Hopp til hovedinnhold

Bokmål for 1. - 4. klasse

Bokmål for 1. - 4. klasse

Her finner du samlingen vår av bøker på bokmål for småskoletrinnet.

Bildebøker, lettleste bøker og bøker til høytlesning.

Oppdatert september 2021

 

Aakeson, Kim Fupz: Søndag (12 eks.) Foreldrene til Torstein skal ha en liten rosa baby. Willy, den dårligste vennen til Torstein, sier at det er fordi foreldrene hans ikke synes han er liten og søt lenger og har sluttet å elske ham. Men alle elsker babyer. For de lukter så deilig. Torstein lukter på seg selv, men kjenner at det ikke er noen spesielt deilig lukt. Torstein tror at for å få foreldrene til å elske seg igjen må han bli snillere og greiere, rydde rommet sitt og ikke protestere når han skal legge seg. Dette er en fortelling om vennskap, om å bli storebror og om foreldre med mye fokus på baby. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 

Aalbu, Ragnar: Grundig om gris (10 eks.) Hvem er egentlig grisen, denne lett korpulente skapningen med det dårlige ryktet? Forfatteren har gjort nitidige og nennsomme studier av dette mangfoldige dyret. En nonsens bildebok for barn og voksne. 

 

Aarø, Selma Lønning: Milla leter etter gull (15 eks.) Bestevenner på sommerferie = fart, spenning og humor! Milla og Filla er bestevenner. De er sammen hver dag. Og når Filla endelig får være med Milla på hytta, vet de at det blir en super sommer! Og enda bedre blir det når de hører at det er en skatt på øya. Milla bestemmer at de skal finne skatten. Men så dukker Otto opp - og han påstår at han eier alt på øya! Til og med skatten, hvis de finner den. Da legger Milla en plan ... Milla leter etter gull er en løs oppfølger til Selma Lønning Aarø og Tiril Valeurs sjarmerende suksesshistorie Milla bestemmer. 

 

Aarø, Selma Lønning: Reidar og den store magen (19 eks.) Reidar bor alene sammen med mamma. Nå skal Reidar bli storebror. Det er halloween og han og mamma skjærer ut et skummelt gresskaransikt. Reidar undrer seg over hvordan mamma fikk babyen inn i magen sin. Mamma forklarer at hun fikk et frø fra en mann for ni måneder siden og nå er magen blitt stor og rund og babyen kan komme når som helst. Mens Reidar tenker over det mamma har fortalt svelger han et av gresskarfrøene og da han våkner neste dag, har han blitt en medisinsk sensasjon. For inni magen hans vokser et gresskar. Dette er en lett surrealistisk fortelling om et barns tanker når det skal få et lillesøsken og hvordan barn lar seg påvirke av omgivelsene rundt seg. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 

Aisato N’jie, Lisa: Mine to oldemødre (15 eks.) Jenta i denne boka vokser opp med en oldemor i Norge og en i Gambia. Den norske oldemora kan hun sitte på fanget til og spise kake hos, mens den gambiske oldemora har hun på bilde i stua og snakker med henne på en spraket telefonlinje. Den gambiske oldemora kan man drømme om. Dette er en fortelling om å vokse opp med familie på to kontinenter. Billedbok for småskole-/mellomtrinnet.

 

Alexander, Claire: Sara og Bølla (3 eks.) Sofie trives på skolen, men har et problem, Oskar. Oskar er en stor bølle. Han tråkker på skulpturen og knekker fargeblyantene hennes. Sara tør ikke sladre, men moren hennes skjønner hva som skjer og tar kontakt med læreren til Sara og Oskar. En bølle må ikke være en bølle for alltid. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 

Almqvist, Bertil: Hedenoldbarna – Bilder fra Steinalderen (15 eks.) Billedbok. For snart fire tusen år siden bodde steinalderfamilien Hedenold på en liten øy i innsjøen Mälaren. Familien består av pappa Ben, mamma Knota og barna Stein og Flisa. I tillegg består familien av hunden Urax, hesten Hårfagre og kua Mura. Hedenold familien er svært glad i å reise samt å finne opp nye ting, så de er stadig ute på spennende og morsomme eventyr. I den første boka om Hedenold barna får vi vite hvordan de fanget og temmet villhesten Hårfagre. Historiene om Hedenold familien formidler historisk lærdom om steinaldertiden på en underholdende og spennende måte. Bøkene er illustrert i tegneseriestil. Billedbok for småskole-/mellomtrinnet.

 

Almqvist, Bertil: Hedenoldbarna reiser til Egypt (15 eks.) Billedbok. For snart fire tusen år siden bodde steinalderfamilien Hedenold på en liten øy i innsjøen Mälaren. Familien består av pappa Ben, mamma Knota og barna Stein og Flisa. I tillegg består familien av hunden Urax, hesten Hårfagre og kua Mura. Hedenold familien er svært glad i å reise samt å finne opp nye ting, så de er stadig ute på spennende og morsomme eventyr. I den andre boka om Hedenold barna blir Stein og Flisa bortført til Egypt, sammen med Urax og Hårfagre. Historiene om Hedenold familien formidler historisk lærdom om steinaldertiden på en underholdende og spennende måte. Bøkene er illustrert i tegneseriestil. Billedbok for småskole-/mellomtrinnet.

 

Angeborn, Ingelin: Hvis jeg bare ikke hadde fått ny frisyre (Bok 5, 30 eks.) 10 år gamle Tilda har det med å gjøre det meste feil, og som regel bærer det galt av sted. Men hun har et godt humør og det meste bruker å ordne seg til sist. Dersom Tilda ikke hadde fått ny frisyre, så hadde det aldri hendt. Hun hadde ikke blitt forvandlet til Anton, og hun hadde ikke blødd neseblod, fått solstikk og en splitter ny tvillingsøster. Anton hadde ikke kjøpt bikini og mamma hadde ikke virket helsprø, og fremfor alt hadde ikke ferien på Kanariøyene blitt dobbelt så morsom. Men Tilda lærer at hår og klær betyr mye for hvordan folk oppfatter en, og at det under klærne og frisyrene kan finnes noen andre enn den man tror. Dette er femte frittstående fortelling om Tilda. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Angeborn, Ingelin: Hvis jeg bare hadde tatt feil hund (Bok1, 10 eks.) Tilda er forelsket i Axel. Han er ett år eldre enn henne, og ofte når hun går tur med naboens lille hund, Loppa, pleier hun å gå forbi huset hans. Kanskje hun får et lite glimt av ham? Plutselig en dag når hun kommer ut av butikken står Axel der. Det er da alle forviklingene begynner. Hadde det ikke vært for at han kom ville hun ikke kommet til å forbytte hunden til Doris. Sykkelen ville aldri blitt stjålet og hun hadde ikke forstuet foten og fått hull i den nye olabuksa, og fremfor alt hadde hun ikke vært så lykkelig som nå! Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Angeborn, Ingelin: Hvis jeg bare ikke hadde kjøpt et marsvin (Bok 4, 15 eks.) 10 år gamle Tilda har det med å gjøre det meste feil, og som regel bærer det galt av sted. Men hun har et godt humør og det meste bruker å ordne seg til sist. Dersom Tilda ikke hadde kjøpt et marsvin ville aldri dette skjedd. Hun hadde ikke gitt bort mammas finbolle, eller krympet mormors genser. Hadde ikke Karamell (marsvinet altså) blitt med til legekontoret, ville ikke legen oppdaget en ny og veldig uvanlig sykdom, og framfor alt hadde ikke Tilda sittet med lille Drak-Ulla på fanget. Dette er fjerde frittstående fortelling om Tilda. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Appelgren, Tove: Maris svarteste tanke (10 eks.) Mamma sier at de skal leke sammen alle tre. Men da blir det bare krangel og skriking, tenker Mari og går sin vei. Helt alene tenker hun sine svarteste tanker. «De ville nok ikke savnet meg om jeg døde. De ville ikke gråte i begravelsen engang.» Mari snufser. En stor tåre triller ned. Det er forferdelig sørgelig og ensomt. Men så får hun en idé. Tove Appelgren og Salla Savolainen har skapt et moderne bildebokunivers det er lett å kjenne seg igjen i. Hverdagen er skildret med stor troverdighet, og historiene om Mari gir grunnlag for gode samtaler om viktige ting i en travel barnefamilies tilværelse. Denne gangen treffer vi Mari på sommerferie. Hun er midt i søskenflokken, og noen ganger lurer hun på om det er sånn at mamma faktisk er mer glad i de andre barna sine. Dette er den fjerde historien om Mari og familien hennes, og som alltid handler ekstra mye om Mari og mamma.

 

Ask, Lene: Familien Rotle besøker mormor (15 eks.) Hvordan skal det går når mormor flytter på gamlehjem og resten av familien skal komme på besøk? Klarer de i det hele tatt å finne mormor? Og finner mormor seg selv? Nok et mysterium som må løses av Roald og Rakel. Bildebok

 

Baugstø, Line: Kaja og Stine og mysteriet i skogen (15 eks.) Kaja og Stine er på skogstur sammen med klassen da de går forbi et gammelt forfallent hus. Rundt huset er det mye søppel, og lærer Jon sier at politiet gjerne vil ha tips som hvem som kan ha gjort det. Detektivklubben De små blå har fått en ny sak å løse. Kaja og Stine sniker seg bort fra klassen og til huset. Da dukker det opp en gammel dame. Hun hjelper dem, og i all søpla finner de et brev med navn på. Kaja og Stine antar det må være søppelforbryteren, og løper fornøyd av gårde for å ta igjen klassekameratene. Men de er ikke å finne. Plutselig dukker den gamle damen opp igjen. Boka har fargerike illustrasjoner i tegneseriestil, store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest for småskoletrinnet.

 

Baugstø, Line: Spåkona (12 eks.) Lisa og Ane har fått lov til å være alene på tivoli! Her er det masse gøy, men hva skjer når de to jentene prøver å finne ut hva som er på baksiden av alle de fine vognene? Her møter de plutselig en litt skummel spåkone, som kanskje ikke har lov til å være der engang?

 

 Berggren, Arne: Gutten som hatet fotball (10 eks.) Fotball er en populær idrett som mange små og store elsker, men det er ikke alle som liker denne idretten og da faller man fort utenfor. Peter liker ikke fotball, selv om han har forsøkt det han kan er han fortsatt like anti. Peter må finne en vei utenom fotballen for å bli en del av gjengen. Boka har mange fargerike illustrasjoner, små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest roman for småskole-/mellomtrinnet

 

Bjerke, Andrè: Moro-vers (5 eks.) Boka inneholder André Bjerkes rim og regler, bl.a. Farao på ferie, Runde, rare Rulle Rusk og Fru Nitters datter.

 

Bjørnstad, Taran: Krokodilletyven (20 eks.) Odd er ikke særlig modig. Han er egentlig redd for veldig mye, som f.eks. hunder og ungdommer. Han er elendig i fotball og alltid den som blir valgt sist i gymmen. Men det aller verste er at han har så lett for å begynne å gråte, særlig når de andre erter han. Noe de gjør ganske ofte. En dag reiser klassen til Odd til Akvariet i Bergen. Der møter de reptilsjefen Rolf Lange, som har mange tatoveringer og ring i øret. Han håndterer krokodillene og slangene som om de skulle være kosedyr. Odd tenker at Rolf sikkert ikke er redd for noe, og får en ide. Dersom han skal bli tøff må han selvfølgelig ha en krokodille. Dette er en historie om hvorfor man av og til kan trenge en krokodille. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Blomquist, Lise: Taekwondo er tøffest (23 eks. + lydbok) Jonathan blir kalt for Pingla, fordi han ikke driver med noen ting. Han er redd for å dumme seg ut og vil derfor ikke spille fotball, svømme eller drive med inneklatring slik de andre i klassen gjør. Men en dag ser han en plakat i skolegården om taekwondo, det vil han prøve. Når han kommer på første trening oppdager han at Sluggen som han er litt redd for også har begynt. Han har mest lyst til å stikke av, men så bestemmer han seg for å være modig. I teksten er det en del informasjon om sporten taekwondo som ord og uttrykk og hvordan noen av øvelsene skal gjennomføres. Bakerst er det en faktadel om taekwondo.

