Hopp til hovedinnhold

Jørg Arne Jørgensens Kapittel-tips

Jørg Arne Jørgensen

Religionsviter, lærer og spaltist Jørg Arne Jørgensen håper på Kapittel-opplevelser med høy gåsehudfaktor også i år.

- Hvilke programposter ser du mest fram til?

- Jeg ser fram til Henrich Steffens-seminaret. Merkelig at han ikke er mer kjent, ikke minst her i Stavanger hvor egentlig er en av våre store bysbarn. Omgangsvenn med Goethe og de store tyske romantikerne. Her til lands stod ikke minst Henrik Wergeland i gjeld til Steffens. Jeg leste nylig Indledning til philosophiske forelæsninger, den første delen av forelesningsrekken ved Københavns Universitet i 1803, som er kjent som å bringe romantikken til Norden. Ikke akkurat lettlest, men jeg misforstod den på en måte jeg selv synes var interessant. Det er da noe. Håper og tror jeg kan lære noe, spesielt av Jesper Lundsfryds foredrag om Steffens’ naturfilosofi og fargelære. 

Diskusjonen om Kropp og teknologi er viktig, og kommer til å bli enda viktigere fremover
Jørg Arne Jørgensen
- Har du noen «hemmelige favoritter» i årets program, forfattere eller temaer som du mener flere bør få øynene opp for?

- Diskusjonen om Kropp og teknologi er viktig, og kommer til å bli enda viktigere fremover. Et individualistisk samfunn med en eksplosiv vekst i teknologi, og som holder seg med en materialistisk verdensanskuelse uten metafysiske perspektiver, vil ha vanskelig med å opprettholde klare etiske grenser mot aktiv dødshjelp, transhumanisme og eugenikk.

- Fra minneboka: Hvilke historiske Kapittel-arrangementer husker du spesielt godt, og hvorfor?

- På Frk. Pil i fjor, jeg kom inn akkurat da Pedro Carmona-Alvarez framførte en følsom og sterk versjon av The Waterboys’ Don’t Bang The Drum, en sang jeg elsket for tredve år siden, men hadde glemt helt bort. Gåsehud og full pakke. Det er sånne musikkopplevelser man husker.

Kjøp billetter:

 

Google+