk. Har korte kapitler. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Pritchett, Georgia: Wilfred redder verden (15 eks.) Den superduperonde Alan flytter inn i nabohuset til Wilfred sammen med en furten robot og den tause bikkja Kevin Phillips. Alan har en latterlig, men likevel kjempeond, plan om å ødelegge verden. Nå er det opp til Wilfred å stoppe ham. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Pullman, Philip: Grev Karlstein (15. eks.) Spenningsbok. Det er Allehelgensnatt, og Zamiel den Onde har kommet for å hente sitt bytte. Han er på vei til slottet Karlstein, hvor den onde greven har klekket ut en grusom plan: Han vil ofre sine to nieser for å redde sitt eget skinn. Klarer Lucy og Charlotte å overliste onkelen og hans lakeier for å unngå en grufull skjebne? En nifs og spennende thriller, men også med en god porsjon humor og uten å bli alt for skremmende. Dette er den første boka Philip Pullman skrev. Forfatteren er mest kjent for trilogien «Den mørke materien», som har gjort ham til en av de mest både leste og anerkjente ungdomsbokforfattere i verden i dag.

 

Ragde, Anne B.: Ikke gi meg mat (13 eks.) Så lenge hun kan huske har Janna ønsket seg en katt. Det gjør ikke mamma og pappa. De vil heller ha gullfisk. Man blir så bundet av katt, sier de. En dag sitter en svær katt på trappa til Janna. Den virker sulten og vil inn, men det kan den ikke, rundt halsen har den nemlig et halsbånd der det står: Ikke gi meg mat. Leseløve. Småskole og mellomtrinn.

 

Ragde, Anne B.: På bunnen av havet ligger et slott (14 eks. + lydbok) Alex og mamma er på ferie. De har leid et hus langt ute i havgapet, på Stokkøya. Det er lite å ta seg til på øya, og Alex savner vennene sine og skateboardet sitt. En dag blir Stokkøya rammet av et fryktelig uvær, og de fastboende på øya begynner å oppføre seg merkelig. Det viser seg at den ellers så fredelige øya skjuler en fryktelig hemmelighet. Spennende, lettlest og litt skummel.

 

Reeve, Michael: Den magiske vinteren (28 eks.) De to barna Shen og Sika og deres 66 små genserkledde mops deltar i en konkurranse om å komme først til Nordpolen og Snøfar, som vil oppfylle vinnerens høyeste ønske. De konkurrerer blant annet mot Helga Hammerfest og hennes isbjørner, juksemakeren Sir Basil-Dumpling og Shackleton Jones med sin mekaniske slede. Sledeløpet er langt, kaldt og fullt av farer. Alt Shen og Sika har, er hverandre, og de 66 små mopsene. Boka har korte kapitler og mange fargerike illustrasjoner. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Rendtorff, Ida-Marie: Den døde soldaten (5 eks.) Store deler av jorda er oversvømt og det er stor mangel på ressurser. Det er bare enkelte fjell som stikker opp som øyer. Det velstående fjellfolket bevokter øyene med piggtråd og skarpladde våpen, mens det fattige sjøfolket stenges ute og lever på flåter og kunstige øyer. 14 år gamle Lara og vennen hennes Jarii er blant de eldste i en flokk dykkerbarn som arbeider under slavelignende forhold. De finner verdifulle ting i de oversvømte byene som den brutale sjefen deres selger videre. Da Lara svømmer på liket av en soldat gjenkjenner Jarii uniformen på liket og forteller at soldaten tilhører sjøfolkets opprørshær. Lara finner soldatens dagbok og gjemmer den unna. Når hun leser i dagboka forstår hun at den druknede soldaten kan han en forbindelse med hennes forsvunne far, og at dagbokas hemmeligheter kan bli avgjørende for sjøfolkets skjebne. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Ringtved, Glenn: Mot nye mål (12 eks.) Andreas, P, skal flytte til Spania med familien. Men det er et problem, P er toppscorer på fotballaget og er nettopp tatt ut til talentlaget. Han har en stor vennegjeng og har ikke lyst til å svikte gjengen i den siste, viktige kampen. "Dreamteam" er en serie i Lesehesten som handler om fotballkamper, trening, fotballhistorie samt litt spenning. Boka har små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest for mellomtrinnet.

 

Riordan, Rick: Percy Jackson og lyntyven (Bok 1, 19 eks. + DVD) Percy Jackson er i ferd med å bli utvist fra skolen enda en gang, men det er ikke hans største problem. Det viser seg at han er en halvblods - halvt menneske og halvt gresk gud. Percy blir sendt til Halvblodsleiren, og ting blir ikke bedre når han erter på seg noen av gudene. Dette er den første av fem bøker om Percy Jackson.

 

Rowling, J. K.: Harry Potter og de vises stein (Bok 1, 28 eks. + lydbok + DVD) Harry Potter er en foreldreløs gutt som bor hos sine dumme og gompete slektninger, familien Dumling. En dag får Harry vite at han egentlig er trollmann og han skal gå på trollmannkostskolen Galvort. Her får han mange venner, men også fiender. Han viser seg som en verdig motstander til det onde, en god venn og en dyktig spiller i trollmannssporten rumpeldunk, et ballspill som foregår i lufta, flygende på sopelimer. Dette er den første boka om Harry Potter. Den er morsom og engasjerende. Språket flyter godt, og mange morsomme navn og begrep bidrar til en god leseopplevelse.

