Hopp til hovedinnhold

Linn Ullmann holder årets Kiellandforedrag

Linn Ullmann holder årets Kiellandforedrag

 Direkte fra Litteraturhuset i Oslo! 

Få med deg Linn Ullmanns  spesialskrevne Kiellandforedrag! Ullmann vil blant annet reflektere rundt hvordan pandemien skaper avstand, men også hvordan teknologien gir oss muligheter til en annen type nærhet.

«Jeg vil heller leve i fiendskap med alle mine omgivelser enn å oppgi hva jeg har erkjent for rett og sannhet», skrev Alexander Kielland i et brev til sin kone i 1876, noen få år før han debuterte som forfatter.

Kielland (1849-1906) er Stavangers mest kjente dikter og regnes som en av «De fire store» i norsk litteraturhistorie. Han var en av det moderne gjennombrudds menn, og forfatterskapet hans handlet i stor grad om å belyse politiske eller moralske spørsmål – om å sette problemer under debatt. På lik linje med Alexander Kielland og tendensdikterne fra andre halvdel av attenhundretallet er Linn Ullmann en forfatter som har tatt rollen som en kritisk stemme i den offentlige debatten. Hennes skarpe penn og unike observasjonsevne viser hvordan litteraturen også i dag evner å engasjere, utfordre og stille spørsmål ved makt og autoritet. Det er derfor en stor glede for Kiellandsenteret og Kapittelfestivalen at Ullmann har takket ja til å holde årets Kiellandforedrag.

Kjøp billetter her

Kiellandforedraget ble opprettet ved etableringen av Kiellandsenteret på Sølvberget, og er et fast innslag under Kapittelfestivalen. Med Kiellands ideal om nyttepoesi som utgangspunkt, skal foredraget skape et rom for å reflektere rundt litteraturens betydning og verdi for enkeltindividet og for samfunnet.

Forfatterens og litteraturens blikk på verden rundt oss kan bevege og berøre, men også utfordre og skape engasjement. Verden i dag er preget av uro og usikkerhet, det kan virke som om krisene står i kø: klimakrise, flyktningkrise, politisk uro og nå global pandemi. Hva gjør det med oss? Kan vi vende oss til litteraturen for å finne svar på noen av de store spørsmålene som definerer vår tid?

Linn Ullmann (f. 1966) er en av våre mest markante litterære stemmer, og har siden debutromanen «Før du sovner» fra 1998 hatt en sentral posisjon i den skandinaviske samtidslitteraturen. Hun er også en toneangivende kritiker og kommentator, med et internasjonalt nedslagsfelt. Hun har vunnet en rekke priser og utmerkelser for sitt forfatterskap, og er i høst aktuell med sin syvende roman som kommer i november.

Tidligere foredragsholdere:

2019: Johan Harstad

2018: Olaug Nilssen

2017: Vigdis Hjorth

Google+