Hopp til hovedinnhold

Membra Jesu nostri

Membra Jesu nostri

I Stavanger domkirke og Utstein kloster skal poeten Gunnar Wærness, i samarbeid med Stavanger Barokk og Nils Henrik Asheim, fremføre en henvendelse til sju deler av Jesu kropp på korset.

 

Kroppen til Jesus

Få kropper har hatt så stor betydning som kroppen til Jesus. Ifølge den kristne tro var dette kroppen til Guds sønn; en både menneskelig og guddommelig kropp, hvori Gud kom ned på jorden og nærmere mennesket. Selv om dette kan være vanskelig å svelge for ikke-troende, er det fremdeles få kropper som er så ladet av historie og kultur. Fortellingen om Gud som tok bolig i en menneskelig kropp har, enten den leses som en hellig eller skjønnlitterær tekst, en sentral plass i Vestlig kultur. 

 

Det mest betydningsfulle vokalverket fra Nord-Europa på 1600-tallet

Middelalderdiktet Salve Mundi Salutare er skrevet som en henvendelse til denne kroppen, og nærmere bestemt til sju deler av Jesu kropp på korset: føttene, knærne, hendene, buken, brystet, hjertet og ansiktet. 
Diktsyklusen er kanskje best kjent i komponisten Buxtehudes bearbeidelse, Membra Jesu Nostri, som er det mest betydningsfulle vokalverket fra Nord-Europa på 1600-tallet.

 

Re-make av middelalderdikt

Kanskje var det en hårreisende idé, men vi ba poet Gunnar Wærness om å lage en re-make av middelalderdiktet Salve mundi salutare. Han sa ja, så lenge han kunne bruke honoraret til å bidra til å bore en brønn i Mberengwa, Zimbabwe. 

Bestillingsverket framføres av forfatteren selv lørdag og søndag, sammen med Nils Henrik Asheim på orgel og tidligmusikkgruppa Stavanger Barokk. 

Til konserten stiller Stavanger Barokk også med musikk til liturgiske tekster om festivaltemaet kropp. 

Torsdag og fredag opptrer de alene, med en utvidet versjon av dette repertoaret – Corpus – i Egersund og Talgje kirke.

 

Nysgjerrig på mer?

Hele den originale teksten til middelalderdiktet ligger på Wikipedia, sammen med en engelsk oversettelse: https://en.wikipedia.org/wiki/Membra_Jesu_Nostri

Buxtehudes variant av verket finnes i mange flotte versjoner, på nettet kan du blant annet finne denne, med René Jacobs som dirigent: https://www.youtube.com/watch?v=bWbBK2poJlE

Nils Henrik Asheim har arbeidet med dette stoffet før, gjennom å ha laget mellomspill til Buxtehude, som du kan høre på på hans nettside: https://nilshenrikasheim.no/works/work/18

 

Google+