Hopp til hovedinnhold

Vi feirer ytringsfriheten i Lillehammer!

Vi feirer ytringsfriheten i Lillehammer!

Onsdag 31.mai går ICORNs årlige konferanse av stabelen i Lillehammer. ICORN er nettverket som blant annet lokaliserer fribyer og forfulgte forfattere og kunstnere, og kobler dem sammen.

I år går konferansen over tre dager og i sammenheng med PEN International sin konferanse og er lagt opp mot Litteraturfestivalen i Lillehammer (Sigrid Undset-dagene) som er Nordens største litteraturfestival.

Fra Friby Stavanger på Sølvberget kommer seks fribyforfattere, og deltar sammen med over 300 andre forfattere, artister, aktivister, koordinatorer, byrepresentanter og andre gjester fra 60 land.

Konferansen har fått navnet In Other Words, og er en årlig feiring av ytringsfriheten, hvordan den stadig finner nye veier i en verden som nå i mindre grad styres av sannhetssøking. Festivalen skal utforske litteratur og kunst gjennom seminarer, workshops, utstillinger og øyevitners skildringer av trusselen forfattere, artister og aktivister opplever i forskjellige deler av verden. Hvordan kan erfaringen av eksil og det å bli tvunget til å tie føre til nye ord og nye veier?

manal_al_sheikh_thumbnail

otba_fathallah_thumbnail

Interessante seminarer omfatter Å trygge ytringsfriheten i Tyrkia, En dagbok fra Guantanamo, En dag i Aleppo, og Ytringsfriheten i Mosul, hvor Stavangers egne fribyforfattere Otba Fathallah og Manal al-Sheikh, vil delta. Både Otba og Manal er fra Irak, og hadde dyrkjøpte erfaringer i bagasjen da de kom til Stavanger i henholdsvis 2007 og 2009. Otba ble utsatt for trusler og undertrykkelse fra myndighetene og Manal var aktiv i den arabiske forfatterunionen og måtte flykte fra et livsfarlig yrke som journalist.

Siden da har de vært separert fra mange av sine nærmeste og tilpasset seg sine nye liv i Stavanger, og er med til Lillehammer for å dele sine syn og erfaringer fra Mosul og Irak. Friby Stavanger er stolt av å ha dem med på konferanse sammen med fire andre fribyforfattere; nåværende Mohammad Habeeb fra Syria, samt Islam Elsanov fra Tsjetsjenia, Elahe Rahroniya fra Iran og Mansur Rajih fra Yemen. 

Google+