Hopp til hovedinnhold

Last ned våre tips til norskeksamen

Mange ville ha noen siste tips før eksamen

Trenger du tips til norskeksamen? Her kan du laste ned powerpoint-presentasjonene til våre beste formidlere.

Last ned Powerpoint-presentasjonen og våre 15 beste tips!

Marita Aksnes har solid erfaring som lærer i videregående skole, og har flere ganger vært sensor ved norskeksamen. Åsmund Ådnøy har mange års erfaring som journalist i Stavanger Aftenblad, og har også vært lærer på videregående skole.

Alle tekster har en mottaker, og det er lurt å skrive med denne personen i bakhodet. På norskeksamen er det sensor. Hun har gjerne et par hundre besvarelser å rette på tre uker. Da gjelder det å gi et godt førsteinntrykk. Unngå de enkle språkfeilene og ha en god struktur på teksten, råder Ådnøy og Aksnes.

Ådnøy har det siste året undervist i norsk ved både Akademiet og Vågen videregående skole i Sandnes. I 15 år før det var han journalist i Stavanger Aftenblad, og skrivetipsene hans bærer preg av dette. En tekst som treffer leseren bør være klar og forståelig, mener eks-journalisten.

- Det som er vagt skrevet, er ofte vagt tenkt. Da jeg begynte å rette norskbesvarelser på videregående, ble jeg overrasket over hvor mange elever som vikler seg inn i uendelige setninger fulle av pynt. Norskeksamen er ikke et mesterskap i å skrive lange setninger. Det er ingen skam å sette punktum. Samtidig er det mange som sliter med å skille innholdselementene fra hverandre med avsnitt. I sum kan dette føre til at teksten blir uoversiktlig for leseren, mener Ådnøy.

Google+