Hopp til hovedinnhold

Ansatte anbefaler brettspill

Sølvbergets ansatte anbefaler flere brettspill som er kjekke å spille sammmen med barna.

Flere av Sølvbergets ansatte elsker å spille brettspill. Her er noen av deres anbefalinger. 

Spill for små barn

Tone Larssen Rogne er småbarnsmor og hun liker å spille brettspill sammen med barna sine. Her er noen favoritter:

Kaptein Sabeltann Sjørøverspillet
Det blir kanskje ikke noe Kaptein Sabeltann show på oss i sommer men sjørøvere og mysterier kan vi også fikse med litt brettspill hjemme. Spillet er fra 4 år men vi har testet med storesøster på 6 år og lillesøster på 3 år som med litt assistanse får dette til å fungere fint for hele familien. Det er også et spill som er lett å forstå slik at søsken fra 5 år og oppover fint kan spille sammen uten foreldre.

Tones barn spiller

Vi drar ut på sjørøvertokt og det er om å gjøre å skaffe seg mest mulig diamanter før spillkortene er tomme. Blir det deg, de du spiller mot eller Kaptein Sabeltann som har klart å få samlet flest diamanter? Det er mange spillkort så om tålmodigheten begynner å renne ut eller kanskje man vet fra før at konsentrasjonen varer i ca 15 min kan dere blir enig om hvor mange spillkort dere skal bruke før start.

Alias Junior
I Alias junior skal spillerne forklare ord (oppgaver) uten å bruke det aktuelle ordet. Ble brukt mye på sommerferie før 1.klasse. En utmerket måte å utvide barnas vokabular på. Lillesøster på 3 år kan også være med men da er hun den som gjetter hver gang. Bildekortene er enkle å forklare fra og er det noe de ikke vet hva er tar vi bare et nytt kort. Fra 5 år.

La Cucaracha (Kakerlakk-spillet)
I kakerlakkspillet har de små plagsomme kakerlakkene kommet seg inn på kjøkkenet. Kan du fange dem i fellen din?Veldig gøy spill med en kakerlakk på batteri som fyker rundt på spillbrettet. Du bruker bestikket som kan roteres og som er festet i hull i brettet til å lage nye ganger der det er om å gjøre å få den til å falle ned i ditt rom med delikate matrester. Står 5+ på pakken men kan fint spilles med en 6 åring og en lillesøster på 3 år. Spilletid ca 15 min.

ryktet går

Ryktet går
Dette spillet er akkurat som hviskeleken, bare at man tegner istedenfor å hviske. Hver spiller får utdelt en tegneblokk og en tusj, og trekker så et kort som forteller hvilket ord de skal tegne. Når tiden har gått ut sender alle spillerne tegneblokken til spilleren til venstre for seg. Denne spilleren skal gjette hva tegningen forestiller, og skriver ned sitt forslag på neste side i blokken. Den neste spilleren skal så tegne løsningsforslaget til spilleren til høyre på en ny side i blokken. Slik fortsetter spillet til tegneblokken er kommet tilbake til den originale spilleren, og man går gjennom blokkene for å se hvem som har klart seg best.

Spillet er morsomt og engasjerende, og det ender stort sett med mye latter når man går gjennom blokkene for å se på tegningene og løsningsforslagene. Spillet er enkelt å lære seg og passer for alle som kan lese og skrive.

Spill for store barn

Åsmund Ådnøy anbefaler spill hvor du både kan teste dine strategiskle evner, utfordre familiefreden og trimme de små grå. Han anbefaler bl.a. klassikere som Monopol, Scrabble og Risk.

