Hopp til hovedinnhold

Samvittighetskvaler - Kapittel 25 år

Janne Stigen Drangsholt, Kristin Auestad Danielsen, Vigdis Hjorth, Tiril Broch Aakre

Vigdis Hjorth, Kristin Auestad Danielsen og Tiril Broch Aakre har skrevet hver sin novelle inspirert av Alexander L. Kiellands "En god Samvittighed". Se dem i samtale fra Kapittel20.

Forside Samvittighetskvaler

"Sandheden maa smugles ind i menneskene" skriver Alexander L. Kielland i et brev til Edvard Brandes i 1879. Han hadde nettopp debutert som forfatter, og så det som sin oppgave å avdekke borgerskapets hykleri og dobbeltmoral. I novellen "En god Samvittighed" fra Nye Novelletter (1880) gjør han nettopp det, men kan litteraturen ha den samme sprengkraften i dag - 140 år etter Kiellands forelegg?

I anledning at Kapittel feirer 25 år i 2020 har vi i samarbeid med Kiellandsenteret og Pelikanen forlag utfordret forfatterne Vigdis Hjorth, Kristin Auestad Danielsen og Tiril Broch Aakre til å skrive hver sin novelle inspirert av Kielland, og Kiellandforsker og litteraturprofessor Tore Rem til å skrive et forord.

Til sammen har det blitt en novellesamling som viser hvilke samvittighetskvaler som rir oss i dag, og hvordan litteraturen fortsatt har evnen til å "smugle sandheden ind i menneskene". Forfatterne møttes til samtale på Kapittel20, ordstyrer Janne Stigen Drangsholt. Tore Renberg åpnet med å lese Kiellands originaltekst:

Boka kan kjøpes på Pelikanens nettside nå: https://pelikanen.no/boker/samvittighetskvaler.

Google+