 

Rowling, J. K.: Harry Potter og mysteriekammeret (Bok 2, 5 eks. + lydbok + DVD)

 

Rowling, J. K.: Harry Potter og fangen fra Azkaban (Bok 3, 5 eks.+ lydbok + DVD)

 

Rowling, J. K.: Harry Potter og ildbegeret (Bok 4, 5 eks. + lydbok + DVD)

 

Rowling, J.K.: Harry Potter og føniksordenen (Bok 5, 5 eks. + lydbok + DVD)

 

Rowling, J.K.: Harry Potter og halvblodsprinsen (Bok 6, 5 eks. + lydbok)

 

Rowling, J.K.: Harry Potter og dødstalismanene (Bok 7, 5 eks. + lydbok)

 

Russell, Rachel Reneè: Nedtegnelser fra et populært liv – NOT! Dustedagboka 1 (Bok 1, 15 eks.) Nikki Maxwell er ikke spesielt populær på skolen. Snarere motsatt faktisk, hun er en skikkelig nerd. Nikki håper at alt vil bli annerledes når hun begynner på ny skole og får sjansen til å få noen nye venner. Men livet er ikke så enkelt. Hun drømmer om en plass i SKP-gjengen (Søt, Kul og Populær). Men ingen ser hennes vei, og fortvilelsen er overveldende. I håp om å bli innlemmet ønsker hun seg en Iphone, men i stedet kjøper moren dagbok. En skikkelig dustete dagbok. Motvillig begynner hun å skrive, om SPK, og ikke minst om den skremmende og dødskule MacKenzie, og den helt skjønne Brandon, som blir tilegnet både dikt og dagdrømmer. Her er motgang og gleder, skrevet i dagbokstil, supplert med skisser og kruseduller. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Russell, Rachel Reneè: Nedtegnelser fra en populær partyjente - NOT! Dustedagboka 2 (Bok 2, 15 eks.) Nikki har endelig begynt å tilpasse seg livet på den nye skolen og ting ser ut til å ordne seg. Hun har fått noen virkelige venner, og Brandon har spurt om hun vil bli hans nye partner på labben. Men så overhører Nikki MacKenzie som skryter av at Brandon har invitert henne på Halloween-dansen. Skuffet sier hun ja til å arrangere en fest for lillesøsteren Brianna i stedet. Senere får hun vite at MacKenzie løy, og at det faktisk kan være Nikki som blir Brandons følge på festen. Hun må finne ut hva hun skal gjøre. Om det lar seg gjøre å være på to fester samtidig. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Russell, Rachel Reneè: Nedtegnelser fra en talentfull popstjerne - NOT! Dustedagboka 3 (Bok 3, 15 eks.) Det skal avholdes en talentkonkurranse på skolen til Nikki, og hun har planer om å delta. Nikki vil vise nye moves på dansegulvet med bestevenninnene Chloe og Zoye. Dessuten vil hun imponere Brandon med sang. Men så får hun vite at den populære MacKenzie også skal være med i konkurransen, og at hun planlegger å stjele rampelyset fra Nikki og venninnene. Nikki må legge en plan for hvordan en dust som henne kan nedkjempe skolens mest populære jente. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Røren, Ragnhild: Hanne og jenta med rulleskøytene (25 eks.) Hanne er på vei til kjøpesenteret. Det kommer en gammel dame gående mot henne på veien. Plutselig kommer en ung jente opp bak den gamle damen. Jenta løper fort på rulleskøyter. I det hun er ved siden av damen, tar hun tak i veska hennes og napper den til seg. Og Hanne er det eneste vitnet. Leseløve.

 

Rørvik, Bjørn F.: Purriot og den usynlige mannen (30 eks.) Mesterdetektiv Purriot sitter ved frokostbordet sammen med kona si, Paprika, da mobilen ringer. En gammel dame, Bestemor Blom, som bor på Hurlumheia, trenger hjelp med å løse et mysterium. Purriot og Paprika drar av sted. Det viser seg at Bestemor Blom og den lille gutten Per Sille er blitt overfalt i løpet av noen få dager, og det er ingen spor etter gjerningsmannen. Purriot må bruke all sin kløkt og sine grå celler for å løse mysteriet. I tillegg må han hanskes med politiinspektør Gurk, ikke den aller smarteste politimannen i landet, men med et stort ego. Mesterdetektiv Purriot er en blanding av en kjent belgisk detektiv og purre. Løsningen på mysteriet er både humoristisk og troverdig. Små- og mellomtrinnet.

