Hopp til hovedinnhold

Bokmerke 2019

I festivaluka vil nærmere 3500 barn og unge få morsomme litteraturopplevelser på og rundt Sølvberget under Kapittelfestivalen som arrangeres 18. – 22. september.

Bokmerke er barn og unges eget Kapittel og i Bokåret 2019 er programmet rekordstort! 

I ukedagene inviteres skoleklasser til forfattermøter, og helga 21. - 22. september  byr vi på litteraturarrangementer for barnefamiliene.  I år blir det mange spennende arrangementer, både på Sølvberget og andre steder i Stavanger-området. 

Sjekk program og kjøp billetter nedenfor:

 

 

Ulla

Ulla

Den glade sauen Ulla leikar gøymsel i skogen med flokken sin, sauane Ronny, Albert og Ullbert. Ulla gøymer seg så godt ho kan, men plutseleg er flokken vekk! Ho legg ut på leiting, men kven er det ho finner? Ei morsom og fin bok om venskap, ulikheit og samhald.

Bli med når forfattar og illustratør Anna R. Folkestad les og teiknar, på Sandnes bibliotek, lørdag kl. 12.00 og på Sølvberget, søndag kl. 14.00.

 

 

Her er Lukas

Lukas og spurven

Kjenner du Lukas? Han er en blid og nysgjerrig gutt med god fantasi og et stort hjerte. Lukas leker seg gjennom livet med familie, venner og dyr han treffer, og du kan få bli med! Johan B. Mjønes skriver lunt og lett om hverdagen til Lukas. Bøkene er lekent illustrert av Åshild Irgens, som blant annet er fast illustratør i A-magasinet. Høsten 2019 kommer fjerde bok om Lukas, og du får treffe både forfatter og illustratør under Bokmerke!

Hør dem fortelle om Lukas på Sølvberget, lørdag kl. 12.00, og på Tungenes fyr, søndag kl. 13.00.

 

Barneakademi: Hårete og blodige fakta

Hårete fakta

Visste du at vikingene brukte sterk såpe til å bleke håret med? Og at det finnes noen som virkelig har blått blod i årene? Ingelin Røssland har rukket å skrive mange, gode bøker for barn, og har nå kommet med de morsomme fagbøkene Hårete fakta og Blodige fakta. Jenny Jordahl har illustrert en rekke bøker og tegner blant annet Grønne greier i Aftenposten Junior. Hun har fylt bøkene med sine fargerike og humoristiske illustrasjoner, og på lørdagen kommer de begge til årets Barneakademi!

Møt dem på Sølvberget, lørdag kl. 14.00.

 

 

For inviterte skoleklasser

Onsdag 18. september til fredag 20. september inviteres skoleklasser til en rekke ulike forfattermøter. Dersom det er ledig plass, er det også åpent for andre.

Bjørnen sover

Bjørnen sover

Bjørnen sover gjennom hele vinteren, uten å spise, drikke eller gå på do. Hva gjør den før den legger seg? Og hva med når den våkner? Forfatter Bjørn Arild Ersland har skrevet en morsom og spennende bildebok, der fakta og fortellinger om bjørnen utfylles av Per Dybvigs viltre illustrasjoner.

Møt Bjørn Arild Ersland på Madla bibliotek, onsdag kl. 09.00 og på Hinnaklubben, torsdag kl. 14.00.

 

 

Rikka på ordentlig og forever

Rikka på ordentlig og forever

Møt Rikka, 10 år. Når bestevenninnen Lise forelsker seg i Rikkas nabo blir alt så vanskelig, og Rikka aner ikke om hun kan bli forelska en gang! Det er allerede ganske fullt i Rikkas liv, med pappa i en annen by, steforeldre og halvsøsken, og hvem er den nye nabogutten som sitter på gjerdestolpen? Maiken Nylunds debutbok om Rikka har fått en velfortjent, varm mottakelse. Det er en historie om vennskap, forelskelse, skilsmisse og om å være midt mellom barn og ungdom.

Møt Maiken Nylund på Sølvberget, onsdag kl. 09.00 og 11.00 og på Madla bibliotek, torsdag kl. 09.00.

 

Stamceller

Stamceller

Med penn og humor viser Øystein Runde oss kroppens eigne superheltar, stamcellene! Stamcellar er ei morosam og lærerik faktabok i teikneserieform, der born (og vaksne) kan lære om alt frå stamcellenes arbeidsoppgåver til banebrytande forsking på bruk av stamceller.

Møt Øystein Runde på Sølvberget, onsdag kl. 09.00 og 11.00, og på Garborgsenteret, torsdag kl. 09.00 og 11.00.

 

 

Samira og skjelettene

Samira og skjelettene

En dag på skolen forteller Samiras lærer noe utrolig ekkelt: Alle mennesker har skjelett inne i seg – Samira også! Dagen er ødelagt og Samira vil bare bli kvitt skjelettet. Heldigvis har mamma en løsning. Forfatter og illustratør Camilla Kuhn har skrevet mange populære bøker for barn, med gjenkjennelig humor og uttrykksfulle illustrasjoner.

Møt Camilla Kuhn på Sølvberget, onsdag kl. 09.00 og 11.00.

