Hopp til hovedinnhold

Bokmål for 8-10 klasse

Bokstabler på hylle

Her finner du samlingen vår av bøker på bokmål for ungdomstrinnet.

Pr. juni 2020

 

Aalbu, Ragnar: Grunig om gris (9. eks.) Hvem er egentlig grisen, denne lett korpulente skapningen med det dårlige ryktet? Odelsgutt og oppdagelsesreisende Ragnar Aalbu har gjort nitide og nennsomme studier av dette mangfoldige dyret. Vi får vite at "griser elsker å klatre i ribbevegger", at "griser misliker å bli satt i bås", at "griser er selvforsynt med elektrisitet" og mye annet som vi ikke visste om dette kloke og snille dyret. Passer for alle aldre, på ulike nivå. Blandet medier.

 

Aamodt, Ingunn: Hot mail (Bok 1, 15 eks.) Jeg er Marlena Evensen. Av og til føles det som om livet er en såpeserie, men ikke så ofte som det burde. Minda, Emma og jeg er bestevenninner – 4 ever. Vi går i niende klasse og gleder oss sykt til årets skoleball. I fjor fikk vi ikke en gang danset, men i år skal det bli annerledes. Vi har nemlig en genial plan: Vi kommer til å bli kjærester med skolens aller kjekkeste tiendeklassinger og eie festen. Men jeg er ikke helt sikker på hvem av guttene jeg vil ha, ennå. Fra 6. klasse.

 

Berggren, Arne: Ute av tiden (Bok 1 av Dauinger, 28 eks.) Hva gjør du når du er tretten og oppdager at jenta du er forelsket i er en av dem - dauingene? Steffen må være med faren på jobb, men først når han oppdager hva faren egentlig driver med, blir han interessert. Faren er spøkelsesjeger og jobber frilans for Den norske kirke, som egentlig ikke tror på spøkelser, i hvert fall ikke offisielt. Serien avdekker både et mordmysterium, en kjærlighetshistorie og en eksistensiell gåte. Drivende, grøssende og tankevekkende spenning om forholdet mellom livet og døden, det gode og det onde og om hva det betyr å være levende.

 

Bile, Amina: Skamløs (35 eks.) Denne boka inneholder historier fra ni jenter med etnisk minoritetsbakgrunn som er utsatt for sosial kontroll i Norge i dag. Historiene gir et innblikk i ni forskjellige skjebner, forskjellige måter å bli kontrollert på, styre og ha makt over jenter på. Boka diskuterer også hvordan det er å bli konstant begrenset, korrigert og skambelagt, og jentene deler sine egne erfaringer på veien mot skamløshet. Og sine beste hijab hacks. Sakprosa for ungdomstrinnet.

 

Bjørgum, Sondre: Jungelgutta forteller: Fra gris til krokodillefis (10 eks.) Høytrappingsbok fra verdens villeste rappere! Spenn fast sikkerhetsbeltet og la Bjørn-1, Tung Pukkel, Mr. P og de andre rapperne i Jungelgutta ta deg med på en selsom ferd inn i en grusom gris' grimme verden. Dette er noe så uvanlig som en bildebok for voksne barn. Eller barnlige voksne. Boka er proppfull av absurd humor, sløye rim og sære referanser. Her finner vi ekko av så vel Boogie Nights som skapelsesberetningen, Morfar er sjørøver og the Simpsons. Få vennene dine til å dunke ut noen fete beats mens du leser. 

 

Boyne: John: Gutten i den stripete pyjamasen (70 eks. + lydbok + DVD) Handlingen i denne romanen foregår under krigen i Berlin 1942. En dag Bruno kommer hjem fra skolen har faren pakket ned alle tingene hans. Faren har fått en ny og bedre jobb og de skal flytte langt vekk. De flytter til et sted som er omringet av høye gjerder som gjør det umulig å se de andre menneskene som bor på den andre siden. Ikke er det noen å leke med der heller. Bruno bestemmer seg for å utforske området, for han mener det må være mer å oppdage der enn det han har gjort til nå. På sin oppdagelsesferd møter han en annen gutt som har det helt annerledes en han selv. De to blir venner, men vennskapet mellom de to guttene får fatale konsekvenser. Ungdomsbok for ungdomstrinnet.

 

Brady Hana: Hanas koffert (30 eks.) En rørende historie fra virkeligheten om en ung, tsjekkisk jente og hva som skjedde med henne og familien da landet ble okkupert av tyskerne i 1939. Samtidig er det en fortelling om hvordan et japansk holocaustsenter greide å nøste opp historien 60 år etter, ut ifra en koffert fra Auschwitz, påskrevet Hana Brady 16. mai 1931, sammen med ordet «Waisenkind», tysk for foreldreløs.

 

Bredow, Katarina von: Det er mitt liv (12 eks.) Arvid skal komme på festen bare for hennes skyld. Det påstår i hvert fall bestevenninnen Louise. Men bankende hjerte og sommerfugler i magen drar Jessica av gårde, og han er der! Akkurat som Louise sa. De danser og prater og det ene fører til det andre. Etterpå er Jessica redd for at han bare ville ha henne i seng, men sånn er det ikke. Arvid er virkelig den hun hadde håpet han var, og alt er så bra som det kan få blitt. Inntil mensen ikke kommer når den skal ...Med stor innlevelse skildrer Katarina von Bredow et tenåringsunivers som er fylt av smektende kjærlighet, svikefulle venner og moralske dilemmaer. Bøkene hennes er som livbøyer man strekker seg etter -; åndeløst spennende fra begynnelse til slutt.

 

Bøgh Andersen: Kenneth: Antboy: Pissemaur-bittet (Bok 1, 12 eks.) Lille, tykke Pelle Nørhmann går i 6. klasse. Han er skolens mest nerdete hakkekylling og Terrortvillingenes yndlingsoffer. En dag blir Pelle bitt av en pissemaur, fra den dagen forandrer alt seg. Om natta forvandler han seg til å bli den mystiske superhelten Antboy. Men Pelle og Antboy oppdager snart at det ikke alltid er like greit å være en superhelt i en alminnelig og søvnig by i Danmark. Fortellingen balanserer rå humor med ettertanke. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Christensen, Lars Saabye: Herman (30 eks. + lydbok + DVD) Herman er en veslevoksen gutt med stor sans for språkets mysterier. Han blir hakket på av både medelever og lærere, men har et trygt hjem og god kontakt med sin gamle bestefar. En sykdom gjør at Herman mister håret, og blir ertet enda mer, men verst synes Herman det er når alle synes synd på ham. Et fengslende barneportrett, og et levende tidsbilde av tidlig 60-tall. Boka er filmet

 

Colfer, Eoin: Artemis Fowl (9 eks. + lydbok) Artemis Fowl er en skurk i særklasse. Han er bare 12 år gammel, men har oversikt over det meste, og det han ikke har kjennskap til skaffer han seg opplysninger om. Han er dessuten besatt av tanken på rikdom, og barnet i ham gjør sitt til at han ikke avfeier magi og overnaturlige krefter i jakten på mer penger. Humor og ironi bærer mye av fremstillingen, men hovedkonflikten, kampen mellom LEP til alvene og Artemis Fowl, utgjør mesteparten av handlingen.

 

Collins, Suzanne: Dødslekene (Bok 1, 5 eks.) Capitol er den velstående høyteknologiske hovedstaden i staten Panem. Byen er omgitt av tolv distrikter der innbyggerne sulter og lider nød. Capitol styrer og kontrollerer utkantdistriktene med jernhånd ved å tvinge dem til å sende en gutt og ei jente mellom 12 og 18 år til de årlige sulte lekene, en kamp på liv og død, direktesendt på tv. I den fattigste av provinsene bor 16 år gamle Katniss Everdeen. Hun har en lillesøster på 12 år, Prim, som hun prøver å beskytte så godt hun kan. Da Prim blir trukket ut til å delta i sulte lekene bestemmer Katniss seg for å ta hennes plass for å redde henne. Det er det samme som å undertegne sin egen dødsdom. Fra nå av er det om å drepe eller bli drept. Det er bare en vinner. Historien er en blodtørstig variant av Robinson-ekspedisjonen, reality tv med livet som innsats, men det er også en kjærlighetshistorie og et sterkt kvinneportrett. Fantasy for ungdomstrinnet.

 

Dahl, Roald: Gutt: fortellinger fra barndommen (27 eks. + lydbok) Dette er ingen tradisjonell selvbiografi, men forfatterens minner fra barndom og skoletid. Vi får høre om hendelser som har gjort inntrykk på forfatteren, både på godt og vondt. Hoveddelen er skoleminner, og engelske gutteskoler levnes lite ære. Boka er illustrert med en del svart/hvitt fotografier, og språket er godt. På sin velkjente måte, med ironi, grøss og humor klarer Roald Dahl å fenge unge lesere innenfor en kanskje uvant sjanger.