 

Sachar, Louis: Hull (30 eks. + film) Familien til Stanley Yelnats er forfulgt av uhell, grunnet en gammel forbannelse. Derfor blir han ikke overrasket da han ved en misforståelse blir sendt til en forbedringsanstalt for slemme gutter. Teorien her er at om du får en uskikkelig gutt til å grave et hull i ørkenen i stekende sol hver dag, vil han til slutt bli en snill gutt. Gravingen styrker karakteren, påstår bestyreren. Livet blir en utfordring for Stanley og han står på for å grave frem sannheten. Sannheten viser seg å være innviklet og mangfoldig, og trådene i historien vikler seg ut og samles igjen med mange overraskelser underveis. Paperbackutgave av samme oversettelse med tittelen "Et hull om dagen". Mellom- og ungdomstrinnet.

 

Sage, Angie: Magi (Septimus Heap serien, Bok 1, 14 eks. + lydbok) Silas Heap er på vei hjem gjennom skogen. I snøen finner han er liten bylt, en jentebaby med fiolette øyne. Han tar med seg babyen og drar hjem til familien sin og den nyfødte sønnen. I døra møter han jordmora med sønnen hans under armen. Gutten er død sier hun og tar med seg barnet. Familien Heap tar seg av det lille jentebarnet og oppdrar henne som hun var deres egen. De gir henne navnet Jenna. Men hvem er den mystiske jenta, og er virkelig Septimus Heap, den sjuende sønnen etter den sjuende sønnen, død? Dette er første bok i serie om Septimus Heap, en serie med humor, magi, trolldom, heksedrikker og besvergelser. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Salmson, Jo: Tam Tiggergutten (Bok 1, 27 eks.) Tam er fattig og foreldreløs. Han drømmer om dragene som hver kveld flyr over der han bor. Dragene og drageridderne bor oppe ved kongens slott, innenfor den femte bymuren. Men en Tam vil aldri bli sluppet inn der. Spennende og lettlest fantasyserie!

 

Salmson, Jo: De stjålne barna (Bok 1, 12 eks. + lydbok) Sol er foreldreløs og bor hos en rik familie på landsbygda. Hun hjelper til i kjøkkenet og leker med sønnen i huset og vennen hans. Så en dag får Sol høre sannheten: Hun er bare en slave. Da hun var liten ble hun røvet fra foreldrene sine fordi hun er av Heksefolket. Hvorfor har hun ikke skjønt det før? Heksefolket bor langt mot nord, de har magiske krefter og alle fornuftige folk holder seg langt unna dem. Men nå vil de ha tilbake barna som ble røvet fra dem for mange år siden, og det ser ut til å gå mot krig. Da Sol skjønner hvem hun er og hva de rike herrene har gjort mot henne og hennes familie, rømmer hun fra huset hun har bodd i hele livet for å redde seg selv og sitt folk. En spennende jakt er på gang! Ny lettlestserie på fire bøker fra forfatteren bak de populære bøkene om drageridderen Tam.

 

Salomonsen, Grete: Yohan barnevandreren (4 eks. + DVD) Vinteren synes aldri å ta slutt. På Aamot gården begynner det å bli smått med mat til både folk og fe. Til slutt må en av sønnene i huset vandre til en annen bygd for å ta arbeid. Valget faller på Yohan. Dette er en historie om virkeligheten for mange fattige barn på 1800-tallet. Vi følger Yohan gjennom en sommer med mange prøvelser, men også mange gode stunder. Boken er basert på filmen med samme tittel, og er illustrert med bilder fra filmen.

 

Scheen, Kjersti: Øyenvitnet (15 eks.) Det er sommerferie, og Linnea er hjemme i byen. Hun kjeder seg, så hun bestemmer seg for å leke detektiv. Men så oppdager hun at noen stjeler fra leiligheten til den døde naboen. Enda verre blir det når hun skjønner at storesøsteren Elisabeth er innblandet. Hvordan skal Linnea løse dette? Små- og mellomtrinnet.

 

Scheen, Kjersti: Maja i Lakkskobakken (14 eks) Før var Maja mye sammen med storesøstera Emilie. Nå er det ikke sånn lenger. Etter at tvillingene kom, og Emilie ble forelsket i Lukas, har hun nesten ikke tid til Maja mer. En dag flytter det inn en ny gutt i Lakkskobakken. Petter. Dustepetter. Han er en teiting med briller, og håret hans er rødt og står til værs. Han er skyld i at Maja gjør noe dumt, men det skal han få angre ... Små- og mellomtrinnet.

 

Singh, Anan: Parken (15 eks.) Amanda har nettopp flyttet tilbake til Norge fra India. Hun bor sammen med mormoren sin og trives ikke så godt på skolen. En ettermiddag etter skoletid jager en jentegjeng henne, og Amanda løper inn i parken for å gjemme seg. Det er mørkt og kaldt der, og statuene seg skumle ut, nesten levende. "Parken" er en bok i Den svarte lesehesten, som passer for barn som liker skumle og spennende historier. Lettlest for mellomtrinnet.

