Hopp til hovedinnhold

Om ICORN

Om ICORN

ICORN, International Cities of Refuge Network,  ble opprettet i 2006 som et prosjekt på Sølvberget, Stavanger kulturhus.

“We survive under great difficulties. And sometimes we do not survive”

– Anna Politkovskaya (1958 – 2006) i friby Stavanger 2003.

Forfattere i mange deler av verden utsettes for trusler og forfølgelse. Internasjonale PEN rapporterer hvert år rundt 1 000 tilfeller av fengsling eller forfølgelse av forfattere. Dette er forfattere som trakasseres og forsøkes kneblet fordi de har benyttet seg sin grunnleggende rett til å ytre seg.

ICORN tilbyr forfulgte forfatter et fristed

ICORN, det internasjonale fribynettverket, ble etablert for å tilby forfulgte forfattere et fristed, eller en friby, hvor de skal kunne skrive og uttrykke seg fritt, uten å frykte for å bli sensurert eller kneblet. ICORN formidler forfattere til fribyene, og bidrar til kommunikasjon mellom fribyene og forfatterne som til enhver tid er en del av nettverket. 

Les mer på ICORNs hjemmesider. 

Administrasjonssenter i Stavanger

ICORN ble opprettet i 2006 som et prosjekt på Sølvberget, Stavanger kulturhus. I januar 2010 ble ICORN offisielt etablert som en uavhengig, internasjonal medlemsorganisasjon. Et internasjonalt styre er valgt for den nye organisasjonen, og generalforsamlingen, bestående av representanter fra medlemsbyene, er ICORNs høyeste organ.

ICORNs administrasjonssenter i Stavanger drives i nært samarbeid med de andre norske fribyene, samt norsk og International PEN. Særlig viktig er samarbeidet med PENs Writers in Prison Committee som har oversikt over forfattere som er forfulgt og trenger beskyttelse verden. Sølvberget, Stavanger kulturhus, har inngått en samarbeidsavtale med ICORN, og støtter organisasjonen med kontorplass, hjelp til administrasjon og fellestjenester.

Antall fribyer øker

Det finnes i dag 70 fribyer i verden som er tilknyttet ICORN, i Europa, USA og Latin-Amerika.

Seksten av disse er norske: Asker, Bergen, Bø, Drøbak, Harstad, Haugesund, Kristiansand, Levanger, Lillehammer, Molde, Oslo, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Vestfold (m/Larvik og Horten).

Kontaktinformasjon ICORN:

Helge Lunde

Executive Director

 

 

 

Elisabeth Dyvik

Programme Director

 

 

 

Marianne Hovdan

Administration Coordinator

 

Cathrine Helland

Communication Coordinator

Postadresse:

Sølvberget KF, Stavanger Kultur Hus

Postboks 310, 4002 Stavanger

Besøksadresse:

Sølvberggt. 2, 4006 Stavanger

Internett:

www.icorn.org

Google+