 

DiTerlizzi, Tony: Spiderwick-krønikene (Bok 1-5, 5 eks. + DVD) Den fantastiske Spiderwick-krøniken er blitt storfilm, og nå kan du få alle de fem bøkene om Grace-barna i denne samleutgaven. Snart etter at de har flyttet inn i grandtante Lucindas falleferdige hus, oppdager søsknene at de ikke er alene. I et hemmelig rom finner de en felthåndbok, som fører dem inn i en mystisk og fantasifull verden, full av synlige og usynlige skapninger de ikke ante fantes. De virvles inn i en dramatisk kamp hvor hele verden står på spill.

 

Eeg, Harald Rosenløw: Alt annet enn pensum (10 eks. + lydbok) Klaus og moren hans flytter til Oslo, der begge skal begynne på samme skole; han som elev, hun som sosiallærer. Men allerede før Klaus rekker å møte den nye klassen sin, begynner underlige ting å skje. En gutt dør i en t-baneulykke, og tilfeldigvis kommer Klaus over den elektroniske dagboken hans. Klaus begynner å tvile på om dødsfallet egentlig var et uhell. Etter hvert som han graver etter sannheten, vikler han seg inn i et farlig spill, der ingenting er som det ser ut til. Et spill der Klaus ikke kan stole på noen. Ikke engang seg selv. Harald Rosenløw Eeg er tilbake med en ny ungdomsroman i kjent stil. Den doble Brageprisvinnerens evne til innlevelse og identifisering med ungdommen, koplet med et språk som overrasker og utfordrer, gir bøkene hans et stort nedslagsfelt.

 

Eeg, Harald Rosenløw: Yatzy (12 eks. + lydbok) Dag Vidar er fosterbarn, og nå skal han nok en gang begynne på nytt. Han har blitt flyttet til et nytt hus, på en ny plass, til en ny familie, to nye fremmede personer han blir bedt om å kalle mamma og pappa, og en ny skole. Selv om han er vant til dette er likevel alt annerledes denne gangen. På den nye plassen er det ikke noe ”seven eleven” skilt som lyser, ingen t-bane som dirrer i veggene, ingen lyd fra sjukebiler som farer forbi med fulle sirener og ingen som krangler og hiver ting etter hverandre på kjøkkenet. Det er bare natur, vann og trær over alt. Fra en plass der alle skarpe gjenstander og potensielle våpen ble gjemt bort og låst inne føler Dag Vidar at de nye folka gir viser han mer tillit en han har fått noen gang. Det er til og med meninga at han skal sove i køye seng på samme rom som den nye lillebroren sin.

 

Ellis, Deborah: Parvana (Bok 1, 15 eks.) Dette er første bok i en prisbelønte trilogi med handling fra Afghanistan. Det handler om den 11 år gamle jenta Parvana, som knapt har vært utendørs siden Taliban kom til makten ettersom hun bare kan gå ut i følge med en mann, og hele kroppen må være tildekket. Når faren til Parvana blir bortført og fengslet er det ingen igjen til å forsørge familien, og heller ingen mann til å følge kvinnene ut. Parvana må kle seg ut som gutt og bevege seg ut i Kabuls gater for å prøve å skaffe penger og mat til familien. Boken har fått svært gode omtaler og er oversatt til flere språk. Forfatteren er fra Canada, og fikk en idé til å skrive trilogien om Parvana da hun jobbet i en flyktningleir i Pakistan.

 

Ellis, Deborah: Parvanas reise (Bok 2, 15 eks.) Dette er annen bok i den prisbelønte trilogien om Parvana. Kabul ligger nå i ruiner, moren og søsknene er forsvunnet og faren dør. Parvana har ikke noe valg, hun begir seg ut på en lang reise for å finne familien sin. Sammen med en etterlatt baby, som både blir en byrde og en trøst, den sinte og lemlestede gutten Asif og ni år gamle Leila som hun tror har magiske krefter som beskytter dem mot miner, legger hun ut på en lang reise gjennom et krigsherjet Afghanistan. Boken har fått svært gode omtaler og er oversatt til flere språk. Forfatteren er fra Canada, og fikk en idé til å skrive trilogien om Parvana da hun jobbet i en flyktningleir i Pakistan. 5.-10. klasse.

 

Ersland, Bjørn Arild: Det første barnet på månen (15 eks.) Peter har fått bursdagspresang: Han skal bli det første barnet på månen. Snart er den store dagen her, og moren hans skal få trykke på startknappen. I fire dager skal han fly, alene i romraketten, ute i det uendelige verdensrommet. Nok en eksperimentell billedbok fra radarparet Bjørn Arild Ersland og Lars M. Aurtande. Fra før av har de både tryllet og saget, med bravur. Nå er turen kommet til verdensrommet. Bildebok for mellom- og ungdomstrinnet.

 

Ewo, Jon: Fortellingen om et mulig drap (5 eks.) Håkon Sverresson var konge i Norge fra 1202 til 1204. Han er en "glemt" konge som har kommet i skyggen av berømtheter som faren, Sverre Sigurdsson, og sønnen, Håkon Håkonsson. Men det er en del ubesvarte spørsmål om hvorfor hans tid som regent ble så kort. Han døde rett over jul i Bjørgvin etter et kort og uforklarlig sykeleie. Da var han blå og oppblåst og omgitt av en fiendtlig innstilt stemor og maktkamp på alle kanter. Sagaen mer enn antyder at det her dreier seg om mord, men hvem som gjorde det, hvordan det ble gjort og hvorfor forteller den ingen ting om. I denne boka blir disse trådene nøstet opp baklengs, nærmest som en spenningsroman og anakronismer med f.eks. utdrag av Håkons blogg og TV.

 

Frank, Anne: Anne Franks dagbok (25 eks. + lydbok + DVD) Den hollandske jødejenta Anne Franks dagbok fra 2. verdenskrig, da familien var skjult på et loft.

 

Freedman, Dan: Avspark (14 eks.) Jamie Johnson er en dyktig fotballspiller, men blir likevel satt på benken. Han legger skylden på moren, på lagkameratene - på alle unntatt seg selv. Så skjer det noe som får Jamie til å se alt i et nytt lys. Avspark er en utpreget fotballroman, men også en historie om behovet for balanse i livet, viktigheten av familie og venner og forholdet mellom egne ambisjoner og omgivelsenes forventninger.

 

French, Jackie: Hitlers datter (13 eks.)
Denne boka, som vant "Book of the Year"-prisen i Australia, handler om tre venner som pleier å korte ventetiden på skolebussen ved å fortelle hverandre historier. Anna forteller om Heidi, Hitlers datter, og om hvordan hun opplevde andre verdenskrig. Hun levde helt isolert og visste bare om den lille verdenen med privatundervisningen med Fräulein Gelber og pinnsvinene hun hadde reddet inn fra kulden. Mark begynner å lure: Var dette bare en historie? Hva er det egentlig Anna har fortalt ham? Boka reiser spørsmål om skyld, arv og om virkelighet.

  

Funke, Cornelia: Tyvenes herre (5 eks.) Prosper på 12 år og Bo på fem bor i Hamburg. Når moren dør vil den slemme tanten deres adoptere kun Bo, og ikke Prosper. For å unngå å bli skilt og for å redde Bo fra å måtte bo hos tanten, bestemmer Prosper seg for å ta med lillebroren og rømme. De drar til Venezia, der de slår seg sammen med en gjeng med andre gatebarn som lever i en gammel og forlatt kino. Lederen for disse barna blir kalt for Tyvenes herre. Han har nettopp fått et merkelig oppdrag: Han skal stjele en trevinge som hører til en karusell som skal gjøre "voksne av barn, og barn av voksne". Kanskje livet kan bli lettere som voksen?

 

Gaiman, Neil: Coraline (20 eks.) Rett etter at de har flyttet til det nye huset, oppdager Coraline en dør som ikke kan åpnes. Bak den er det bare en murvegg, helt til den en dag plutselig leder inn i et speilbilde av deres egen leilighet. Der møter Coraline også speilbilder av sine egne foreldre - men i en versjon som er omsorgsfulle og alltid har tid til henne. Det er andre barn der også, og foreldrene lager god mat til dem. Det er bare en ting som er rart: Alle har knapper i stedet for øyne! Og etter hvert begynner Coraline å lengte tilbake til sine egne foreldre. Men kan hun bare dra tilbake til sin egen verden? Eller er hun faktisk en fange? Neil Gaiman har en rekke bøker bak seg, mest kjent er han nok som forfatteren bak den populære tegneserien "Sandman".

