Hopp til hovedinnhold

Avtrykket etter Alexander L. Kielland-ulykken

Foto fra "Plattformen som ikke kunne velte" av Tord F. Paulsen og Marie Smith-Solbakken (red.)

27. mars 1980 kantret boligplattformen Alexander L. Kielland, og 123 menn mistet livet. Atle Berge, Tord F. Paulsen og Tommas T. Skretting har på hver sin måte utforsket avtrykket etter den dramatiske ulykken.

Tema for årets Kapittel er Avtrykk, og Kielland-ulykken har etterlatt et dypt avtrykk i norsk oljehistorie generelt og i vår region spesielt. I forbindelse med 40-årsmarkeringen i 2020 har det kommet flere nye bøker om ulykken.

Samtale og foredrag

På Kapittel vil Atle Berge, Tommas Skretting og Tord F. Paulsen samtale med Nasjonalbibliotekar og "oljeunge" Aslak Sira Myhre, som også har skrevet innledningen til fotoboka. På festivalens åpningsdag onsdag 16. september vil de både ha et lukket arrangement for inviterte videregående skoler, og et åpent arrangement for vanlig publikum. Og etter arrangementene kan alle ta med seg hvert sitt gratiseksemplar av Plattformen som ingen kunne velte, som altså er årets bok i Rogaland fylkeskommunes kampanje Hele Rogaland leser. 

I tillegg vil Atle Berge holde foredrag om ulykken og romanen Puslingar på de fire Ryfylke-bibliotekene Strand, Hjelmeland, Suldal og Sauda i forkant av Kapittel mandag 14. og tirsdag 15. september.

Kjøp billetter til arrangementene her:

Bøker om Kielland-ulykken

Kielland-ulykken vies god plass i årets Kapittelprogram, og forfatter Atle Berge, journalist Tommas T. Skretting og fotograf Tord F. Paulsen kommer alle til festivalen. De står henholdsvis bak romanen Puslingar, dokumentarboka Alexander L. Kielland-ulykken og fotofortellingen Alexander L. Kielland-ulykken. Ringene i vannet, som nå utgis på nytt med tittelen Plattformen som ikke kunne velte. Sistnevnte er også boka hele Rogaland skal lese i høst

Bokforsider Kielland-ulykken

Første roman

Tommas T. Skretting tar for seg "tragedien, spillet og hemmelighetene som kunne ha veltet en oljenasjon" i sin dokumentarbok, mens Tord F. Paulsen og medredaktør Marie Smith-Solbakken i sin bok lar leseren komme tett på mennesker som på ulike måter ble - og fortsatt er - berørt av hendelsen. 

Atle Berge har på sin side (ifølge Samlaget) skrevet den første romanen som tematiserer ulykken, og det er påfallende at ikke flere skjønnlitterære forfattere har tatt tak i de mange konsekvensene av det som fortsatt er norgeshistoriens største industrikatastrofe. Til sammenligning har det kommet flere romaner om 22. juli.

Desto viktigere er det at Berge nå har valgt å formidle historien i skjønnlitterær form, og i Puslingar får vi følge den sterke historien om tenåringsjenta Marita som mistet faren Jonny i ulykken som 8-åring.

«Jeg har akkurat lest siste side i en ekte oljeroman. Atle Berges "Puslingar" foregår i skyggen av Alexander Kielland ulykka, på strilalandet ikke langt fra Mongstad. I denne boka er ikke olja og Nordsjøen en kulisse, boka lever og puster med oljeungen Marita som mista faren i ulykka og vil bli ingeniør. I denne boka er de som leser bøker om filosofi og romaner fra bokklubben de fremmede, mens de som kan betjene et hydraulisk styringsystem er de trygge. Og så er det ei skikkelig god bok.»
Aslak Sira Myhre

Google+