Hopp til hovedinnhold

Kapittel i 2020-format

Eili Harboe og Henrik Øxnevad (Foto: Asgeir Ravndal)

Over fem dager har Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, arrangert nær 120 arrangementer med rundt 6200 besøkende - midt i en pandemi. 

- Jeg er lettet og glad for at alt har gått så fint. Det ble en flott og verdig feiring av Kapittels 25-årsjubileum. Oppkjøringen til årets festival har naturlig nok vært preget av usikkerhet, og vi var veldig spente på hvordan det skulle bli, sier festivalsjef Siri Odfjell Risdal. 

Over 60 ansatte og 80 frivillige har bidratt til å gjennomføre årets Kapittel, med målebånd og håndsprit og navnelister. 

Tilbakemeldingene fra både publikum og gjester har vært utelukkende positive. Det har vært mange utsolgte arrangementer, få avlysninger og god stemning. Folk er flinke til å overholde smittevernregler, og glade for å møtes igjen. 

Endringenes år 

Vi skal ikke legge skjul på at det har vært utfordrende å planlegge festival i år, og siden mars har vi vært innom flere ulike scenarier for festivalen. Da landegrensene åpnet i juli håpet vi i det lengste at vi skulle få med de internasjonale gjestene, men de måtte avlyses en etter en etter hvert som reiserestriksjonene endret seg igjen.  

- Da vi gikk inn i festivaluka var det med en visshet om at det fort kunne komme flere endringer. Det gjorde det også, men heldigvis ikke så mange. Fire gjester måtte bli hjemme grunnet sykdom, og det førte til to endringer og to avlysninger i programmet. Det er selvsagt trist, men omstendighetene tatt i betraktning er det langt færre enn vi fryktet, sier festivalsjef Siri Odfjell Risdal. 

Avtrykk i mange former 

Gjennom ulike vinklinger på årets tema Avtrykk har publikum fått med seg sterke forfattermøter, store konsertopplevelser og programposter om aktuelle temaer som rasisme, klimakrise, ytringsfrihet, oljenæring og pandemi. Avtrykket etter andre verdenskrig, Alexander L. Kielland-ulykken og 22. juli var også viet god plass i årets program. Vi har også feiret 100-årsjubileet for Jens Bjørneboe og Anna-Cath. Vestly, og markert Kapittels eget 25års-jubileum med novellesamlingen Samvittighetskvaler, der Vigdis Hjorth, Kristin Auestad Danielsen og Tiril Broch Aakre har latt seg inspirere av Alexander L. Kielland. 

- Jeg opplever at årets program traff bredt, og at Kapittel 20 har klart å skape et eget avtrykk i festivalens 25 år lange historie. Litteratur er en viktig kilde til å forstå verden rundt oss, og akkurat det tror jeg folk har et stort behov for nå, sier festivalsjef Siri Odfjell Risdal. 

Et av mange litterære høydepunkt var møtet mellom Vigdis Hjorth og Sandra Lillebø, som begge har fått strålende mottakelse av sine nye romaner om mødre og døtre.   

Nye fjes på festival 

Med kjente gjester som Else Kåss Furuseth, Peder Kjøs, Abubakar Hussain og Sandeep Singh nådde vi også ut til et nytt og yngre publikum i år. Det er stas at flere får et forhold til litteraturfestivalen i sin egen by, sier festivalsjef Siri Odfjell Risdal. 

Digital festival 

Med mindre publikumskapasitet var det viktig at årets Kapittel var tilgjengelig for flere enn de som var til stede fysisk. Hele 13 arrangementer ble derfor strømmet, og godt over 2000 har sett strømmene fra årets festival. 

På Kapittel 20 kunne du også oppleve tre digitale forfattermøter. Linn Ullmann holdt årets Kiellandforedrag live fra Litteraturhuset i Oslo, og dansk-kurdiske Sara Omar og den palestinske vinneren av Ytringsfrihetsprisen Dareen Tatour deltok på Kapittel via video. 

Bokmerke på skolene 

I år har vi også feiret 10-årsjubileum for Bokmerke, Kapittel for barn og unge. Av smittevernhensyn sendte vi de fleste barnebokforfatterne ut til skolene i år, men noen få barnehager og skoleklasser har også besøkt Sølvberget under festivalen.   

Strømmet barnebokbad

Torsdag 17. september var det også direktesendt barnebokbad fra bokmagasinet i Sølvbergets kjeller. Forfatter Heidi Linde ble intervjuet av tre elever fra 5. trinn på Vardenes skole. Se sendingen her.  

Slik kunne enda flere barn og unge få være med på Kapittel 20, som må være det mest spesielle kapittelet i festivalens historie. 

Neste års Kapittel arrangeres fra 22. – 26. september 2021.  

Dette var Kapittel 20: 

 • 6200 besøkende
 • 150 gjester 
 • 120 arrangementer
 • 80 frivillige 
 • 50 samarbeidspartnere 

Besøkstall Kapittel: 

 • Kapittel 20: 6 200 
 • Kapittel 19: 12 406 
 • Kapittel 18: 10 797 
 • Kapittel 17: 11 907 
 • Kapittel 16: 12 537 
 • Kapittel 15: 11 250 
 • Kapittel 14: 11 107 
 • Kapittel 13: 10 299 
 • Kapittel 12: 9 923 
 • Kapittel 11: 9 837 
 • Kapittel 10: 9 863 
 • Kapittel 09: 7 812 
 • Kapittel 08: 5 491 

For mer informasjon, kontakt festivalsjef Siri Odfjell Risdal, tlf 481 55 406. 

Google+