 

Gibson, Maggi: Jeg må redde verden (15 eks.) Sassy på 13 år er en skikkelig øko babe. Hun går ikke av veien for å true slakteren med en kjøttøks for å få ham til bare å selge økologisk kjøtt. Hun vil redde verden. Når hun altså ikke lager smoothies, skifter gitarstrenger eller lurer på hvordan hun kan få faren til å betale for en demo tape, og om det å dele en sjokolademuffins med Magnus er ekte kjærlighet eller bare en alternativ lunsj. Da faren bestemmer seg for å gå inn i politikken, inngår de en avtale: Hvis hun holder seg i skinnet og blir litt mindre miljøkrigersk mens valgkampen varer, er demo tapen hennes. Men hvordan skal hun klare det? Dette er den første boka om Sassy.

 

Gleizman, Morris: En gang (Bok 1, 30 eks. + lydbok) Året er 1942, i Polen. Felix har bodd på et barnehjem i tre år og åtte måneder. Felix tror foreldrene plasserte han der inntil de har fått ordnet opp i "problemene" sine. Han vet at "tilværelsen har blitt vanskelig for jødiske bokhandlere", men han er ikke sikker på hvorfor. Men han er sikker på at de hver dag som helst vil komme og hente ham, og ta ham med tilbake til det deilige, gamle livet fylt av bøker og kjærlighet. Felix rømmer fra barnehjemmet, og det åpner øynene hans, og hans barnlige naivitet og uskyld får en brå slutt. Felix jakter på foreldrene sine og sannheten, en jakt som stiller ham ansikt til ansikt med ondskap og død.

 

Gleitzman, Morris: Så (Bok 2, 15 eks. + lydbok) Felix, 10 år, har rømt fra barnehjemmet. Sammen med ham er 6 år gamle Zelda. De to barna blir tatt til fange av nazistene og sendes med tog til konsentrasjonsleir. De klarer å hoppe av toget underveis og rømmer opp en åsside. Felix har en plan for seg og Zelda, og de må late som de er noen andre. Prøve å finne nye foreldre slik at de kan være trygge for alltid. Men så kommer nazistene. Det er Felix som har fortellerstemmen og det er hans håp og livsmot som blir formidlet til tross for lidelse og grusomheter

 

Grant, Michael: Gone – ”Forsvunnet” (Bok 1, 6 eks.) Alle over 15 år forsvinner på et øyeblikk. Telefoner, Internett og tv virker ikke lenger, og det er umulig å få hjelp. Hva har skjedd? Dyr muterer og noen tenåringer utvikler en uforståelig, dødelig makt. Men når du fyller femten år forsvinner du, akkurat som de andre. Anarkiet rår og du må velge side. En kamp på liv og død er i gang.

 

Gripe, Maria: Tordivelen flyr i skumringen (23 eks. + lydbok) Dette er en fantastisk fortelling om tre ungdommer mystiske opplevelser i en by i Småland. Og om hvordan tilsynelatende tilfeldige hendelser gjør at visse gjemte og glemte saker rulles opp og blir avslørt. Boka har en finblanding av medmenneskelige relasjoner og ekte mysteriegrøss, så det blir opplevelser på mange plan. Gode, leservennlig typer.

 

Hagerup, Hilde: Bak Dødsfjellet (Bok 1 av Spøkelsene på Frostøy, 30 eks.) Jens oppdager en forferdelig hemmelighet. Han er det eneste levende mennesket i familien, resten er spøkelser. Dessuten var det ikke bare faren som døde i bilulykken for ti år siden. Den eksentriske moren hans er faktisk et spøkelse. Men hun er alt han har, eller er hun kanskje ikke det. Andre mer skremmende mennesker kommer ut av skogen og kaller på ham. Jens må finne ut hva de vil ham, og om det stemmer at bestemor er spøkelsesdronning på Frostøy, om hun er god eller ond, og om han kan følge henne for å møte igjen faren sin. Grøss for mellom-/ungdomstrinnet

 

Harstad, Johan: Darlah (30 eks. + lydbok + dvd) Mia er en ung rockejente som bor i Stavanger og spiller i band. Aller helst vil hun bare henge ute i hjembyen. Foreldrene hennes melder henne på NASAs historiske lotteri for ungdom hvor tre vinnere får et opphold ute i verdensrommet. Alle vil jo til månen, det er jo en enestående sjanse, tenker foreldrene hennes. Mot sin vilje havner Mia på månen. Alle de tre vinnerne opplever en del uforklarlige hendelser. På et gamlehjem i Miami sitter en mann med bakgrunn i det amerikanske forsvaret som knapt husker sitt eget navn. Men en ting er han sikker på og det er at en ny ekspedisjon til månen kan bety slutten på alt. Spenning for ungdomstrinnet.

 

Haq, Iram: Skylappjenta (15 eks.) Det var en gang ei jente som aldri fikk gå ut. Moren hennes mente at skogen var full av farer. Jenta pleide å drømme seg vekk. Hun ville så gjerne være en del av livet utenfor. En dag blir bestemoren til jenta syk. Bestemoren bor ute i skogen og jenta må dra ut med mat til henne. Dette er en fortelling, basert på eventyret om Rødhette, om ei ung innvandrerjentes oppvekst, løsrivelse og møte med tokulturelle utfordringer. Kortfilm på DVD-en Norsk Kort 009.

 

Hellstenius, Axel: Mens Blücher sank (15 eks.) Drøbak, 1940. Seksten år gamle Bjørg går rundt i byens mørklagte gater. Hjemme ligger moren hennes, syk og ute av stand til å kommunisere med datteren. Samtidig seiler det tyske krigsskipet Blücher inn Oslofjorden, og ved en av kanonene står nittenåringen Karl. Selv om de ikke kjenner hverandre synes det å eksistere et uforklarlig bånd mellom Bjørg og Karl, og dette båndet fører dem sammen.

 

Henmo, Sverre: Natt på Frognerbadet (15 eks. + lydbok) Forelskelse uten gjengens aksept Simon stirrer oppover. Det er bare jentene som hopper fra femmeren. Han skulle vært jente. Kunne tillatt seg hva som helst. Så lenge man har pupper og puls, er det alltid noen som er interessert i deg. Da kan du hoppe fra tre meteren med krøllete bein og holde for nesa uten at det gjøre noe. Er du gutt, ville du vært ferdig. Men Simon har et digert brannsår og tar ikke av seg på overkroppen når andre enn vennene kan se ham. Derfor deltar han ikke i stupekonkurransene om natten på Frognerbadet. Ellers er han en av guttene. Inntil han blir forelska i Petra. For hvorfor liker ikke de andre guttene henne? Hva er det Simon har misforstått? Sverre Henmo er kanskje Norges beste til å skildre hvordan det er å være blant kule guttene. Han skriver lett, medrivende og sårt. Han blottstiller de uskrevne reglene som preger ungdomstida. Natt på Frognerbadet er en nådeløst realistisk historie om alt man gjør for å få holde på følelsen av å være innafor.

 

Henriksen, Levi: Engelen i djevelgapet (30 eks.) Astrid Baros fyller snart 11 år. Hun må innse at hun vokser, at ting forandrer seg. Hun kan ikke være barn for alltid. Men hun klarer ikke å akseptere at foreldrene skal skille seg. Derfor legger hun en djevelsk, men også ganske hyggelig plan for å gjenforene foreldrene. Med stor list lurer hun dem tilbake til Djevelgapet, den lille svenske øya der de var på telttur den gang de var en ordentlig familie. Det hun ikke vet, er at det på samme øy befinner seg en gruppe hensynsløse kidnappere og millionærarvingen de har bortført. Astrid setter seg selv og foreldrene i en så kritisk knipe, at det bare er en engel som kan redde dem. Spenning for mellomtrinnet.

 

Hiaasen, Carl: Drit og dra (15 eks.) Humor, spenning og aktuell miljøkrim for unge lesere Mrs Bunny Starch er rett og slett den verste læreren man kan tenke seg; hun ydmyker elevene konstant, og er fryktet av alle. Så da hun en dag plutselig forsvinner sporløst under en skoleutflukt, er det ingen som er spesielt lei seg, og mange som kunne ha hatt god grunn til å ha noe med forsvinningen å gjøre! Da de finner en krøllete lapp der hun forklarer at hun i all hast måtte reise på grunn av en krisesituasjon i familien, godtar både rektor og politiet det. Men ikke elevene hennes Nick og Martha. Det er definitivt noe muffens som foregår, og de bestemmer seg finne ut hva. I Black Vine Swamp -- der det foregår lyssky oljeutvinning, og øko krigere, ungdomskriminelle, og den utrydningstruede Florida-panteren råder grunnen, går ungdommene fryktløst til verks med å løse forsvinningsmysteriet

 

Horst, Jørn Lier: Salamandergåten – Clue 1 (15 eks.) Når man setter sammen forbokstavene til de fire hovedpersonene: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon, får man ordet CLUE. I tillegg betyr clue ledetråd på engelsk, spor for å løse en gåte. Cecilia Gaathe bor på Perlen pensjonat i idylliske Skutebukta. Sammen med vennene Leo, Une og hunden Egon, oppdager hun at det ærverdige pensjonatet, drevet av Cecilias far og Leos mor, huser noen mystiske typer. Typene blir etter hvert satt i sammenheng med den døde mannen som blir funnet på stranda. CLUE tar utfordringen på egenhånd, og nøster opp en intrikat forbrytelse som involverer både mystiske dødsfall, mange penger, narkotikasmugling og en skummel salamander. Mottoet for "Salamandergåten" er: "Alt vi vet er at vi intet vet", et sitat fra filosofen Sokrates. Sitatet går igjen som et bakteppe av moralfilosofi i boka, ved at man lærer litt om filosofi og moralske dilemmaer underveis.