 

Solberg, A. Audhild: Kampen mot superbitchene (13 eks.) Anne Bea er tolv og et halvt år, går i sjuende klasse, er en racer i matte, har humor og er ganske annerledes. Hun er blant de minst kule i klassen. Heldigvis har hun bestevennen Nils. Anne Bea har det med å tryne inn i pulter, får stygge blikk i gangene og er lysår unna sjans på Magnus. To uker før høstens store happening havner hun midt i skuddlinja til klassens superbitcher. Å være annerledes er ingen spøk. Men har man en bestevenn, en kul tante og et skjult talent, kan man klare seg rimelig bra likevel. Dette er en humoristisk fortelling om bertejenter, toppligagutter, bollesveisnørder, pingler, losere, freakere og hvor brutal skolehverdagen kan være. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Solberg, A. Audhild: Superbitchene driter seg ut (5 eks) Anne Bea og Nils ligger fortsatt i bånnligaen i sjuende klasse, men de er ikke alene. Faktisk er gjengen blitt så stor at de trenger et helt bord i kantina. Da superbitchene i tillegg blir uvenner, får alle til og med gå i fred på skolen. Som om ikke det er nok, har Føkk Jøstin fått sin første spillejobb, på selveste Halloween. Spørsmålet er bare hvem som skal synge. Av og til føles livet som en berg-og-dal-bane. Så fort du er på vei mot en topp, raser du utfor. Og så fort man har kommet opp igjen, bærer det nedover på ny. Men plutselig dukker det opp en sving som endrer alt. Dette er en humoristisk fortelling om bertejenter, toppligagutter, bollesveisnørder, pingler, losere, freakere og hvor brutal skolehverdagen kan være. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Sortland, Bjørn: Venezia-mysteriet (Kunstdetektivene, Bok 1, 15 eks. + lydbok) Dette er første bind i en serie om Kunstdetektivene. Sammen med storesøster Sissel og lillebror Thor, avslører 11 år gamle David et kunsttyveri med Venezia som bakgrunnskulisse. Utgangspunktet er en familiereise til Italia. Barnas far skal skrive en bok om det å dra på ferie med familie. Mor er kunsthistoriker, spesielt opptatt av museer og velegnet som guide. Tilfeldigheter, samt Davids nysgjerrighet, gjør imidlertid sitt til at oppholdet i Italia blir langt mer spennende enn familien hadde forestilt seg. Fortellingen har god driv, og kombinasjonen av spenning og reiseskildring fungerer godt. Illustrasjonene utfyller teksten på en god måte og gir et inntrykk av Venezia hvor handlingen foregår. Det er hovedpersonen, David, som forteller, og Sortland har lagt vekt på å ivareta utrente leseres behov for oversikt og struktur. Komposisjonen er enkel, handlingselementene er knyttet godt sammen, og handlingen følger en kronologisk struktur. Første gang utgitt i 2000.

 

Sortland, Bjørn: Luxor-mysteriet (Kunstdetektivene, Bok 2, 13 eks. + lydbok) Dette er den andre boka i serien om Kunstdetektivene. David og familien hans har denne gangen havnet i Egypt, men det går ikke lang tid før de igjen har viklet seg inn i mystiske hendelser. I Kairo treffer de en gammel engelskmann som oppfordrer dem om å dra til Luxor. Mannen gir dem adressen til det lille hotellet "Ali's Inn", og David og familien hans bestemmer seg for å følge mannens oppfordring. Men mottagelsen på "Ali`s Inn" blir ikke helt som de hadde tenkt, og familien må gjennom to kidnappinger og diverse merkverdige hendelser før et nytt kunstmysterium er oppklart. Fortellingen har god driv, og kombinasjonen av spenning og reiseskildring fungerer godt også denne gangen, selv om beskrivelsene av turistattraksjonene er tonet noe ned sammenlignet med den første boka. Illustrasjonene gir et visst inntrykk av landet der handlingen foregår. Det er David som forteller, og Sortland har lagt vekt på å ivareta utrente leseres behov for oversikt og struktur. Komposisjonen er enkel, handlingselementene er knyttet godt sammen, og handlingen følger en kronologisk utvikling. Første gang utgitt i 2001.

 

Sortland, Bjørn: Stavanger-mysteriet (Kunstdetektivene, Bok 11, 24 eks.) Familien Bergvik er på tur i oljebyen Stavanger. Superskurken Stig Svartvik falt jo i fossen i "Bergen mysteriet", så familien tenker at nå kan de trygt dra på ferie. Men, det skal vise seg at truslene mot familien ikke er over - ikke i det hele tatt! "Stavanger-mysteriet" er den ellevte boken i serien Kunstdetektivene og den tredje med handling fra norske byer.

 

Stevenson, Robert L.: Skatten på sjørøverøya (15 eks. + lydbok) Denne boken kalles også "tidens mest berømte sjørøverroman" og er veldig spennende. Unge Jim finner et kart hvor den beryktede sjørøveren kaptein Flint har gjemt sine utrolige skatter. Men Jim er ikke den eneste på er på skattejakt og det blir en kamp på død og liv. Les boken for å se hvordan det ender.

 

Stokke, Bernhard: Bjørneklo (6 eks.) Steinaldergutten Bjørneklo er på flukt fra stammen sammen med moren Vår og broren Skarp-Odd. De kommer seg unna ulvehundene og i sikkerhet i en lun bukt hvor de skal skape seg en fremtid. Bjørneklo lærer å lage ild, lage båt av en eikestokk, og jakter sammen med Skarp-Odd på dyra i skogen og i havet. Men en dag blir Bjørneklo tatt til fange av en annen stamme.

