Hopp til hovedinnhold

Danseprogrammet på Kapittel19

Scenekunst på Kapittel19

Når temaet for årets festival er kropp er det gledelig å kunne presentere fysiske uttrykksformer der kroppen brukes som verktøy for formidling.

Scenisk dans og litteratur er to kunstuttrykk som gjerne kategoriseres som motpoler. Det kroppslige versus det intellektuelle, det øyeblikkelige versus det varige. I år forenes de to uttrykkene i en festival som står for ytringsfrihet. 

Forfatterbevegelsen

Scenisk dans kan være alt fra en performance i bibliotektrappa til store oppsetninger i operahus - og alt innimellom. Uansett hvor dansen fremføres, blir noe ytret i øyeblikket. Som publikummer kan man tolke og analysere, eller lene seg tilbake og la seg begeistre av kroppene som beveger seg.  

Det er et kupp at Forfatterbevegelsen kommer til Kapittel og Tou, og det med én matiné og en kveldsforestilling. Etter flere år med fascinasjon for tekst i sitt arbeid som dansekunstner, fikk Marie Bergby Handeland lyst til å jobbe med bevegelser i dem som sitter stille og skriver. Hun samlet sammen et knippe forfattere, og etter iherdig fundering og jobbing premierte Forfatterbevegelsen i mars 2018. Senere samme år mottok Handeland Kritikerprisen i dans for arbeidet sitt.

På Tou får du se en ny versjon, så har du lurt på hvordan Gro Dahle ville danset sin debut-diktsamling Audiens eller hvordan Venn med Alle av Gunnar Wærness omsettes til  bevegelse, er det nå du har sjansen!  

Dans om nordmenn på tur

Yakira Dance sin produksjon If One Keeps Walking vises også to ganger. Med over 40 medvirkende, profesjonelle utøvere så vel som folk fra nærområdet, er dette en utendørs forestilling mer i performance-sjangeren. Koreograf Hagit Yakira er fasinert av nordmenns tur-kultur, alt fra de meditative kvalitetene ved å spasere til det sosiale aspektet ved å gå i naturen sammen. Kle deg etter været og møt opp ved lekeplassen i nærheten av Mosvannsparken busstopp. Forestillingen ender opp i Stavanger kunstmuseum.

Er du forresten interessert i å være med som utøver, kan du sende en epost til produsenten hvor du beskriver hvem du er og hvorfor du ønsker å delta til Michelle Flagstad på michelleflagstad@live.no

Betydningen av bevegelse

Dansekunstner Cecilie Lindeman Steen kommer til Tou med sitt performanceforedrag Betydning av bevegelse. Steen, som mottok Danseinformasjonens ærespris for sitt virke som dansekunstner i 2017, vekselvis danser og forteller om hvordan mening kan oppstå i dans og hvordan dansen virker på oss rent kinestetisk og fysisk.

Mellom planter og poesi

Siste scenekunstproduksjon som presenteres under årets Kapittel er Mellom planter og poesi på Stavanger kunstmuseum.

Her møtes tre kunstuttrykk i én forestilling. Rundt om i utstillingen "Flora – Mellom planter og mennesker" fremfører Øyvind Rimbereid, Ruth Lillegraven og Gunstein Bakke egne tekster, og koreograf Stine I. Knudsen har sammen med danserne Maria Hannevold, Camilla Apeland og Victoria Jane Harley latt seg inspirere av verkene i utstillingen. Forestillingen er nå dessverre utsolgt. Men, fortvil ikke, det er andre anledninger til å få sett litt dans i løpet av festivalen!

For meg er det veldig lite som kan måle seg med å se kropper bevege seg med en intensjon. Kropper og hjerner som har pugget bevegelser, terpet på steg, eller rett og slett ser an situasjonen og lar omstendighetene avgjøre om kroppen skal bøye seg ned eller gjøre et langt hopp. Dans trenger nemlig ikke være mer avansert enn det. 

Kjøp billetter:

Google+