 

Bredesen, Marit R.: Valpen til Vilde (12 eks.) Vilde har snart bursdag og ønsker av hele sitt hjerte en valp. Det som Vilde først og fremst ønsker seg er en venn og at jentene i klassen vil komme i bursdagen hennes. Vilde er stille, ensom og ulykkelig, for ingen av jentene i klassen vil være sammen med henne og hun blir hele tiden ertet. Mia Mariann er den som leder an i mobbingen og inviterer til diskoparty akkurat den dagen Vilde har bursdag. Vilde blir selvsagt ikke invitert. Denne gangen har likevel Vilde en plan. Når hun inviterer skal hun si at hun får en valp i bursdagsgave. Da vil nok jentene komme. Kommer jentene og får hun en valp i bursdagsgave? En koselig liten bok, med lite tekst om det å ikke ha venner.  Passer som høytlesing eller til den som kan lese selv.

 

Bringsværd, Tor Åge: Kaptein Puma og den store den store kometen (15 eks.) Stjerneskipet Rocambole er større enn fire fotballbaner, og mannskapet om bord består av: Kaptein Puma, som er halvt menneske og halvt katt, og Mini, som ser ut som en mus men egentlig er en robot. Kaptein Puma og Mini er sendt ut for å utforske verdensrommet. Denne gang er en komet på vei mot planeten Zaga. Kaptein Puma må varsle innbyggerne på planeten om at de står i fare for å bli utslettet. Problemet er bare at de tror kometen er et himmelsk lys, og ser ikke farene den kan påføre dem og planeten. Dette er femte bok om Kaptein Puma og roboten Mini, men denne gang blir historien presentert i tegneserieform. Tegneserie for mellomtrinnet.

 

Bringsværd, Tor Åge: Klabert (29 eks.) Klabert er en liten trollaktig fyr som sørger for at alt går riktig for seg i eventyrene, at dyr og mennesker er på rett plass til rett tid. Klabert ser for eksempel til at Snøhvit finner huset til de syv små dvergene og ikke går seg bort på veien, at Prinsen tar med seg riktig sko - den som passer til Askepott. Sånne saker er det Klabert må til pers og rydde opp i. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 

Bringsværd, Tor Åge: Tambar er et troll (17 eks.) Ny småbarnsserie fra Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisato! Bli kjent med Tambar, en vilter femåring som går i barnehage sammen med bestevennen Gurine. Han liker å huske og leke med lego. En ganske vanlig gutt, altså... bortsett fra at han er et troll! Når Tambar kommer hjem kan han riste løs på trollhalen han har gjemt hele dagen, og han kan vise frem troll-kreftene han ikke bruker i barnehagen. I Tambar er et troll hører vi om hvordan de første trollene kom til byen, du får vite hvordan du kan kjenne igjen et troll på første øyekast, og Tambar får vite Gurines hemmelighet.

 

Bross, Helena: En hemmelig venn (15 eks.) Alle i klassen har fått en hemmelig venn som de skal være ekstra snille mot i en hel uke. Oscar har fått Maja som hemmelig venn og han tenker ut ulike snille ting han kan gjøre. Men han vet ikke hva hun liker. "Klasse 1b" er en lettlest serie for barn som har begynt å lese selv. Serien består av frittstående bøker, der en eller flere av elevene i klasse 1b er hovedperson-/er i fortellingen. Bøkene har fargerike illustrasjoner, korte linjer og gode teksttyper som passer fint til målgruppen. Lettlest for småskoletrinnet.

 

Bross, Helena: Det spøker på skolen (15 eks.) Fortelling. Siri, Live og Viktor skal begynne i første klasse. De gleder seg til å få utdelt bøker, lære å skrive og å treffe den søte læreren, Clara. Men de gruer seg litt også, for storebror til Viktor sier at det spøker på skolen, at det forsvinner barn fra kjelleren. "Gøy å lese" er en lettlest serie for barn som har begynt å lese selv. Serien består av frittstående bøker, der en eller flere av elevene i klasse 1b er hovedperson-/er i fortellingen. Bøkene har fargerike illustrasjoner, korte linjer og gode teksttyper som passer fint til målgruppen. Lettlest for førskolebarn/småskoletrinnet.

 

Bross, Helena: Nye bestevenner (15 eks.) Aksel og Omar møtes første gang når Aksel begynner i klassen til Omar. Aksel hjelper Omar med å løse en vanskelig situasjon, uten at de voksne på skolen merker det. Serien "Solgata 1" består av lettleste bøker med korte setninger og enkle ord i versaler. Fargeillustrasjonene gjenspeiler budskapet i teksten og gjør det enklere å forstå innholdet. Lettlest for småskoletrinnet.

 

Bross, Helena: Vi vil ha disko (20 eks.) Klassen har bestemt at de vil ha disko. De vil danse, spise popkorn og ha morsomme leker. Alle er enige, bortsett fra Frank og Oscar, for de kan ikke danse. Heldigvis får de hjelp av gymlærer Robert.

 

Bross, Helena: Nattspioner (15 eks.) Kevin og Dina er naboer og venner. I natt skal de sove i telt i hagen. De har med seg lommelykt og tegneserier og spionerer på folk som går forbi. Midt på natta på Kevin ut for å tisse, og da ser han en mystisk mann som sniker seg mot Dinas hus. Dette er den første boka om Kevin og Dina.

 

Bross, Helena: Lommetyver i byen (15 eks.) Kevin og Camilla er i byen og handler da lommetjuver stjeler Camillas lommebok. Kevin kommer på at noen jenter skumpet borti dem, og lurer på om det kan ha vært tjuvene. Sammen med Dina setter Kevin seg på torget for å se om han kan kjenne dem igjen. Dette er den andre boka om Kevin og Dina.

 

Bross, Helena: Venner igjen (15 eks.) Siri og Live blir uvenner, fordi Live har ødelagt det nye viskelæret hennes. Kan de bli venner igjen? Hvordan går det når Siri har fødselsdagsselskap? Blir Live invitert, og vil hun gå? 

 

Bross, Helena: For en vikar (15 eks.) Clara er lærer i klasse 1b. Hun skal ha baby, og klassen må få en vikar. Clara føder ei lita jente litt for tidlig, og vikaren som skal overta for henne kan ikke begynne ennå. Klassen vil ikke ha vikar. De får en som heter Vidar, som er sur hele tiden. Men så kommer Petter, vikaren de egentlig skal ha, og han er morsom og lager rare stemmer. "Klassen min" er en lettlest serie for barn som har begynt å lese selv. Serien består av frittstående bøker, der en eller flere av elevene i klasse 1b er hovedperson-/er i fortellingen. Bøkene har fargerike illustrasjoner, korte linjer og gode teksttyper som passer fint til målgruppen.

 

Bross, Helena: Småkrypjakten (15 eks.) Det er gøy å gå på småkrypjakt. Live og Maja er i samme gruppe. De tar vare på alle kryp de finner i en liten boks. Men hvorfor klør det sånn i hodet? Kanskje det er en maur? Læreren ser etter, og nei! Maja har fått lus! Snart viser det seg at det er flere i klassen som har lus – selv de som vasker håret hver dag. Da kan de jo avluses sammen – og det er jo litt gøy!

 

Bross, Helena: Verdens beste venn (15 eks.) Blant barna i Klassen min står et eget kjæledyr aller øverst på ønskelista. Martin lengter etter en egen hund. Han og hunden skal være bestevenner og gjøre masse gøy sammen. Heldigvis kjenner naboen en mann som har valper til salgs. Hele familien vil ha den valpen som heter Bobo. Martin er overlykkelig! Men når Bobo kommer hjem, er han liten og redd og gjør slett ikke som Martin vil. Helena Bross populære serie er skrevet på en enkel og direkte måte som passer perfekt for ferske lesere. De 17 frittstående bøkene forteller om vennskap og hverdag på en overbevisende humoristisk og gjenkjennelig måte.

 

Bødker, Benni: Sarin i Svoveldalen (Sarin 1,30 eks.) Sarin vokser opp hos fosterforeldre, men rømmer for å finne sine biologiske foreldre. Det er mange farer som lurer underveis og hun møter blant annet den mystiske mannen Eldur på veien. Sammen kjemper de seg vei gjennom Svovelfolkets dal og til Keiserens by hvor Sarin møter nye utfordringer. Det blir en kamp mellom det gode og det onde. Dette er første bok i serien om Sarin, et fantasy eventyr for de yngste. "Mer å lese" er beregnet for dem som er ferdig med lettlestbøkene, men som enda ikke har nådd slukealderen. Bøkene har mange illustrasjoner, god typografi og spennende handling. Roman for småskole-/mellomtrinnet.

 

Bødker, Benni: Sarin i Keiserens by (Sarin 2, 15 eks.) Sarin leter fortsatt etter foreldrene sine. Hun har kommet frem til Keiserens by og møter Løvegutten Nome. Han redder henne fra Orkene og sammen finner de et viktig spor som kanskje kan føre henne frem til den virkelige faren hennes. Kampen mellom det gode og det onde fortsetter. Dette er andre bok i serien om Sarin, et fantasy eventyr for de yngste. "Mer å lese" er beregnet for dem som er ferdig med lettlestbøkene, men som enda ikke har nådd slukealderen. Bøkene har mange illustrasjoner, god typografi og spennende handling. Roman for småskole-/mellomtrinnet.

 

Bødker, Benni: Sverdets vei (Kimura 1, 15 eks.) Dette er første bok i serien om Kimura. Historien om en gutt som ville leve som en samurai. Etter den store krigen ligger alt i ruiner. Krigsherrene kjemper om makten. Den utvalgte er den eneste som kan forhindre at redslene begynner på nytt. Men han er bare en alminnelig gutt.

 

Cowell, Cressida: Emily Brown og tingen (15 eks.) Emily Brown og kaninen Stanley er tilbake! En natt blir Emily og Stanley vekket av noen underlige plaskelyder. Det er en stor og hårete TING som sitter i vinduet og gråter. Det viser seg raskt at TINGEN ikke har tenkt å la Emily og Stanley være i fred, og dette blir starten på mange nye eventyr for de to.

 

Dahl, Roald: Den magiske fingeren (41 eks. + lydbok) Har du noen gang hørt om en jente som har en magisk finger? Den vesle jenta i denne historien er svært uvanlig. Når noen gjør henne sint - og hun bare ikke klarer å stanse - straffer hun dem med et lyn fra den magiske og gnistrende fingeren. Resultatene er fantastiske, magiske - og morsomme. Den magiske fingeren er en av Roald Dahls tidligste fortellinger for barn.

 

Dahl, Roald: Den fantastiske Mikkel Rev (35 eks. + lydbok + DVD) De tre bøndene Bred, Bisk og Bønne får ikke ha kyllingene, endene, gjessene og eplevinen sin i fred. Det sørger Mikkel Rev for. Men nå skal han tas. Med spader, gravemaskiner, gevær og 108 mann settes alle krefter inn på å fange Mikkel. Men han lurer dem alle, graver underjordiske ganger og stjeler all den mat han trenger. Det vil si - Mikkel er et fredselskende vesen, og tar mat for å holde liv i seg og familien og vennene sine. 29 dyr er samlet rundt festbordet. En god historie, og boka har stor skrift og god avstand mellom linjene, noe som gjør den leservennlig.

 

Dahl, Roald: Georgs magiske medisin (29 eks. + lydbok) Georgs bestemor er riktig ekkel, en usympatisk, kranglet heks. En dag er hun spesielt ekkel mot Georg, og han får en ide: Han skal mikse en helt ny medisin som er så sterk og fantastisk og bitter at den enten vil gjøre henne frisk med det samme, eller få henne til å gå i lufta... Illustrert av Quentin Blake. God, leselig skrift.