Ticket to ride
Spillet har kommet i flere versjoner, jeg har bare prøvd originalen. Du er tog-entreprenør i Nord-Amerika og skal legge skinner fra by til by i konkurranse med de andre rundt bordet. (Dette spillet foregrep pulveriseringen av den norske jernbanen, innser jeg nå.) God blanding av flaks og strategi. Passer for alle fra ti år og oppover, og en runde tar ikke mer enn en time. 

ticket to ride eurpope brettspill for store og smaa

Kingdomino 
Dette er en blandig av Domino og Settlers. Du samler landområder rundt slottet ditt og prøver å bli mektigere enn de andre småkongene. Mest flaks, litt strategi. Passer fra seks år og oppover. Hver runde tar 10-15 minutter.

Scrabble
Klassiker, det ultimate "nå er du stor nok til å sitte ved de voksnes bord"-spillet. After eight og/eller vin obligatorisk tilbehør. Hver familie har sine spesialregler. ("Me pleie å legga vekk C-en.")

standard_scrabble

Millionær/monopol
Tidsmaskin tilbake til de uendelige lange søndagene som barn. Kan spilles på tvers av generasjoner, men det kan fort bli stygt når den ellers så forsiktige tante Mildred driver de små inn i konkurs og tåreflom, eller hus og hoteller brenner ned.

Risk
Se over. Knus dine familiemedlemmer på slagmarken. Her inngås og brytes allianser over en lav militærstøvel, helt til én vinner har klart å erobre tilstrekkelig mange land eller en motstander er tilintetgjort. Kanskje ikke spillet som hever stemningen i en allerede trykket koronoa-husstand. Passer for ti år og oppover. 50/50 strategi og flaks. Kan vare uendelig lenge.

Norge Quiz
Linn Tønnessen spiller sammen med sønnen Samuel som er 8 år. De spiller Norge Quiz, et spill som passer for hele familien fra ca. 9 år. 

- Står 12+ på pakken, men funker fint for en litt nerdete 8 åring, sier Linn.

I beskrivelsen av spillet står det følgende: Norge Quiz er en ny og spennende versjon av spørrespillet som kommer med ny spilldynamikk, mer underholdende spørsmål og mer moro. Alle spillerne spiller samtidig og spørsmålene har flervalgssvar. Ingen venting på tur, spørsmål i seks kategorier og flervalgssvar gir garantert moro for alle ferdighetsnivåer.

WEB_Image Norge Quiz Brettspill 963893951

Marianne Grundetjern Rykkvin anbefaler tre ulike spill hvor særlig et av dem er ganske avhengighetsskapende. Spillet heter Quacks of Quedlinburg.

Quacks of Quedlinburg
Du er en kvakksalver i byen Quedlinburg. Målet er å lage den beste miksturen, som gir deg mest poeng og penger til å handle på markedet for. Du samler urter i en pose, og trekker en og en urt som du legger på brettet ditt. Urtene har ulike egenskaper, og kan gi deg poeng eller fordeler. Men pass på, du har også skumle gifter i posen din! Trekker du for mange gifter, eksploderer posen din, og du får ikke poeng. For å vinne, trenger du derfor både flaks og mot. Spillet er ganske avhengighetsskapende, og vi vil som regel ha en runde til med én gang!

King of Tokyo
Du er et monster som kjemper mot andre monstre om å ta makten i Tokyo. Dette er et terningbasert brettspill, noe som betyr at du må ha en del flaks. Med terningene kan du score poeng, slå andre monstre, opparbeide deg liv og få energi. Men du må også være strategisk. Du kan kjøpe kort som gir deg spesielle egenskaper, og du må ha en god porsjon mot for å bli stående i Tokyo når alle de andre prøver å skade deg.

Spillet er for deg som liker Yatzy, og vil ha noe ekstra. Det går ganske fort å spille, og det er lite dødtid.

