Hopp til hovedinnhold

Jenta med minneboken

Jenta med minneboken av Bart van Es. Foto Forlaget Press.

Avtrykket etter 2. verdenskrig preger fortsatt mange familier. Bart van Es står bak den prisvinnende biografien Jenta med minneboken, og er en av årets hovedgjester på Kapittel. 

Familiehistorie

Den britiske litteraturprofessoren Bart van Es ble født i Nederland, og bodde også i Norge, Dubai og Indonesia før familien slo seg ned i Storbritannia da han var tenåring. Med på flyttelasset fulgte en fortelling fra barndommen som han aldri klarte å slippe. Fortellingen om den unge jødiske jenta Lientje, som familien hadde gjemt under krigen. Besteforeldrene til van Es oppdro henne som sitt eget barn, men så skjedde det noe. Lientje brøt med familien, og ingen visste hvor det var blitt av henne.

Foto fra Jenta med minneboken

Lientje (t.v) sammen med sine fostersøsken, med Bart van Es sin far på fanget. Foto fra boka.

I Jenta med minneboken nøster van Es gradvis opp Lientjes (og dermed også sin egen) familiehistorie, og forteller samtidig den rystende historien om det nederlandske Holocaust. Under 2. verdenskrig ble en større andel av den jødiske befolkningen sendt i døden i Nederland enn i noe annet land i Vest-Europa. 

Årets bok i Storbritannia 

Bart van Es er en av verdens fremste forskere på Shakespeare og engelsk renessanselitteratur, og har tidligere utgitt flere sentrale fagbøker. For Jenta med minneboken vant han Costa-prisen for både årets biografi og årets bok i Storbritannia 2018, og boken fikk strålende mottakelse da den kom ut i Norge i 2019.

Den norske forfatteren og litteraturprofessoren Tore Rem er en god venn av Bart van Es, og har fulgt arbeidet med Jenta med minneboken fra start. På Kapittel i september vil de to samtale om familie, minner og litteratur, og hvordan avtrykket etter 2. verdenskrig fortsatt former vår historie. 

Google+