Hopp til hovedinnhold

Årets bok 2020

Årets bok 2020

Over 7500 barneskoleelever i Stavanger kan ikke ta feil: Dette var de tre beste bøkene for barn i 2020.

I år er det 21 år siden Sølvberget startet med lesekonkurransen Årets bok for barneskolene i Stavanger. Det som er ekstra kjekt i år er at alle bøkene som leses forblir på skolebibliotekene etter at konkurransen er over. Det vil si at enda flere elever får tilgang til ny og god barne- og ungdomslitteratur. 

Lesekonkurransen er basert på at læreren leser høyt for elevene. Etterpå skal hver elev stemme på den boka de likte best.

Det er 318 påmeldte klasser totalt i år, og det vil si sirka 7000 elever. Av de 318 påmeldte klassene var det 114 klasser i lesekategorien 1.-2. klasse, 108 klasser i lesekategorien 3.-4. klasse og 96 klassere i lesekategorien 5.-7. klasse.

Vi trekker også hvert år en vinnerklasse i hver kategori. Vinnerklassene får gavekort i bokhandel til å kjøpe bøker til skolebiblioteket, diplomer, hver sin valgte bok av en av de som de skulle lese til konkurransen, noen små overraskelser og ellers heder og ære!

Vinnerbøker 2020:

1.-2.klasse: Den lille marerittbutikken og den tannløse vampyren av Magdalena Hai. Vinnerklasse: Lassa 2A

3.-4.klasse: Magiprøven av Elin Viktoria Unstad. Vinnerklasse: Vikevåg 3B

5.-7.klasse: Girlskate av Eldrid Johansen og Steffen Sørum. Vinnerklasse: Vaulen 6D 

 

Her er en oversikt over alle nominerte til Årets bok 2020

1.- 2. klasse

Ylva og villgeitene av Hilde Myklebust. Illustrert av Akin Duzakin                                                    

Ylva og pappa er på veg til sommarhuset, som ligg ute ved havet. Men dei er ikkje aleine under dei bratte fjellsidene. Villbukken Svartskjegg og geiteflokken hans held også til her. Det same gjer ørna.  Ylva oppdagar noko nede i fjøresteinane. Noko lite og levande. Ei villgeit held på å få killingar, og ørna er på jakt. Kan Ylva klare å redde dei to killingane åleine?

 

ylvaogvillgeitene

 

Leggetid av Frode Grytten. Illustrert av Mari Kanstad Johnsen

Pappa seier at det er leggetid, men jenta vil at dei skal lese meir. Berre ei bok til før ho legg seg! Ho skulle ynskje at nokon hadde skrive ei bok om henne. Men i bokhyllene finst det berre bøker om andre. Saman diktar dei to opp boka om jenta. Skal det vere slimmonster i den boka? Skal ho klatre opp på verdas høgaste fjell? Skal ho reise tilbake i tid for å møte bestefar? Skal ho reise til framtida og møte seg sjølv som vaksen? Ja, alt er mogleg i ei bok. Men om alt er mogleg, kan jo alt mogleg skummelt også hende. Og kva skjer når pappa blir så ivrig med å dikte at han gløymer at det faktisk er leggetid?

leggetid

 

Den lille mareritt-butikken og den tannløse vampyren av Magdalena Hai. Illustrert av Teemu Juhani

Nina er 9 år og jobber i DEN LILLE MARERITT-BUTIKKEN. I denne boka møter hun en vampyr som har vært så uheldig å miste tennene sine ...

marerittbutikken

 

3.- 4. klasse

Magiprøven av Elin Viktoria Unstad. Illustrert av Henry Bronken

Henry vil helst sitte alene på rommet og legge puslespill, men med en sportsgal familie får han det sjelden som han vil. Så en dag sier det Poff! og det dukker opp en gutt som påstår han er en fe med en magisk tryllestav. «Du har ønsket at jeg skulle komme,» sier gutten. «Har jeg?» svarer Henry. Og deretter blir livet snudd på hodet.

