Hopp til hovedinnhold

Velkommen til Kapittel 19

Kapittel 19

Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, er en årlig festival som arrangeres av Sølvberget. Kapittel 19 finner sted 18. - 22. september 2019. Årets tema er kropp.

Kroppen er utgangspunktet for nesten alle våre menneskelige erfaringer, og har alltid vært et populært motiv å utforske i litteraturen. Kropp er med andre ord ingen ny litterær trend, men det er lett å spore en økt nysgjerrighet rundt kropp i samtidslitteraturen. Det er derfor en glede å kunne ønske velkommen til et nytt Kapittel med kropp som tema.

Hvorfor er sædkvaliteten i den vestlige verden halvert de siste tiårene? Hvorfor sover vi stadig dårligere, men lever stadig lengre? Og bør vi egentlig få flere barn slik statsministeren oppmuntret til i sin nyttårstale? Dette skriver Niels Christian Geelmuyden, Anders Bortne, Guro Hoftun og Kristina Leganger Iversen om i sine nye fagbøker, og du møter dem alle på Kapittel. Årets program byr også på et stjernelag av skjønnlitterære forfattere som er opptatt av kropp, både konkret og gjennom mer kulturelle fenomener som kroppsspråk og kroppsforståelse. Ikke minst er årets festivaltema et interessant utgangspunkt for viktige diskusjoner om respekt og likeverd, og flere av årets gjester skriver om sine erfaringer med #metoo, overgrep, diskriminering og utenforskap.

Med mer enn 150 arrangement fordelt på festivalens fem dager blir det mange anledninger til å oppleve 150 gjester fra inn- og utland. 70 ansatte på Sølvberget skal sammen med 80 frivillige sørge for at alle får gode festivalopplevelser. Med store internasjonale forfatternavn som Marlene van Niekerk, Geoff Dyer og Isabella Hammad på plakaten, og store nordiske navn som Maja Lunde, Jo Nesbø, Jan Grue, Carsten Jensen og Helle Helle blant årets hovedgjester, vil Kapittel som alltid vise fram aktuell samtidslitteratur og sette ytringsfrihet på dagsorden.  Full festivalprogram finner du her.

Kapittelfilm leverer som vanlig et sterkt og godt dokumentarprogram, som reflekterer årets tema med alt fra filmer som tar opp kjønnsforskjeller til skildring av en tennislegende. Bokmerke, Kapittels program for barn og unge, er i Bokåret 2019 rekordstort, og byr blant annet på seksualundervisning for alle aldre og Barneakademi med morsomme fakta om blod og hår.

Kontaktinfo

Festivalsjef:       Siri O. Risdal, siri@kapittel.no, 51 50 79 87 - 481 55 406
Kapittel film:    Magnus Cappelen, magnus.cappelen@solvberget.no, 51 50 76 97
Kapittel Bokmerke (barneprogrammet på Kapittel): Maria Sannes Undheim, maria.sannes.undheim@solvberget.no, 977 57 806

Google+