 

Stowe, Harriet B.: Onkel Toms hytte (30 eks. + lydbok) Klassiker skrevet i 1852 som et kampskrift mot slaveriet i USA. Forfatteren skrev boka i raseri, og ønsket at den skulle appellere til folks følelser.  Boka forteller om negerslavenes liv på en plantasje i Sørstatene. Om onkel Tom som finner seg i sin skjebne, om Elisa som rømmer fordi eieren har solgt den lille sønnen hennes og om onde slavehandlere på menneskejakt. Boka gir et godt tidsbilde, og Tormod Haugen har skrevet et informativt etterord.     

 

Strid, Jakob Martin: Den utrolige historien om den kjempestore pæra : eller beretningen om hvordan Jeronimus Bjergstrøm Severin Olsen ble gjeninnsatt i sitt rettmessige embete som Solbys borgermester, til glede for alle byens innbyggere, utenom én (21 eks.) Denne flotte barneboken handler om et lite sted kalt Solby, hvor borgermester Jeronimus Victor Nikodemus Abraham Bjergstrøm forsvinner, og byens innbyggere fortviler. En dag får elefanten Mitcho og katten Sebastian en flaskepost med brev fra borgermesteren, som befinner seg på Den mystiske øya. I flasken ligger et frø, som de to vennene planter. Over natten blir frøet til en kjempestor pære, som de igjen forvandler til et hus! Den nye borgermesteren har tidligere innført mange regler i Solby, blant annet at det ikke er lov til å dyrke pærer. Og her begynner historien om en lang reise mot Den mystiske øya, og kanskje en gjenforening med borgermester Bjergstrøm. Boken er spekket med morsomme illustrasjoner. Små- og mellomtrinnet.

 

Sutcliff, Rosemary: Svarte skip mot Troja (30 eks.) Historien fra Iliaden, rikt illustrert og spennende gjenfortalt. Fra 5. klasse.

 

Svardal, Geir: Serumekspressen (30 eks.) En mink forviller seg inn i et hus utenfor Kristiansund. Under forsøket på å jage den ut, blir ti år gamle Selma bitt. Bittsåret utvikler seg til en livstruende infeksjon. Et serum i Oslo er eneste håp. Men vinterstormen har rammet Sør-Norge, og gjør det umulig å frakte det opp. Selma har bare timer igjen å leve, da den unge rallykjøreren Marcus Krog og hans kartleser Emma Pontus melder seg. De vil prøve å kjøre serumet opp i rallybilen. Myndighetene gir grønt lys. Politiet stenger veiene for annen trafikk. I et forrykende uvær starter Marcus og Emma en nervepirrende kamp mot klokka. Mye kan gå galt. Og går galt. Serumekspressen baserer seg på en sann historie fra 1964.

 

Svingen, Arne: Flukten til verdens ende - Agent Elvin Griff; 1 (15 eks.)  Elvin Griff har vært elev på en topphemmelig agentskole hele livet. En dag fikk han nok og rømte. Nå jakter myndighetene på ham. Derfor må Elvin vekk. Langt vekk. På veien møter han mobbere, slemme voksne og Lydia som har sine egne hemmeligheter. Men ingen av dem er klar over Elvin Griffs helt spesielle egenskaper. Flukten til verdens ende er første bok om agent Elvin Griff - en spennende og gjennomillustrert serie om en uvanlig elleveåring som nekter å la seg fange. - Passer for 9-12 år

 

Svingen, Arne: Mannen med seks fingre (5 eks.) Petter er på Tivoli og er kommet bort fra foreldrene. Han har forvillet seg inn i spøkelseshuset med de skumle voksfigurene. Han må finne veien ut igjen. Da dukker den uhyggelige von Morte, mannen med de seks fingrene, opp. Han forteller Petter at en dør fører tilbake til tivoliet. Den andre fører et helt annet sted. Petter må ta et vanskelig valg. Han vil ikke bli et utstoppet barn i spøkelseshuset. Serien "Svingens mørke verden" består av nifse og gruvekkende historier, som spenner fra det hverdagslige til det overnaturlige. Hovedpersonene er aktive, handlende barn som må gjennom store prøvelser.

 

Svingen, Arne: Med beina på nakken (5 eks.) Eirik og faren er på rømmen på tog nedover i Europa etter å ha flyktet fra Eiriks fosterforeldre i Norge. Eirik vet ikke hvor de skal, eller hva de skal. Det eneste han vet, er at livet hans plutselig er blitt snudd på hodet. Dette er en historie om fedre og sønner, om et desperat forsøk på en ny start, om vennskap og reservefamilier, om et søkk i gulvet og Frankenstein, og om å spille fotball i rullestol. Men mest av alt handlere det om en far som bare vil sin sønn godt, men som ikke helt får det til. Faren er bokser, og lar seg bokstavelig talt bli banket opp for å forsørge Eirik. Men han husker ikke en gang at han ikke liker pepperoni og sjampinjong på pizzaen. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Svingen, Arne: Hubert blir ikke forelsket (10 eks.) Hubert skal på skolen og har noe motvillig tatt på seg underbuksa med de røde hjertene. Mamma har dessuten avtalt at den nye jenta i nabolaget, Elise, skal ta følge med han til skolen. Hubert er redd de andre skal tro de er kjærester og i forsøket på å komme seg unna, går det meste galt. Elise følger imidlertid opp som god venn og hjelper Hubert med å komme ut av de problemene han møter. Bokormen.

