Hopp til hovedinnhold

Hva lurer du på om kroppen? På Kapittel får du svar

Hva lurer du på om kroppen? På Kapittel får du svar

Forfattermøter med Maja Lunde, Jo Nesbø, Trude Marstein og Nina Lykke. Spørreshow med Trond-Viggo og Linn Skåber. Og samtaler om mødre, #metoo, skam og kroppspress. Velkommen til litteraturfestivalen Kapittel, onsdag 18. september til søndag 22. september. 

 

FORFATTERMØTER

Under årets Kapittelfestival kan du blant annet få med deg forfattermøter med Maja Lunde, Jo Nesbø, Trude Marstein og Nina Lykke. Lunde har på kort tid blitt en av Norges mest anerkjente forfattere, og skapt et klimaengasjement som når langt ut over landegrensene. I Kapitteluka lanserer hun Przewalskis hest - oppfølger til verdenssuksessen Bienes historie. Denne gangen tar hun for seg hvordan mennesker påvirker andre arter på jorda. 

Nesbø er aktuell med krimromanen Kniv. Marstein og Lykke skal snakke om det moderne begjæret. Marstein har fått strålende kritikker for sin siste roman Så mye hadde jeg, der hun skildrer hovedkarakteren Monikas rastløshet og evige lengsel etter noe annet. Nina Lykkes lesersuksess Nei og atter nei tar også for seg den moderne frykten for stillstand. Og i høst kommer hun med legeromanen Full spredning, som også handler om utroskap.

 

SPØRRESHOW MED TROND-VIGGO OG LINN SKÅBER

Årets festivaltema er kropp. Dette markeres på mange forskjellige måter, blant annet med Trond-Viggo Torgersens og Linn Skåbers spørreshow. Der får du endelig anledning til å spørre om alt du måtte lure på om kroppen - og alt annet, for så vidt.

Om du er interessert i mer vitenskapelig funderte presentasjoner, kan du f.eks. stikke innom Kroppsdel-panelene (blant annet et om rumpa og underlivet) eller populærvitenskapelige kortforedrag (f.eks. om kroppsspråk, kroppsvæsker og kroppens kulturhistorie). 

Kanskje kan du også finne en løsning på søvnproblemene dine, om du har det. Anders Bortne har fått strålende kritikker for sin nye fagbok Søvnløs - tusen våkenetter og en løsning, og vil samtale med kulturjournalist Jan Zahl om den lumske og livsviktige søvnen.  

 

#METOO OG KROPPSPRESS 

Når festivaltemaet er kropp, kommer man ikke utenom #metoo og kroppspress. Øystein Stene, Anki Gerhardsen og Sandra Lillebø skal diskutere hvordan menn kan snakke om begjær etter #metoo, og om kampanjen har endret måten forfattere skriver om lyst og begjær. 

Stadig flere unge skammer seg over kroppen sin. Hvordan skal ungdom forholde seg til dagens massive kroppspress? Journalist Guro Hoftun, som har skrevet boka Storbarnsliv (om tenåringer), skal diskutere skam og kroppspress med Susanne Kaluza, Jenny Jordahl og lege Ellen Støkken Dahl som har skrevet den populærvitenskapelige bestselgeren Gleden med skjeden.  

 

TRYGDA MØDRE OG BARSELBØLGE

I sin nye bok Mamma er trygda, forteller den profilerte forfatteren, politikeren og samfunnsdebattanten Mímir Kristjánsson den rørende historien om sin mor. Det er en fortelling om alvorlig sykdom, drømmer som brast, en familie som går i oppløsning og om å foreta en klassereise bratt nedover.

I fjor skyldte den såkalte barselbølgen inn over litteratur-Norge, og nylig oppfordret statsminister Erna Solberg oss til å få flere barn. Men valget om å bli eller ikke bli mor - i den grad det er et valg - styres gjerne av andre drivkrefter enn trender og politikk. Kristina Leganger Iversen, Ida Hegazi Høyer samtaler om morskap med sjefsredaktør Cathrine Sandnes.

 

SELFIE-MODUS FRA NAPOLI

Det belastede Traianodistriktet i Napoli er et brutalt sted å vokse opp. Veien til kriminalitet og fortapelse er kort. I filmen Selfie (fra 2019) får de to 16-åringene Alessandro og Pietro i oppdrag å skildre sin hverdag i selfie-modus med hver sin telefon. 

 

SO LONG, MARIANNE

Om du vil ha en romantisk avslutning på både festivalen og uka, kan du søndag kl. 18 få med deg den nye dokumentarfilmen om Leonard Cohen og hans norske muse Marianne Ihlen, Marianne & Leonard. Words of Love (2019). 

 

Her er noen av arrangementene du kan få med deg på Kapittelfestivalen 

Følgende kalendervisning er kun et utvalg. Hele festivalprogrammet finner du her: Kapittel 19 - program

 

Google+