magiprøven

 

Dillstadbanden 1: Kunstkuppet av Jens Lapidus. Illustrert av Gustav Lord

Mamma maser på at Jonathan skal gå ut og finne på noe, men hva? Han har ingen venner i nærheten og liker best å sitte inne og mekke på oppfinnelsene sine. Det vil si, helt til Zasha flytter inn i samme hus. Og begynner i samme klasse. Da begynner det å skje noe, og plutselig har de dannet Dillstad-banden: en tyvebande i det godes tjeneste.

Det første oppdraget deres går ut på følgende; det forsvinner mat fra matbutikken og en uskyldig kvinne anklages. Men når de er på klassetur på kunstmuseet og det dukker opp noen merkelige personer, kan de begynne å legge sammen puslespillbitene. Med intellekt og mot gjør de sitt første kupp!

dillstadbanden

 

Jordskjelvhjerte av  Camilla Otterlei. Illustrert av Tiril Valeur

Hvordan være en ekte venn når jordskjelvet rammer? Leah og Eline skal bli YouTube-stjerner. De har invitert med Simone, men Simone vil ikke bare snakke om turning, klær og sminke. I all hemmelighet blir hun heller med på Peters YouTube-kanal SuperMuza, med labyrintløp og hamsteren Lucky-Line i hovedrollen. Og de får mange følgere - katastrofemange! Simone er livredd for at Leah skal avsløre dem. Men så rammer jordskjelvet, og alt endrer seg. Jordskjelvhjerte er en modig og varm fortelling om hamsterløp, YouTube-kanaler og ekte vennskap i krisetider.

jordskjelvhjerte

 

5.-7. klasse                                                                                                                                                                                                        

Girlskate  av Eldrid Johanson og Steffen Sørum. Illustrert av Ingrid dos Santos 

Molly og bestevenninnen Sofie bygger på trehytta og lager tegneserier hver dag. Men etter sommerferien har noe forandret seg. Alle jentene i klassen har begynt på fotball - og Sofie har blitt lagets stjerne. Mens Molly får ikke til å heade ballen engang. Molly vil droppe fotballen, men får ikke lov av foreldrene. Så dukker det opp noen jenter på skateboard, og Molly må ta noen vanskelige valg. Girlskate handler om vennskap, det å ville passe inn og hvor viktig det er å finne sin egen greie.

girlskate

 

Dødens tjern av Sigbjørn Moestue. Illustrert av Ketil Bleidin  

Mathias og storesøsteren Malin blir dratt med på telttur i skogen av deres naturelskende far. Med på lasset er også farens nye kjæreste og hennes datter, Birgitte. Allerede i bilen er det dårlig stemning, og turen med bonusfamilien oppi huttiheita er nødt til å bli dødskjedelig. Men det skal ikke gå lang tid før skumle og mystiske ting begynner å skje. For i skogen lever det vesener som mennesker vanligvis ikke kan se, og Mathias får beskjed om at en i familien neppe vil overleve natten...

dodens tjern

                                                                

Jeg drømte at du drømte om meg av Fanny Vaager.     

Ada synes at jentene i klassen er idioter, moren hennes skjønner aldri helt hva hun mener, og storesøsteren snakker plutselig veldig mye om feminisme. Læreren foreslår at Ada skal prøve å ikke la seg irritere av alle rundt seg, men det er ikke så lett som det høres ut som.
Den eneste som forstår, er farmor - som viser seg å være mye mer enn den litt skumle, gamle damen som alltid skal sole seg toppløs. Sammen med henne får Ada tenke større tanker, hun kan stille vanskelige spørsmål og hun tør etter hvert også å snakke høyt om Victor. For kan det virkelig være sånn at hun begynner å bli forelsket? Hva er i så fall meningen med det?

jegdromteat

Google+