Hopp til hovedinnhold

Bytt fotballkort på biblå

Bytt fotballkort på biblå

På lørdag arrangerer vi byttedag for fotballkort. Ta med album og kort!

Vi gjentar suksessen fra VM i 2014, da mange fikk sikret seg kort de manglet til albumene sine. Reglene er enkle: ta med deg fotballkort og årets album, klistre inn kortene du trenger, og bytt bort dem du allerede har. Vi holder på fra kl. 11.00, og skal være ferdige til 15.00, så folk rekker å få med seg kampen mellom Belgia og Irland. Arrangementet foregår i 1. etasje, og er åpent for alle.

Lang tradisjon

Bilde 13.06.2016, 12.28.03

Blant Sølvbergets ansatte finner vi flere ekte fotballkort-entusiaster. To av dem, Bjørn Kjetil Fredriksen og Åsmund Ådnøy samlet kort som barn, og fikk dilla igjen sist VM. Vi møtes på plenen i 1. etasje, og de starter straks med å åpne pakkene med kort i, og lime dem nøyaktig inn i boka. Foreløpig er det god plass i albumet, men det kan kanskje endre seg på lørdag.

De husker at bytting av kort var svært populært da de gikk på skolen. 

– Jeg begynte å samle da jeg var 9 eller 10 år gammel, og har komplette album fra Premier League i 1985, forteller Ådnøy. For Bjørn Kjetil Fredriksen var VM i 1986 mesterskapet da han ble samler for alvor.

Det italienske forlaget Panini har levert kort og album siden 1970.

– I år er det 24 lag med i EM, og albumet er større enn noen gang, sier Fredriksen. Nytt av året er vertikaldelte kort av to fotballspillere, som limes på startoppstillingen til de enkelte landslagene. Tidligere fikk de beste lagene større plass i albumet enn de andre, men det er det slutt på nå.

Bytting

Man kjøper kort og album på lekebutikker eller Narvesen. En pakke med kort koster 6,90 kroner.

– Jeg har sett dem til 9 kroner også, men det skal koste 6,90, slår samlerne våre fast. Totalpris for et komplett album vil de ikke snakke om.

Åsmund blar gjennom kortene han har kjøpt, og slår raskt fast at han har noen av dem fra før. Disse legger han til bytting. Han forteller at man både kan møtes for å bytte, eller gjøre det via nettet. Mange bruker Facebook-gruppa Panini Stavangerregionen

I utgangspunktet er kortene like mye verdt.

– En mangel er en mangel, fastslår Ådnøy. Fredriksen kjenner imidlertid til at noen opererer med at ett glitterkort er verdt to vanlige. Det produseres like mange av hvert kort, så ingen skal være mer verdt enn andre.

Lærerikt

Bjørn Kjetil viser fram albumet sitt, oppslått på Tsjekkia.

– Her kan du lese alle måtene det går an å skrive Tsjekkia på, sier han. Det er ikke få.

DSC_0834

Han tror barn kan lære mye av å samle på kort, både om land, flagg og spillere. Man øver seg på å telle, og å være nøyaktig. Noe av det som appellerer til Åsmund med kortbytting, er at man er nødt til å jobbe litt for å få et komplett album.

– Alt er så tilgjengelig i dag, men dette tar litt tid, og man må slite for det, sier han. De håper å få fylt albumet før finalen.

– Når finalen sparkes i gang, er det for sent, mener Bjørn Kjetil. 

Folk har ulike strategier for hvordan de holder styr på kortene sine. Noen bruker app eller ruteark, og andre nøyer seg med albumet. 

Uansett strategi, velkommen på byttedag. Åsmund og Bjørn Kjetil har jobbet seg gjennom flere pakker med kort mens de har snakket. De blir sittende når jeg går, må bare gjøre seg ferdige. Dette ser avhengighetsskapende ut. 

I anledning EM og Tour de France har vi laget podcast om fransk litteratur:

 

Vi har også en podcast om de beste fotballbøkene:

 

 

 
Google+