Hopp til hovedinnhold

Islandske stjerneforfattere til Kapittel

De islandske forfatterne Auđur Ava Ólafsdóttir og Bergsveinn Birgisson kommer begge til Kapittel (Foto: Pax og Vigmostad & Bjørke)

Auđur Ava Ólafsdóttir vant Nordisk Råds litteraturpris 2018, og Bergsveinn Birgisson er nominert til prisen i år. To av Islands viktigste litterære stemmer er klare for Kapittel. 

Fengende fortellinger fra Island

I disse tider er det mange som opplever at dagene blir lange. Hvorfor ikke bruke tiden til å lese deg opp til Kapittel? Auđur Ava Ólafsdóttir og Bergsveinn Birgisson skriver begge om Island, men samtidig om det allmenngyldige. Og hvis situasjonen tillater at vi kan arrangere Kapittel som planlagt, kan du møte de to prisbelønte forfatterne fra sagaøya i september. 

Auður Ava Ólafsdóttir fikk sitt litterære gjennombrudd med Stiklingen, som var innstilt til Nordisk råds litteraturpris i 2009 og ble en bestselger i flere land. Hennes andre roman Regn i november ble først utgitt på norsk i 2015. I 2018 kom romanen Arr, som Ólafsdóttir ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for samme år. Frøken Island er forfatterens fjerde roman på norsk, som hun ble tildelt Prix Médicis étranger 2019 for.

Frøken Island foregår i 1963, og handler om Hekla som drømmer om å bli forfatter. Men hun må skrive i hemmelighet, for vi befinner oss i et samfunn hvor menn fødes som poeter og kvinner får tilbud om å være Frøken Island.

Frøken Island

Bergsveinn Birgisson ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen Svar på brev frå Helga i 2012. Den svarte vikingen ble nominert til Brageprisen for beste sakprosa i 2013, er oversatt til en rekke språk og skal også bli TV-serie. Birgisson ble utnevnt til Ridder av første grad av kong Harald 5. for arbeidet med boken. Nå er han aktuell med den historiske romanen Reisen til livsvannet, som er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2020.

Reisen til livsvannet handler om en fattig nasjons kamp for retten til egen sansing og eget livssyn, om makthavernes overgrep, kolonialisme, utnytting og vanhelligelse av naturen.  Verket er en historisk fiksjon om et kritisk øyeblikk i det islandske folkets liv, men også om skjebnestunden hele verden står overfor nå.

Reisen til livsvannet

Google+