 

Di Fiore, Mariangela: Safaripappa (13 eks.)  Ylva og Leos far har gitt seg selv en safarireise i bursdagspresang. Snart sitter hele familien i en åpen terrengbil på savannen, for å se på Serengetis ville dyr. Pappa er over gjennomsnittet dyreinteressert, og er veldig overiverig. Men pappa klarer ikke å følge guidens enkle regler, så det blir alt annet enn den perfekte ferie familien håpet på. Snart har pappa ertet på seg en gorilla og en flodhest, skremt bort sebraene, fått brillene knust av en elefant, mistet hatten til en sjiraff og pådratt seg guidens vrede. Ikke rart familien velger å tilbringe resten av ferien i safari lodge-en, trygt plassert foran en storskjerm som viser naturfilmer fra Afrika. Setningene i boka er korte, og det er få ord på hver linje. Lettlestbok for småskole-/mellomtrinnet.

 

DiTerlizzi, Tony: Felthåndboka. (Bok 1, 7 eks. + lydbok) Spiderwickkrønikene er en ny fantasy serie for barn fra sju år. Serien skal bestå av i alt fem krøniker. "Felthåndboka" er første bok i krøniken. Greace barna Mallory, 13 år, og tvillingene Jared og Simon, 9 år, flytter sammen med moren sin inn i Spiderwick huset. Barna oppdager snart at de ikke er alene i grandtante Lucindas falleferdige hus. I et hemmelig rom finner de en felthåndbok, men ikke en sånn om fugler eller dyr. Denne håndboka fører Grace-barna inn i en mystisk og fantastisk verden, full av synlige og usynlige skapninger de ikke ante fantes.

 

Di Terlizzy, Tony: Øyet i steinen. (Bok 2, 7 eks. + lydbok) I Spiderwick huset bor det et knøttlite vesen, på størrelse med en blyant. Han vil at Grace-barna skal kvitte seg med den merkelige boka til Arthur Spiderwick. Men da Simon blir tatt av noen usynlige skapninger, hjelper han dem likevel med å finne redningen i boka. En magisk stein gjør dem i stand til å se det usynlige. Dramatikken og spenningen stiger mens de virvles inn i det overnaturliges univers.

 

 Donaldson, Julia: Gruffalo (15 eks.) Ei lita mus går tur i skogen og kikker hit og dit, for det er mange dyr i skogen som gjerne vil ha musa til middagsmat. I tillegg møter hun en sulten gruffalo. Hva er en gruffalo? En morsom historie om en meget lur mus, fortalt med korte setninger på rim. Boka er illustrert med store, fargesterke tegninger.

 

Egner, Thorbjørn: Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen (14 eks. ) Historien om dyrene i Hakkebakkeskogen kan med sine 45 år regnes med blant de største av norsk barnelitteraturs klassikere. Bokas tydelige budskap om at man bør være venner til tross for ulikheter vil alltid være aktuelt og ha appell. Både illustrasjonene og sangene er kjent for de fleste fra ulike sammenhenger.

 

Egner, Thorbjørn: Folk og røvere i Kardemommeby (15 eks.)  Kardemomme er en nokså merkelig by, og det hender mye der som ikke hender andre steder. Det går esler og kameler i gatene for eksempel, og der kommer også ruslende en elefant eller to - nå og da. I byen bor gamle Tobias i et tårn, pølsemaker og trikkefører Syversen og barberer Sørensen. Remo og Tommy og tante Sofie og vesle Kamomilla. Og politimester Bastian som aldri har lyst til å arrestere noen. Og rett utenfor Kardemomme by bor det tre røvere som heter Kasper, Jesper og Jonatan.

 

Eriksen, Endre Lund: Pelle blir rappa (15 eks.) Tords kose hund Pelle, er sporløst borte. Tord får et trusselbrev der det står at han må bruke alle sparepengene sine for å få Pelle tilbake. Tord og storesøsteren Sunniva setter i gang en storstilt jakt for å finne den mystiske tyven. Bøkene i serien "Den lille lesehesten" er beregnet for barn i 1.-2. klasse, har fargerike illustrasjoner, store bokstaver, korte setninger og enkel tekst.

 

Eriksen, Endre Lund: Monstrene i Dunderly (30 eks.) I Dunderly bor Modika, Buster, Moi og mange andre monstre. En dag kommer en pakke til Dunderly med et nytt monster - Bulder. Han slenger seg i lysekrona og klatrer i bokhylla. Men i stedet for kjeft og husarrest, får han jubel og monstermos. Bulder og Modika blir bestevenner fra første stund. Men så kommer enda et nytt monster, som oppfører seg veldig mistenkelig. Og snart blir det skummelt på en måte Bulder ikke liker.

 

Ersland, Bjørn Arild: Det første barnet på månen (15 eks.) Peter har fått bursdagspresang: Han skal bli det første barnet på månen. Snart er den store dagen her, og moren hans skal få trykke på startknappen. I fire dager skal han fly, alene i romraketten, ute i det uendelige verdensrommet. Nok en eksperimentell billedbok fra radarparet Bjørn Arild Ersland og Lars M. Aurtande. Fra før av har de både tryllet og saget, med bravur. Nå er turen kommet til verdensrommet.

 

Fiske, Anna: Forelskelse (15 eks.) "Forelskelse" handler om hvordan det er å være forelsket, både på den fantastiske og på den forferdelige måten. Boka viser forskjellige måter man kan reagere på når man er forelsket og hvordan man kan takle den. Boka har lite tekst skrevet med håndskrift og versaler. Illustrasjonene er kraftige og humoristiske og understreker temaet. Boka egner seg som inspirasjonsbok for barn og unge når man skal diskutere forelskelse. Er utgitt med støtte fra Leser søker bok. Billedbok for førskolebarn/mellomtrinnet.

 

Fiske, Anna: Redd (15 eks.) "Redd" handler om at vi alle er redd for noe, mange er redd for det samme. Boka viser forskjellige former for redsel og ulike grep man selv kan gjøre for å takle redselen bedre. Boka har lite tekst skrevet med håndskrift og versaler. Illustrasjonene er kraftige og humoristiske og understreker temaet. Er utgitt med støtte fra Leser søker bok. Billedbok for førskolebarn/ungdomstrinnet.

 

Fiske, Anna: Sinne (15 eks.) Fortelling. Denne bildeboka viser forskjellige former for sinne, samt hva man kan gjøre for å få ut eller gjøre sinnet litt mildere. Boken egner seg som inspirasjonsbok for barn og unge når man skal diskutere sinne. Illustrasjonene er humoristiske, og teksten har korte enkle setninger skrevet med håndskrift og versaler.

 

Fiske, Anna: Sjenanse (15 eks.) "Sjenanse" handler om hvordan det er å være sjenert, og hva man kan gjøre for å endre på det. Boka viser forskjellige former for sjenanse og ulike grep man selv kan gjøre for å takle den bedre. Boka har lite tekst skrevet med håndskrift og versaler. Illustrasjonene er kraftige og humoristiske og understreker temaet. Boka egner seg som inspirasjonsbok for barn og unge når man skal diskutere sjenanse. Er utgitt med støtte fra Leser søker bok. Billedbok for førskolebarn/ungdomstrinnet.

 

Fjeld, Siw Monica: Mose og ønske treet (15 eks.) Da elgen Mose er ett år, sier mamma at Mose nå må klare seg selv. Han går alene i skogen og vil gjerne være sammen med noen. Han ser fem fluer som flyr sammen, og ønsker at han også kan bli til en flue. Han går til ønske treet sitt, og får ønsket oppfylt. Men han erfarer at gresset ikke nødvendigvis er grønnere på den andre siden. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner. Fortelling for småskoletrinnet.

 

Funke, Cornelia: Måneskinsdragen (16 eks.) En bitte liten ridder og en drage hopper ut av boka Filip leser. De jager hverandre rundt i rommet, og snart er han selv like liten. Nå blir både Filip og dragen jaget av ridderen, og de må lure ridderen for å klare seg. Lettlest bok for småskolen.

 

Gahrton, Måns: Den mystiske gjesten (Bok 1 i serien "Den gylne kløne" 30 eks + lydbok) Tobarnsfamilien Rantanen flytter fra storbyen for å drive et koselig hotell på landet, i nærheten av E4. Problemet er bare at det er bygd en ny, større vei noen kilometer unna, og det er ingen som lenger kjører forbi hotellet Den gylne kløne. Hovedpersonen, Ingo, familiens yngste medlem, er en nysgjerrig gutt. Storesøster Isadora synes livet på landet er en pest og en plage, mye på grunn av at hun måtte flytte fra kjæresten sin. Pappa Roger har full sjau med å holde den optimistiske, men ikke alltid realistiske, stemningen på topp. Det er bare mamma Ritva, med bakgrunn som restaurantsjef på finlandsbåtene, som vet hvor skapet skal stå. Når den første gjesten sjekker inn, mistenker Ingo og Isadora at han ikke har rent mel i posen. Samtidig dukker det opp en minigris, og saker og ting begynner å forsvinne

 

Gjerstad, Ragnhild: Herr Bjørn i skapet (15 eks.) Skummel alene hjemme historie for nybegynnerleseren. Pus og Pia er alene hjemme. Pia er syk. Da hører de noe! Skumle, rare lyder fra skapet i gangen. Hva kan det være? Pia er redd.  De åpner døren og oppdager en diger bjørn som er veldig sulten. Boka er for barn som akkurat har lært å lese.

 

Güettler, Kalle: Store monstre gråter ikke (15 eks.) Veslemonster og Storemonster er venner, men det er ikke lett å være gode venner hele tiden, av og til blir man lei seg og sint. Særlig hvis Veslemonster hele tiden skal vise at han er flinkest til alt.

 

Gûettler, Kalle: Nei! sa Veslemonster. (15 eks.) Noen banker på døra. Det er Storemonster! Huff, Storemonster skal alltid bestemme. Og så lyver han. Og så hermer han. Hadde jeg bare tort å si nei! Ei bok om å være stor selv om man er liten.

 

Guldager, Katrine Marie: Nynne og Karin (15 eks.) Bestevenninnene Nynne og Karin er alltid sammen. En dag begynner det ei ny jente i klassen deres, Celine. Hun kan snakke fransk og går i fine klær. Karin blir venninne med Celine. Men kan man ha to venninner samtidig? Boka har fargerike illustrasjoner, store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest for småskoletrinnet

 

Hagerup, Inger: Så rart (5 eks.) Kjente og kjære barnevers fra de tre bøkene Så rart, Lille Persille og Den sommeren.

 

Hagerup, Klaus og Hilde: Mysteriet med den forsvunne diamanten. Bok 1 serien "Mesterdetektiv Tim & Co. (30 eks.) Tim og storesøster Jenny er med foreldrene på fjellet. De har kjøpt den gamle hytta til Fattig-Lars, og nå skal de se på vidunderet før de skal på karneval på hotellet like ved. Hytta viser seg å være i fryktelig dårlig stand, men når de drar på karnevalet, begynner det å skje saker og ting. Diamantringen til rike fru Cornelia er borte. Heldigvis er Tim like smart som mesterdetektiven Sherlock Holmes. Han er spesialist på å løse mysterier. Sammen med politibetjent Olsen tar han saken. Jenny er ikke like smart, men hun er skikkelig flink til å gå på ski. Noe som kommer veldig godt med når man skal fange skurker i vinterfjellet. Serien om Mesterdetektiv Tim & Co er full av drama, spenning og humor. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Hagerup, Klaus og Hilde: Påskemysteriet. Bok 2 i serien "Mesterdetektiv Tim & Co." (3 eks.) Det er påske, og Tim og Jenny er på tur med familien til den forfalne, men kjære hytta deres. De er i ferd med å starte ferien, da Lunde Per kommer og sier at det brenner på hotellet. Mesterdetektiv Tim må nøste opp i mysteriet. Godt hjulpet av assistent og storesøster Jenny. De må finne ut hva som har skjedd, om det er noen som har tent på hotellet. Serien om Mesterdetektiv Tim & Co er full av drama, spenning og humor. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Hallberg, Lin: Alle elsker Sigge (15 eks.) Elina er 7 år, går i andre klasse og er veldig opptatt av hester. Hun får endelig sitt store ønske oppfylt - å begynne på rideskole. Boka følger Elina og vennene hennes når de kommer til den koselige stallen i Broby som drives av Ingela, verdens beste ridelærer. Her møter Elina Sigge, den søteste shetlandsponnien hun noen gang har sett. Det blir kjærlighet ved første blikk. Men en dag når Elina kommer til stallen er Sigge syk og har vondt i benet sitt. Elina må finne ut hva som har hendt og hvordan hun skal få Sigge til dyrlegen. Dette er en bok om vennskap og kjærlighet til en hest. Er gjennomillustrert med hestebilder. Serien "Mer å lese" er beregnet for dem som er ferdig med lettlestbøkene, men som enda ikke har nådd slukealderen. Bøkene har mange illustrasjoner, god typografi og spennende handling. Roman for småskole-/mellomtrinnet. 

