Hopp til hovedinnhold

Nordiske stjerneforfattere til Kapittel 21

Kjell Westö (foto Marica Rosengård), Asta Olivia Nordenhof (foto Albert Madsen) og Lena Andersson (foto Henric Lindsten).

Finske Kjell Westö, danske Asta Olivia Nordenhof og svenske Lena Andersson er tre av de nordiske navnene som er klare for Kapittel 22. - 26. september. 

Det er ikke lett å forutsi hvilke reiserestriksjoner som vil gjelde når Kapittel går av stabelen 22. - 26. september, men vi håper det blir mulig å oppleve utenlandske forfattere på scenen igjen under årets festival. Og blant navnene som er bekreftet til årets Kapittel er den store finlandssvenske forfatteren Kjell Westö, det danske stjerneskuddet Asta Olivia Nordenhof og den populære svenske forfatteren og samfunnsdebattanten Lena Andersson

Å vende hjem

Temaet for årets Kapittel er "Hjem", og Kjell Westös nyeste roman Tritonius handler i stor grad om å vende hjem, noe også NRKs kritiker Knut Hoem påpeker i sin anmeldelse Virtuost om å vende hjem. Den internasjonalt anerkjente dirigenten Thomas Branders karriere er på hell, og vi følger hans ufrivillige tilbaketrekning til et arkitekttegnet palass på en øy i den finske skjærgården.

Westö har vunnet flere priser for sine mesterlige skildringer av vår nære historie, men denne gangen bruker han dagsaktuelle problemstillinger som terror, klimakrise, #metoo og pandemi som bakteppe for sin moderne odyssé.

Tritonus

Det svenske Folkhemmet

Den populære svenske forfatteren Lena Andersson kommer til Kapittel med den ferske romanen Datteren, en frittstående oppfølger til hennes kritikerroste roman Sveas sønn, der det handlet om sosialdemokraten Ragnar som strevde med å finne seg til rette i den moderne tiden.

Datteren følger vi hans datter Elsa, som vokser opp i en tid der det svenske "Folkhemmet" - den sosialdemokratiske ideen om likhet og ansvar for fellesskapet - går i oppløsning. Slik blir denne romanen ikke bare en rørende oppvekstskildring, men også en skarp og humoristisk kommentar til vår tid.

Datteren

Kapital og katastrofe

Det danske forfatteren Asta Olivia Nordenhof er aktuell med romanen Penger på lomma, som handler om det turbulente kjærlighetsforholdet mellom Kurt og Maggie, og som ga henne Per Olov Enquists pris og EUs litteraturpris 2020. Romanen er også nominert til Nordisk råds litteraturpris 2021, og er første del av et planlagt sjubindsverk med utgangspunkt i brannen på Scandinavian Star.

På Kapittel møter du Nordenhof i samtale med den norske forfatteren Atle Berge som bruker Aleksander Kielland-ulykken som ramme for sin roman Puslingar, og ved å velge romanformen klarer de begge på mesterlig vis å skildre de menneskelige omkostningene som fulgte i tragedienes kjølvann.

Penger på lomma Nordenhof

Google+