Hopp til hovedinnhold

Lyden av samhold

N.W.A.

Sanger om samhold? We are the World og Ebony and Ivory... Ja, men samhold er mer enn hippier og verdensfred. Her har vi forsøkt å finne så mange vinklinger som mulig, og gjort et kresent musialsk utvalg.

Minner

Felles minner skaper samhold, og det er blant annet derfor vi er så opptatt av å ta bilder. People Take Pictures of Each Other av Kinks, utgitt i 1968, er på mange måter enda mer aktuell i dag. Den kunne vel så gjerne vært en sang om sosiale medier. Bare se på disse versene: 

People take pictures of the Summer,
Just in case someone thought they had missed it,
And to proved that it really existed.
Fathers take pictures of the mothers,
And the sisters take pictures of brothers,
Just to show that they love one another.   

 

Kysset/kjærligheten

Det finnes sikkert millioner av sanger om kjærlighet, men to av mine absolutte favoritter er The Kiss av Judee Sill og Heroes av David Bowie. De tar begge utgangspunkt i et kyss, men kysset heves i begge tilfeller opp på et høyere plan. 

Heroes bor de elskende på hver sin side av Berlinmuren. Kysset blir dermed et mektig symbol både på kjærligheten og på samhold i etterkrigstidens splittede Europa.  

The Kiss blir kysset nærmest metafysisk eller del av et rituale som kan minne om mysterieritene i en religion.  

Og så må vi nesten ha med scenen fra Twin Peaks med James, Laura og Donna: Just You and I

 

Fest 

En fest kan være et fyrverkeri av samhold, og det er vanskelig å finne bedre festsanger enn 1999 av Prince. For det første går den rett i fletta. For det andre slår den fast at dommedag er nær - men drit i det, let's party!

 

Religion

Samhold er et tveegget sverd. Og kroneksempelet på dette er religion. Få fenomen har ført til så mye krig, elendighet og undertrykkelse som samhold i religion. Som Dylan synger: "You don't count the dead / when God's on your side." Samtidig er det få fenomen som har skapt så mye positivt samhold som religion. Uten kristendom hadde f.eks. det vestlige demokratiet sett helt annerledes ut. 

 

Vennskap 

Selv om forholdet mellom barn og bamser ikke er tosidig, blir det en slags modell for et sterkt samhold. You've Got a Friend in Me av Randy Newman er egentlig en barnesang fra filmen Toy Story, men i likhet med filmen er den like fin for voksne. Og selv om det er en sang om forholdet mellom gutten Andy og cowboy-dukken Woody, kan den like gjerne høres som en sang om vennskap generelt sett.  

Simon & Garfunkel kunne kunsten å fremstille dypet bak overflaten. Old Friends er en lavmælt sang om en tilnærmet stillestående scene fra et livslangt vennskap som rommer så mange minner og opplevelser at bare nærheten av den andre er nok. 

 

Gruppepsykologi og gjenkjennelse

Lost Someone (fra James Browns Live at the Apollo, 1962) må vel være en av tidenes beste livesanger? Det fantastiske ligger i samholdet som der og da oppstår mellom Brown og publikum. For det første er innholdet i selve sangen veldig godt egnet til å skape samhold gjennom gjenkjennelse. Som tittelen antyder handler dette om et samlivsbrudd. Men det er Browns legendariske og nesten komisk intense innlevelse som drar publikum med inn i sangen med tårer, skrik og hele sulamitten.    

 

Teknologi

Nokia, connecting people... Kanskje ikke nå lenger. Men teknologi skaper samhold. Kraftwerk var der da utviklingen eksploderte. De forstod, forutså og benyttet seg av den nye teknologien. Computer World er et konseptalbum om datamaskinenes rolle i samfunnet. Og Trans Europe Express handler blant annet om hvordan teknologi og industri binder Europa sammen. 

