Hopp til hovedinnhold

Lesekonkurransen Årets bok

Lesekonkurransen Årets bok

I 2020 er det 20 år siden Sølvberget bibliotek og kulturhus startet lesekonkurransen Årets bok.

Årets bok startet som et delprosjekt av det tre år lange «Troll i ord»-prosjektet, der Kulturdepartementet var oppdragsgiver. Etter prosjektperioden var over, fortsatte Sølvberget med denne årlige lesekonkurransen.

Målet med denne lesekonkurransen er ikke å rangere barnebøker, men å skape leselyst og leseglede. Konkurranseelementet er der for å skape interesse rundt skandinaviske barnebøker utgitt i løpet av ett år.

Lesekonkurransen er også en fin anledning for lærere til å holde seg oppdatert på ny barnelitteratur, i og med at konkurransen er basert på høytlesing. Ved høytlesing skapes det felles leseopplevelser i klassen. Alle elevene stiller på lik linje uavhengig av leseferdighet, lesehastighet og leseinteresse. Vi håper også at lesekonkurransen er med på å utvikle barnas egen litterære smak, og at de får lyst til å lese mer!

  • Alle klasser fra 1. til 7. trinn i Stavanger blir invitert til å være med, og det er opptil den enkelte lærer å melde på klassen sin. Påmeldingen skjer i desember, og lesingen foregår fra januar til mai. Bøkene som leses er skandinaviske barnebøker utgitt året før kåringen.
  • Etter å ha lest, stemmer hver elev på sin favorittbok i et Google-dokument.

Sølvbergets ansatte, som jobber med barne- og ungdomslitteratur, leser alle skandinaviske bøker som blir utgitt i løpet av ett år. I fellesskap nomineres tre eller fire bøker til hver aldersgruppe:

  • 1.- 2. klasse
  • 3.- 4. klasse
  • 5.- 7. klasse

Boktitlene er hemmelige! Det er en del av konkurransen: Det skal være en stor overraskelse hva de skal lese. Det skal være spenning og forventning knyttet til dette. De påmeldte klassene får bøkene tilsendt ved lesestart, i januar.

I løpet av de siste 10 årene har det vært mellom 300-320 påmeldte klasser. Det vil si at det hvert år har vært mellom 7000 og 8000 barn i Stavangerskolen som har blitt lest høyt for, og som har avgitt sin stemme på den boka de likte best!

Vi informerer også forlagene om hvilke bøker vi har nominert og holder dem oppdatert når vinnerbøkene i hver kategori er kåret.

I midten av mai telles stemmene opp og vi kårer tre vinnerbøker, en fra hver aldersgruppe. Det trekkes tre vinnerklasser, en i hver aldersgruppe, som inviteres til fest på Sølvberget bibliotek og kulturhus. Klassene som vinner får fine premier, både til seg selv og til skolen: De vinner en gavesjekk til en bokhandel, som skal brukes på bøker til skolebiblioteket sitt. Det vanker også diplom til forlagene, elevene og til lærerne som er med på å bære denne lesekonkurransen, ved å lese høyt for elevene.

I tillegg trekker vi fem ekstrapremier blant alle klassene som deltok, som får også en liten oppmerksomhet fra Sølvberget.

Vi opplever at Årets bok blir satt stor pris på av elever og lærere. Som en av lærerne sa: ”Dette er vårens kjekkeste eventyr».

Google+