Hopp til hovedinnhold

Flere navn til Kapittel klare

Tore Renberg, Ragnhild Eskeland, Erlend Loe og Ida Hegazi Høyer

Tore Renberg, Erlend Loe og Ida Hegazi Høyer er alle aktuelle med ny roman i år, og klare for Kapittel 19.

Ikkje tenk på det

Erlend Loes roman Helvete ble nylig lansert, og kan puttes i feriekofferten allerede nå. I Loes nye roman går det bokstavelig talt til helvete for nyskilte Rakel.

Å bli gammel

Tore Renberg er en av finalistene til Tidenes Rogalandsbok, og i august foreligger hans nye roman Ingen tid å miste. Her møter vi 84 år gamle Edel, som må finne nytt fotfeste når hun mister sin mann etter lang tids sykeleie. På Kapittel vil Renberg samtale om aldring som litterært motiv med Johan B. Mjønes, som er aktuell med romanen Heim. Den handler om Jørgen Heim som er døende, og tenker tilbake på livet på familiegården Heim i Trøndelag. Renberg og Mjønes vil bli intervjuet av journalist Guro Hoftun Gjestad, som står bak fagboka Storbarnsliv og i høst er aktuell med Eldreliv

Morskap

Kroppen sier: Jeg vil lage et menneske. Kroppen har aldri sagt noe annet - Ida H. Høyer 
Ida Hegazi Høyer har gitt ut nærmere én bok i året siden debuten i 2012, og i høst kommer Ene : barnet. Dette er et morsportrett utenom det vanlige, og på Kapittel vil Høyer samtale om morskap med blant andre Kristina Leganger Iversen som i august kommer med fagboka Bli mor no?. Høyer har også skrevet om en tannlege som trekker ut alle tennene sine i Fortellingen om øde fra 2015, og vil delta i et kroppsdel-panel om tenner og hår. 

Flere skjønnlitterære forfattere

Monica Isakstuen kommer også til årets Kapittel, men denne gangen som dramatiker. I november har stykket Se på meg når jeg snakker til deg urpremiere på Rogaland teater, og på Kapittel deltar Isakstuen i flere samtaler om relasjonen mellom foreldre og barn, som hun også har utforsket i sine tidligere romaner.

Kinderwhore

Interessante perspektiver på årets festivaltema kropp får vi også fra Maria Kjos Fonn og Kathrine Nedrejord, som begge skriver om overgrep i romanene Kinderwhore og Forvandlinga, Ragnhild Eskeland som skriver om å leve med kronisk sykdom i romanen Føling og Birger Emanuelsen som skriver om terrorfrykt i romanen Jeg skal beskytte deg. Og ikke minst får vi møte Gunnhild Øyehaug, som skriver om tap, ensomhet og fellesskap i romanen Presens maskin

Vi ser også fram til et møte med poetene Gunstein Bakke og Aina Villanger, som henholdsvis er aktuelle med diktsamlingene Håndbok og Nattnød og begge deltar i danseforestillingen Forfatterbevegelsen. En annen poet som er klar for Kapittel er Ruth Lillegraven, som også er aktuell med romanen Alt er mitt. Ikke minst er lokale Øyvind Rimbereid klar for årets Kapittel, som også er blant de ti finalistene til Tidenes Rogalandsbok. 

Kroppsspråk og kroppsdeler

Geelmuyden

Kropp er også er populært tema å utforske i faglitteraturen, og på årets festival kan du blant andre møte Niels Christian Geelmuyden som varsler om at forplantningsevnen er i fritt fall i den kommende boka Spermageddon. Vi får også et foredrag om kroppsspråk med Helene Uri som står bak fagboka Hvem sa hva?, og et foredrag om kroppens kulturhistorie med Janne Stigen Drangsholt - som også er finalist til Tidenes Rogalandsbok. Årets åpningsforedrag blir Gjennom kjøttet - disseksjonens historie av Espen Stueland, basert på boka med samme tittel som har 10-årsjubileum i år. 

Josefin Olevik skriver om samfunnets syn på donorbarn og kunstig befruktning i Den befridde familien, og Hilde Østby som tidligere har skrevet om hukommelse i Å dykke etter sjøhester kommer i høst med Kreativitetskoden - en populærvitenskapelig bok om hjernen og hvordan kreativitet virker. Det blir også et eget kroppsdel-panel om hendene, med blant andre Åsmund H. Eikenes som er aktuell med Handboka. 

Utenforskap

Bjørn Hatterud og Camara Lundestad Joof skriver om kropp og utenforskap i pamflettene Mot normalt og Eg snakkar om det heile tida, som begge er en del av Samlagets serie Norsk røyndomShazia Majid skriver om den lange veien mot likestilling for innvandrerkvinner i Ut av skyggene, og Mimir Kristjansson er også opptatt av dem som står på utsiden i boka Mamma er trygda som kommer til høsten. 

Har du lyst å få med deg alt sammen? Kjøp festivalpass til Kapittel 19 her.

Google+