Hopp til hovedinnhold

16 søketips for Google

Google søketips (Foto:pexels.com)

Her er våre tips til hvordan du gjør effektive søk med Google.

Google avansert søk

Det er en grunn til at Google er verdens største søkemotor: Google forstår som regel hva du spør om. Google vil skjønne når du feilstaver. Du trenger heller ikke ta hensyn til store og små bokstaver.

Avansert søk i Google

Men noen ganger søker du mer effektivt hvis du kjenner til Googles avanserte funksjoner. Mange av disse finner du hvis går til www.google.no/advanced_search, som i menylinjen ligger under Innstillinger (se bildet til høyre).

Du kan også bruke disse avanserte søkefunksjonene rett fra det vanlige søkefeltet, ved å bruke ulike kommandoer. 

Dette er noen av de mest nyttigste søkemetodene i Google:

1. Søk etter ord i en bestemt rekkefølge ved å sette dem i hermetegn. Da vises kun nettsteder hvor ordene forekommer i den rekkefølgen du skriver dem. Skriver du uten hermetegn, kan du også få sider hvor ordene forekommer, men ikke etter hverandre slik du ønsker. Søk etter Angela Merkel på denne måten:

Google-søketips

 

2. Utelukk ord. Da vises kun nettsteder som ikke inneholder ordene du har satt et minustegn foran. Søk etter nettsider med Angela Merkel, som ikke inneholder ordet Trump, slik:

Google ekskludere

 

3. Søk etter det ene eller det andre. Google finner sider som inneholder det ene eller det andre søkeuttrykket ditt, eller som inneholder begge. Dette søket gir treff på nettsider som inneholder Viking eller Sandnes Ulf. Husk at OR må skrives med store bokstaver for at Google skal skjønne det:

Google-eller

 

4. Søk etter innhold innen et bestemt nettsted eller domene. Mange nettsider har sin egen søkefunksjon, men Google er ofte bedre. Dette søket leter etter artikler om Drillo på den svenske nettavisen Expressen:

Google domenesøk

 

5. Finn nettsteder som ligner et du kjenner fra før. NB: Ikke mellomrom etter kolon. Dette søket finner nettsider som ligner på nytimes.com (New York Times):

Google-relaterte nettsteder

 

6. Finn nettsider med et bestemt søkeuttrykk i tittelen. NB: Ikke mellomrom etter kolon. Dette søket finner nettsider med Arne Treholt i tittelen:

Google søk i tittelen

 

7. Finn nettsider med et bestemt søkeuttrykk i teksten. NB: Ikke mellomrom etter kolon: 

Google intext

 

8. Finn dokumenter av en spesiell filtype, for eksempel Powerpoint-presentasjoner, Word-dokumenter eller PDF. Google har en liste over hvilke filtyper de indekserer. NB: Ikke mellomrom etter kolon:

Google filtype

 

7. Bruk Google som kalkulator. Skriv regnestykket inn i søkefeltet. Sjekk Googleguide.com for full oversikt over hvilke utregninger du kan gjøre:

Google kalkulator

 

8. Bruk Google til å regne om mellom ulike måleenheter. Googleguide.com viser deg hvilke enheter du kan bruke:

Google omregning

 

9. Finn værmeldingen for et sted:

Google værmelding

 

10. Bruk images.google.com til å finne bilder av en bestemt størrelse, og bestemte bruksrettigheter. Nyttig dersom du trenger bilder til for eksempel skoleoppgaver eller nettsider:

Google bildesøk

 

11. Fininnstill søket ditt ved å bruke funksjonene som ligger i verktøylinjen. Du kan sortere treffene etter relevans, dato osv.:

Google verktøylinje

 

12. Bruk * hvis du mangler et ord. Prøv dette for å finne meninger om Stavanger:

Google stjerne

 

13. Bruk translate.google.com for å oversette tekster eller nettsider:

Google oversetter

 

14. Bruk scholar.google.com for å finne vitenskapelige artikler fra hele verden. Søkeresultatene viser hvor mange som har sitert de ulike artiklene, som er en indikasjon på hvor stor faglig tyngde de har:

Google scholar

 

15. Høyreklikk på bilder for å finne ut mer om bildet du ser, eller finne andre bilder som ligner. Kjekk funksjon hvis du for eksempel ønsker å finne det samme motivet i større oppløsning, eller i enn versjon som du står fritt til å bruke:

 

Emmanuel Macron

 

16. Bruk CTRL + F for å finne tekst på en nettside. Noen ganger er nettsiden et langt dokument med mye tekst, og det er vanskelig å finne den delen av teksten som du er interessert i. For å søke internt i nettsider, trykk CTRL og bokstaven f samtidig, og skriv inn ordet du leter etter. På Mac gjør du det samme med kringletast + F:

Ctrl+f

Prøv selv:

  • Finn nettsider om Thorvald Stoltenberg, hvor sønnen Jens Stoltenberg ikke nevnes.
  • Finn ferske forskningsartikler om skadeproblematikk i volleyball.
  • Finn irske nettsider hvor bandet U2 nevnes i tittelen, skrevet den siste måneden.
  • Finn store svart/hvitt-bilder av byen Harstad som du kan bruke fritt.
  • Finn en PDF-fil om grizzlybjørner, skrevet av amerikanske myndigheter.
  • Ta en kikk på artikkelen om Jazz for dummies. Kan du finne artikkelens toppbilde i andre størrelser?
 
Google+