 

Horst, Jørn Lier: Maltesergåten – Clue 2 (14 eks.) En av Oslos største gullsmedforretninger blir tømt for varer under et innbrudd. Gjerningsmennene får med seg nesten 20 kilo rent gull, flere kostbare smykker, og ikke minst den verdifulle Malteserklokken, som alene er verdt over 5 millioner kroner. Ranerne blir tatt, men ikke hele utbyttet kommer til rette, blant annet er Malteserklokken fortsatt borte. Sporene leder til den ufyselige Levi Hildonen og Skutebukta. Vi følger vennene Cecilia, Leo, Une og hunden Egon i en nervepirrende jakt på å få løst gåten, og det dukker opp både rømte fanger, mystiske gjester, en død mann, bortgjemte dagbøker, og gamle, spennende irrganger i mørke bunkerser fra krigens dager.

 

Horst, Jørn Lier: Rivertongåten – Clue 7 (6 eks.) Cecilia, Leo, Une og hunden Egon finner en gammel mystisk trekasse under de nederste greinene på et grantre i skogen. Før de rekker å åpne den, kommer det noen svartkledde menn og henter kassa rett foran nesa deres. Den første ledetråden, det første cluet, for å finne ut hvem mennene er og hva som er i kassa, er ordet «Riverton», som sto skrevet på kasselokket. Et kraftig snøfall gjør det vanskelig for Cecilia, Leo, Une og Egon å følge sporene. Samtidig sjekker også en rekke mystiske gjester inn på Perlen pensjonat i Skutebukta. For å klare å løse mysteriet må CLUE-gjengen gjøre seg kjent med René Descartes og hans kjente utsagn: «Cogito, ergo sum; Jeg tenker, altså er jeg». Spenning for mellomtrinnet.

 

Horst, Jørn Lier: Ulvehundgåten – Clue 9 (10 eks.) I generasjoner har historien om ulvehunden fra frakteskipet Lady Anetta blitt fortalt i Skutebukta. Vandrehistorien sier at ulvehunden varsler om død. En februardag ser Cecilia, Leo og Une en stor, svart løshund vandre rundt på Fjelltangen. Neste dag blir en av gjestene på Perlen pensjonat funnet død. CLUE-gjengen tror ikke på spøkelser, i alle fall ikke at en spøkelseshund har etterlatt seg spor i snøen. De følger sporene, og vikles dermed inn i en av de mest farefulle gåtene de har havnet borti så langt. I denne boka begynner en ny overordnet gåte i tillegg til mysteriet om ulvehunden. Spenning for mellomtrinnet.

 

Horst, Jørn Lier: Einstengåten – Clue 11 (15 eks.) Dørene til det gamle vognskjulet som står på eiendommen til Perlen pensjonat har ikke vært åpnet på flere tiår. Ingen vet riktig hva som er der inne. Derfor bestemmer Cecilia, Leo og Une seg for å utforske dette. Det viser seg at vognskjulet rommer hemmeligheter som er store og verdifulle. Hemmelighetene har forbindelser tilbake til den gang Albert Einstein gjestet Perlen pensjonat. Da han dro etterlot han seg en gåte som er så vanskelig at ingen hittil har klart å løse den. Men siden alt er relativt er det ikke sikkert at gåten er så vanskelig likevel. Spenning for mellomtrinnet.

 

Jensen, Jørn: Kaldt blod – serien: Kaldt blod er en serie lettleste spenningsbøker, ment både for frilesning og til bruk i skolen. Søsknene Tobias og Simone havner stadig opp i spennende situasjoner. Fra 6. klasse.

Jensen, Jørn: De forsvunne barna – Kaldt blod 1 – (2 eks.) Tobias går hjem fra skolen. Han tenker på de ni barna som har forsvunnet. Ingen vet hvor de har blitt av. De er borte! Han synes det er uhyggelig. Han hører ikke bilen som kjører like bak ham.

Jensen, Jørn: Den gale professoren – Kaldt blod 2 – (2 eks.) Simone skal besøke Tobias på sykehuset. Hun går inn i feil rom. Der ligger det en veldig syk gutt. Hun skynder seg ut. Men hun får et glimt av en mystisk mann. Var det legen? Og hva gjorde han?

Jensen, Jørn: Den store zombien – Kaldt blod 3 – (2 eks.) En stor, mørk skikkelse kommer til syne. Han går rett mot Tobias. De krasjer i hverandre. Tobias kikker opp i ansiktet hans. Det er bleikt og gulaktig ... som om han er død.

Jensen, Jørn: Du er død, Tobias! – Kaldt blod 4 – (2 eks.) Tobias er på postkontoret for å sende en pakke. Plutselig blir det oppstyr. En raner hopper opp på skranken. "Dette er et ran," skriker han. Så sikter han geværet mot Tobias

Jensen, Jørn: På flukt – Kaldt blod 5 – (2 eks.) Simone er på vei hjem. Plutselig kommer det noen gutter ut av mørket. Ansiktene deres er nesten ikke synlige. De sykler tause i en sirkel rundt henne. Sirkelen blir mindre og mindre. Simone prøver forgjeves å komme forbi dem. Hun er fanget.

Jensen, Jørn: Det tredje treet – Kaldt blod 6 – (2 eks.) Tobias gjemmer seg bak treet. Han kan se at mannen graver i bakken. Han holder sikkert på å plante et tre. Men hvorfor må hullet være så stort? Hva skal han legge i hullet? Et lik kanskje?

Jensen, Jørn: Stopp bombemannen! – Kaldt blod 7 – (2 eks.) Mannen binder Simone fast i et av trinnene. Han forsvinner uten å si et ord. Så får hun øye på rottene. De kommer løpende ut av rørene. Hun hører det bruse. Det er vannet som stiger.

Jensen, Jørn: Fanget i flammene – Kaldt blod 8 – (2 eks.) Tobias løper opp trappa. Flammene har fått godt tak i dører og treverk. Bak ham kommer mannen stormende. Han holder ei flaske i hånden. Tobias snur seg idet flaska blir kastet mot ham

Jensen, Jørn: Hypnosemordet – Kaldt blod 9 – (2 eks.) Simone står foran Tobias. Hun er dypt hypnotisert. Hun gjør akkurat som hun har fått beskjed om å gjøre. "Stikk kniven i ham," sier hypnotisøren. Hun løfter kniven ...

Jensen, Jørn: Døden i vannet – Kaldt blod 10 – (2 eks.) To menn løfter Tobias. Han har en tung sekk bundet til beina. Simone blir nødt til å se bort. Hvorfor gjør han ikke motstand. Han klarer ikke svømme med den tunge sekken rundt beina. Har han en plan?

Jensen, Jørn: Kamphundene – Kaldt blod 11 – (2 eks.) Tobias og Oliver er innestengt i låven. De står foran to kamphunder som skal til å slåss. Både den hvite pitbullen og den andre kamphunden er klare. Plutselig blir de sluppet løs. De kaster seg glefsende over hverandre ...

Jensen, Jørn: I siste sekund – Kaldt blod 12 – (2 eks.) Simone kjemper desperat for å komme seg løs. Hun roper til Kurt at han må stoppe. Han kikker bare kjølig på henne. Så presser han spaken nedover. Sakte men sikkert glir stålveggene inn mot bilen. Han har tenkt å presse sammen bilen med henne inni!

