Hopp til hovedinnhold

Teaterforestilling basert på Johan Harstad-tekst

Teaterforestilling basert på Johan Harstad-tekst

Teatergruppa Vrangforestilling er et frisk tilskudd til Stavangers scenekunstmiljø. Det er få plasser per forestilling når de setter opp skal jeg fortelle om grønlandsisen på Tou scene under Kapittel.

Teatergruppa Vrangforestilling har fram til nå arbeidet med sentrale tekster fra norsk litterær kanon. I 2015 skrev de om Peer Gynt i forestillingen Peer!, og tidlig i år ga Aftenbladets Kristin Aalen terningkast 5 for bearbeidelsen av Hamsuns Sult.

I forbindelse med Kapittel tar de for første gang for seg samtidslitteratur. Forestillingen skal jeg fortelle om grønlandsisen er basert på den prisbelønte stavangerforfatteren Johan Harstads monologiske tekst "Grader av hvitt" fra 2007. Dette er første gang teksten settes opp som teater, og vi tror vi kan love en forfriskende teateropplevelse.

Handlingen i stykket beskriver ensemblet selv slik:

Vi møter en kvinne som er på ferie på Grønland sammen med mannen sin. Midtveis ute på vidda innser hun at hun egentlig aldri ville ha de barna de fikk sammen, og at hun heller ikke ville gifte seg med sin mann. Hun velger å stjele yttertøyet hans og forlater ham i isødet. Vi møter kvinnen dagen etter denne hendelsen, da hun selv merker at de første tegnene på hypotermi viser seg. Gjennom de forskjellige stadiene av forfrysning forandrer historien seg og måten hun forteller den på, frem til punktet hvor hun fryser i hjel.

Gratulerer med pris, Johan!

Forestillingen passer ikke dårligere i disse dager av at Johan Harstad denne uka fikk Sultprisen. Prisen er en av det litterære Norges mest prestisjetunge, og går til "eminente yngre forfatterskap". Juryen mener forfatterskapet er preget av et "imponerende mangfold", og vi kunne ikke vært mer enige. Sultprisen har stadig klart å identifisere forfatterskap som blir stående som viktige, og Harstad er i selskap med forfattere som Øyvind Rimbereid, Gunnhild Øyehaug og Hanne Ørstavik på lista over mottakere.

Og velkommen på teater!

Det er få plasser per forestilling, så bestill gjerne snarest en billett. Kapittelpasset gjelder så klart.

 
Google+