WEB_Image King of Tokyo Insert Få system i spillbo king-of-tokyo-insert841523251

Stone Age
Dette er et strategispill, som ikke er av den mest kompliserte sorten. Du spiller en stamme i steinalderen, som skal bygge en landsby, handle varer og få mat. For å klare dette, sender du ut arbeidere til å samle ressurser som tre, stein og gull. Du må også stole på flaksen, for det er terningkast som avgjør hvor mange ressurser arbeiderne klarer å samle. Den som vinner er den som klarer å utnytte ressursene sine på best mulig måte. Her gjelder det å velge en god strategi, og prøve å holde seg til den. Det finnes også en juniorutgave av dette spillet, som er veldig kjekk for de små.

116112499-balogunyom-hungary-01-04-2019-board-game-party-settlers-of-catan-popular-board-game-players-are-scra

Cathrine Tellenes anbefaler brettspillet The Settlers of Catan som er passe lett for at yngre kan bli med, passe strategisk for at de eldre kan ha moro av det. Det samme kan sies om Atlantis, som også er et "bygg ditt eget spillebrett"-spill (altså litt ulikt hver gang).

- I Settlers skal du bygge opp en sivilisasjon på en øde øy, i Atlantis skal du komme deg trygt vekk fra en øy før den synker, sier Cathrine.

Spill for voksne

Helge Risvand spiller både rollespill, dataspill og brettspill. Han anbefaler mange ulike spill hvor et av dem vil ta hele påsken å spille ferdig, men også et spill som kun tar 15 minutter.

Robo Rally er en klassiker hvor du skal programmere bevegelsen til noen små roboter rundt om på spillebrettet. Du skal komme deg først frem til flere flagg på fabrikkgulvet som er spillebrettet, men fabrikken er fylt med rullebånd, vegger og bunnløse hull. Det ender som oftest opp med at man går inn for å stoppe motstanderen i stedet for å gå for seieren, men med roboter som etter hvert utvikler stadig flere og flere feil blir det et fullstendig kaos! Et fartsfylt og morsomt spill som tar fra en time å spille.

I Betrayal at the House on the Hill utforsker spillerne en gammel herregård og møter til stadighet utfordringer og skumle jærtegn om husets hemmeligheter. Midt i spillet endrer spillet karakter, og det gjelder nå for de spillerne som ikke er forræderen å få stoppet de overnaturlige kreftene som hjemsøker huset. Det er 50 forskjellige scenarier å spille gjennom og herregården “lages” på nytt hver gang ved å trekke og legge ned kort med forskjellige rom. Sett av i hvert fall halvannen time.

Exploding kittens

Exploding Kittens er et kortspill der man skal sitte igjen som den eneste spilleren som har klart å desarmere alle bombene i spillet. Spillet blir veldig fort konkurranseaktig, og det er mange muligheter for å lure eller straffe motspillerne. I så måte har spillet en god del til felles med UNO. Ingen katter blir skadet i dette spillet. Du blir ferdig med en runde på 15 minutter.

Photosynthesis er et godt eksempel på den nye typen europeiske brettspill som har både utradisjonell setting og som er både vakre og forseggjorte, på samme måte som Wingspan. I Photosynthesis får du poeng etter hvor store trærne du plasserer ut på spillebrettet. Det er viktig å sette ut spillebrikkene slik at trærne får mest sol gjennom hele dagen, slik at de vokser høyest. Et spill med overraskende stor spillmessig dybde. En runde tar opptil en time.

Mice & Mystics er et samarbeidsbrettspill med en historie man følger gjennom flere forskjellige spillebrett. Den avsatte kongens lojale støttespillere har blitt forvandlet til mus, og må komme seg trygt i sikkerhet og begynne å sikre seg tronen igjen. Det føles ut som en ordentlig episk fortelling, men skalaen er på musenivå. Med forhåndsdefinerte rollefigurer som det er lett å bli glad i har Mice & Mystics mye til felles med rollespill. Mye inspirasjon er tatt fra Watership Down, og har du vært  og har du vært borti tegneserien Mouse Guard er det lett å kjenne seg igjen. Å spille gjennom hele fortellingen tar hele påskeferien. Det har kommet flere utvidelsespakker.

 

Mice and mystics 4

Google+