Hopp til hovedinnhold

Å dø er enklere enn å leve i Irak 

Det er umulig for uavhengige medier eller frilansjournalister å jobbe fritt i Irak i dag.  Stavangers fribyforfatter Safaa Khalaf måtte forlate landet sitt for å kunne fortsette å ytre seg. Som en del av Kiellandsenterets utstilling i 1. etasje på Sølvberget kan du nå se en presentasjon av vår nye fribyforfatter og situasjonen for journalister i Irak. 

Safaa Khalaf ny fribyforfatter i Stavanger

Stavanger kan endelig ønske velkommen til byens 12. fribyforfatter. Safaa Khalaf fra Irak ble invitert allerede i desember 2019, men på grunn av koronasituasjonen landet ikke Safaa i Stavanger før 24. juli i år. Khalaf ser nå frem til å kunne fortsette sitt arbeid i trygghet fra Stavanger.

Om fribyordningen

Stavanger er en friby, men hva betyr egentlig det? Hva er en friby, fribyforfatter og hvordan fungerer ordningen?

Om ICORN

ICORN, International Cities of Refuge Network,  ble opprettet i 2006 som et prosjekt på Sølvberget, Stavanger kulturhus.

Friby Stavanger

Stavanger var den første byen i Norge som ble friby for forfulgte forfattere. Som friby påtar Stavanger seg å være vertskap for en forfulgt forfatter eller kunstner. Byen får en ny forfatter hvert andre år.

Vil du vite hva som egentlig skjer i Syria?

Mange nye landsmenn fra Syria har kommet til oss de siste årene, og med dem en flyktningkrise vi aldri har sett maken til. Vi er alle påvirket av dette, men det er ikke alltid like lett å forstå hva det er som egentlig skjer og historien bak. Hvor skal en gå for å få tak i riktig informasjon?

Stavanger er friby for tegneren Eaten Fish fra Manus Island

Den prisvinnende iranske tegneren Ali Dorani, kjent som Eaten Fish, er Stavangers nye fribyforfatter. De fire siste årene har han bodd i flyktningleir på øya Manus Island, Papua Ny-Guinea. Han ankom Stavanger 17. desember fra Papua Ny-Guinea.

Fribyforfatter takker av

Tiden er snart inne for Stavangers fribyforfatter Mohammad Habeeb til å takke av etter to års virke. Og det er tid for oss som har stått rundt ham til å takke for alt han har gjort og bidratt med.

Å skrive for å redde liv

Det er helt stille i Grottene på Folken når Mohammad Habeeb forteller om sitt liv som menneskerettighetsforkjemper i Syria, og viktigheten av å skrive brev. Ingen av ungdommene som har møtt opp så mye som kremter. For til forskjell for alle fengslede, forfulgte og torturerte de vanligvis kjemper for, så har de nå en av dem levende rett foran seg. 

Revolution of the mind

Adonis is one of the greatest poets of the Arab world. He's been writing poetry for 70 years, and he led a modernist revolution in the second half of the 20th century, exerting huge influence on Arabic poetry.

Fribyforfatter tar med Brenner & bøkene på tur

Stavangers fribyforfatter Mohammad Habeeb har hatt en travel høst. Onsdag 2.november kan du bli med på en rundtur i Stavanger med Mohammad og Hans Olav Brenner i Brenner & bøkene på NRK2 20.55!

Les Obstfelder på arabisk

I forbindelse med årets Kapittel-festival ble flere av Sigbjørn Obstfelders dikt oversatt til arabisk.

Stavangers fribyforfatter: Mohammad Habeeb

Byens nåværende fribyforfatter kom til Stavanger fra Syria 31. august.

Om gjesteforfatterne

Stavanger har vært friby siden 1996 og vertsby for ti ulike forfattere i løpet av denne tiden. Her finner du en oversikt over forfatterne som er og har vært i Stavanger.

Et nytt liv

17. desember er det ett år siden Stavangers fribyforfatter Ali Dorani - Eaten Fish - kom til Stavanger. Hvordan er det å starte et nytt liv i en ny by, nytt land og ny kultur? Vi har tatt en uformell prat om Alis første år i Stavanger.

Nobels fredspris: En pris til ytringsfriheten

Friby Stavanger og Sølvberget gratulerer årets vinnere av Nobels fredspris, Maria Ressa og Dmitrij Muratov, for deres utrettelige innsats for ytringsfriheten. 

Google+