Hopp til hovedinnhold

Friby Stavanger

Stavanger var den første byen i Norge som ble friby for forfulgte forfattere. Som friby påtar Stavanger seg å være vertskap for en forfulgt forfatter eller kunstner. Byen får en ny forfatter hvert andre år.

Stavanger tar, som medlem i ICORN, et klart standpunkt i forhold til ytringsfrihet og tilbyr en trygg fremtid for en forfatter eller kunstner, og hans eller hennes eventuelle ektefelle og barn. Stavanger har som friby, og ved etableringen av den internasjonale festivalen for litteratur og ytringsfrihet, Kapittel, fått ry på seg som en av Norges viktigste og mest internasjonale litteraturbyer. Kommunens visjon for Stavanger er at byen skal være en raus litteraturby. Stavangerregionen skal være et knutepunkt i Europa for arbeidet med litteratur og ytringsfrihet, demokratisk offentlighet, flerkulturell litteraturkompetanse og fribyforfattere.

Stavangers har i dag sin tolvte fribyforfatter Safaa Khalaf som er undersøkende journalist og poet fra Irak.

Friby Stavanger arbeider med å etablere et nettverk innen kunst, litteratur og kultur for slik å sikre at fribyforfatterens erfaringer og kunnskap kan formidles videre til både det lokale, nasjonale og globale samfunnet.

Friby Stavanger har kontorplass på Stavanger Fribysenter, som holder til på Sølvberget, bibliotek og kulturhus. På Stavanger Fribysenter arbeider fribykoordinatoren sammen med ansatte i ICORN. Gjesteforfatteren har også sin kontorplass på Sølvberget, og forfatteren inkluderes på denne måten i et sentralt litteraturfaglig miljø.

KONTAKTPERSON

Lotte Løkeland Hovda
Fribykoordinator 

Send epost

Google+