 

Svingen, Arne: Hubert som nissetufs (5 eks.) Arne Svingens Hubert-figur er vel etter hvert kjent for de fleste. Nå er han tilbake i kjent stil med flere klønete og komiske episoder. Lærer Nilsen skal få en sag i julegave av klassen. Hubert tenker å gjøre læreren enda gladere, ved å sage til beina på kateteret, sånn at det ikke skal vippe lenger. Bokormen

 

Svingen, Arne: Litt av en plan (26 eks.) En dag Håkon kommer hjem, finner han en lapp på kjøkkenbordet. Faren har skrevet at han har funnet den store kjærligheten og dratt bort noen dager for å bli bedre kjent med den nye kjæresten. Han ber Håkon ringe mormor for å få henne til å passe dem. Men mormor er en forferdelig drage, så Håkon får en idé. Han og lillesøster Ida kan passe seg selv. Være alene hjemme. Men dessverre går ingenting som planlagt. Med vanvittige innfall og utrolige bortforklaringer prøver Håkon å løse de stadig større problemene som dukker opp. I tillegg viser det seg at det finnes hemmeligheter i familien. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Sørum, Steffen: Reisen til Det hellige land (Bok 1, 13 eks.) Denne historien begynner 11. mai 1186 da pilegrimen Stefan er om bord på et skip som skal til Det hellige land. Han lever i en tid hvor de kristne har hatt kontroll over Jerusalem i snart 100 år. Frankerne blir engstelige når det går rykter om at Saladin er i ferd med å samle en stor hær. Den store krigen er uunngåelig når begge sider bryter den skjøre våpenhvilen. Serien om korsfarerne henter sin handling fra middelalderen, i perioden etter det første korstoget. Stefan er en ung pilegrim som drar i korstog. Serien gir et innblikk i historien og kulturen fra en viktig epoke så vel europeisk som arabisk historie. Boka har mange fargerike illustrasjoner, små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest roman for mellomtrinnet.

 

Sørum, Steffen: Fanget (Bok 2, 14 eks.)  Stefan holdes fanget av sarasenerne, men har fortsatt den sortkledde ridderens ring. Han klarer å rømme sammen med slaven Knut og møter legen Thabet, som vil hjelpe dem videre. Stefan kommer også på sporet av søsteren sin. Det er mange som vil ham vondt, men han vet ikke hvem som er hans fiende. Serien om korsfarerne henter sin handling fra middelalderen, i perioden etter det første korstoget. Stefan er en ung pilegrim som drar i korstog. Serien gir et innblikk i historien og kulturen fra en viktig epoke så vel europeisk som arabisk historie. Boka har mange fargerike illustrasjoner, små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest roman for mellomtrinnet.

 

Telgemeier, Raina: Smil (15 eks.) Raina går i femte klasse. En kveld etter speideren snubler hun og faller, og skader tennene stygt. Det som følger er en lang og frustrerende periode, av og på med regulering, operasjon, pinlig bøyle, og til og med bøyle med falske tenner på. Som om ikke det var nok så er det jordskjelv, gutteforvirring, og venner som viser seg å ikke være så snille. Denne sanne historien om Rainas tanndrama følger henne fra tiden på barneskolen til ungdomsskolen. I løpet av denne perioden blir hun kjent med sine kunstneriske evner, lærer hva ekte vennskap er, og til slutt kan hun endelig smile igjen. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet. Tegneserie.

 

Telgemeier, Raina: Søstre (14 eks.) Raina skal på slektstreff i Colorado sammen med familien sin. Det vil si en ukes biltur hver vei fra San Francisco til Colorado. For å overleve bilturen har Raina med seg en gammeldags walkman og høretelefoner, men det går med mange batterier for å bevare freden i baksetet. Lillesøster, Amara, er bare så irriterende. Underveis blir man bedre kjent med Raina og lillesøstera Amara. Samtidig som man undrer seg over hvorfor pappa ikke kjører sammen med dem, hvorfor Raina ikke vil sitte foran og om Raina og Amara noen gang vil bli venner. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet. Tegneserie.

 

Thor, Annika: En øy i havet (12 eks.) Det er like før krigen bryter ut i Europa. Jødeforfølgelsen er i gang. Steffi og Nelli er sendt fra sult og utrygghet i Wien til sikkerhet i Sverige. Men på en øy i den svenske skjærgården er ingenting slik de hadde tenkt seg. Dette er den første av fire bøker om Steffi.