 

Respekt

Med undertittelen «En sexbok for gutter» har Inti Chavez Perez skrevet et direkte og praktisk håndbok i hvordan forholde seg til sin egen og andres kropp. Det handler om å gi gutter håndterbare verktøy til å forstå og respektere både seg selv og jenter. VGs anmelder omtaler boka som «fordomsfri, ujålete» og «forbilledlig konkret», og boka har blitt varmt tatt imot, både i Perez’ hjemland Sverige og her i Norge.

Møt Inti Chavez Perez på Godalen videregående skole, onsdag, kl. 12.00 og på Sølvberget, torsdag kl. 09.00 og 11.00.

Respekt av Inti Chavez Perez

 

Alt jeg skylder deg er juling

Alt jeg skylder deg er juling

17 år gamle Herman sloss. Mye. Så treffer han Silje, som er ute etter hevn, og sammen starter de på toppen av lista hennes. Dette er en rå og tidvis brutal fortelling om ungdomstid i et hardt miljø, men også en historie om jobbe med å komme seg ut av situasjonen man er født inn i. Boka har en drivende handling og er full av både ytre og indre spenning. Både Aftenposten og NRK omtaler dette som en av Svingens beste bøker, og med over 70 utgitte bøker, sier ikke det lite.

Møt Arne Svingen på Sølvberget, torsdag kl. 09.00 og 11.00, på Madla bibliotek fredag kl. 09.00 og på Godalen videregående skole, fredag kl. 12.00.

 

Nordsjøen

Nordsjøen

Da Mathias kommer tidlig hjem fra skolen en dag, møter han politiet i døra. Det er noe galt i regnskapet til faren, en av Stavangers rikeste menn, men faren insisterer: «Det er bare en tullete misforståelse». Mathias vet ikke lengre hva han skal tro, hverken om faren eller seg selv. Elen Betanzo er selv fra Stavanger, og skriver godt og drivende om å være 16 år og se verden i et nytt lys.

Møt Elen Betanzo på Sølvberget, torsdag kl. 09.00 og 11.00.

 

Over grensen

Det er høst i 1942 og Norge er okkupert av tyskerne. Søsknene Gerda og Otto bor med foreldrene og hushjelpen Klara i doktorhuset. En dag blir foreldrene arrestert, anklaget for å skjule to jødiske barn. Gerda og Otto bestemmer seg for å hjelpe de to barna å rømme over grensen til Sverige, men veien dit er alt annet enn trygg. Underveis må de finne ut hvem de skal stole på og hvem som holder med fienden. Maja Lundes spennende og historiske bok blir for tiden filmatisert, og kommer på kino vinteren 2020.

I årets barnebokbad skal suksessforfatteren bokbades av klasse 6B fra Teinå skole. På Sølvberget, torsdag kl. 10.00.

Over grensen av Maja Lunde

 

Hvordan lager man en baby?

Hvordan lager man en baby

Et spørsmål som kan få mang en voksen til å svette, blir både enkelt og grundig forklart av prisbelønte Anna Fiske. Med sine barnlige, fargerike tegninger og et ærlig og direkte språk, har hun laget en inkluderende, morsom og anvendelig bildebok. Her er normalen romslig, både hva gjelder kropper, familiesammensetninger og veier til å få et barn. Boka har fått en strålende mottakelse med flere, velfortjente terningkast 6.

Møt Anna Fiske på Sandnes bibliotek, torsdag kl. 12.00 og på Sølvberget, fredag kl. 09.00 og 11.00.

 

 

Jenteboka og Gleden med skjeden

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl

I 2017 utga Nina Brochmann og Ellen S. Dahl sin første bok sammen: Gleden med skjeden, som svarer på det meste en kvinne kan lure på om sitt eget underliv. Boka ble umiddelbart populær og er nå solgt til over 30 land. Til høsten kommer forfatterne med sin andre bok, Jenteboka – Nina og Ellens guide til puberteten. Gjennom virkelige historier og gode råd gir boka en kvalitetssikret innføring i det jenter ønsker å vite, og ikke bør trenge å google seg fram til.

Nina Brochmann og Ellen S. Dahl forteller om Gleden med skjeden på Godalen videregående skole, torsdag kl. 13.00 og Jenteboka på Sølvberget, fredag kl. 09.00 og 11.00.

 

Hårete og blodige fakta

Blodige fakta

Visste du at vikingene brukte sterk såpe til å bleke håret med? Og at det finnes noen her på jorda som virkelig har blått blod i årene? Ingelin Røssland har rukket å skrive mange, gode bøker for barn, og har nå kommet med de morsomme fagbøkene Hårete fakta og Blodige fakta. Jenny Jordahl har illustrert en rekke bøker, og tegner blant annet Grønne greier i Aftenposten Junior. Hun har fylt bøkene med sine fargerike og humoristiske illustrasjoner.

Møt dem begge på Sølvberget, fredag kl. 09.00 og 11.00.

 

 

Skogen den grøne og Eg er eg er eg er

Skogen den grøne

Blir du med ut? Kva møtar oss her? I Skogen den grøne følgjer vi med ut i naturen, til dyr, vêr og årstider. Eg er eg er eg er lét oss dykke ned i det kjenslefylte, varmkalde vatnet som er livet som ung. Med sine to diktsamlingar for born har Ruth Lillegraven markert seg som ein dyktig poet, var for kjensler og stemningar. For Eg er eg er eg er blei ho blant anna nominert til Brage-prisen.

Møt Ruth Lillegraven på Garborgsenteret, fredag kl. 08.45 og 10.00.

Google+