Hopp til hovedinnhold

Tema for Kapittel 21 blir Hjem

Design: Øystein Vidnes. Fra omslaget til "Det norske hjem" av Hannah Gitmark, utgitt på Res Publica.

Årets Kapittel arrangeres fra 22. - 26. september, og nå er temaet klart. Over fem dager med litteratur, debatt, film og fest skal vi utforske begrepet Hjem.

Hjemlengsel og utferdstrang

Hjem er et fruktbart ord i litterær sammenheng, og heimstaddiktning er en viktig sjanger i den norske litteraturtradisjonen - eller den norske bokheimen om du vil. Kanskje fordi begrepet rommer en ambivalens som Alexander L. Kielland så treffende beskriver i et av sine brev til maleren Frits Thaulow: "Jeg vet ikke hva der er verst: enten være lenge hjemmefra, eller være lenge hjemme". Mange forfattere skriver med utgangspunkt i dette spennet mellom hjemlengsel og utferdstrang, og det gjør hjem til et interessant omdreiningspunkt for Kapittel.

Isolasjon og stengte landegrenser

Hjem er også et sentralt begrep i politikk og samfunn, som har blitt ytterligere aktuelt gjennom flyktningkrisen, klimakrisen og ikke minst koronakrisen. For hva har det gjort med oss som mennesker og samfunn å tilbringe et år hjemme? Hvordan påvirkes vi av isolasjon og stengte landegrenser, og hva er egentlig hjem i en global verden? Hvor mye har hjem å si for identiteten vår, og hva skjer når krig eller naturkatastrofer tvinger mennesker på flukt fra eget hjem? Dette er dagsaktuelle spørsmål som Kapittel 21 skal bidra til å belyse.

Navneslipp

Programmet til Kapittel er under arbeid, men allerede før jul var det klart at den tysk-amerikanske forfatteren og illustratøren Nora Krug og fagsjef i tankesmien Agenda Hannah Gitmark deltar på årets Kapittel.

Krug har vunnet en rekke priser for den grafiske romanen Heimat, som kom på norsk i 2019 og handler om familiens historie fra Nazi-Tyskland. Gitmark er denne høsten aktuell med boka Det norske hjem, der hun tar for seg utviklingen i det norske boligmarkedet fra velferdsgode til spekulajonsobjekt.

Navneslipp Kapittel 21

Earlybird festivalpass 

Vil du delta på Kapittel 21? Fram til 1. juni kan du sikre deg festivalpass til Earlybird-pris her. Perfekt gave til noen du er glad i - eller til deg selv.

Har du ideer eller innspill til Kapittel 21? Send en mail til festivalsjef Siri O. Risdal på siri@kapittel.no

Velkommen (hjem) til Kapittel i september 2021!

Illustrasjon til nettsaken er hentet fra omslaget til "Det norske hjem". Design: Øystein Vidnes.

Google+