 

Hallberg, Lin: Dyra flytter inn (15 eks.) Endelig skjer det noe morsomt i nabolaget der søskenparet Lo og Levi bor. I nabohuset som har stått tomt flytter det blant annet inn en papegøye, en hund og muligens en tiger. Det er dyr over alt, men det er noe rart med noen av dyrene. De ser syke ut. Dessuten lurer Lo og Levi på hvor tigeren egentlig holder til og prøver å finne ut av det. Det viser seg at tigeren er Tiger Anderson, en keramiker som kan alt om dyr. Noen av dyrene er tamme og noen er ville. Boka har mange fargerike illustrasjoner, lettlest tekst og en del fakta om stell av dyr. Fortelling for småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS. 

 

Halling, Thomas: Bli sammen (15 eks.) Lettlest. Kalle er elleve år og går i femte. En dag kommer Ellen inn døra til klasserommet og Kalle vet at han er forelsket. Men hvordan blir man sammen? Dette er en enkel, spennende og lettlest bok som i tekst og tegninger tar Kalle og Ellens utfordringer på kornet. Boka har korte linjer og stor skrift.

 

Halling, Thomas: Reise sammen (15 eks.) Roman. Dette er tredje bok om kjæresteparet Kalle og Ellen som går i klasse 5 B. Denne gang skal hele klassen deres reise på klassetur. Eventyret begynner allerede på toget. Der treffer de nemlig en klasse til. Dette er en enkel, spennende og lettlest bok med korte linjer og stor skrift. Lettlest for småskole-/mellomtrinnet. 

 

Halling, Thomas: Holde sammen  (15 eks.) Kalle og Ellen er kjærester. Det har de vært en stund, men mye har skjedd den tiden de har vært sammen. Kalle tror det skal bli en stille og rolig uke, men så dukker det opp en del uforutsette ting. Hjemme hos Leo har jentene My og Emma låst seg inn på do og sender melding til Leo om at My ønsker å bli sammen med Leo og Emma med Kalle. Kalle er fortsatt sammen med Ellen, men så får han et brev der hun gjør det slutt. Det blir med andre ord en uke med mange forviklinger. Dette er en enkel, spennende og lettlest bok med korte linjer og stor skrift. Lettlest for småskole-/mellomtrinnet. 

 

Halling, Thomas: Jeg er: Agnes, ønsker hund (Bok 1, 15 eks.) Agnes ønsker seg så veldig en hund. Foreldrene er skeptiske til om Agnes kan takle det store ansvaret en hund innebærer? Hun får en veldig spesiell bursdagsgave av moren og faren, som gjør at hun virkelig må vise hvor dedikert hun er. Fra 9 år.

 

Halling, Thomas: Jeg er: Agnes, ønsker: kjæreste (Bok 3, 15 eks.) Dette er en tredje og siste boka i serien om Agnes. Og når hund og bestevenn er på plass, starter et uskyldig kjærestefokus. Fine, hverdagsnære bøker om at det ikke er så enkelt å være i overgangen mellom barn og ungdom.

 

Hansen, Hans Chr.: Klara elsker katter (15 eks.) Klara er ei tøff jente med bein i nesa. Hun vet akkurat hvordan hun vil ha det. En dag finner hun en søt katt. Klara gir den mat og lukker den inne i skuret, fordi hun vil finne kattens eier. Men så blir hun med Emma på stranda og glemmer den innestengte katten. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner. Fortelling for småskoletrinnet.

 

Hansen, Thore: Heksa i porten (15 eks.) Det finnes en by uten navn. Den ligger ikke så langt fra vår verden. De som bor i byen hører til i eventyrene. Når noen i vår verden forteller et eventyr, kan troll, hekser, vampyrer og vakre prinsesser få reise fra byen og være med i eventyret. Det liker de godt. Men når eventyret tar slutt, kommer de tilbake til byen uten navn. Der venter de til neste gang historien deres blir fortalt, et eller annet sted i verden. Noen må vente lenge, for eventyr blir også glemt. Men det er en som aldri har forlatt byen. Hun heter Azula og har ennå ikke fått sitt eget eventyr. Derfor er Azula en meget ensom og bedrøvet pike. - Det kommer nok et eventyr til deg også, trøster den gamle vampyren. Azula er ikke sikker på at han har rett. Men en dag skjer det noe …

 

Hendriks, Maria: Makwelane og krokodillen (15 eks.) Fargerik bildebok fra Sør-Afrika Et vakkert fortalt fortelling fra landsbygda i Zululand, som trekker linjer til fortellingen om Rødhette og ulven. Den unge jenta Makwelane, oppkalt etter det afrikanske strengeinstrumentet med samme navn, skal besøke sin bestemor alene, for første gang. Hun blir advart mot den skumle krokidillen i elven, men blåser av advarslene - helt frem til hun skjønner at krokodillen er på vei for å spise opp bestemoren. Heldigvis har Makwelane med seg instrumentet sitt, og rydder krokodillen av veien på musikalsk vis, slik en ekte heltinne skal. Makwelane og krokodillen inngår i serien Verdens beste bildebøker.

 

Henmo, Sverre: Ha deg vekk! (30 eks.) Fram til nå har Jon blitt hentet når skolen er slutt. Nå skal han gå alene hjem fra skolen. Han gruer seg. Jon går den lange veien hjem, men på stien møter han noen som roper: Ha deg vekk. Her bor jeg. Dette er en hverdagssituasjon det er lett å kjenne seg igjen i. Fortellingen er spennende og har en overraskende utgang. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner. Fortelling for småskoletrinnet.

 

Hole, Stian: Garmanns sommer (15 eks.) Billedbok. Når sommerferien er over skal Garmann begynne på skolen, men han gruer seg til å bli skolegutt. Garmann lurer på om de voksne noen gang gruer seg til noe. Fortellingen handler også om sommeren som snart er slutt, om liv og død, om fyrstekake og om melketenner som ikke vil ut.

 

Hole, Stian: Garmanns gate (15 eks.) Garmann har begynt på skolen og verden er blitt enda mer utrygg. Særlig når skumle Rolf i fjerde klasse får mindre barn til å gjøre ting han ikke selv tør. En dag Garmann står og ser inn i hagen til Frimerkemannen, som han er litt redd for, kommer Rolf og presser han til å tenne på det tørre gresset. Brannen sprer seg og Rolf blir redd og stikker, mens Garmann blir igjen og prøver å slukke brannen til brannbilen kommer. Frimerkemannen roser Garmann for at han ikke stakk av. Garmann skjønner at vennskap kan oppstå der man minst venter det. Boka er illustrert med digitale montasjer i ulike formspråk og materialer som blant annet bearbeidete fotografier og tegninger. Billedbok for førskolebarn/mellomtrinnet.

 

Horst, Jørn Lier: Operasjon Mørkemann (Bok i serien Detektivbyrå nr. 2) (15 eks.) Tiril og Oliver er bestevenner. De bor i hver sin del av et hus i Bakergata 2 i den lille byen Elvestad som bare har 937 innbyggere. Vel er byen liten, men det skjer allikevel mystiske saker og ting som bare to foretaksomme og smarte unger som Tiril og Oliver, samt hunden Åtto, kan løse. I kjelleren hos Oliver har de innredet sitt eget kontor med skrivebord, PC, kontorskap og – som hos ekte etterforskere – en hvit veggtavle. De kaller seg Detektivbyrå nr.2. Operasjon Mørkemann starter med hull noen har gravd på stien over Sletta. Oliver får både skrubbsår og ødelagt sykkel i møtet med et av dem. Dagen etter dukker det nye hull opp. En sak for Detektivbyrå nr.2 er under oppseiling. De ser en mystisk person med svart kappe som graver hullene, de får fatt i et gammelt skattekart han mister, og de finner til slutt ut hvor han bor og hva han heter. Men hva leter Mørkemannen etter? Franz, bestefaren til Oliver, bidrar med gamle bilder fra Sletta, og onkel Fred, tidligere politimann, nå privat etterforsker, kommer med nyttige opplysninger. Men det blir Tiril, Oliver og Åtto som til slutt løser saken. Det blir både spennende og litt skummelt. 

 

Houm, Nicolai: Når alle sover (15 eks.) Hver natt, når alle sover, kommer Boba. Han er over tjue meter høy, breibeint og pelskledd og ødelegger alt han ser. Markiser, lyktestolper med mer river han ned. Heldigvis kommer lille Fetir Lutemann og reparerer skadene før byen våkner til liv. Ingen vet om det nattlige kaoset. Bortsett fra Murielle, bakerens datter. Da sannheten til slutt blir kjent, vil alle Boba til livs, alle bortsett fra Murielle. Dette er en humoristisk fortelling om et uvanlig vennskap, om å tørre å gå sin egen vei, og om utfordringene barn står overfor når de begynner å omgås digre, pelskledde monstre. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 

Isol: Hundeliv (15 eks.) Den lille guttens bestevenn er en hund. Gutten undrer seg over hvordan mamma kan vite at han ikke er en hund. Hun sier at hunder ruller seg i søla, bjeffer etter biler og hyler ut i natta. Dette skjønner ikke den lille gutten som forsvinner ut for å leke favoritt lekene sammen med hunden. Dette er en fortelling fra Argentina. Har mange fargesterke og fantasifulle illustrasjoner. "Verdens beste bildebøker" er en serie med oversatte bildebøker fra hele jordkloden. Serien består av spennende forfattere og illustratører fra andre deler av verden enn de land vi vanligvis finner oversatt til norsk. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 

Jeffers, Oliver: Papirflybjørnen (15 eks.) Hvem kan oppklare de mystiske tre tyveriene? Hva i all verden er det som holder på å skje i skogen? Trær mister grener på mystisk vis, trekubber forsvinner sporløst, og hele hjem fordufter. Ugle og Rådyr og Bever og de andre ser til slutt ingen annen utvei enn å sette i gang full rettslig etterforskning. Hvilke spor finnes, hvem har alibi, og hvem er egentlig den skyldige tre tyven? Papirflybjørnen er en fantastisk vakker og sjeldent morsombildebok om hva som kan skje når man føler seg tvunget til å følge i sine forfedres bjørnespor.

 

Johansen, Eldrid: Åsas grøss (15 eks.) Åsa liker ikke huset de har flyttet til. Det er kaldt, og det sitter en gutt i badekaret. På kjøkkenet står en mann, men han lager ingen lyder. Og mamma og pappa ser ingen ting! Er det bare Åsa som skjønner at det spøker her? Skikkelig grøss for ferske lesere som liker å bli skremt.

