Hopp til hovedinnhold

Å skrive for å redde liv

Mohammad Habeeb

Det er helt stille i Grottene på Folken når Mohammad Habeeb forteller om sitt liv som menneskerettighetsforkjemper i Syria, og viktigheten av å skrive brev. Ingen av ungdommene som har møtt opp så mye som kremter. For til forskjell for alle fengslede, forfulgte og torturerte de vanligvis kjemper for, så har de nå en av dem levende rett foran seg. 

Det startet da han var 18

Amnesty Moh tale

Mohammad Habeeb har sittet i fengsel i Syria i årevis, men slapp ut fordi noen orket å bry seg. For ungdommene som hører på er han så mye mer enn et bilde eller en sak, han er et levende menneske som har kommet gjennom på den andre siden. Historien startet da Mohammad var 18 år, omtrent slik som noen av de unge i salen. Da bestemte han seg for å kjempe for at Syria skulle få ytringsfrihet og demokrati. "Det dere tar for gitt, som en selvfølge, det var ikke en mulighet for meg da jeg vokste opp," forteller han.

Videre sier han at partiene i Syria den gang alle var kommunistiske eller nasjonalistiske, men at han og en samlet gjeng klarte å starte en demokratisk organisasjon. Dette kom som et sjokk for regimet, og til og med Amnesty. Ingen hadde trodd at det i det hele tatt var mulig å få til. Etterhvert ble én etter én straffeforfulgt og satt i fengsel, i 9 lange år. Dette knekket mange, forklarer Mohammad, og ikke minst dem utenfor; familiene, vennene, befolkningen. De så hva regimet var villige til å gjøre for å bringe aktivister til taushet. "Etter fengslingene ble det stille," minnes Mohammad, men påpeker at han forstår det. Han respekterer dem som ikke klarte å stå opp, de som knakk. For noen ble det bare for tøft.

Viktigheten av å skrive brev

egypt amnesty

Samlingen Skriv for liv arrangert av Amnesty UiS i Grottene på Folken i går handlet om viktigheten av å skrive brev til oppmuntring til de som er forfulgt og fengslet, men også til myndighetene som ikke kan la være å forholde seg til det hvis tusenvis av brev strømmer inn. Shima, leder for Amnesty UiS, forteller om flere som har blitt satt i frihet etter brev og press fra vanlige folk. Hun sier at det har en mye større betydning om det kommer herfra, fra det frie Europa.

Mohammad forteller også en historie om hvordan organisasjonen hans klarte å skrive 360 brev og poste dem fra forskjellige byer i hele Syria til enkeltmedlemmer i regimet. "Vi ville kontakte hver enkelt med en bønn om å tjene folket, å høre på dem og gi dem frihet." Etter dette kom det en historisk reaksjon fra regimet, som trodde de hadde trengt aktivistene opp i et hjørne. De kunne ikke forstå hvordan de hadde fått til å sende så mange brev fra hele Syria, og nå fram med budskapet sitt. Mohammad deler også hvor mye brev betydde for han i fengselet og hvordan de brukte det effektivt for å nå familie og venner og kontakter på utsiden. Det oppmuntret og styrket dem. 

Etter foredraget hans, samt presentasjon av seks personer Amnesty International/Norge har valgt å fokusere på, deriblant Edward Snowden, spiser vi kake og begynner å signere opprop og skrive brev til noen av de seks. Mohammad skriver en oppmuntring til en fengslet egyptisk mann, Mahmoud Abu Zeid "Shawkan" som beskriver fengselet han er i som en kirkegård: "Verdigheten vår ble lagt igjen ved fengselsportene," står det uttrykt på en plakat. 

Et pressende behov

Amnesty Moh alle

Vi blir sittende å snakke med Shima og andre som gjerne vil hilse på Mohammad og takke han. Før vi går får jeg et lite innfall og spør han: "Mohammad, hva drømmer du om? Drømmer du om et fritt Syria?" Han rister på hodet. "Nei, det er ikke en drøm," smiler han trist, "det er et behov (It is a need)!" Frihet for Syria har blitt et behov, Mohammad er villig til å dø for friheten til folket sitt, for de neste generasjonene, han er villig til å ofre alt for noe vi tar for gitt hver dag. Og dette behovet gjør at han også utover Syrias grenser, etter at han kom til Norge, fortsetter å kjempe - med brev og alle midler tilgjengelig - for frihet.

Google+