Hopp til hovedinnhold

Avtrykket etter 22. juli

Peder Kjøs og Alexandra Gjerpen

Fredag 22. juli 2011 mistet til sammen 77 mennesker livet i terrorangrepet som rammet Regjeringskvartalet i Oslo og AUFs sommerleir på Utøya, og en hel nasjon var i sorg. Hvordan lever man videre som samfunn og som enkeltmennesker etter en så brutal hendelse? Og hvordan kan den vonde historien om 22. juli formidles i litteratur og på film?

De siste årene har det kommet flere bøker og filmer om terrorangrepet, som fra ulike synsvinkler har hjulpet oss til å forstå, bearbeide og sørge.

Filmskaperne Sara Johnsen og Pål Sletaune fikk i år Fritt Ords honnør for TV-serien 22. juli, og juristen Aina M. Ertzeid har imponert anmelderne med sin debutroman 15:25. De løfter begge fram den viktige historien om de som var på jobb da det smalt.

Aage Storm Borchgrevink har imidlertid kritisert den kollektive fortellingen om 22. juli for å utelate gjerningsmannen. Borchgrevink vant Kritikerprisen 2013 for boka En nasjonal tragedie, og minner oss om hvilke enorme konsekvenser det kan få om vi ikke prøver å forstå hvor hatet kom fra.

Kjøp billetter til arrangementene her: 

Google+