 

Johansen, Eldrid: Gutten speilet (15 eks.) Mor tror han drømmer, men det er ikke en drøm: Det er noen som vinker til Kalle inne fra speilet. En gutt. Gutten sitter på Kalles seng, i Kalles rom, men alt ser annerledes ut. Så stikker Kalle hånden gjennom speilet Skikkelig grøss for ferske lesere som liker å bli skremt.

 

Johannessen, Elisabeth: Prinsessen på fjerten (15 eks.) Det var en gang en prinsesse som hadde et problem, ikke med en ert men med en fjert. Hun var så fisefin og fjong, og ville gjerne gjøre seg bedre enn hun var. Derfor måtte selv en fjert temmes. Men til sist sprekker det, og det så det høres over hele kongeriket. Teksten er skrevet på rim og humørfylte illustrasjoner følger versene. Setningene i boka er korte. Det er få ord på hver linje og teksten er satt med versaler. Lettlestbok for småskoletrinnet

 

Johnsen, Janne Aasbøe: Mobiltelefonen (15 eks.) Det er ikke lov til å ha med mobiltelefon på skolen, men Kim har det likevel. Da Susanne påpeker at det ikke er lov, ler de andre av henne. Kim utfordrer henne til å ta med sin egen mobiltelefon på skolen dagen etter. Susanne vet ikke hva hun skal gjøre, hvis hun tar den med gjør hun noe ulovlig, og hvis hun ikke gjør det tror de andre at hun er feig. Hun tar med mobiltelefon til skolen neste dag. Hun blir oppdager og læreren beslaglegger mobilen. Og det verste er at telefonen ikke er hennes. Den er pappas! Det er nødt til å gå galt. Mobiltelefonen er en realistisk fortelling om et moderne dilemma, men også en lun og god beretning om et tidløst tema: vennskap.

 

Johnsen, Janne Aasebø: Ylva redder skidagen (15 eks.) Det er skidag med skolen. Ylva synes skidag er teit. Dessuten har hun dusteski. Langrenn er så vanskelig at hun heller gjemmer seg på do. Men det nytter ikke å lure seg unna. Alle skal ut på tur. Mens de andre går i forveien, holder lærer Monika henne med selskap. Monika er flink til å lære bort. Etter en stund er det nesten så Ylva koser seg i sporet. Inntil ulykken inntreffer, og Ylva må være den flinke og modige skiløperen. Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Lettlest for småskole-/mellomtrinnet. 

 

Johnsen, Åshild: Kubbe lager museum (15 eks.) Sjarmerende bildebok om å samle på skatter Kubbe er veldig glad i å samle på alt det fine han finner i skogen. Det finnes så mange skatter der ute, synes han. Han tar alle skattene med seg hjem og legger dem i fine bokser. Men en dag er alle boksene fulle! Da starter Kubbe sitt eget museum, i sitt eget hjem. Museet blir en stor suksess - nesten for stor, synes Kubbe... Tenk om han må stå i do kø til sin egen do resten av livet? En søt historie om skattesamleren i oss alle, heftig illustrert i Åshild Kanstad Johnsens unike tegnestil.

 

Jøranlid, Sidsel: Skituren (30 eks.) Snart er det skidag, og Anders vil lære Khalid å gå på ski. Først trener de i bakken bak blokkene. Men en kveld følger de lysløypa inn i skogen. I en bratt bakke faller Anders. Foten gjør vondt, og det er mørkt og kaldt. Hvordan skal de komme seg hjem nå? Lettlest for småskole-/mellomtrinnet. 

 

Kirkegaard, Ole Lund: Albert og andre ugagnskråker (14 eks. + lydbok) Albert ble født en tirsdags morgen klokka sju, og da skrek han så høyt at alle i Kalleby styrtet ut for å se hva som hadde hendt. I Kalleby vokste så Albert opp, som en ekte ugagnskråke. Han reiser ut i verden, og opplever drama på drama, men kommer til slutt hjem til Kalleby igjen. Ellevill humor.

 

Kirkegaard, Ole Lund: Gummi-Tarzan (29 eks. + lydbok) Egentlig heter han Ivan Olsen, og er verken særlig stor eller særlig pen. Han har ingen store muskler og kan ikke jule opp noen. derfor får Ivan masse juling selv, og noen ganger får han buksevann. Men en dag møter han en vaskeekte heks Boka er illustrert og har stor og lett leselig skrift.

 

Kirkegaard, Ole Lund: Otto er et neshorn (27 eks. + lydbok) Topper finner en forhekset blyant. Alt han skriver med den forsvinner igjen, helt til han tegner et neshorn på veggen i stua. Det forsvinner slett ikke, tvert imot. Neshornet Otto går ned fra veggen og er svært så levende. Ellevill humor i bok med illustrasjoner og mye luft på sidene som gjør den lett å lese.

 

Kjetun, Mari: Helt Max i dyrparken (15 eks.) Verdens villeste rollebytte! Har du hørt om pappaen som trengte fri fra familien, byttet plass med sjiraffen og ble en attraksjon i dyreparken? Alt begynte den dagen Max fikk seg en langstrakt venn og pappa pratet med en ensom dyrepasser. En fornøyelig lettlest fortelling om hvor vanskelig det er uten heis, med små balkonger, nye matvaner, faste morgenrutiner og en mamma som er lei av TV-sporten.

 

Kjetun, Mari: Helt Max i Afrika (15 eks.) Max skal til Afrika i vinterferien. Heldigvis får bestevennen, sjiraffen, bli med. Men Afrika er skikkelig farlig for en dyreparksjiraff, og krokodilletrikset går virkelig ikke helt etter planen! En supermorsom fortelling for ferske lesere.

 

Klepp, Anneli: Kåre og Ville måler (15 eks.) Spinnvill humorfortelling for nybegynnerleseren Ville og Kåre har funnet en meterstokk. Nå kan de måle alt! Det er kanskje ikke helt opplagt hvordan man måler en vedstabel eller et blomsterbed eller vann. Men Ville og Kåre vet råd. Mors øyne blir store. Veldig store. For et rot, sier hun.

 

Klepp, Anneli: Tor gjemmer seg (15 eks.) Mia og Tor er verdens beste venner! Likevel oppstår konflikter og vanskelige situasjoner. Boka er for barn som akkurat har lært å lese.

 

Klepp, Anneli: Mia blir spion (15 eks.) Mia vil leke med Tor, men han svarer at han ikke kan fordi han får besøk. Da Mia spør hvem som kommer på besøk blir han helt rød, og sier ha det. Det Tor ikke vil fortelle Mia er at han får besøk av Anne. Først synes Mia at Tor er rar. Deretter blir hun redd, for tenk om hun mister bestevennen sin. Mia må bli spion for å finne ut av det. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner. Fortelling for småskoletrinnet.

 

Klepp, Anneli: Sprekkehemmeligheter (15 eks.) Selv om Line absolutt ikke er forelsket befinner hun seg mot sin vilje på møtene i Forelsket-klubben – klubben der alle må være forelsket. Tre bestevenninner, en hemmelig klubb og litt for mange nødløgner gjør at problemene tårner seg opp for Line. Line sier at hun er forelsket i Birk. Men tenk om de andre finner ut hvem – eller hva – Birk er? Hvorfor er det noen ganger så vanskelig med bestevenninner? Line er (litt for) handlekraftig, (litt for) kreativ og – skal det vise seg – en akkurat passe selvstendig jente, som får orden på forviklingene til slutt. En varm og humoristisk bok om vennskap.

 

Kuhn, Camilla: Samira og skjelettene (15 eks.) Samira nekter å tro at det frøken sier er sant, at alle har et skjelett på innsiden av huden. Noe så ekkelt. Hun protesterer vilt. Tanken på at hun, bestevenninna Frida eller noen andre går rundt med et skjelett på innsiden er nesten ikke til å holde ut. Heldigvis vet mamma råd. Hun legger Samira på kjøkkenbordet, og finner frem både bøtte og verktøy. For dette må undersøkes nærmere. Dette er en leken, humoristisk og litt småskummel fortelling om skjelett. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 

Kuhn, Camilla: Egil og pappa treffer elgen (15 eks.) Egil og pappa på guttetur Egil og pappa er alene hele helgen. De bestemmer seg for en tøff tur i skogen. Det blir litt av en tur! Lettlest og fantasifull historie det er gøy å lese.

 

Kuhn, Camilla: Orm er en snill orm (15 eks.) Gorm er en helt vanlig huggorm, som jobber på apotek, og reiser hjem til foreldrene sine i helgene. Skjønt, helt vanlig er han forresten ikke. Gorm er nemlig snill. Forferdelig snill. Og snille huggormer driver ikke med dreping av mus og den slags. Ne-hei, det gjør de IKKE...

 

Kuhn, Camilla: Hvordan Greger Grinebiter havner i bitter duel (15 eks.) Greger Grinebiter er en gretten gammel gubbe som passer på at ingen lager bråk eller tull og tøys i oppgangen hvor han bor. Men en morgen holder han på å sette kaffen med surmelk i vrangen, for til sin store forskrekkelse oppdager han at i naboleiligheten har det flyttet inn ei kjeftesmelle. Her må noe gjøres, for Greger vet at det ikke er plass til dem begge. Han må arrangere en duell. Billedbok for førskolebarn/mellomtrinnet.

 

Lagercrantz, Rose: Mitt lykkelige liv (15 eks.): Daniela skal begynne på skolen og er veldig spent. Hun har drømt om å gå på skolen hele sitt liv. Samtidig som hun gleder seg, tenker hun på om hun kommer til å få nye venner siden hun ikke kjenner noen. Hennes verste mareritt er å gå på skolen uten å ha venner, det er mye verre enn ikke å lære seg å lese og skrive. Etter noen dager finner hun og Frida hverandre. De blir bestevenninner og henger sammen hele høsten. Daniela er lykkelig, og da hun og pappa feirer jul sammen med mormor og morfar gleder hun seg til å begynne på skolen igjen. Men noe har hendt i juleferien. Frida klarer ikke å fortelle det selv, så læreren må gjøre det. Frida skal flytte. Langt bort. Danielas verden faller i grus. Men sakte fatter hun mot, og snart skal hun få besøke Frida. Fortelling for småskoletrinnet.

 

Lindboe, Karin Klinge: Den mystiske posen (14 eks.) En dag Sam er på vei hjem fra skolen kommer en bil kjørende i full fart. Bilen slakker opp litt på farten, ruller ned vinduet og hiver ut en pose. Sam åpner posen og finner en liten kattunge. Han tar med kattungen til vennene sine, men verken Anna eller Gustav kan beholde katten. Det kan ikke Sam heller for han er allergisk for katter, så de må finne noen andre som kan ha katten. Bøkene i serien "Den lille lesehesten" er beregnet for barn i 1.-2. klasse, har fargerike illustrasjoner, store bokstaver, korte setninger og enkel tekst.

 

Lindboe, Karin Klinge: Den lille ville grisen (15 eks.) Sam besøker grisungene på gården til tanten sin. Han tar med seg den minste grisungen ut for å leke. Plutselig blir den helt vill. Den løper alt den kan, og Sam klarer ikke å nå den igjen.

 

Lindboe, Karin Klinge: Sam og Noa vil fange en hoggorm (15 eks.) Sam og Noa havner stadig i spennende situasjoner. Denne gang er de på hoggormjakt. I tillegg får man tips om hva man skal gjøre om man treffer på en hoggorm. Boka har fargerike illustrasjoner, store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest for småskoletrinnet.

 

Lindell, Unni: Kyss meg på tirsdag (15 eks. + lydbok) På tirsdag har Bo lovet at han skal kysse tre jenter i bøttekottet. Bo er helt ny i klassen, har brunt hår og tøffe klær. Jentene trekker lodd om hvem som skal få kysse ham, og det er Elise, Mari og Ella som er de utvalgte. Ella både gruer og gleder seg, for hun er forelsket i Bo. Det er både spennende og skummelt, alt på en gang. Boka har mange fargerike illustrasjoner, små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest roman for småskole-/mellomtrinnet.

