Hopp til hovedinnhold

Henrik Steffens? Aldri hørt om han

Henrik Steffens

Han var venn med dikterne Schiller og Goethe, brakte romantikken til Norden og var med i felttoget mot Napoleon.

På Kapittel kan du lære mer om en av Stavangers store sønner, Henrik Steffens. Steffens var en ledende samfunnsdebattant i Skandinavia på 1800-tallet. Selv om han flyttet fra fødebyen Stavanger som barn, spilte byen og nasjonen en viktig rolle for ham hele livet. Steffens ble født i Nedre Strandgate i Stavanger i 1773, hvor det står en byste av ham i dag.

Seminar og konsert

I anledning det kommende jubileet i 2023 inviterer Universitetet i Stavanger, Forskningsdagene og Kapittel til et eget seminar om dikteren og vitenskapsmannen Henrik Steffens. Det skjer onsdag 18. september kl. 12.00 i kinosal 9. Her blir det foredrag med forfatter Tore Renberg, Bernd Henningsen (Berlin), Jesper Lundsfryd (Odense), Marit Bergner (Berlin) og Benedikt Jager (UiS).

Seminaret avsluttes med en konsert i Petrikjelleren kl 17.00 med Siri Karoline Thornhill (sopran) og Friederike Wildschütz (piano), til ære for den tyske komponisten Johann Friedrich Reichhardt. Henrik Steffens giftet seg med Johanna Reichhardt i 1803, og dermed ble den kjente komponisten Johann Friedrich Reichhardt (1752-1814) hans svigerfar. Både seminaret og konserten er gratis.

Fra Stavanger til kontinentet

Steffens bodde i Stavanger i sine tre første leveår, og flyttet senere til Trondheim og senere Danmark og Tyskland. Hans norske bakgrunn ble lagt merke til, noe Steffens skriver om i sin selvbiografi Hva jeg opplevde, som kom ut i 1840.

Steffens besøkte også Norge flere ganger, blant annet for å gjøre geologiske undersøkelser. 

Steffens studerte først naturvitenskap, men det var hans heftige forelesninger om nye strømninger i tysk åndsliv på begynnelsen av 1800-tallet som gjorde ham kjent. Steffens fikk flere professorater i Preussen utover 1800-tallet, i Halle (nåværende Tyskland) og Wrocław (nåværende Polen), og deltok i felttoget mot Napoleon i 1813.

Henrik Steffens regnes som den som brakte romantikken til Norden. Han møtte dikterne Goethe, Schiller og Adam Oehlenschläger, og Henrik Wergelands storverk Skapelsen, mennesket og Messias er tilegnet nettopp Steffens. 

Steffens-seminaret på Kapittel arrangeres med støtte fra Stavanger kommune

Google+