 

Jägerfeldt, Jenny: Komiqueen (30 eks.) En av Sveriges fremste barnebokforfattere med ny sterk roman. Mamma var deprimert og gråt mer eller mindre hele tiden. Hun fikk folk til å gråte. Hun får fremdeles folk til å gråte, selv om hun ikke lever engang. Av og til når pappa står i dusjen, hører jeg at han gråter. Jeg tror han tror at jeg ikke kan høre det. Men det kan jeg. Derfor skal jeg aldri gråte. Aldri. Og jeg skal ikke få folk til å gråte. Jeg skal få folk til å le. Det er min oppgave her i livet! Sasha er 12 år. 12 er også atomnummeret for magnesium. Mammaen til Sasha pleide å si at noen mennesker har funny bones. De er liksom morsomme hele veien inn til skjelettet. Og så finnes det dem som kan lære seg å bli morsomme, om de øver. Sasha har en plan: Hun skal bli en ekte comedy queen! Og hun planlegger å øve til hvert eneste halvtriste bein i kroppen er morsomt. Om hun bare lykkes med å få folk til å le, så forsvinner kanskje det andre. Det som ligger bak øynene og brenner og truer med å trille nedover kinnene i form av tårer. Fra 6. klasse.

 

Kaurin, Marianne: Nærmere høst (16 eks.) Grünerløkka, 1942. Det går mot høst, og krigen er blitt hverdag for familiene som bor i Biermannsgate 10. Inntil den grusomme morgenen, da tre politimenn plutselig banker på døren til den jødiske familien Stern. Tilfeldigvis er ikke 15-årige Ilse hjemme. Med sterk innlevelse beskriver debutant Marianne Kaurin frykt, sorg og utmattelse - men også samhold, kjærlighet og mot. "Nærmere høst" er gripende og poetisk, og lar ingen som leser den sitte uberørt tilbake.

 

Kinney, Jeff: En pingles dagbok (Bok 1, 30 eks.) Første bok i humorserien om pingla Greg. Greg er skviset mellom en sjefete storebror og en sippete lillebror; har velmenende, men helt håpløse foreldre, er ikke så populær på skolen som han synes han fortjener å være, har nerdete venner som ødelegger alle sjanser hos det motsatte kjønn. Og så videre. Det er aldri hans skyld når ting går galt.

 

Kinney, Jeff: Rodrick ruler (En pingles dagbok, Bok 2, 15 eks.) Skolen starter igjen etter sommerferien og Greg Heffley gjør alt han kan for å legge de tre siste månedene bak seg, spesielt én av dem. Uheldigvis har storebroren Rodrick full oversikt over det han prøver å kaste et glemselens slør over.

 

Kinney, Jeff: Siste stikk (En pingles dagbok, Bok 3, 15 eks.) Gregs far kommer stadig med forslag om maskuline aktiviteter som skal gjøre Greg til et skikkelig mannfolk. Greg tar det ikke så alvorlig før han skjønner at faren har tenkt å melde ham inn på en militærskole,

  

Kinney, Jeff: Hundedager (En pingles dagbok, Bok 4, 15 eks.) Hva er en drømmesommer? Der er Greg ganske uenig med familien sin. Greg omtaler seg selv som en "innendørsperson", og synes han har en drømmesommer: Sove lenge, slappe av, ingen regler og ingen plikter. Moren hans har en litt annen oppfatning om hva en drømmesommer er. Sommer betyr sol og frisk luft og hyggelig samvær med familien. Hvem vinner? Hva skjer? Må Greg faktisk begynne å gjøre noe?

 

Kinney, Jeff: Den brutale sannheten (En pingles dagbok, Bok 5, 15 eks.) Greg har alltid hatt det travelt med å bli stor. Men nå begynner han å lure på om det med å bli eldre kanskje er oppskrytt? Ikke det at han har nådd puberteten på ordentlig, men noe skjer. Det er akkurat som om barndommen har gått ut på dato. Når du ikke er en søt liten unge lenger, blir alt mye vanskeligere. Kviser og jenter, for eksempel. Og fester med både gutter og jenter! Rowley må han også klare seg uten. De ble uvenner i sommerferien, og det å finne seg en ny bestevenn er ikke så lett som han hadde trodd. Kommer han til å klare seg alene? Eller må han rett og slett se sannheten i øynene?

 

Kinney, Jeff:  Rowleys dagbok : En supergod bestevenn (15 eks.) Greg Heffley har fortalt sin historie gjennom En pingles dagbok. Nå er det den alltid like blide, trofaste og tilstedeværende kompisen til Pingla, Rowley Jefferson, sin tur til å fortelle sin historie. Men Rowleys historier om Greg blir kanskje ikke helt slik bestevennen hadde sett for seg. Denne gangen er synsvinkelen litt annen, med litt annerledes tegninger, men med den samme humoren.

 

Kjelsen, Reidar: Prinsessen som skulle til seters og gjøre seg fet (10 eks.) Dette er kanskje verdens første prinsessebok for gutter! Ikke det at jenter ikke får lov til å lese den... "Vel bekomme" får jeg bare si. Dette er voldsomme saker. Her blir hoder røsket av og hester slukt av troll! Og jenter flest tåler ingenting. Det vet jo alle. Eventyr. Ikke for småunger. Blandede tekster.

 

Kjær, Jan: Et hjerte av stein (Bok 1, 5 eks.) Luka er fylt 14 år og som alle de andre guttene i Skogby skal han til sjamanen for å få vite hvilken type jeger han har blitt. Sjamanen ser hva slags jeger som bor i hvert enkelt hjerte. Men til Lukas store forskrekkelse blir han utpekt som menneskejeger. Luka blir kastet ut i en uhyggelig jakt, hvor han må kjempe for sitt liv og samtidig prøve å beherske sine nye evner. Dette er den første boka om Luka.

 

Kjærnli, Tone: Den mørke siden av månen (24 eks.) Kim og Kris er bestevenner, men en dag dør Kris i en ulykke. Kim var der da det skjedde, og han bebreider seg selv. Ingen av de andre skjønner hvordan det var, eller hvordan det er. Selv om dette er en trist historie, så forteller den også om det tette vennskapet mellom Kris og Kim slik det var. Dette er en intens, rørende og fanden i volds historie om å miste en bestevenn. Roman for ungdomstrinnet.

 

Knudsen, Lise: Med plekter i lomma (27 eks.) Juni spiller i band sammen med tre gutter og to jenter. Det er Juni som har det største talentet, hun har spilt fra hun var ganske liten. Bandet jobber med å finne det ultimate bandnavnet og å få til en skikkelig vreng. Her blir det mye fuzzboks og wah-wah-pedal og gitardrømmer. Boka følger Juni i hennes søken etter hva hun vil og kan og hvordan hun prøver å finne fotfeste i vennekretsen, familien eller i musikken. Roman for ungdomstrinnet.

 

Linmo, Bente: Landet bak Nidaros (Bok 1, 29 eks.) Dette er første bok i ny og spennende norsk fantasy-serie med handling fra Trondheim. Vi møter søsknene Aleksander og Emma Villander på 13 og 10 år. Da Emma oppdager en portal i Nidarosdomen, forsvinner hun inn i det eventyraktige landet Vidina. Aleksander drar for å lete etter henne. På veien møter han Nori fra den undersjøiske byen til Viroserne, et forhatt folk som må leve i skjul. Snart står mer på spill enn å finne søsteren Emma. Kanskje ligger nøkkelen gjemt et sted i vår verden, dypt inne i Nidarosdomen.

 

Lunde, Maja: Over grensen (20 eks) Høsten 1942. Fire barn er på flukt fra nazistene. Målet er Sverige. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner videre. Det blir en flukt på liv og død. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis: en gammel kone, en grenselos og deres egen fetter Per. Men hvem kan de egentlig stole på? En spenningsfortelling inspirert av historiske hendelser om mot, tillit, vennskap og dødsangst.

 

Løken, Alexander: Trollskallen (15 eks.) En samler er kommet i besittelse av en mystisk hodeskalle som er tre ganger så stor som en menneskeskalle. Sammen med professor Wolf blir barnehjemsbarnet og løpegutten Edvard Frost sendt på ekspedisjon til Østerdalens dype skoger for å undersøke om skallen stammer fra et troll. Hjemme i Kristiania har 14 år gamle Edvard full kontroll i gatene, men blant furutrær, fjell og tøffe jenter fra bygda, føler han seg ganske alene. Her ute finnes det liv han trodde han aldri skulle få møte, og skapninger han ikke trodde fantes. Dette er en fortelling om troll og andre norske mytiske figurer. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Marsden, John: I morgen da krigen kom (26 eks.) Sju helt vanlige ungdommer i Australia drar på telttur til en utilgjengelig fjellkløft, "Helvete". Når de vender tilbake til sivilisasjonen oppdager de at foreldrene er borte, hundene døde, strømmen og telefonen stengt, og radioen sender bare støy. På nabogårdene er det likedan. Gradvis går det opp for dem at landet er invadert, og at foreldre, søsken og venner blir holdt fanget av en fremmed makt. Ungdommene trekker seg tilbake til fjellkløfta og danner en geriljagruppe for å gjøre motstand mot okkupantene. Livet til ungdommene blir snudd på hodet, og de blir tvunget til å reagere, til å forandre seg, til å vokse med oppgavene og å tilpasse seg en ny verden. Boka handler ikke først og fremst om krig, men om hvordan vanlige tenåringer reagerer på krigen. Dette er første bok i en serie på seks. Spenning for ungdomstrinnet.