 

Lindell, Unni: Love, du liksom (15 eks.) Ella og Christina er på ferie i Syden sammen med familien. Det er også Olav, og på stranden møter de to spanske gutter, Juan og Xavier. Christina synes det er veldig urettferdig at Ella er kjæreste med både Olav og Xavier, mens hun må ta til takke med Juan som er yngre og levere enn henne. Nok en gang handler det om Ella og kjærligheten og om å tekkes guttene. Boka har mange fargerike illustrasjoner, små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest roman for småskole-/mellomtrinnet.

 

Lindenbaum, Pija: Da Åkes mamma glemte alt (10 eks.) Fortelling. Åkes mamma er sur og trøtt om morgenene. De har det bestandig travelt og Åke må forte seg for å rekke barnehagen. Men en dag våkner Åke opp før mamma. Det er stille i hele huset. Han går for å vekke mamma, men hun er blitt forvandlet til en drake. Mamma har glemt alt det hun bruker å gjøre. Hun slikker tallerkenene i stedet for å vaske opp, hun tramper på mobilen, spruter ild, spiser biller og dunker halen i gulvet så legen hopper høyt i stolen. Åke tar med seg mamma hjem til mormor, der sovner hun bak sofaen og når hun våkner igjen er hun blitt den vanlige mammaen igjen. Bildebok for førskolebarn/- småskoletrinnet.

 

Lindgren, Astrid: Barna fra Bråkmakergata (15 eks. + lydbok) Astrid Lindgrens klassiker om de rare ungene i Bråkmakergata: Jonas, Mia og oppfinnsomme Lotta. Boka kom første gang ut i 1958, men tåler godt et gjensyn. Nå satt med store, lettleselige bokstavtyper.  

 

Lindgren, Astrid: Brødrene Løvehjerte (28 eks. + lydbok + DVD) Lille Karl Løve er veldig syk og vet at han kommer til å dø. Han og broren Jonathan avtaler at de skal møtes i Nangijala. Det blir Jonathan som kommer til Nangijala først, han redder broren fra en brann men blir selv drept. Det varer ikke lenge før Kavring kommer etter. I Nangijala utkjempes kampen mellom det gode og det onde. Beretningen har et godt, muntlig språk, og boka har forholdsvis store typer.      

 

Lindgren, Astrid: Emil fra Lønneberget (30 eks. + lydbok + DVD) Den første boka om Emil, lillesøster Ida, Lina, Alfred og de andre fra Lønneberget. Boka er satt med gode typer, illustrert, og lett å lese.

 

Lindgren, Astrid: Mio, min Mio (29 eks. + lydbok + DVD) Ni år gamle Bo Vilhelm Olsson går 15. oktober inn i en annen virkelighet og blir Mio, gutten som leter etter sin far kongen. Han er ikke så stor, ikke så klok og ikke så sterk, bare en vanlig gutt. Men han prøver så godt han kan, og han vinner kampen over den onde ridder Cato, og verden blir slik den skal være.

Lindgren, Astrid: Rasmus på loffen (5 eks.) Er man en barnehjemsgutt med stritt hår som ingen vil ha, kan man like gjerne være død, synes Rasmus. Men så får han en ide: kanskje man kan dra ut i verden og finne noen som vil ha en? Rasmus rømmer fra barnehjemmet, og selv om ikke alt går helt slik som Rasmus hadde tenkt seg går det riktig bra til slutt. Og det skjer jo litt av hvert når man går på loffen. Boka har store typer som gjør den leservennlig.

Lindgren, Astrid: Ronja Røverdatter (31 eks. + lydbok og DVD) Ronja bor i Mathis skogen sammen med foreldrene sine og Mathis røverne. Erkefienden er Borka som bor på andre siden av Helvetesgapet. Ronja blir venner med Birk Borkassøn, og når fedrene ikke vil vite noe av vennskapet flytter ungene ut i skogen.  De vinner kampen for vennskap, trofasthet og troen på det gode til slutt. Boka er filmet.

 

Ljunggren, Magnus: Den grusomme dragen (Bok i serien "Ridderskolen" 15 eks.) Egon skal lære seg å fekte på Ridderskolen. Men treningen blir avbrutt da alle de voksne må ut på dragejakt. Fiona synes det er urettferdig at ingen barn får bli med. Sammen med Egon og Urban begir hun seg ut på sin egen dragejakt. En blanding av ridderliv og skolemiljø for jenter og gutter som akkurat har begynt å lese selv. Underholdende lesning med fartsfylte og tøffe illustrasjoner om de tre vennene Egon, Fiona og Urban som går på Ridderskolen.

 

Ljunggren, Magnus: Den ville galoppen (Bok i serien "Ridderskolen" 15 eks.) Elevene på ridderskolen skal ha sin første ridetime. Alle riddere må kunne ri, sier læreren. Egon, Fiona og Urban skal ri på Lancelot. Hesten er veldig høy og Egon lurer på hvordan han skal komme seg opp på hesteryggen, hvordan han skal start den og hvordan man bremser med en hest. "Ridderskolen" er en lettlest serie med korte setninger og enkle ord. Fargeillustrasjonene gjenspeiler budskapet i teksten og gjør det enklere å forstå innholdet. Lettlest for småskole-/mellomtrinnet.

 

Loe, Erlend: Fisken: (23 eks. + lydbok) Kurt er truckfører. Hver dag kjører han truck nede på kaia og løfter kasser som veier over 1000 kg. En dag finner Kurt noe på kaia - en kjempestor fisk. Kurt får fisken med seg hjem, og så begynner opplevelsene. Humoristisk, illustrert bok.

 

Løberg, Tom: Bernards magiske hår (15 eks.) Bernards mor har egen frisørsalong, og det ender med at Bernard nesten ikke har hår igjen. Bernard får en magisk håreliksir av den gamle sjøulken Paulsen, og dette får uventede konsekvenser. Ikke bare vokser Bernards hår ut igjen, det er levende og oppfører seg akkurat slik det selv vil.

 

Markhus, Vegard: Timothy mister seg sjølv (15 eks.) Timothy har det fint. Han har eit lite hus i skogen og akkurat passe mange tenner. Men ein dag begynner alt å falle frå kvarandre. Timothy mister først en tann. Så mister han alle de andre kroppsdelene til det bare er hodet igjen. Han vil at alt skal være som det var før, så han samler sammen alle delene og henter lim i garasjen. Men når han har tatt lim på den ene armen så husker han plutselig ikke hvor den skal være. "Timothy mister seg sjølv" er ei enkel og morsom forteljing som med stor humor i tekst og illustrasjon leikar seg med begrepet å miste seg sjølv

 

Marzollo, Jean: Jeg finner fantasi (15 eks.) Dette er en bok med store detaljerte bilder. Til hvert bilde er det rim gåter med let og finn oppgaver for store og små. Noen oppgaver er lette, andre er vanskelige. Kan du finne alle?

 

Mathiesen, Egon: Pusen med de blå øynene (15 eks.) Pusen med de blå øynene skal ut i verden for å finne landet med alle musene. På sin vandring møter den mange utfordringer og problemer fordi den har blå øyne. Dette er en av Danmarks klassiske barnebøker og verdt fornyet oppmerksomhet. Billedbok som kan brukes til lesetrening

 

McDonald, Megan: Stink og den store marsvinekspressen (26 eks.) Stink er lillebror til Judy Moody. Han er små rampete og smart og går ikke av veien for morsomme påfunn. Dyrebutikkeier Mrs. Fuglesang har reddet 101 marsvin fra et laboratorium, og nå bor de i dyrebutikken hennes. En dag rømmer alle marsvinene fra burene sine og Stink, Webster og Sophie hjelper til med å fange dem igjen. Sammen med Mrs. Fuglesang legger de ut på veien for å finne nye hjem til de små pelsdottene. Turen går innom et søppelfjell, et skinkemuseum og et gammelt slott. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Min første gåtebok (8 eks.) Min første gåtebok er en bok for deg som har begynt å lese. De første gåtene er med store bokstaver. Her finner du alle slags morsomme gåter. Har du hørt denne? "HVILKEN HAGE TRENGER IKKE Å VANNES? SVAR: BARNEHAGEN" Å gjette gåter er gøy!

 

Min første gøyale vitsebok (8 eks.) Min første gøyale vitsebok er for deg, som har begynt å lese. De første vitsene er med store bokstaver. Her finner du alle slags gøyale vitser. Har du hørt denne? - Er hunden din glad i barn? - Ja, men den foretrekker kjøtt og kjeks. ... å lese vitser er gøy!

 

Munch, Charlotte Glaser: Monsterbakken (15 eks.) I hele tredje klasse har Elvira og Fredrik lekt mye sammen. Men Fredrik er ikke sikker på om det betyr at de er kjærester. Han har ikke turt å spørre. Men når Mats begynner å trikse foran Elvira og får henne til å le, da må han gjøre noe. Han må vinne henne tilbake igjen, men han vet ikke hvordan. Dette er en fortelling om vennskap, og litt om det å være seg selv. Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Lettlest for småskole-/mellomtrinnet.169 kr

 

Nadin, Joanna: Krise-Kristine er en katastrofemagnet (15 eks. + lydbok) Møt Krise-Kristine. Hun heter forresten ikke Krise-Kristine på ordentlig. Hun heter Kristine Olsen. Det med «Krise» er bare en spøk som faren har funnet på. Men ikke skjønner Kristine hva som er så morsomt med det. Dessuten er det ikke sant. Det er bare noen ganger hennes geniale ideer ikke går helt som planlagt. Hun mente jo ikke at kusinen skulle ende opp skallet og dekket med superlim, og hun mente heller ikke å stjele naboens hund og få den til å snakke russisk. Det er ikke hennes skyld, Krise-Kristine er bare en katastrofemagnet. Tre supermorsomme fortellinger om Kristine, bestekompisen Kosmo, Anne Lovise Fiin-Olsen (Kristines flinke kusine), og et ellers nokså sprøtt persongalleri. Boken var nominert til den britiske barnebokprisen Roald Dahl Funny Prize (2011).

 

Napp, Daniel: Bernt Bjørn skjønner ingenting (3 eks.) Bernt Bjørn ser på fotball hver lørdag. Med denne lørdagen blir tv signalene borte og han må lete etter feilen. Først klatrer han på taket for å se på antennen, så følger han strømkablene langs veien og helt frem til elven. Ved elven treffer han bevere som prøver å fikse strømmen. Bernt Bjørn hjelper til og skynder seg hjem til fotballen, men da han kommer hjem er kampen ferdig.

 

Nicolaysen, Marit: Svein og rotta på labben (29 eks.) Dette er bok nummer elleve om Svein og hetterotta hans, Halvorsen. Denne gang har Svein, Dan og Silje en prosjektoppgave på skolen om forskningsdyr. For å få en grundig innføring om temaet drar de på ekskursjon til et forskningslaboratorium, og Halvorsen er med som faglig ekspert. Som vanlig er det duket for mye action og grusomme forskerfantasier når Halvorsen atter en gang blir ubeleilig borte. Juniorroman for småskole-/mellomtrinnet.

 

Nilsson, Frida: Hedvig og Max-Olov (13 eks.) Ellen i klassen til Hedvig har fått en ponni av foreldrene sine. Hedvig ønsker seg også en hest, men i stedet få hun et esel som heter Max-Olov. Pappa synes det er kult, hest er noe annen hver unge på landet har, men esel er det bare Hedvig som har. Det er ikke lett for Hedvig å fortelle det til pappa, at det faktisk bare er hest som gjelder når man går i 2. klasse. På skolen leker de hest i friminuttene, ikke esel, da begynner Hedvigs ljugesjuke. Hun forteller at Max-Olov er den nye naboen som har tre hvit hester som hun får ride på når hun vil. Plutselig er Hedvig den mest populære i klassen, de andre jentene gjør hva som helst for å bli med henne til den nye naboen. Når sannheten kommer for dagen blir det vanskelig. Hedvig skjeller ut Max-Olov, og neste dag har han rømt. Da oppdager Hedvig at hun savner ham tross alt. Dette er andre bok i den humoristiske serien om slyngelungen og dramadronning Hedvig. Fortelling for småskoletrinnet.

