Hopp til hovedinnhold

Anbefalte brettspill

Anbefalte brettspill

Jeg elsker spill og har spilt brettspill så lenge jeg kan huske. Her kommer noen av mine anbefalinger fra bibliotekets brettspill-samling.

 

Bohnanza

Bohnanza er et fantastisk spill med høyt tempo som passer de aller fleste. I dette morsomme kortspillet er det om å gjøre å tjene seg rik på salg av bønner. Spilleren som har tjent mest gull når spillet er over vinner. Man starter spillet med to bønneåkre og en håndfull bønnekort. For å samle bønnekort som man trenger må man forhandle med de andre spillerne. Trikset er å sikre seg gode bønnekort uten at de andre spillerne får tak i kortene de trenger.

Spillet er en herlig blanding av strategi og flaks. Man vet aldri hvilke bønnekort man vil trekke fra bunken, men med litt planlegging og smarte forhandlinger kan man få tak i de kortene man trenger. Måtte den beste bønneselgeren vinne!

bohnanza

 

Chulhu Fluxx

Fluxx er et kortspill hvor reglene endres hele tiden. I begynnelsen er reglene enkle: trekk et kort- spill et kort. Det tar derimot ikke lang tid før spillerne begynner å endre reglene. Plutselig må man spille fem kort. Eller så får man kun ha et kort på hånden. Vilkårene for seier endres også fort, og det er aldri godt å si hvem som kommer til å vinne spillet.

Fluxx er et underholdende og uforutsigbart spill som jeg anbefaler til alle. Dersom man kjenner til Lovecraft sitt univers blir spillet ekstra morsomt!  

fluxx

 

Citadels

Citadels er et kortspill hvor målet er å bygge den mest verdifulle byen. Ved å bygge ulike bygninger opparbeider spillerne seg poeng. Når en spiller har bygget 8 bygninger avsluttes spillet og man regner ut hvem som har den mest verdifulle byen. Spillet består av flere runder, og hver runde starter med at hver spiller velger seg en rollefigur etter tur. Rollefigurene har ulike fordeler og ulemper alt ettersom hvilken strategi man velger. Handelsmannen får mer penger, men hva betyr det hvis tyven stjeler alt? Arkitekten kan bygge flere bygninger samtidig, men feltherren kan like lett ødelegge bygningene.

Citadels er et av mine personlige favorittspill. Jeg kan ikke få anbefalt det nok.  Reglene er forholdsvis enkle å lære, men det er så mange ulike strategier man kan velge at spillet aldri blir kjedelig.

citadels_4

 

Cluedo

Dette klassiske mysteriespillet er et av de første brettspillene jeg virkelig forelsket meg i. En millionær blir myrdet i herregården sin. Seks mistenkte er tilstede når mordet skjer. Hvem drepte millionæren? Hvor ble han drept? Og hvilket våpen ble brukt? Det er spørsmålene som spillerne må svare på. Den som først løser mordgåten vinner.

Cluedo er et veldig sosialt og spennende spill. Man prøver hele tiden å lirke frem spor hos de andre spillerne samtidig som man forsøker å holde sine egne kort tett til brystet. Spill Cluedo hos oss og lag din egen krim!

cluedo

 

Dead of Winter

Forestill deg at du befinner deg i en amerikansk by. Det er vinter, og zombier herjer rundt i gatene. Du er en del av en gruppe overlevende som har barrikadert seg i en bygning. Det er lite mat, og zombiene truer med å bryte seg gjennom barrikadene når som helst. Hvordan skal du overleve dette?

Dead of Winter er et spill hvor spillerne må samarbeide om å overleve. Hver spiller styrer en eller flere rollefigurer. Alle rollefigurene har egne evner og ulemper. Sammen med de andre spillerne må man passe på at zombiene ikke invaderer kolonien. Samtidig må noen av de overlevende sendes ut av kolonien for å samle mat og andre ressurser. Spillerne må samarbeide om å ta de rette avgjørelsene for å sikre koloniens fremtid, noe som aldri viser seg å være lett. Noen ganger lusker det til og med en bedrager i skyggene som stille saboterer koloniens forsøk på å overleve.

dead of winter

 

Ryktet Går

Ryktet Går er akkurat som hviskeleken, bare at man tegner istedenfor å hviske. Hver spiller får utdelt en tegneblokk og en tusj, og trekker så et kort som forteller hvilket ord de skal tegne. Når tiden har gått ut sender alle spillerne tegneblokken til spilleren til venstre for seg. Denne spilleren skal gjette hva tegningen forestiller, og skriver ned sitt forslag på neste side i blokken. Den neste spilleren skal så tegne løsningsforslaget til spilleren til høyre på en ny side i blokken. Slik fortsetter spillet til tegneblokken er kommet tilbake til den originale spilleren, og man går gjennom blokkene for å se hvem som har klart seg best.

Ryktet Går er morsomt og engasjerende, og det ender stort sett med mye latter når man går gjennom blokkene for å se på tegningene og løsningsforslagene. Spillet er enkelt å lære seg og passer for alle som kan lese og skrive.

ryktet går

 

Smallworld

Smallworld er en verden hvor det ikke er plass til alle. Spillerne må kjempe om landområder på et spillbrett som ikke er stort nok til å romme alle. Hvert landområde er verdt penger, og spilleren som sitter igjen med mest penger på slutten vinner.

I løpet av spillet velger man ulike kombinasjoner av fantasiraser og evner for å ta kontroll på så mye land som mulig. Hvordan evner og raser kombineres endrer seg fra spill til spill, noe som gjør at Smallworld er et spill man kan spille mange ganger uten at det mister sjarmen. Man kan ende opp som flygende troll, heltemodige skjelletter eller diplomatiske orker.

Spillet inneholder mye humor og er både sosialt og utfordrende! Anbefales til alle som har sansens for strategispill.

smallworld

 

Splendor

I dette spillet inntar man rollen som kjøpmann i renessansen. Målet med spillet er å oppnå 15 prestisjepoeng før de andre spillerne. Spillerne samler prestisjepoeng ved å kjøpe utviklingskort. Disse kortene representerer gruver, transportmidler, håndverkere og andre ting en fremadstormende kjøpmann trenger for å produsere de mest verdifulle juveler. Det er til og med mulig å få adelen på besøk – så lenge man klarer å samle de rette utviklingskortene.

Splendor er et vanedannende og spennende spill. Det blir spesielt gripende mot slutten når alle spillerne kjemper om de beste utviklingskortene og adelig besøk. Rikdom og prestisje venter den spilleren som greier å bygge sitt handelsimperium først!

splendor

Vi har mer enn 40 brettspill på biblioteket. Hver søndag arrangerer SAPS brettspillkveld hvor alle er velkomne. Kom og spill brettspill hos oss! 

Google+