 

Meyer, Stephenie: Evighetens kyss (5 eks. + DVD) Isabella Swan flytter til den dystre, regnfulle byen Forks i Washington. Hun kjeder seg, men livet hennes tar en spennende vending når hun møter den vakre og mystiske Edward Cullen. Edward er i besittelse av overnaturlige evner, og lenge klarer han å skjule sitt egentlige jeg. Han er en vampyr, men Isabella er gal av forelskelse. Hun innser ikke at forholdet til Edward kan sette hennes eget og andres liv i fare.

 

Moen, Torbjørn: Best i byen (27 eks.) Tom er 13 år og venstreback på laget sitt. Han vil egentlig ikke spille back, men fordi spissen Robin er sønnen til treneren, er favorittposisjonen opptatt. I årets siste kamp halter Robin plutselig av banen, og Tom blir flyttet fram. Like før slutt får han drømmetreff, og scorer. Det skuddet blir starten på en ny tilværelse for Tom. Han får sjansen til å spille sammen med de beste guttene i byen, og på veien gjør han stadig nye oppdagelser om både seg selv og om de rundt seg.

 

Mostue, Sigjørn: Gravbøygen våkner (13 eks. + lydbok) Fantastisk. Dette er første bok i en norsk fantasy trilogi. Fortellingen er en slags eventyrlig realisme. Hovedpersonene i historien, Espen og Eva, vandrer hele tiden ut og inn av nåtiden og fantasiverdenen. Historien starter med at Espen er på ferie hos morfar som har begynt å bli senil. Onkel Svein har overtatt ansvaret for gården. På grunn av dårlig råd må onkel Svein hugge Gammalskauen, noe morfar er sterkt uenig i. En dag forsvinner plutselig morfar, og Espen drar ut for å lete etter ham. I et tre finner Espen en nøkkel som synger til ham. Nøkkelen fører han inn i en parallell verden hvor han treffer kjente eventyrfigurer og naturen snakker. Espen er valgt ut av alvene for å redde dem og urskogen fra onkel Sveins nedhugging av Gammalskauen. Dersom Espen ikke tar på seg oppdraget, står alvene i fare for å bli utryddet av Gravbøygen. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Mostue, Sigjørn: Den siste magiker (33 eks. + lydbok) En uskyldig guttestrek hos stedets original skal bli vendepunktet i livet til Simen Clausen. Simen oppdager at stedets original, Indianeren, har magiske krefter. Han forteller at han er den siste magiker og at han vokter hemmeligheter som for enhver pris ikke må havne i gale hender. Han er også den siste gjenlevende magikeren i verden, og han trenger en etterfølger. Valget faller på Simen. Simen begynner å få opplæring i magiens verden, men snart viser mørke krefter seg. Dette er den første boka i en trilogi.

 

Münch, Annette: Jenteloven (27 eks.) Uten forvarsel må Saga flytte fra faren og til moren. Mens hun venner seg til det nye bylivet, oppdager hun at faren har forsvunnet. Hun finner trygghet i en gjeng tøffe jenter som tar henne med inn i en hverdag av spenning og grensesprenging. Når jentene vil ha noe tilbake, oppdager Saga at de styres av et sett lover, og at straffen for ikke å følge dem kan bli katastrofal.

 

Nicholls, Sally: Så lenge jeg lever (26 eks.) 11 år gamle Sam har leukemi og vet at han snart skal dø. Han liker å samle på historier og fakta, og han vil vite alt om UFOer, skrekkfilmer, romskip, spøkelser og vitenskapsmenn, og hvordan det er å kysse ei jente. Han vil ikke bare vite, han vil oppleve det også. Så han legger store planer. Fordi han har leukemi, vil han vite alt om hvordan det er å dø. Sam trenger svar på de spørsmålene ingen vil svare på. Denne boka handler om et viktig tema som de fleste egentlig ikke orker å tenke på, men som det er viktig å snakke om. Dette er en ærlig og saklig bok som kan bidra til økt innsikt, støtte og empati. Historien er skrevet som en dagbok, er lettlest, og egner seg for begge kjønn. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Ottesen, Josefine: Demonene hvisker (15. eks.) Fantastisk. 14-årige Mira er datter av kongens bibliotekar, og tilhører overklassen i landet Dakja. Faren tilhører den foraktede truwa stammen, mens moren stammer fra en mektigere slekt. De ulike stammene har levd i fred og fordragelighet i mange år, men når den gamle kongen dør, overtar sønnen tronen. Den nye kongen vil gjenreise landets storhetstid og vil derfor utrydde truwaene. Det blusser opp et nytt hat mot truwa stammen. Rykter og baksnakking florerer, og gamle demoniske krefter får igjen ny makt over menneskene. Med sitt blandede blod står Mira midt i den voldsomme konflikten. Samtidig går det opp for henne, at hennes farmor var en av De fem vise, som kjente til den gamle viten som er skjult for de fleste. Historien om Mira er en lettlest serie hvor krig, kjærlighet og trolldomskraft er blant ingrediensene. Fantasy for ungdomstrinnet.

 

Ottesen, Josefine: Dronningens tåre (18 eks.) Fantastisk. 14-årige Mira er datter av kongens bibliotekar, og tilhører overklassen i landet Dakja. Faren tilhører den foraktede truwa stammen, mens moren stammer fra en mektigere slekt. De ulike stammene har levd i fred og fordragelighet i mange år, men når den gamle kongen dør, overtar sønnen tronen. Den nye kongen vil gjenreise landets storhetstid og vil derfor utrydde truwaene. Det blusser opp et nytt hat mot truwa stammen. Rykter og baksnakking florerer, og gamle demoniske krefter får igjen ny makt over menneskene. Med sitt blandede blod står Mira midt i den voldsomme konflikten. Samtidig går det opp for henne, at hennes farmor var en av De fem vise, som kjente til den gamle viten som er skjult for de fleste. Historien om Mira er en lettlest serie hvor krig, kjærlighet og trolldomskraft er blant ingrediensene. Fantasy for ungdomstrinnet. 

 

Paolini, Christopher: Eragon (7 eks. + DVD) Den fattige bondegutten Eragons liv blir helt forandret når han en dag finner en vakker blå stein som viser seg å være et drageegg. Egget klekkes, og drageungen Saphira og Eragon starter sitt vennskap. Fra nå av er de uatskillelige. En dag kommer det noen fremmede til byen, og på samme tid blir Eragons onkel (og verge) brutalt drept. Hevngjerrig legger Eragon ut på flukt etter drapsmennene. På veien treffer han den mystiske Brom, som kjenner Saphiras eksistens og som ønsker å hjelpe Eragon. Han overrekker Eragon et sverd, Zar'roc, som har tilhørt en dragerytter. Brom forteller at Eragon ble valgt som Rytter da Saphiras egg ble klekket hos ham. Dette er en bok om drager, alver, mystikk, strid og kjærlighet. Fantasy for ungdomstrinnet.

 

Pullman, Philip: Grev Karlstein (15. eks.) Spenningsbok. Det er Allehelgensnatt, og Zamiel den Onde har kommet for å hente sitt bytte. Han er på vei til slottet Karlstein, hvor den onde greven har klekket ut en grusom plan: Han vil ofre sine to nieser for å redde sitt eget skinn. Klarer Lucy og Charlotte å overliste onkelen og hans lakeier for å unngå en grufull skjebne? En nifs og spennende thriller, men også med en god porsjon humor og uten å bli alt for skremmende. Dette er den første boka Philip Pullman skrev. Forfatteren er mest kjent for trilogien ”Den mørke materien”, som har gjort ham til en av de mest både leste og anerkjente ungdomsbokforfattere i verden i dag. 5. – 8. klasse     

 

Ringtved, Glenn: Mot nye mål (15 eks.) Andreas, P, skal flytte til Spania med familien. Men det er et problem, P er toppscorer på fotballaget og er nettopp tatt ut til talentlaget. Han har en stor vennegjeng og har ikke lyst til å svikte gjengen i den siste, viktige kampen. "Dreamteam" er en serie i Lesehesten som handler om fotballkamper, trening, fotballhistorie samt litt spenning. Boka har små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest for mellomtrinnet.

 

Riordan, Rick: Percy Jackson og lyntyven (Bok 1, 19 eks. + DVD) Percy Jackson er i ferd med å bli utvist fra skolen enda en gang, men det er ikke hans største problem. Det viser seg at han er en halvblods - halvt menneske og halvt gresk gud. Percy blir sendt til Halvblodsleiren, og ting blir ikke bedre når han erter på seg noen av gudene. Dette er den første av fem bøker om Percy Jackson.