 

Nilsson, Ulf: Alle døde små dyr (10 eks.) Billedbok. En vakker sommerdag bestemmer tre barn seg for å starte firmaet Begravelser AS. De skal ta seg av alle døde dyr og insekter som ligger på bakken og i busk og kratt. De tre barna har ulike oppgaver i firmaet: Ester er graveren, Putte er han som gråter og fortelleren skriver dikt. Dette er en tankevekkende og filosofisk bok som beskriver hvordan barn tilnærmer seg og bearbeider store spørsmål gjennom lek. Er illustrert med kolorerte tegninger. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 

Nilsson, Ulf: Lille søster kanin bader i det store havet (17 eks.) Lillesøster kanin er på stranden med familien. Hun kaster seg ut i bølgene og våger seg litt for langt ut, men heldigvis har hun en storebror som kan redde henne.

 

Nilsson, Ulf: Lille søster kanin og vennene hennes (13 eks.) Lillesøster kanin har mange venner. Problemet er bare at alle har lyst til å leke forskjellige ting. Lillesøster kanin må finne på noe lurt, kanskje storebroren kan hjelpe henne.

 

Ousland, Bjørn: Penger (5 eks.) Fredrik er en ganske vanlig gutt. Vi møter ham en lørdag formiddag når familien skal ut og handle. Fredrik vil helst være hjemme og se TV. “Dette må være verdens mest slitsomme familie” tenker han. Og mer slitsomt blir det på selve handleturen. Han får ikke gå inn i det nye, gigastore handlesenteret som reklamerer med at VI HAR ALT: Neida, familien drar til den kjedelige billigbutikken de alltid handler i. Fredrik får ikke en liten sjokolade engang, bare kjeft fordi han maser sånn. Han går utafor for å vente der. Og der, i smuget bak butikken, finner han EN SEKK MED PENGER. Mer penger enn han trodde fantes i hele verden. Han lurer på om noen eier den. Kikker seg rundt, ser ingen. -Flaks, da er den min, tenker han. Fredrik kjøper seg ny mor, far og bror, får alt han ønsker seg, og lever herrens glade dager. Og så er det bare å tenke seg hvordan det går videre.

 

Ousland, Bjørn: Dragejakten (15 eks.) Det finnes mange forskjellige slags eventyr. Dette eventyret handler om drager og en bortskjemt prinsesse, både gammel og ny på en gang. Prinsessen vil ha en ny gave hver dag, og det skal helst være noe finere enn dagen før. Til bursdagen sin vil hun ha en drage. Kongen må kalle sammen rikets sterkeste og modigste menn. Den som kan skaffe en drage skal få halve kongeriket og prinsessen når hun er gammel nok. En fattig gutt får høre om dette og klarer selvfølgelig å skaffe et drageegg. Har en utradisjonell slutt. Fortelling for førskolebarn/mellomtrinnet.

 

Parvela, Timo: Ella og de andre (15 eks.)  Ella synes det er gøy å gå på skolen, av og til synes læreren det også. På skolen skjer det mye morsomt. For eksempel i svømming, når læreren sier at de ikke får gå i vannet før han blåser i fløyta. Pekka vil gjerne vite hvordan fløyta høres ut, og det demonstrer selvsagt læreren. Dette er en humoristisk, dobbelbunnet historie. Fortelling for småskoletrinnet.

 

Ragde, Anne B.: Ikke gi meg mat (10 eks.) Janna har veldig lyst på en katt, men foreldrene er ikke like begeistret for den ideen og sier nei. En dag dukker det opp en katt på trappa til Janna. Det er noen som eier den for den har et skilt rundt halsen hvor det står: ”Ikke gi meg mat”. Janna spionerer litt rundt for å finne ut hvem som eier katten. Det viser seg at det er en gammel dame som er død som eier den. Janna øyner et nytt håp for sin store drøm om å få sin egen katt. Setningene er korte med få ord på hver linje. Teksten er satt med versaler. Lettlest for småskole-/mellomtrinnet.

 

Rishøi, Ingvild H.: Unbrakomonsteret – IKEA om natten (15 eks.) Jenta og mammaen er på Ikea. Jenta har gledet seg til å gå i ballrommet, og når mammaen sier at de ikke har tid til det, gjemmer hun seg på ei hylle til Ikea stenger. Jenta treffer og monterer gyngehesten Vrinska, og så går de til ballrommet sammen. Der treffer de det skumle Unbrakomonsteret!

 

Rørvik, Bjørn F.: Purriot og den usynlige mannen (15 eks.) Mesterdetektiv Purriot sitter ved frokostbordet sammen med kona si, Paprika, da mobilen ringer. En gammel dame, Bestemor Blom, som bor på Hurlumheia, trenger hjelp med å løse et mysterium. Purriot og Paprika drar av sted. Det viser seg at Bestemor Blom og den lille gutten Per Sille er blitt overfalt i løpet av noen få dager, og det er ingen spor etter gjerningsmannen. Purriot må bruke all sin kløkt og sine grå celler for å løse mysteriet. I tillegg må han hanskes med politiinspektør Gurk, ikke den aller smarteste politimannen i landet, men med et stort ego. Mesterdetektiv Purriot er en blanding av en kjent belgisk detektiv og purre. Løsningen på mysteriet er både humoristisk og troverdig.

 

Rørvik, Bjørn F.: Tutomaten (15 eks.) Reven og grisungen har hørt om en ny oppfinnelse - tutomaten. Tutomaten fungerer slik at man putter en tomflaske inn og får en TUT tilbake. De to vennene synes dette er en fantastisk ide og vil gjerne videreutvikle den. De vil at den skal være full av fulle flasker, samt kaker og godteri. De setter i gang og bygger med liv og lyst. Når den nye forretningsideen skal settes ut i livet går det meste galt. Først kommer det et par dåsemikler med en lillesøster, men det fungerer dårlig. Fjompenissen Papp klarer nesten å ødelegge alt sammen. Til alt hell kommer kua som en reddende engel. Dette er en enkel, fantasifull og humoristisk fortelling med illustrasjoner som griper tak i poengene i teksten. Billedbok for førskolebarn/mellomtrinnet.

 

Rørvik, Bjørn F.: Kumatpakkene (15 eks.) Reven og Grisungen hjelper Kua med vintermaten. De drar plast rundt digre baller med gras og teiper igjen. Når de er ferdige ligger matpakkene som store, hvite egg på jordet. Men plutselig blir kumatpakkene borte. Kua er fortvilet. Hvem har tatt dem? Kan det være andre kuer som har vært på slang? Eller er det rom-monstere? Reven og Grisungen prøver så godt de kan å løse mysteriet!

 

Rørvik, Bjørn F.: Bukkene Bruse på badeland (15 eks.) Bukkene Bruse er på vei til setra. Da får de øye på et nytt skilt: Badeland - 200 meter, står det. - Kan vi ikke heller dra dit i år? spør den mellomste bukken. - Det er så kjedelig oppe på setra. - Please, sier den minste. - Da trenger vi ikke gå over brua heller. Det er så skummelt med det trollet. Den største bukken gir etter og bukkene Bruse drar på badeland. Men tror du at de slipper unna trollet?

 

Rørvik, Bjørn F.: Bukkene Bruse vender tilbake (15 eks.)  Bukkene Bruse lurer på hva de skal gjøre i sommerferien. De to minste vil til utlandet, men det er for dyrt, sier den største bukken. Han vil at de skal dra til setra slik de gjorde før. De to minste lar seg motvillig overtale. Men det har skjedd store forandringer siden sist. Trollet er borte og setra med de gode rømmevaflene er stengt. Det viser seg at trollet er kommet på aldershjem og bukkene bestemmer seg for å besøke ham der. Dette er en moderne og humoristisk fortelling i ord og bilder, med en ny vri av et kjent eventyr. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 

Rørvik, Bjørn F.: Bukkene Bruse begynner på skolen (16 eks.) De tre bukkene Bruse har fått et brev om at de må begynne på skolen. Den minste av de tre brødrene Bruse lurer på hvorfor de må det. Den største av bukkene svarer at det er noe alle må gjøre nå for tida. De blir enige om å prøve det for ei uke eller to. Men skolen har fått ny rektor, og det er ikke hvem som helst. Dette er en moderne og humoristisk fortelling i ord og bilder, med en ny vri av et kjent eventyr.

 

Røst, Gro: Bror helt alene (15 eks.) Bror og Ole er bestekompiser. Men da Ole skal feire bursdagen sin er Bror den eneste i klassen som ikke får invitasjon. Moren til Bror tror det er en misforståelse, men Bror er så skuffet og lei seg at han bestemmer seg for å skulke. Han vil ikke være på skolen når alle de andre skal i bursdag. Men det er ikke noe moro å være hjemme når de andre har det gøy. Dessuten er Bror redd for at mor eller læreren skal oppdage det. Setningene i boka er korte. Det er få ord på hver linje og teksten er satt med versaler. Lettlestbok for småskole-/mellomtrinnet.

 

Røst, Gro: Låst (15 eks.) Inga vil ha fred og låser seg inne på do for å lese Donald. Endelig kan hun lese i fred! Men da storebror slår av lyset og nøkkelen kiler seg fast, er det ikke så morsomt lenger. For hvem tilhører egentlig det røde, lysende øyet oppe på veggen? En gjenkjennelig og hverdagsskummel historie for de ferskeste leserne. Gro Røsth forteller levende og enkelt, og Eivind Gulliksen tegner så det går kaldt nedover ryggen.

 

Seuss, dr.: Katten med hatten (30 eks.) To barn er hjemme alene mens moren er ute et ærend. Det regner ute og de to barna kjeder seg og lurer på hva de skal finne på. Men plutselig banker det på døra og Katten med Hatten kommer brasende inn. Katten med hatten har med seg mange eventyrlige påfunn og leker. Han snur hele huset på hodet, og ting blir kastet opp i luften med dunder og brak. Rekker de å rydde opp før mor kommer hjem? Teksten er skrevet på rim.

 

Solskinnsbakk, Ellisiv: Hva gjør de dagen lang? (15 eks.) Man våkner om morgenen, og så går eller løper man av sted, til det man skal. Barna drar i barnehage eller på skole. Men hva de voksne egentlig driver med, rundt forbi, kan være så mye rart. I denne rimboka kan man bli kjent med hva de voksne gjør. Her kan man lese om banditter som røver godteri, en gassballongselger som svever i sky, en lett distrahert førerhund, en sykkelfikser, jordmor, dykker, fastlenkede miljøaktivister som demonstrer med bleier, er blant dem som blir avslørt på jobben sin. Billedbok/dikt for førskolebarn/småskoletrinnet

 

Strid, Jakob Martin: Den utrolige historien om den kjempestore pæra (21 eks.) I den lille byen, Solby, har byens borgermester Jeronimus Victor Nikodemus Abraham Bjergstrøm forsvunnet, og byens innbyggere fortviler. En dag får elefanten Mitcho og katten Sebastian en flaskepost med brev fra borgermesteren, som befinner seg på Den mystiske øya. I flasken ligger et frø, som de to vennene planter. Over natten blir frøet til en kjempestor pære, som de igjen forvandler til et hus. Den nye borgermesteren har tidligere innført mange regler i Solby, blant annet at det ikke er lov til å dyrke pærer. Slik begynner historien om den lange reisen mot Den mystiske øya, og kanskje en gjenforening med borgermester Bjergstrøm. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 

Sunne, Linn T.: Venner og uvenner (28 eks.) En ny gutt i klassen. Felix betyr lykke, men alt blir slett ikke bare lykke da Felix flytter til Sommervik. Han begynner i klassen til Oskar, Eline og Linnea, og han blir fort venn med dem. Så ser Linnea at han skriver teite ting om Sommervik på Internett. Før hun får vist det til Oskar og Eline, har han fjernet det, og nå er det ingen som tror henne. Så forsvinner Felix. Enkelt språk, korte kapitler og en handlingsmettet og spennende fortelling om venner. Dette er den andre boka om Sommervik med morsomme illustrasjoner av Ida Larmo.