 

Ekteskap 

I gode og onde dager... Ekteskap kan være samhold på både godt og vondt. Love and Marriage av Frank Sinatra setter opp det enkle regnestykket om at kjærlighet og ekteskap "go together like a horse and carriage". Mange forbinder nok sangen med komi-serien "Våre verste år" (også kjent som "Bundy" og "Married with Children"), hvor kjærligheten ikke alltid var like sterkt tilstede.

By Your Side av CocoRosie fremstiller en underdanig og lite selvstendig kvinne. Alt hun vil er å gå inn i en rolle som hustru for å tjene mannen. 

 

Familien 

Det er likesom ikke så kult å lage sanger om familien. Men Our House av Madness var en av 80-tallets mest populære singler, og den fremstiller nettopp familielivet innenfor husets vegger.

På den andre siden av popularitetsskalaen finner vi Who Are Parents? av the Shaggs. The Shaggs var aldri i nærheten av å spille samstemt (eller var det slik at de fant opp skrangle-indie allerede i 1969? - teoriene er mange og de lærde strides...). Uansett hadde de et veldig nært forhold til foreldrene og hverandre - bandmedlemene var søstre. Her er Wiggins-døtrenes hyllest til mor og far.   

 

Hjemstedet 

På samme måte som det likesom ikke er så kult å lage sanger om familien, er det ikke helt rocka å synge om hjemlengsel. Man kan elske og hate det. Men når alt kommer til alt er vel hjemme best? Nettopp fordi følelsen av tilhørighet og samhold der er så sterk.

Selv om dette ikke er helt sex, drugs & rock 'n' roll har populærmusikkens mjukinger sørget for at det finnes et hav av sanger om hjemsted og hjemlengsel. En av de kanoniske fremstillingene av dette er klassikeren Homeward Bound av Simon & Garfunkel. Et mer originalt bidrag kan høres i New England av den ubestemmelig kule tøffelhelten Jonathan Richman.  

 

Gjengen

Straight Outta Compton av N.W.A. er en presentasjon av den kontroversielle rap-gruppen N.W.A. Samtidig fremstiller den samholdet i en hardbarka gjeng fra gettoen i L.A. 

 

Gruppetilhørighet 

It's the Hard Knock Life fra Broadway-musikalen Annie fremstiller samholdet mellom noen som er kastet inn i samme, fortvilte situasjon: foreldreløse barn. 

Selv om Jay Zs "ghetto anthem", Hard Knock Life, først og fremst handler om Jay Z selv, samplet han ikke bare refrenget fra Annie-sangen fordi han selv kjente seg igjen i Annies situasjon. Men ved å gi sangen den alternative tittelen "ghetto anthem" tenkte han trolig at sangen, som handler om Jay Zs vei ut av ghettoen, ville være en gjenkjennelig beskrivelse av noen som er kastet inn i samme , fortvilte situasjon: livet i ghettoen.  

 

Bandet 

Siden dette er en artikkel om sanger og samhold må vi ha med noen selvbiografiske sanger om samholdet i et band. Tre av mine favoritter er The Story of Them av Them, Torn and Frayed av Rolling Stones og Dum Dum Boys av Iggy Pop. 

 

Jobben 

Det er vanskelig å finne gode sanger om kontorlandskap, teamarbeid, møter og ni-samlinger. Kanskje fordi musikere ofte skyr vanlig arbeid som pesten? Men det finnes mange gode sanger om deres eget yrke, og her er to ganske forskjellige eksempler på det: We Are the Road Crew av Motorhead og On the Road Again av Willie Nelson  

 

Samarbeid 

Selv om det er ikke-eksisterende i dagens arbeidsliv har sanger, opp gjennom tidene, skapt samhold i arbeid. Blow Boys Blow, her fremført av A.L. Lloyd og Ewan MacColl, er en klassisk sjanti. Om det kun var vind i seilene de tenkte på, er ikke godt å si. Bromance er det i alle fall.  