 

Rowling, J. K.: Harry Potter og de vises stein (Bok 1, 26 eks. + lydbok + DVD) Harry Potter er en foreldreløs gutt som bor hos sine dumme og gompete slektninger, familien Dumling. En dag får Harry vite at han egentlig er trollmann og han skal gå på trollmannkostskolen Galvort. Her får han mange venner, men også fiender. Han viser seg som en verdig motstander til det onde, en god venn og en dyktig spiller i trollmannssporten rumpeldunk, et ballspill som foregår i lufta, flygende på sopelimer. Dette er den første boka om Harry Potter. Den er morsom og engasjerende. Språket flyter godt, og mange morsomme navn og begrep bidrar til en god leseopplevelse.

Rowling, J. K.: Harry Potter og mysteriekammeret (Bok 2, 5 eks. + lydbok + DVD) Harry Potter er en trollmann. Han skal begynne på sitt andre år ved skolen for hekser og trollmenn, og han gleder seg til å reise fra onkel Wiktor, tante Petunia og den ondskapsfulle fetteren Dudleif. Skoleåret blir imidlertid ikke uten prøvelser, og Harry må bryne seg på den nye læreren Gyldeprinz Gulmedal, spøkelset Stønne-Stina og den som driver og forsteiner Galtvort elever. Dette er den andre boka om Harry Potter.

Rowling, J. K.: Harry Potter og fangen fra Azkaban (Bok 3, 5 eks. + lydbok + DVD) Harry Potter er en trollmann. Sammen med bestevennene Ron og Hermione skal han begynne på det tredje året ved skolen for hekser og trollmenn. En beryktet fange har rømt fra trollmannsfengselet Azkaban. Ingen vet hvor han er, men alle vet at han er ute etter gutten som beseiret Han du vet. Dette er den tredje boka om Harry Potter.

Rowling, J. K.: Harry Potter og ildbegeret (Bok 4, 5 eks. + lydbok + DVD) Harry Potter er klar for sitt fjerde år ved Galtvort, skolen for hekser og trollmenn. Før skolestart får han bli med familien Wiltersen til verdensmesterskapet i Rumpeldunk. Under mesterskapet ser de tegn på at Voldemort er i ferd med å vende tilbake, men når de er tilbake på skolen er folk flest mest opptatt av det kommende Trigmatiske mesterskapet. Dette er den fjerde boka om Harry Potter

Rowling, J.K.: Harry Potter og føniksordenen (Bok 5, 0 eks. + lydbok + DVD) Harry Potter står foran sitt femte år på trollmannsskolen Galtvort. I motsetning til andre skolegutter liker ikke Harry sommerferien, og denne sommeren er verre enn noen gang. Dumlingene gjør som vanlig alt for å gjøre livet hans vanskelig, og det virker som om bestevennene hans, Ronny og Hermine, ikke har tid til å kontakte ham. Harry har fått nok. Han er villig til å gjøre hva som helst for å forandre situasjonen. Han kan ikke komme seg fort nok til Galtvort. Han er desperat etter å finne ut hvorfor Ronny og Hermine har vært så hemmelighetsfulle hele sommeren. Men det Harry får vite dette skoleåret på Galtvort, kommer til å snu hele hans verden på hodet. Dette er den femte boka om Harry Potter.

Rowling, J.K.: Harry Potter og halvblodsprinsen (Bok 6, 5 eks. + lydbok) Harry Potter sitter på rommet sitt i Hekkveien og venter på at professor Humlesnurr skal komme på besøk. Harry kan ikke heilt tro at Humlesnurr vil dukke opp hos Dumlingene, og han lurer på hva det er som haster så mye at det ikke kan vente til Harry er tilbake på Galtvort. Harrys sjette år på Galtvort har allerede begynt på en uvanlig måte, i dét gumpenes og magiens verden begynner å flettes sammen. Dette er den sjette boka om Harry Potter.

Rowling, J.K.: Harry Potter og og dødstalismanene (7, 5 eks. + lydbok) Harry Potter har fått ei oppgave som virker både farlig og umulig. Han må finne de gjenværende malcruxene til Voldemort og ødelegge dem. Harry har aldri før følt seg så aleine, og han må finne styrken i seg selv for å kunne fullføre den oppgava han har fått. Dette er den sjuende og siste boka om Harry Potter.

 

Sachar, Louis: Hull (23 eks. + lydbok + DVD) Stanley Yelnats (leses like lett baklengs) blir uskyldig dømt, for tyveri, til et opphold på en "leir" som tar imot kriminell ungdom. Her må han og de andre fangene grave hull i bunnen av en uttørket innsjø. Han møter og blir venn med den mystiske gutten Zero, og sammen rømmer de fra tyranniet og meningsløsheten i leiren. De vandrer over den uttørkede innsjøen, og sammen finner de både løsningen på forbannelsen som har ligget over Stanleys familie i mange generasjoner, og hvorfor innsjøen er uttørket og fangene må grave hull. De slemme får sin velfortjente straff, og Stanley og Zero blir gjenforent med sine familier. Ny utgave i bestilling. Juni 2020

 

Sachnowitz, Herman: Det angår også deg (19 eks.) Boka skildrer den norske jøden Hermas Sachnowitz' opplevelser under den andre verdenskrig, fra han ble arrestert og sendt til Auscwitz. Han var en av de få norske jødene som overlevde konsentrasjonsleirenes helvete. Skoleutgave med kontrollspørsmål og forslag til diskusjons- og gruppeoppgaver.

 

Sage, Angie: Magi (Septimus Heap, Bok 1, 14 eks. + lydbok) Silas Heap er på vei hjem gjennom skogen. I snøen finner han er liten bylt, en jentebaby med fiolette øyne. Han tar med seg babyen og drar hjem til familien sin og den nyfødte sønnen. I døra møter han jordmora med sønnen hans under armen. Gutten er død sier hun og tar med seg barnet. Familien Heap tar seg av det lille jentebarnet og oppdrar henne som hun var deres egen. De gir henne navnet Jenna. Men hvem er den mystiske jenta, og er virkelig Septimus Heap, den sjuende sønnen etter den sjuende sønnen, død? Dette er første bok i serie om Septimus Heap, en serie med humor, magi, trolldom, heksedrikker og besvergelser. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Stevenson, Robert L.: Skatten på sjørøverøya (15 eks. + lydbok) Denne boken kalles også "tidens mest berømte sjørøverroman" og er veldig spennende. Unge Jim finner et kart hvor den beryktede sjørøveren kaptein Flint har gjemt sine utrolige skatter. Men Jim er ikke den eneste på er på skattejakt og det blir en kamp på død og liv. Les boken for å se hvordan det ender

 

Stowe, Harriet B.: Onkel Toms hytte (29 eks. + lydbok) Klassiker skrevet i 1852 som et kampskrift mot slaveriet i USA. Forfatteren skrev boka i raseri, og ønsket at den skulle appellere til folks følelser.  Boka forteller om negerslavenes liv på en plantasje i Sørstatene. Om onkel Tom som finner seg i sin skjebne, om Elisa som rømmer fordi eieren har solgt den lille sønnen hennes og om onde slavehandlere på menneskejakt. Boka gir et godt tidsbilde, og Tormod Haugen har skrevet et informativt etterord.

 

Sutcliff, Rosemary: Svarte skip mot Troja (30 eks.) Historien fra Iliaden, rikt illustrert og spennende gjenfortalt. Fra 5. klasse.

 

Sverdrup, Kari: Vi var fem (7 eks.)David som er halvt jøde og halvt norsk kommer en dag hjem og finner inngangsdøra dekorert med hakekors og nazisymboler. De fire vennene starter på hver sin måte jakten etter den som har gjort dette. Samtidig lurer de på hva som har skjedd med Ole som har flyttet og startet på ny skole. Alle fire blir aktive i kampen mot nynazismen, og etter hvert utvikler det seg et kjærlighetsforhold mellom to av vennene. Boka tar opp nynazismen.