 

Svingen, Arne: Hubert blir ikke forelsket (10 eks.) Hubert skal på skolen og har noe motvillig tatt på seg underbuksa med de røde hjertene. Mamma har dessuten avtalt at den nye jenta i nabolaget, Elise, skal ta følge med han til skolen. Hubert er redd de andre skal tro de er kjærester og i forsøket på å komme seg unna, går det meste galt. Elise følger imidlertid opp som god venn og hjelper Hubert med å komme ut av de problemene han møter. Bokormen.

 

Svingen, Arne: Hubert som nissetufs (10 eks.) Arne Svingens Hubert figur er vel etter hvert kjent for de fleste. Nå er han tilbake i kjent stil med flere klønete og komiske episoder. Lærer Nilsen skal få en sag i julegave av klassen. Hubert tenker å gjøre læreren enda gladere, ved å sage til beina på kateteret, sånn at det ikke skal vippe lenger. Bokormen

 

Stai, Kari: Jakob og Neikob (15 eks.) Jakob og Neikob er gode venner som bur i lag, sjølv om dei er svært forskjellige. Jakob er den som alltid seier JA til alt, medan Neikob seier NEI til alt. Trass i det bur dei saman. Jakob undrar seg over korleis i all verda han skal få lurt Neikob med på ein biltur når han alltid seier nei. Dette er ei humoristisk og surrealistisk forteljing om vennskap, uvennskap og utlandet. Illustrasjonane er laga i ein retroaktig stil. Nynorsk tekst. Billedbok for førskolebarn.

 

Stai, Kari: Jakob og Neikob – Tjuven slår tilbake (15 eks.) Jakob seier alltid JA til alt, og Neikob seier alltid NEI. Men tjuven som har rømt frå fengselet bryr seg verken om JA eller NEI. Når Jakob og Neikob tar opp jakta på tjuven blir dei lurte begge to, og Jakob må sitje i fengsel for første gong. Dette er ei humoristisk og surrealistisk forteljing om vennskap, og om å lære at av og til må ein seie NEI. Illustrasjonane er laga i ein retroaktig stil. Nynorsk tekst. Billedbok for førskolebarn.

 

Thor, Annika: Overnatte (30 eks.) Love og kameraten Danne har lekt sammen hele dagen. Danne spør om Love vil overnatte hos han. Love er ikke sikker på om han har lyst, men siden han ikke vil være feig heller, så sier han ja. Når natta kommer og Danne har sovnet, ligger Love fortsatt våken. Han ser at Danne også har et kosedyr og våger å ta frem sin egen kose kanin, Ludde. Men det er mørkt i rommet til Danne, og i skyggene som lyset fra gata lager blir det enda mer skummelt. Love vil hjem. Dette er en fortelling om redselen for ikke å være kul og tøff nok. Fortelling for småskoletrinnet.

 

Thorson, Tuva: Dyreunger på Langedrag (4 eks.) I denne boken blir du kjent med dyreungene som bor på fjellgården Langedrag. Du møter blant annet elgkalven Svea, rådyrkalven Buddy, en reinsdyrkalv, føll, gaupeungen Lillepus og kyllinger.

 

Tinnen, Kari: Ulla hit og dit (15 eks.) Rundt jul skjer det tre viktige ting i Ulla Nilsen Olsen sitt liv.1) Hun mister en tann. 2) Hun brekker en arm.3) Mamma og pappa flytter fra hverandre. Og nå er hun potte sur så klart. Er det noe Ulla hater, så er det at ting er nytt og annerledes. Ulla hit og dit er en varm, humoristisk og optimistisk bok om temaet skilsmisse. Ulla har nemlig en venn som vet at annerledes også kan bli bra. Det er bare annerledes.

 

Unenge, Johan: Josefine og Villa-Ulla (15 eks. + lydbok) Selv om Josefine synes Villa-Ulla er en skrythals, blir de bestevenninner. Og som bestevenninner flest, krangler de støtt og stadig, om de da ikke er opptatt med å gå på froskejakt, kjøre om kapp på sykkel eller passe seg for bøller som svir gresshopper med forstørrelsesglass.

 

Valeur, Tiril: Leo får en liten onkel (10 eks.): Leo er 6 år. Mamma er 26 år, mormor er 46 år. Arne er kjæresten til mormor. Han lager veldig god pizza. Leo tror det er derfor mormor blir tykkere og tykkere for hver dag. Men en dag forteller mormor Leo at hun er gravid og at han snart skal få en onkel. Setningene i boka er korte, og det er få ord på hver linje. Lettlestbok for småskole-/mellomtrinnet.

 

Viermyr, Marianne: Fy katte! (10 eks.) Billedbok. Katja katt er en litt rampete katt. En gang spiste hun opp bløtkaka som lillebror skulle hatt til fødselsdagen sin. Men det var egentlig storesøster Selma sin feil, for det var hun som glemte å sette kaka inn i kjøleskapet. Humoristiske og fargerike illustrasjoner. Billedbok for førskolebarn.

 

West, Jaqueline: Skyggene (30 eks.) Da Olivia flytter inn i den gamle steinvillaen i Linden Street, skjønner hun fort at alt ikke er som det skal. Og da hun finner et par gamle briller i en skuff, oppdager hun at hun kan reise inn i bildene, til stedet Bortenfor, et stille og dystert sted. Hun oppdager snart at stedet har mange hemmeligheter, og Olivia vikles inn i et komplott som er farligere enn hun noen gang kunne ha tenkt seg.

 

Widmark, Martin: Zoo-mysteriet (30 eks.) Lasse og Maja er bestevenner og har et detektivbyrå sammen, som heter LasseMajas detektivbyrå. Når Lasse, Maja og Miranda kommer inn i dyrebutikken oppdager de at ingen av dyra har det bra. Dyrebutikken må stenge fordi dyra er syke, de virker sløve og trøtte. Lasse og Maja begynner å spane for å finne ut hva som kan ha skjedd, om det er noen som kan ha forgiftet dyra. Midt på natta ser de en som sniker seg inn i butikken sammen med en hund. En lettlest detektivbok med mange illustrasjoner. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.

 

Widmark, Martin: Monsterskolen (15 eks.) Spenning/lettlest. Nelly Rapp Monsteragent er en nysgjerrig, modig og litt utålmodig agent. Sammen med hunden London, sendes hun ut på oppdrag blant spøkelser, vampyrer og monstre. Oppdragene er enkle, akkurat passe spennende og helt ufarlige. Etter å ha bestått prøven om hvordan bekjempe og uskadeliggjøre en vampyr, blir hun utnevnt til monsteragent nr 10.

 

Widmakr, Martin: Nelly Rapp og snømannens hemmelighet (15 eks.) Nelly Rapp pleide å tro at monstre ikke fantes og at det bare var små barn som trodde på spøkelser. Nå vet hun bedre. Nelly er en uredd monsteragent og jobber i det skjulte for å bekjempe spøkelser og monstre. Hun har lært seg å håndtere farlige skapninger med kløkt og klokskap, men nå settes hun på prøve når hun må møte verdens siste snømann. Spenningsbok for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Widmark, Martin: Høvdigens beger (Bok 1 i Halvdan Viking, 15 eks.) Halvdan Viking skulle egentlig ha fulgt med faren på vikingferd, men en alvorlig skade i foten gjorde at han ble igjen i byen, hos smeden Bjørn. Halvdan er liten av vekst og halter, men er et geni med skaldskap. Det får han bruk for i sine mange farlige eventyr, særlig når han må vinne barkede vikingers tillit. Det får han erfare da han møter Ragnar Drakedreper, som alle er redd for. Sammen med bestevennen, høvding Ragnars modige niese, redder Halvdan byens høvding fra å bli rundlurt av en annen høvding. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Wirsen, Carin: En liten rosa og mange fargerike små (15 eks.) I denne boka kan du bli med å leite etter Lille rosa. Hun gjemmer seg både over og under, bak eller på, foran eller ved siden av ting. Boka er et funn for alle som vil leke mens de oppøver barnas språkferdigheter. Sprelske illustrasjoner, fantasi og pedagogikk i herlig samspill. Barna vil fryde seg over de morsomme situasjonene. Som når liten rosa er midt i en truse, eller er hun utenfor huset. I den nye og frodige boka om liten rosa og alle de fargerike små, handler det om hvor liten rosa til enhver tid befinner seg.

 

Wirsen, Carin: Hekselekse (15 eks.) Alma og Egon er bestevenner og bor i samme blokk. Nå har Egon oppdaget at det bor en heks i fjerde etasje! Det smyger en svart katt omkring ... Det høres mystiske lyder ... Og den svartkledde damen som bor der, har hekselatter! Alma og Egon følger etter heksen, men ting utvikler seg helt annerledes enn de hadde tenkt.

 

Wirsen, Carin: Ensom hund (15 eks.) Alma og Egon sitter på kjøkkenet og spiller spill. De ser ut. Nede på gaten ser de en mann og hunden hans vente på bussen. Alma elsker hunder! Når de ser ut igjen, er mannen borte, men hunden sitter igjen alene og fryser på bussholdeplassen. Alma og Egon rykker ut for å redde den. Alma lengter så veldig etter en egen hund - og hun vil gjerne ha akkurat den hunden. Men på hundens halsbånd finner de et telefonnummer. Mannen blir veldig glad når de ringer, så glad at han sier de kan få tur med hunden så ofte de vil.

 

Wirsen, Carin: Hvem lurer hvem?(15 eks.) Alma blir lei seg og sint for at klassekameratene har lurt henne. Nå vil hun lure dem tilbake, og Egon skal hjelpe henne. De må finne på noe helt usannsynlig. Ved hjelp av noen fine pappesker og noen skikkelig seige karameller, går de i gang.
 En fiffig liten historie med glimt i øyet.

 

Wänblad, Måns: Min venn Boris (16 eks.) Ebbas nye venn Boris er ikke særlig flink til å spille fotball. Men at det er noe annet som er rart med ham, tenker hun ikke så mye på. Boris er ikke akkurat en helt vanlig nabo. Han og resten av familien Monstersson bor i en fryktinngytende stor villa der faren sover i en kiste og moren hans ser mildt sagt litt annerledes ut. For ikke å snakke om kjæledyret deres, Kosegutt, som kanskje ikke er veldig nusselig. Historien om Boris er både humoristisk og overraskende, og litt skummel. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner. Fortelling for småskoletrinnet.

 

Øvreås, Håkon: Brune (15. eks) På dagtid er Rune bare Rune, men om natten er han superhelten Brune som ikke er redd for noen ting. Om natten lister Brune seg ut med pensel og brunmaling. Da er det selvfølgelig ikke Rune sin feil at Brune maler syklene til de store guttene i superhelt-timene. Dette er en fortelling om vennskap, mot og om å ta igjen, men også om å savne bestefaren sin, og om hvor galt det kan gå når superhelt-kreftene ikke lenger strekker til. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Øverås, Håkon: Svartle (15 eks.) Atle synes det er spennende at det har flyttet inn ei ny jente i det gamle bakeriet. Han vil gjerne imponere jenta, og låner premiehøna til ordføreren. Hvis han later som han har funnet høna, vil han sikkert komme i avisa, og jenta bli imponert og like ham. Det er i alle fall forsøket verdt. Men planen går ikke som han ønsker, og plutselig blir alt litt vanskelig. Atle må ha hjelp av superhelten Svartle, og de trofaste følgesvennene hans Brune og Blåse. Brune og Blåse forstår ikke helt hva som har skjedd, eller hva de er med på, men det gjør egentlig ikke Atle heller. Det er duket for spenning og forviklinger. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

 

Google+