Hopp til hovedinnhold

Å lese en reise

Venezia, gondol på Canal Grande ved San Zaccaria

Kunnskap er ikke tungt å bære, sies det.  Her er noen lesetips til ferien.

Det er mange måter å lese seg opp til en ferie.

"Neither here nor there" av Bill Bryson

Hvor vil du reise? Finn et verdenskart og kast piler? Eller lån alle reisehåndbøkene du finner på biblioteket, og velg den med finest forside? Eller dra, endelig, til det landet alle snakker om? Eller dra enda en gang til den byen eller det distriktet du har vært så mange ganger før at du tror du kan det utenat?

Finner du noe nytt?

Selv om det er få ting som kan måle seg med å holde en helt ekte bok i hånda, er det begrenset hvor mye du kan ha med deg i kofferten. Kunnskap er kanskje ikke tungt å bære, men bøker kan være det. Da er det godt at Sølvberget kan tilby flere alternativer.

"Sovjetistan" av Erika Fatland

Har du prøvd bok-appene til biblioteket? Vi har eBokBib for bøker på norsk, og Overdrive (vil bli oppdatert til Libby i løpet av kort tid) for bøker og lydbøker på engelsk. I Overdrive finnes en rekke reisehåndbøker og reiseskildringer, både over «vanlige» reisemål som London og Thailand, og mer subjektive reiser som «Vancouver Special» av Charles Demers (kan man skrive en biografi over en by?) og Bill Brysons «Neither here nor there». På eBokBib finnes både eksotiske reisemål som «Sovjetistan» og «Orientekspressen», og mer lokale som Amsterdam og Østlandet, representert ved «Blå toner ved Dam Square» og «Reisedagbok for turen til Kongsberg 1805».  Fordelen med alle appene er at du kan laste ned mange bøker mens du er på nett, men trenger ikke internettforbindelse for å åpne og lese bøkene etterpå. 

"Tilværelsens uutholdelige letthet" av Milan Kundera

I tillegg finnes databasen Globus som er tilgjengelig gjennom pålogging på Sølvbergets nettsider, og som også finnes som appen Reisebiblioteket (kun for i-phone). Globus inneholder ikke en eneste bok, men har oversikt over mange bøker og filmer sortert etter hvor handlingen finner sted. Vil du ha en bok fra Vietnam? Mexico? Sirdal? Finnmarksvidda? Å lese en bok eller se en film fra hvor du er, eller skal, eller har vært, kan være ekstra spennende. Sølvberget har også samlet en rekke anbefalinger fra hele verden. Følg i Maigrets fotspor i Paris og John Rebus’ i Edinburgh. Les «Svøm med dem som drukner» i Gudbrandsdalen, på Orknøyene og i Somme. Les Milan Kundera og Laini Taylor i Praha. Sitt på en fortausrestaurant i Venezia og bestill Commissario Brunettis favoritt rett, spaghetti vongole, spagetti med skjell.

Se «Et rom med utsikt» før du drar til Firenze, eller «Den tredje mann» i Wien. Kjenner du igjen byene? Eller se «Indiana Jones og det siste korstog» i Venezia, og le høyt av tanken på kjellere og katakomber i en by bygget på stolper i sjøen.

Praha, Karlsbroen mot Gamlebyen

Google+