Hopp til hovedinnhold

Podcast: Brevskriveren Camilla Collett

Marius Wulfsberg på Kapittel20 holdt foredrag om Camilla Collett

Vi må slutte å tolke Camilla Colletts liv i lys av ungdomsforelskelsen i Johan Sebastian Welhaven, mener Marius Wulfsberg.

Han er forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, og har de siste årene fordypet seg i Camilla Colletts store brevsamling. Hun var en person som "hadde mange livslange venner, men også livslange uvenner", som Wulfsberg formulerte det. En av de sistnevnte var Bjørnstjerne Bjørnson, og Wulfsberg har tidligere skrevet om brevene mellom dem. Til sammen finnes det om lag tusen brev etter henne.

Camilla Collett var Henrik Wergelands søster, og en av de toneangivende norske litteraturkritikerne på 1800-tallet. Hennes bok Amtmandens døtre (1855) regnes ofte som den første norske romanen. Collett var også en av Alexander L. Kiellands store forbilder.

Likevel er det gjerne ungdomsforelskelsen i forfatter Johan Sebastian Welhaven folk flest forbinder med henne. I sitt foredrag på Kapittelfestivalen i 2020 forklarte Marius Wulfsberg bakgrunnen for at denne biten av livet hennes har fått en ufortjent stor plass i tiden etter hennes død.

Hør podcasten:

Sølvbergets podcast finner du i din foretrukne podcast-spiller, for eksempel Apple Podcasts, Google Podcasts eller Spotify. Her er andre opptak fra Kapittels historie:

Google+