Hopp til hovedinnhold

Sterke nordiske navn til Kapittel

Hassan Blasim, Sami Said, Dorthe Nors og Mazen Maarouf kommer til Kapittel

Årets Kapittel blir et nordisk mestermøte med gode navn som Dorthe Nors, Sami Said, Hassan Blasim og Mazen Maarouf på plakaten.

To av hovednavnene på årets Kapittel er norske Jan Grue og danske Helle Helle, som begge er nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2019. Nå er det klart at også Sami Said, som er nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Sverige, kommer til årets Kapittel. Sami Said er født i Eritrea men oppvokst i Sverige, og debuterte i 2012 med romanen Väldigt sällan fin. Hans tredje roman Människan är den vackraste staden er ikke oversatt til norsk enda, men boka ga nylig Said Aftonbladets litteraturpris 2018, og har både blitt nominert til Augustprisen og nå altså Nordisk råds litteraturpris. 

Mestermøte

Sami Said bok

Människan är den vackraste staden kan leses som en allegori over europeisk samtidshistorie, flyktningkrise og fascisme, og skildrer med innfallsrikt språk og humor den papirløse migranten San Franciscos motgang og vennskap på en ferd fra nordskandinavisk landsbygd via Øresund og Sør-Europa tilbake til barndomslandet. På Kapittel kan du møte Said i et forfatterintervju onsdag 18. september, og i et nordisk mestermøte torsdag 19. september der Jan Grue, Helle Helle og Sami Said leser fra bøkene de er nominert til Nordisk råds litteraturpris for. 

Sterke danske stemmer

Kart-over-Canada_productimage

Fra før er Carsten Jensen og Helle Helle bekreftet til Kapittel, og Dorthe Nors blir derfor den tredje store forfatteren fra Danmark som er klar til årets festival. Nors har mottatt en rekke utmerkelser og priser, og i 2017 ble hun kortlistet til Man Booker International for romanen Speil speil blink. Nå er hun aktuell med novellesamlingen Kart over Canada som nylig utkom på norsk, der hun med mørk humor utforsker kjærlighet, vold, omsorg og ensomhet. På Kapittel vil Dorthe Nors samtale med de norske forfatterne Nina Lykke lørdag 21. september, og Gunnhild Øyehaug søndag 22. september. 

Nordisk novellekunst

Vitser-til-soldatene_productimage

Vi er også glade for å ha med novellekunstnerne Mazen Maarouf og Hassan Blasim i årets program. Palestinske Mazen Maaoruf er bosatt på Island, og har tidligere utgitt tre diktsamlinger på arabisk. Nå er han aktuell med den norske oversettelsen av Vitser til soldatene, en novellesamling som tar oss med inn i verdener der fantasiens og drømmenes logikk får styre. 

Lik på utstilling

Irakiske Hassan Blasim bor i Finland, og er aktuell med novellesamlingen Lik på utstilling, som gjennom satire og mørk humor viser hvordan krig setter spor i samfunn og sinn. For den vant han som første arabiskspråklige forfatter The Independent Foreign Fiction Prize, og The Guardian mente at han muligens er den beste nålevende forfatteren som skriver på arabisk.

På Kapittel kan du blant annet møte Maarouf og Blasim i samtale med hverandre om novellekunst, absurdisme og det å være arabiskspråklig forfatter i et nordisk land.

Google+