Hopp til hovedinnhold

På jakt etter gammelt nytt?

På jakt etter gammelt nytt?

Lurer du på hva som sto i avisa den dagen du ble født? Hva skrev avisene etter 2. verdenskrig? Biblioteket gir deg mulighet til å søke i gamle avisarkiv.

Noen bruker avisarkivene våre til systematisk forskning. De holder på med et bokprosjekt, og bruker arkivene til å finne ut så mye de kan om historiske begivenheter. Andre ønsker å finne en fødsels- eller dødsannonse i en nyere avis.

På biblioteket har du tre muligheter til å bla bakover i avisarkiver, for å finne det du trenger. Dette er Retriever (Atekst), Nasjonalbibliotekets arkiv og mikrofilm.

Retriever

retriever

Den aller enkleste måten å søke i et avisarkiv, er å bruke Retriever. Du kan blant annet finne: Adresseavisen (2000-), Aftenposten (1983-), Bergens Tidende (1992-), Dagbladet (1996-), Dagsavisen (mars 2002-), Klassekampen (2001-), Nordlys (1988-), Stavanger aftenblad (2003-) og VG (1945), og flere tidsskrift.

Tilgang via bibliotekets internett-PCer. Spør personalet om hjelp til pålogging

Når du har kommet inn, kan du avgrense på hvilken avis du vil søke i, eksakt dato eller tidsrom, artikkelforfatter, person, område og kategori. Retriever søker i fulltekst i artikler, og du kan også få opp hvordan avissiden så ut. 

Nasjonalbibliotekets arkiv

nasjonalbiblioteket aviser

Hvis du er ute etter eldre norske aviser, kan du finne mye av det du leter etter i Nasjonalbibliotekets arkiv. Her kan du blant annet finne Stavanger Aftenblad helt tilbake til 2.1.1894. Nasjonalbiblioteket digitaliserer eldre norske aviser, og nyere aviser blir avlevert digitalt. Opphavsrettslige betingelser gjør at ikke alt dette materialet er fritt tilgjengelig på Internett. Lokale biblioteker har avtaler med Nasjonalbiblioteket om abonnement på en rekke del digitaliserte aviser. Les mer om hvilke aviser du kan få tilgang til her. 

For å søke i arkivet, må du bruke avis-PC i 3. etasje på Sølvberget. Be en ansatt om hjelp til innlogging. 

 

Mikrofilm

Noen aviser, for eksempel Stavangeren og Stavanger Avis, er ikke digitaliserte. Disse kan du lese på mikrofilmapparatet som står i 4. etasje på Sølvberget. Sølvberget har lokale eldre aviser på mikrofilm. Vi kan også låne inn fra andre bibliotek hvis du leter etter aviser vi ikke har selv.

Google+