 

Thor, Annika: Rødt hjerte, blå sommerfugl (11 eks.) Har du opplevd hvor lang og kjedelig en hel sommerferie kan være når du lengter etter en du er glad i? Det kan være en bestevenninne eller en mormor, men for Alva er det Love. Love som er akkurat like sjenert som hun selv.

 

Thor, Annika: Kiling i magen, klump i halsen (9 eks.) Kiling i magen, klump i halsen er en søt og sjarmerende bok om den aller første kjærligheten. Om hvordan det er å være sammen når de andre erter, om alle de fine tingene man kan gjøre sammen og om hvordan ting forandrer seg. Etter en stund er det faktisk helt greit å ikke være kjærester lenger! En fin bok for både gutter og jenter, for de som har kjæreste og for de som ikke har - eller ikke vil ha!

 

Tolkien, John R.R. Hobbiten, eller Fram og tilbake igjen (29 eks.) Dette eventyret handler om hobbiten Bilbo Lommelum som lever et behagelig og anstendig liv i hobbithullet sitt under Bakken. Men en dag dykker trollmannen Gandalv opp, sammen ned tretten dverger, og vil ha han med på eventyr! Dvergenes plan er å røve den veldige skatten som voktes av Smaug den skrekkelige, en svær og ytterst farlig drage. Bilbo bli bare motstrebende med på skattejakten, men til sist overrasker han til og med seg selv med sin rådsnarhet og sine ferdigheter som innbruddstyv. For mellom- og ungdomstrinnet.

 

Twain, Mark: Huck Finn (25 eks. + lydbok) Huck Finn og negerslaven Jim flykter sammen på en flåte nedover elva. De har tenkt seg til en by hvor Jim kan komme videre til nord statene og bli fri mann, men i stedet havner de midt på Mississippi, i negerslaveriets rike. En morsom og underholdende klassiker. For mellom- og ungdomstrinnet.

 

Unenge, Johan: Josefine og Villa-Ulla (15 eks.) Selv om Josefine synes Villa-Ulla er en skrythals, blir de bestevenner. Og som bestevenner flest, krangler de støtt og stadig, om de da ikke er travelt opptatt med å gå på froskejakt, kjøre om kapp på sykkel eller passe seg for bøller som svir gresshopper med forstørrelsesglass. For små- og mellomtrinnet.

 

Valeur, Tiril: Polly-Esther og ønskemonsteret (25 eks.) Polly-Esther ønsker seg et monster som kan skremme dem som skremmer henne. Men å få det man ønsker seg, kan bli ganske annerledes enn man drømte om ... Når monsteret slett ikke er kjempestort, men tvert imot bittelite, er det kanskje en annen som må være tøff? Vakre illustrasjoner med sødme og humor, hvor store og små lesere kan gå på monsterleting i bildene. For små- og mellomtrinnet.

 

Voss, Vera: Hevnen (De4, bok 1, 4 eks.) Hva om du kunne bli akkurat den du drømmer om å være?: Julie tvinges til å delta i et antimobbeprogram sammen med skolens verste mobber, Charlotte. Begge forsøker å sabotere programmet, men innser etter hvert at dette er starten på et helt spesielt vennskap. Samtidig leter De4 etter Jenny Skoglund, mobbeofferet som har forsvunnet fra hjembygda si. De4 må finne henne før det er for sent. For mellom- og ungdomstrinnet.

 

Voss, Vera: Modellene (De4, bok2, 4 eks.) Beas drøm om å bli modell kræsjlander da hun får beskjed om at hun er for tykk. Men da hun blir kontaktet av en agent som sier hun er noe av det mest talentfulle han har sett, bestemmer Bea seg for å ikke gi seg - hun skal lykkes koste hva det koste vil. Samtidig blir De4 blir involvert i en etterforskning av en stor lekkasje av nakenbilder på Internett. De4 sverger på at de skal finne den som står bak. For mellom- og ungdomstrinnet.

 

Vriens, Jacques: Kule Kidz gråter ikke (29 eks. + DVD) Akkie går i 8. klasse og er en glad jente som tenker mest på fotball, venner og skole. Hun er kjent for å være en tøffing, og lar aldri en utfordring gå fra seg. Den holdningen tar hun med seg da hun en dag får diagnosen leukemi. Klassen er i sjokk, men Akkie nekter å la seg knekke. Hun nekter å la opplevelser gå fra seg. Hun vil være med på klassetur, hun vil være med når vennene legger planer for å finne en ny mann til lærer Ina. Dette er en fortelling med en alvorlig tematikk, men den beviser også at det å være dødssyk ikke trenger å være trist og tungt. Her handler det mer om livet enn om døden, og håpet og optimismen er hele tiden til stede, til tross for de harde realitetene. Fortelling for mellomtrinnet/ungdomstrinnet.