 

Svingen, Arne: Dager jeg har glemt (14 eks.) David er 15 år og går og dagdrømmer om jenter og å spille i AC/DC. Det er sommer og David og bestekammeraten, Tom, forelsker seg i samme jente. Det er David som blir kjæreste med Lise. Sammen med kameratgjengen drar de opp i skogen hvor de drikker, ljuger og forteller skumle historier. I løpet av sommeren forsvinner Lise. Ryktene vil ha det til at hun er rømt hjemmefra, men David vet at det ikke stemmer. Lise er drept og liket hennes ligger i skogen. Hun er blitt utsatt for et sjalusidrap. David ser tilbake på tiden som har vært og hva som egentlig skjedde. Dette er en illustrert roman hvor det er et tett samspill mellom tekst og bilde. Boka gir et nært bilde av en 15-årings tanker og følelser og hvordan forferdelige hendelser snur opp ned på alt. Tegneserieroman for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Svingen, Arne og Uri, Helene: Sommeren vi kledde oss nakne (14 eks.) Denne romanen er skrevet av de to anerkjente forfattere, Arne Svingen og Helene Uri. De har skrevet annethvert kapittel, som henholdsvis gutt og jente. For når en gutt og en jente møtes har historien alltid to sider. Mia og Stian er på ferie i Danmark. De møtes første gang når Stian redder Mia fra å falle ned fra et bro rekkverk hun balanserer på. Mia er full og kaster opp. Stian kysser henne til tross for at hun nettopp har spydd. Det blir starten til en uforglemmelig sommerferie hvor ingenting går som planlagt. Det blir den beste og verste sommeren på en gang. Romanen har og en alvorlig undertone, Mias mor er døende av kreft og Mia reagerer med sinne overfor moren. Kapitlene om Mia har blå skrift mens Stians er i svart.

 

Svingen, Arne og Uri, Helene: Din vakre jævel (28 eks. + lydbok) Robin er 15 år, Hedvig 25 og nyforlovet. Sammen med kompisene overfaller og raner han henne. Å få en kjærlighetshistorie til å bli troverdig med et slikt utgangspunkt, krever sine forfattere. Men Uri og Svingen lykkes et stykke på vei. Som i forrige bok følger vi de to hovedpersonene i annethvert kapittel. Stemmene er vidt forskjellige - ikke minst fordi han kommer fra en østkantfamilie med små ressurser, hun fra et bemidlet akademikerhjem på vestkanten. Slik maksimeres fordelen ved å være to forfattere.

 

Svingen, Arne: Svart elfenben (15 eks. + lydbok) Arne Svingen har denne gang skrevet en alvorlig bok om en dyster side av vår historie – nemlig om de mange barnesoldatene i Afrika. Sam var tidligere barnesoldat i Liberia før han kom til Norge, nå reiser han tilbake sammen med bestekompisen fra Norge for å lete etter moren sin. De har skaffet seg penger på uærlig vis for å komme seg til Elfenbenskysten. For bokens norske hovedperson blir det mange tøffe møter med Afrikas vestkyst. Ut fra sitt vestlige ståsted forteller han om den voldelige og korrupte siden samt at han gir leseren innblikk i tankesett som er fjernt fra vårt. Boken skildrer skjebnen til mange av Afrikas barnesoldater. For Sam og bestekompisen ender historien tragisk.

 

Sørum, Steffen: Reisen til Det hellige land (Bok 1, 15 eks.) Denne historien begynner 11. mai 1186 da pilegrimen Stefan er om bord på et skip som skal til Det hellige land. Han lever i en tid hvor de kristne har hatt kontroll over Jerusalem i snart 100 år. Frankerne blir engstelige når det går rykter om at Saladin er i ferd med å samle en stor hær. Den store krigen er uunngåelig når begge sider bryter den skjøre våpenhvilen. Serien om korsfarerne henter sin handling fra middelalderen, i perioden etter det første korstoget. Stefan er en ung pilegrim som drar i korstog. Serien gir et innblikk i historien og kulturen fra en viktig epoke så vel europeisk som arabisk historie. Boka har mange fargerike illustrasjoner, små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest.

 

Sørum, Steffen: Fanget (Bok 2, 15 eks.)  Stefan holdes fanget av sarasenerne, men har fortsatt den sortkledde ridderens ring. Han klarer å rømme sammen med slaven Knut og møter legen Thabet, som vil hjelpe dem videre. Stefan kommer også på sporet av søsteren sin. Det er mange som vil ham vondt, men han vet ikke hvem som er hans fiende. Serien om korsfarerne henter sin handling fra middelalderen, i perioden etter det første korstoget. Stefan er en ung pilegrim som drar i korstog. Serien gir et innblikk i historien og kulturen fra en viktig epoke så vel europeisk som arabisk historie. Boka har mange fargerike illustrasjoner, små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest.

 

Teller, Janne: Ingenting (26 eks.) "Pierre Anthon sluttet på skolen den dagen han oppdaget at det ikke lenger var noe poeng i å gjøre noe, når ingenting likevel betydde noe". Janne Tellers kritikerroste og prisbelønte ungdomsroman fra 2000 er blitt kalt en dansk "Fluenes herre". Første dag i 7. klasse melder Pierre Anthon seg ut, setter seg i et plommetre og erklærer at ingenting betyr noen ting. Klassens forsøk på at overbevise ham om noe annet utvikler seg i en mer og mer ond retning. "Ingenting" er en bok om gruppepress og mobbing i ungdomsårene - og om hva som skjer når vi ikke lenger kan finne noen mening med vår eksistens. Fra 12 år opp til voksne.

 

Thor, Annika: En øy i havet (12 eks.) Det er like før krigen bryter ut i Europa. Jødeforfølgelsen er i gang. Steffi og Nelli er sendt fra sult og utrygghet i Wien til sikkerhet i Sverige. Men på en øy i den svenske skjærgården er ingenting slik de hadde tenkt seg. Dette er den første av fire bøker om Steffi.

 

Tolkien, J.R.R: Hobbiten (37 eks.) Dette er fortellingen om hobbiten Bilbo Baggin, som legger ut på langferd sammen med tretten dverger for å stjele tilbake dverg gullet fra draugen Smaug. Underveis finner Bilbo en gammel, magisk ring som gjør bæreren usynlig. Handlingen utspiller seg omtrent seksti år før hendelsene en kan lese om i "Ringenes Herre", og mange av personene går igjen der. "Hobbiten" kom først ut i 1937, og var Tolkiens første Midgardsbok. Boken ble skrevet som et selvstendig verk, men regnes gjerne som en prolog til "Ringenes Herre".

 

Twain, Mark: Huck Finn (25 eks. + lydbok) Huck Finn og negerslaven Jim flykter sammen på en flåte nedover elva. De har tenkt seg til en by hvor Jim kan komme videre til nordstatene og bli fri mann, men i stedet havner de midt på Mississippi, i negerslaveriets rike. En morsom og underholdende klassiker.

 

Vriens, Jacques: Kule Kidz gråter ikke (30 eks. + DVD) Akkie går i 8. klasse og er en glad jente som tenker mest på fotball, venner og skole. Hun er kjent for å være en tøffing, og lar aldri en utfordring gå fra seg. Den holdningen tar hun med seg da hun en dag får diagnosen leukemi. Klassen er i sjokk, men Akkie nekter å la seg knekke. Hun nekter å la opplevelser gå fra seg. Hun vil være med på klassetur, hun vil være med når vennene legger planer for å finne en ny mann til lærer Ina. Dette er en fortelling med en alvorlig tematikk, men den beviser også at det å være dødssyk ikke trenger å være trist og tungt. Her handler det mer om livet enn om døden, og håpet og optimismen er hele tiden til stede, til tross for de harde realitetene. Fortelling for mellomtrinnet/ungdomstrinnet.

 

Yohannes, Josef: The Urban Legend : En ekte superhelt blir til!, sesong 1 (5 eks.) 29 år gamle Malcolm T. Madiba er lærer ved den videregående skolen i Capital City, også kjent som guds by. Byen er nær konkurs, korrupsjon og kriminalitet rår, og både moralen og byens politikorps er nedslitt. Da en nær venn av Malcolm blir ranet og fetteren hans blir myrdet, bestemmer Malcolm seg for å ta byens skjebne i egne hender og sverger at alle kriminelle skal få som fortjent. Utkledt som «The urban legend» benytter Malcolm seg av kampsportferdigheter i sin kamp mot onde krefter, både i byen og verden over der hans rettferdighetssans tar ham. Denne boka inneholder de åtte første historiene om The urban legend, samt mye nytt stoff om forfatteren, andre historier om superhelten Urban Legend og annet bakgrunnsstoff. Tegneserie for ungdomstrinnet.

 

Zusak, Markus: Boktyven (15 eks. + lydbok) Døden har travle dager i Nazi-Tyskland anno 1939. Snart skal han få enda mer å gjøre. Den dagen Liesel Meminger finner en bok ved brorens grav, forandres livet hennes dramatisk. "Graverens håndbok" blir den første av fjorten bøker hun skal komme til å stjele i løpet av de påfølgende årene. Hun stjeler fra nazistenes bokbål, borgermesterfruens bibliotek og andre steder der det finnes bøker, som hun har oppdaget at hun ikke kan leve foruten. Takket være dem finner hun mening i en grusom tilværelse. Naboene hun møter i bomberommet og jøden Max som fosterfamilien skjuler i kjelleren, er blant dem som får glede av boktyveriene hennes. Forlaget har store forventninger til denne romanen, som passer både for ungdom og voksne.

Google+