Hopp til hovedinnhold

Fribyforfatter takker av

Bilder tatt av Dorthe Stramrud

Tiden er snart inne for Stavangers fribyforfatter Mohammad Habeeb til å takke av etter to års virke. Og det er tid for oss som har stått rundt ham til å takke for alt han har gjort og bidratt med.

Over to år har gått siden Mohammad, etter forsinkelse av syrisk sikkerhetsbyrå, landet på norsk jord sammen med kona Nawal, datteren Lamees og sønnen Khaled.

FullSizeRender (4)

Etter et halvt liv som aktivist, grunnleggelse av organisasjonen Committee for the Defence of Democratic Freedom and Human Rights in Syria og 9 år i fengsel under Assad (avdøde), og etter oversettelse av utallige store verk av blant annet T.S Elliot og forsøk på å gi ut sitt eget materiale, og med dødstrusler og stigende fare etter den arabiske vårens oppstart i 2011, var det i 2015 tid for Mohammad å søke frihet og trygghet for seg selv og sine nærmeste utenfor Syrias grenser.

Men ikke bare for å nyte friheten - Mohammads brann etter å se forandringer i sitt hjemland har ikke sluknet etter at han kom hit, og han har hatt to svært aktive år som fribyforfatter hvor han virkelig har satt Syria på kartet. Dette ble tydelig på et Amnesty-arrangement på Folken i høst hvor han ble spurt om han drømte om et fritt Syria. «Det er ikke en drøm,» svarte han da tankefullt, «det er et behov!» Med sitt tydelige standpunkt mot regimet og mot ekstremisme, ønsker han en fortsatt folkelig revolusjon som ikke bærer våpen. 

Mohammads virke

FullSizeRender

Mohammad har skapt oppmerksomhet rundt seg både lokalt og nasjonalt. Han har skrevet artikler for media som Syria-spesialist og blitt invitert til arrangement og tilstelninger i inn- og utland. I tillegg har han arbeidet med to translatører angående oversettelse av egne noveller og dikt. Under nevnes en oversikt over noe av hans virke for Friby Stavanger:

 

  • Oversatte og framførte dikt av Sigbjørn Obstfelder fra norsk til arabisk, under Kapittelfestivalen 2016. 
  • Universitetet i Bergen: Gjentatte foredrag om menneskerettigheter og Syria. Andre foredrag for blant annet: Amnesty International, Agora Club, Katedralskolen i Stavanger og Stavanger International school.
  • Litteratur- og ytringsfrihetsfestivaler i Malmø, Frankfurt, Gøteborg, Lillehammer og Harstad.
  • Publiseringer: En novelle i Sampsonia Way og to kronikker i Aftenposten og en i Stavanger Aftenblad.
  • Ved Kongen og Dronningens besøk i Stavanger våren 2016 ble dronningen spesielt fascinert av Mohammad og hans virke som fribyforfatter, og han ble invitert til påfølgende 25-års jubileum for Kongen og Dronningen samme høst.
  • Deltatt på en rekke arrangement på Sølvberget i Sølvbergets regi: Blant annet Global Morgen, Kapittelfestivalen 2015, 2016 og 2017 hvor sistnevnte var et seminar om den arabiske våren med Lina Ben Mhenni og Jacob Wærness.
  • Presentasjon av sin historie og Friby Stavanger hos Formannskapet, og flere besøk hos ordfører Christine Sagen Helgø og varaordfører Bjørg Tysdal Moe.
  • Feiring av ICORN (moderorganisasjon til Friby) sitt 10-års jubileum.
  • Deltatt på TV-programmet Brenner & bøkene på NRK.

Med Mohammad som fribyforfatter har fribyarbeidet i Stavanger blitt mer synlig, noe som er inspirerende for alle som jobber i ICORN/Friby.

Hvor går veien videre?

kake

Overgangen fra livet som fribyforfatter til tiden etter kan være stor. Å stå på egne bein etter bare to år i et nytt land er en utfordring de fleste av oss har sluppet unna. Heldigvis har Mohammad fått forlenget sin tid på norskkurs ved Johannes læringssenter til juni neste år, og han jobber hardt med å klare B1, og kanskje B2-nivå til slutt i norsk.

I vår fikk han også jobb som ekstralærer ved Johannes læringssenter, som gir ham erfaring og arbeid med norske barn og ungdommer. Samtidig som han og hans familie går en usikker framtid i møte er det mange lysglimt å skimte - Lamees klarer seg godt på ungdomsskolen hun startet på i høst og kom nettopp hjem med sin første karakter, 5 i matte. Samtidig reiste Khaled til NTNU i Trondheim og stortrives med å ta bachelorgrad som ingeniør. For å spe på finansielt jobber han på Burger King.

Selv om det etter hvert vil komme en ny fribyforfatter til Stavanger, vil Mohammad forbli en av til nå ti fribyforfattere på Sølvberget som har kommet i en jevn strøm annethvert år fra 1996 og fram til i dag. Vi på Sølvberget gleder oss til å følge han og familien videre, og vi er sikre på at vi vil både se og høre mer til han i tida framover.

 

Artikler i Aftenposten:

Artikkel i Stavanger Aftenblad:

Aktuelle artikler på Sølvberget:

NRK:

Utgitt novelle i Sampsonia Way:

Google+