Hopp til hovedinnhold

Årets bok 2019

Bokforside på nominerte bøker for årets bok 2019

Over 7000 barneskoleelever i Stavanger kan ikke ta feil: Dette var de tre beste bøkene for barn i 2019.

Lesekonkurransen Årets bok ble som mye annet våren 2020 preget av Covid-19. I siste innspurt i leseperioden ble landet stengt ned. Likevel var det mange elever som stemte frem sine favoritter. 

Pandemien gjorde at trekningen av vinnerklassene til Årets bok ble flyttet fra et internt møte på Sølvberget og ut digitalt i klasserommene. Vi fikk besøk av skolesjef Jørn Pedersen som var med å trakk vinnerklasser i alle kategorier og vi fikk også besøk av forfatteren bak vinnerboka i 5.-7.klasse, Maiken Nylund. 

Dette konseptet kommer vi nok til å fortsette med de neste årene.  

Vinnerklassene får gavekort i bokhandel til å kjøpe bøker til skolebiblioteket, diplomer, hver sin valgte bok av en av de som de skulle lese til konkurransen, noen små overraskelser og ellers heder og ære!

I tillegg trakk vi fem ekstrapremier. Disse klassene fikk en liten bokgave hver.

Vinnerbøker:

1.-2. klasse: Milla leter etter gull av Selma Lønning Aarø. Illustrert av Tiril Valeur. Vinnerklasse: Kampen 1d

3.-4. klasse: Olivias liv - Annenhver uke av Heidi Linde. Vinnerklasse: Vardeneset 5b

5.-7. klasse: Rikka på ordentlig og forever av Maiken Nylund. Vinnerklasse: Kvaleberg 6b

 

Her er en oversikt over alle nominerte til Årets bok 2019

1.-2. klasse

Johannes Jensen tar nattoget av Henrik Hovland. Illustrert av Torill Kove.

Ligningsfunksjonæren Johannes Jensen skal reise på en konferanse til Bergen. En by full av bergensere. Og for å komme dit må han ta natt-toget. Han må sove sammen med helt ukjente mennesker, gjennom Drammen og mørke tuneller. Utfordringene hoper seg opp for vår engstelige krokodillevenn. Tør han virkelig å ta toget?

johannes

 

Ulla av Anna R. Folkestad.

Ulla og flokken leikar gøymsel. Ulla er kjempegod til å gøyme seg, men dei andre er ikkje noko flinke til å leite etter henne. Plutseleg er flokken borte, og Ulla må finne dei att. På leit etter flokken møter ho ei rekke andre dyr. Saman med dei nye vennene er verken elva, steinraset eller den sovande bjørnen noko problem. Kjem Ulla til å finne flokken sin?

Ulla

 

Milla leter etter gull av Selma Lønning Aarø. Illustrert av Tiril Valeur

Milla og Filla er bestevenner. De er sammen hver dag. Og når Filla endelig får være med Milla på hytta, vet de at det blir en super sommer! Og enda bedre blir det når de hører at det er en skatt på øya. Milla bestemmer at de skal finne skatten. Men så dukker Otto opp – og han påstår at han eier alt på øya! Til og med skatten, hvis de finner den. Da legger Milla en plan...

milla leter etter gull

 

3.-4. klasse

Bjørnen sover: om alt bjørnen gjør før den legger seg av Bjørn Arild Ersland. Illustrert av Per Dybvig.

Bjørnen sover gjennom hele vinteren, uten å spise, drikke eller gå på do. Men hvordan greier den det? Og hva gjør den egentlig før den legger seg? I Bjørnen sover følger vi bjørnen gjennom et helt år. Vi får svar på hvordan bjørnekroppen fungerer, lærer hva man bør gjøre i møte med en bjørn og vi får et innblikk i det aller nyeste innen bjørneforskning.

bjornensover

 

Steinfjes av Lars Daneskov. Illustrert av Charlotte Pardi

Mammaen til Lulu er frisør og klipper de samme frisyrene hele tiden. Faren har det alltid travelt, og forsvinner ut av huset med skjorte og slips hver dag for å ha møte med kommunen. Og lillebroren Morgan, som Lulu trodde det skulle bli så gøy med, er bare en siklende unge som ikke kan noen ting. Det er ikke mye morsomt å være Lulu. I hvert fall ikke før den dagen hun finner steinen Steinfjes. Med den i hånden går alt hun ønsker seg i oppfyllelse. Plutselig får alle damene i byen de mest vanvittige puddelfrisyrer, og faren kjører motorsykkel og går på jobb i shorts og hawaiiskjorte. Morgan prater som en foss, og banner som en bryggesjauer. Nå er ingenting kjedelig lenger. Men hva gjør man egentlig når superhelten fra de kortene bestevennen Leo samler på står foran dem høyst levende med skjold og lysende øyne - og er to og en halv meter høy? 

steinfjes

 

Olivias liv. Annenhver uke av Heidi Linde

Olivia bor annenhver uke hos mamma og pappa. I leiligheten til mamma bor det fem barn, to voksne og seks dyr, og det er umulig å kjede seg. I huset til pappa er det kjempestor plass og alle har god tid. Så der er det også fint å bo! Olivia synes egentlig livet er perfekt. Men en dag begynner en ny jente i klassen. Og da pappa i tillegg avslører en «god nyhet», blir det perfekte livet til Olivia snudd helt på hodet.

olivias liv

5.-7. trinn

Komiqueen av Jenny Jâgerfeldt

Sasha er 12 år. Mammaen til Sasha pleide å si at noen mennesker har funny bones. De er liksom morsomme hele veien inn til skjelettet. Og så finnes det dem som kan lære seg å bli morsomme, om de øver. Sasha har en plan: Hun skal bli en ekte comedy queen! Og hun planlegger å øve til hvert eneste halvtriste bein i kroppen er morsomt. Om hun bare lykkes med å få folk til å le, så forsvinner kanskje det andre. Det som ligger bak øynene og brenner og truer med å trille nedover kinnene i form av tårer. Komiqueen ble nominert til Augustprisen 2018, og er skrevet av en av Sveriges fremste barnebokforfattere.

komiqueen

 

Rikka på ordentlig og forever av Maiken Nylund

Om å være 10 år og midt mellom barn og ungdom - og IKKE forelsket. Alt forandrer seg den høsten da Rikkas bestevenn Lise plutselig blir forelsket. For Rikka er ikke forelsket. Absolutt ikke! Hun har mer enn nok med en pappa som bor i en annen by, småsøsken og steforeldre - og en ny gutt i nabohuset. Og når hun attpåtil blir uvenner med Lise, er ingenting lenger som det skal.

rikka

Morten og Mahdi av Kim Fupz Aakeson. Tegneserieroman.

Morten og Mahdi er en prisvinnende tegneserie som i 10 historier forteller om guttene Morten og Mahdis vennskap og opplevelser. Forfatter og illustratør knytter på fineste vis humor og livets alvor sammen i de små fortellingene. Morten og Mahdi har ikke annet til felles enn at er like gamle, bor i samme bygård, spiller de samme spillene, synes de samme tingene er lættis, og har like store drømmer om å bli kule og rike. Vi får høre om gaming, en evig jakt på penger, en teit bonuspappa, fotball, Halloween, en masete mamma og en utrolig irriterende nazibadevakt. Morten og Mahdi har konstant svimlende ideer og forestillinger om hva de skal få til, og når alt enda en gang går skeis, reiser de seg bare opp igjen og legger nye planer. Skikkelig gøy og skikkelig drøyt, og mye å kjenne seg igjen i!

morten og mahdi

Google+