Hopp til hovedinnhold

Kapittel kårer årets beste bøker 2020

Årets beste bøker 2020 ifølge Kapittel

Om ikke annet, har 2020 vært et godt bokår. Her er Kapittelsjefens favoritter.

Det er ikke mye oppløftende å si om året som har gått, men vi tar med oss gode minner fra et nedskalert Kapittel i september. Og bokåret 2020 har bidratt med mange litterære lyspunkter i koronamørket. Her er noen av bøkene som har gjort mest inntrykk på meg i år, og mine julegavetips til alle som liker harde pakker:

Hør her'a av Gulraiz Sharif

9788202648121

Det har tidvis vært vanskelig å samle tankene om en bok i år, men Sharifs sjarmerende hovedkarakter Mahmoud er en av dem som har fått meg til å skru av nyhetsvarsler og lytte. For som tittelen indikerer har han noe viktig på hjertet. Et fyrverkeri av en debutroman, og en morsom fortelling om å vokse opp mellom to kulturer. 

Tingenes tilstand av Sandra Lillebø

Tingenes tilstand

Dette er en av de få romanene jeg leste i ett strekk dette året, bare avbrutt av behovet for å hente en markeringspenn. For selv om romanens utgangspunkt er en datters løsrivelse fra sin syke mor, tilbyr Lillebø samtidig et etterlengtet språk til alt det usagte som vi alle strever med i hverdagen.

Det uferdige huset av Lars Amund Vaage

Det uferdige huset

Noen romankarakterer er så levende at de blir med meg videre i livet, som en ny venn. Gabriel Hallvardsson Hauge er en sånn karakter, og selv om handlingen er lagt til begynnelsen av forrige århundre, kjennes hovedpersonens lengsler og kvaler brennaktuelle gjennom Vaages dirrende språk.

Yt etter evne, få etter behov av Olaug Nilssen

Yt etter evne

Da jeg leste "Tung tids tale" på en flytur (føles plutselig eksotisk!), fikk jeg lyst å reise meg i setet og rope at dette er viktig! Nilssens nye roman handler også om den umulige oppgaven det er å ha ansvar for et pleietrengende barn, og ga meg den samme akutte følelsen av viktighet. Her skildres en familie på randen med svart humor og dyp innsikt.

Tollak til Ingeborg av Tore Renberg

Tollak til Ingeborg

Et mesterverk av et menneskeportrett, og et sleivspark til hastighetens tidsalder. Med tause og tverre Tollak har Tore Renberg skapt en av sine mest interessante romankarakterer, og en ubehagelig thriller som det var vanskelig å legge fra seg selv om den ble lest i innspurten til årets Kapittel. 

Det golde landet av Karin Haugen

Det-golde-landet

Ufrivillig barnløshet avfeies ofte som et personlig anliggende i samfunnsmessig kontekst, eller som en del av en "tsunami av brystmelk" når det dukker opp som tema i litteraturen. Med dette skarpe og opplysende essayet viser Karin Haugen hvorfor morskap og utenforskap angår oss alle. 

Tritonus av Kjell Westö (oversatt av Erik Krogstad)

Tritonus

Det blir mange halvleste bøker i min jobb, men Kjell Westös episke skildringer av vår nære historie er vanskelige å legge fra seg. Og Westö skriver ikke mindre engasjerende om nåtiden. I Tritonus handler det om dirigenten Thomas Brander som - i likhet med de fleste av oss - strever med å finne balansen i en tid som vår. 

Tabita av Iben Mondrup (oversatt av Trude Marstein)

Tabita

"Iben Mondrup skriver satans god litteratur» ifølge avisen Berlingske, og jeg er enig. I Tabita møter vi de grønlandske barna Tabita og Vitus som blir tvangsadoptert til en dansk familie på 1960-tallet, og dette er rystende lesning. Mondrup var en av forfatterne som måtte avlyses på årets Kapittel på grunn av korona, men heldigvis er det fortsatt mulig å lese romanen hennes.

Litterære julegaver

Trenger du flere litterære julegavetips? I hele desember har vi juletilbud på Kapittel-koppen og festivalpass til Kapittel 21 til Earlybird-pris.

Kjøp Earlybird festivalpass til Kapittel 21 her

Kjøp Kapittel-kopp her

Google+