Hopp til hovedinnhold

Ord og vold

The professor in the cage Jonathan Gottschall

På lørdag under festival møter du en litteraturprofessor som fant ut at han skulle begynne med nevekamp som fritidssyssel. Møt ham i samtale med Harald Eia.

Litteraturprofessor Jonathan Gottschall gjester Kapittel, og det er gode grunner til å få med seg ham enten fredag eller lørdag kveld.

Gottschalls spesialitet er litteratur og evolusjon, et forskningsfelt som er relativt lite utbredt her i landet, og som Kapittelgjesten er en sentral eksponent for. Utgangspunktet for retningen innen litteraturforskningen (som du kan lese mer om på Wikipedia) er en antakelse om at mekanismene i evolusjonen må ha formet litteraturen like mye som den har formet oss som biologiske vesener og at vi kan ha utbytte av å lese litteratur i lys av evolusjonære termer og begreper.

jonathan-gottschall-20160410211508

Om du tror du forstår hva det innebærer eller ei, kan du høre Gottschall snakke om det, fredag under festivalen.

Han skal også møte Harald Eia, Ole Martin Ihle og Ebba Witt-Brattström for å snakke om hvorfor noen menn er så fascinert av vold. Jonathans Gottschalls mest kjente bok gis ut på norsk nå, og er utgangspunktet for en av Kapittels kanskje mest spennende diskusjoner lørdag kveld. Forlaget Pelikanen skriver om boka: 

Idet et MMA (Mixed Martial Arts)-treningssenter flytter inn over gata for kontoret hans, ser engelskprofessoren Jonathan Gottschall en mulighet, og en utfordring. Han nærmer seg førti, er i dårlig form, kjeder seg i jobben, og merker at han oftere og oftere kjenner suget fra aktiviteten over gata. Samtidig er han livredd. Til slutt tar han motet til seg og begynner å trene seg opp til en ordentlig cage fight.

Han sloss ikke bare for å utfordre seg selv, men også for å få svar på spørsmål som har fascinert ham lenge: Hvorfor sloss menn? Og hvorfor liker såpass mange tilsynelatende skikkelige mennesker å se på?

 

 
Google+