Hopp til hovedinnhold

Tema for Kapittel 21 blir Hjem

Design: Øystein Vidnes. Fra omslaget til "Det norske hjem" av Hannah Gitmark, utgitt på Res Publica.

Årets Kapittel arrangeres fra 22. - 26. september, og nå er temaet klart. Over fem dager med litteratur, debatt, film og fest skal vi utforske begrepet Hjem.

Hjemlengsel og utferdstrang

Hjem er et fruktbart ord i litterær sammenheng, og heimstaddiktning er en viktig sjanger i den norske litteraturtradisjonen - eller den norske bokheimen om du vil. Kanskje fordi begrepet rommer en ambivalens som Alexander L. Kielland så treffende beskriver i et av sine brev til maleren Frits Thaulow: "Jeg vet ikke hva der er verst: enten være lenge hjemmefra, eller være lenge hjemme". Mange forfattere skriver med utgangspunkt i dette spennet mellom hjemlengsel og utferdstrang, og det gjør hjem til et interessant omdreiningspunkt for Kapittel.

Isolasjon og stengte landegrenser

Hjem er også et sentralt begrep i politikk og samfunn, som har blitt ytterligere aktuelt gjennom flyktningkrisen, klimakrisen og ikke minst koronakrisen. For hva har det gjort med oss som mennesker og samfunn å tilbringe et år hjemme? Hvordan påvirkes vi av isolasjon og stengte landegrenser, og hva er egentlig hjem i en global verden? Hvor mye har hjem å si for identiteten vår, og hva skjer når krig eller naturkatastrofer tvinger mennesker på flukt fra eget hjem? Dette er dagsaktuelle spørsmål som Kapittel 21 skal bidra til å belyse.

Navneslipp

Programmet til Kapittel er under arbeid, men allerede før jul var det klart at den tysk-amerikanske forfatteren og illustratøren Nora Krug og fagsjef i tankesmien Agenda Hannah Gitmark deltar på årets Kapittel.

Krug har vunnet en rekke priser for den grafiske romanen Heimat, som kom på norsk i 2019 og handler om familiens historie fra Nazi-Tyskland. Gitmark er denne høsten aktuell med boka Det norske hjem, der hun tar for seg utviklingen i det norske boligmarkedet fra velferdsgode til spekulajonsobjekt.

Navneslipp Kapittel 21

Kjøp festivalpass 

Vil du delta på Kapittel 21? Her kan du sikre deg festivalpass til årets festival. Perfekt gave til noen du er glad i - eller til deg selv.

Har du ideer eller innspill til Kapittel 21? Send en mail til festivalsjef Siri O. Risdal på siri@kapittel.no

Velkommen (hjem) til Kapittel i september 2021!

Illustrasjon til nettsaken er hentet fra omslaget til "Det norske hjem". Design: Øystein Vidnes.

Google+