En annen favoritt er Heigh-Ho fra Snehvit og de syv dvergene

 

Konformitet

Karma Police av Radiohead fremstiller blant annet hvordan konformitet skaper samhold og samtidig støter vekk det som ikke passer inn.   

 

Generasjon 

My Generation av The Who er opprinnelig en sang om mod-kulturen - gjenger av opprørske, britiske ungdom på slutten av 50- og begynnelse av 60-tallet. Men den vokste seg større og ble etter hvert en sang for og om hele 60-tallsgenerasjonen.   

Tribal Gathering av Byrds er en mindre kjent, men perfekt 60-tallssang om samholdet mellom hippier. Nærmere bestemt er sangen direkte inspirert av en av de viktigste begivenhetene i hippiebevegelsens historie: festivalen The Human Be-In (aka The Gathering of the Tribes) i San Francisco, 1967.   

 

Utopi

Få sanger har gjort så mye for samhold som Imagine av John Lennon. I tillegg er det få sanger som er så enkle og samtidig rommer noe så stort. I et klart, enkelt og hverdagslig språk legger Lennon frem sin visjon for en perfekt verden. 

Redemption Song er en bauta i Marleys karriere. Den er i tillegg en slags oppsummering av budskapet i mange av Marleys tidligere sanger. Vi må frigjøre oss fra "mental slavery" - "None but ourselves can free our minds" - og først da kan vi sammen skape en bedre verden, eller som Marley selv synger: "We've got to fulfill the Book/ Won't you help to sing/ These songs of freedom?/ 'Cause all I ever have/ Redemption songs/ Redemption songs/ Redemption songs" 

 

Rase

Kjartan Fløgstad, som vokste opp med musikken på 60- og 70-tallet, har alltid holdt fast ved at at populærmusikken har et revolusjonært potensiale. Det er vanskelig å måle effekten av musikk, men det er ikke usannsynlig at sanger som Say it Loud, I'm Black and I'm Proud, har spilt en positiv rolle i borgerrettsbevegelsen.

En annen klassiker i denne sammenheng er The Revolution Will Not Be Televised av Gil Scott-Heron. Scott-Heron var en av de viktigste forløperne for utviklingen av rap. 

 

Nasjonalt/politisk 

Hvis man skulle beregnet hvilke sanger som har skapt mest samhold i Norge, er det sannsynligvis nasjonalsangen og resten av 17. mai-sangene. Blant kommunistene: Internasjonalen. Osv.

Jimi Hendrix' legendariske tolkning av Star Spangled Banner på Woodstock-festivalen i 1969 var, med sin frijazzinspirerte støy, en protest mot alt det dritet USA var involvert i på slutten av 60-tallet. Litt på samme måte som Sex Pistols' versjon av God Save the Queen. Samtidig var det fremdeles USAs nasjonalsang, som manet til samhold i et nytt USA - det landet sekstiåtterne drømte om.   

 

Opprør 

På samme måte som Jimi Hendrix utnyttet USAs nasjonalsang til å skape protest og samtidig mane til samhold, ble God Save the Queen av Sex Pistols punkernes nye nasjonalsang og samtidig en av de mest kontroversielle sangene i populærmusikkens historie.

Public Enemy var en av de mest politiske hip hop-gruppene. Mange av de mest kontroversielle og slagkraftige sangene ble utgitt før og etter Rodney King-opptøyene på begynnelsen av 90-tallet.

 

Samhold i antropocen

Det finnes mange sanger om klimakrisen, men de heller, så vidt jeg har hørt, ofte mot svovelprekener. Kanskje vi ble litt allergiske mot heal the world-sangene fra 80- og tidlig 90-tall? Og de kule musikerne er jo gjerne litt mørke og dramatiske... Men det er på tide at vi får en haug med gode sanger om samhold, klimakrise og økologi. Her er i det minste tre udødelige klassikere. 

 

Fred 

Og sist, men ikke minst: to freds-klassikere.  

Google+