 

Walliams, David: Gangsterbestemor (5 eks.) Ben hater å være hos bestemor. Det er alltid dørgende kjedelig der. Hun vil alltid spille Scrabble og all maten hun lager smaker av kål, dessuten promper hun for hvert skritt hun tar. Men det er to ting Ben ikke vet om bestemoren sin. For det første, hun var en gang en internasjonal juveltyv. For det andre, hun har alltid drømt om å stjele kronjuvelene, og nå trenger hun Bens hjelp. Fra da av blir det alt annet enn kjedelig å være sammen med bestemor. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Walliams, David: Den rikeste gutten i verden (12 eks.)  Jon har så mye penger at han ikke klarer å telle dem, og han får alt han peker på. Han har mange gode grunner til å være lykkelig. Rundt en billion, faktisk. Jon er den rikeste 12-åringen i landet. Han har alt han ønsker seg. Likevel er han ikke lykkelig. Han har billioner av kroner, men mangler en venn. Det er ikke noe poeng med å ha verdens dyreste mobiltelefon når man ikke har noen venner å ringe til. Dette er en humoristisk fortelling om verdens rikeste gutt. Fortelling for mellomtrinnet.

 

West, Jacqueline: Skyggene – Bok 1 i Bortefor-bøkene (29 eks.) Da Olivia flytter inn i den gamle steinvillaen i Linden Street, skjønner hun fort at alt ikke er som det skal. Og da hun finner et par gamle briller i en skuff, oppdager hun at hun kan reise inn i bildene, til stedet Bortenfor, et stille og dystert sted. Hun oppdager snart at stedet har mange hemmeligheter, og Olivia vikles inn i et komplott som er farligere enn hun noen gang kunne ha tenkt seg.

 

Widmark, Martin: Høvdigens beger (Bok 1 i Halvdan Viking, 15 eks.) Halvdan Viking skulle egentlig ha fulgt med faren på vikingferd, men en alvorlig skade i foten gjorde at han ble igjen i byen, hos smeden Bjørn. Halvdan er liten av vekst og halter, men er et geni med skaldskap. Det får han bruk for i sine mange farlige eventyr, særlig når han må vinne barkede vikingers tillit. Det får han erfare da han møter Ragnar Drakedreper, som alle er redd for. Sammen med bestevennen, høvding Ragnars modige niese, redder Halvdan byens høvding fra å bli rundlurt av en annen høvding. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Widmark, Martin: Monsterskolen (16 eks.) Nelly Rapp er nysgjerrig, modig og litt utålmodig. Sammen med hunden London sendes hun ut på oppdrag blant spøkelser, vampyrer og monstre. Oppdragene er enkle, akkurat passe spennende og helt ufarlige. Nelly Rapp og hunden hennes London står plutselig øye til øye med en blodtørstig vampyr - som har tannverk. Dette er bare en av flere prøver som Nelly Rapp må gjennom for å komme inn på Monsterskolen. Skolen for Monsteragenter! For små- og mellomtrinnet.

 

Widmark, Martin: Nelly Rapp og snømannens hemmelighet (15 eks.) Nelly Rapp pleide å tro at monstre ikke fantes og at det bare var små barn som trodde på spøkelser. Nå vet hun bedre. Nelly er en uredd monsteragent og jobber i det skjulte for å bekjempe spøkelser og monstre. Hun har lært seg å håndtere farlige skapninger med kløkt og klokskap, men nå settes hun på prøve når hun må møte verdens siste snømann. Spenningsbok for småskole-/mellomtrinnet

 

Widmark, Martin: Zoo-mysteriet (29 eks.) Lasse og Maja er bestevenner og har et detektivbyrå sammen, som heter LasseMajas detektivbyrå. Når Lasse, Maja og Miranda kommer inn i dyrebutikken oppdager de at ingen av dyra har det bra. Dyrebutikken må stenge fordi dyra er syke, de virker sløve og trøtte. Lasse og Maja begynner å spane for å finne ut hva som kan ha skjedd, om det er noen som kan ha forgiftet dyra. Midt på natta ser de en som sniker seg inn i butikken sammen med en hund. En lettlest detektivbok med mange illustrasjoner. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.                                        

 

Øvreås, Håkon: Brune (15 eks.) På dagtid er Rune bare Rune, men om natten er han superhelten Brune som ikke er redd for noen ting. Om natten lister Brune seg ut med pensel og brunmaling. Da er det selvfølgelig ikke Rune sin feil at Brune maler syklene til de store guttene i superhelt-timene. Dette er en fortelling om vennskap, mot og om å ta igjen, men også om å savne bestefaren sin, og om hvor galt det kan gå når superheltkreftene ikke lenger strekker til. Illustrert av Øyvind Torseter. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Øvreås, Håkon: Svartle (20 eks. + lydbok) Atle synes det er spennende at det har flyttet inn ei ny jente i det gamle bakeriet. Han vil gjerne imponere jenta, og låner premiehøna til ordføreren. Hvis han later som han har funnet høna, vil han sikkert komme i avisa, og jenta bli imponert og like ham. Det er i alle fall forsøket verdt. Men planen går ikke som han ønsker, og plutselig blir alt litt vanskelig. Atle må ha hjelp av superhelten Svartle, og de trofaste følgesvennene hans Brune og Blåse. Brune og Blåse forstår ikke helt hva som har skjedd, eller hva de er med på, men det gjør egentlig ikke Atle heller. Det er duket for spenning og forviklinger. Illustrert av Øyvin Torseter. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Google+