Hopp til hovedinnhold

Kapittels filmprogram

Kapittels filmprogram

Kapittel presenterer hvert år et utvalgt knippe ny dokumentarfilm. Årets filmprogram er preget av stikkordet opprør og hele fire av filmskaperne blir å møte på scenen.

Billettsalget er nå åpent, sikre deg seter under.

Rekken av dokumentarfilmer åpner onsdag 20. september med to filmer med utgangspunkt i kontroversielle forfatterskap fra hver sin side av Atlanterhavet: Michel Houellebecq (To Stay Alive: A Method) og nobelprisvinner Pablo Neruda (Neruda).

To Stay Alive: A Method presenteres, paradoksalt nok, som en feelgood-dokumentar om lidelse og er basert på en tekst av Houellebecq, som blant annet framsetter som leveregel at man bør sørge for å "mislykkes med livet, men bare så vidt det er" og lære seg å kjenne "lidelsen i alle porer. Hver minste del av universet må oppleves som en personlig krenkelse. Likevel skal du holde deg i live – i det minste en viss tid." Hele teksten finnes i norsk oversettelse i Vinduets arkiver.

Senere under festivalen kan du blant annet oppleve Stavangerpremieren på Torstein Grudes Mogadishu Soldier, hvor vi får et helt unikt innblikk i krigen mellom Al-Shabaab og den somaliske regjeringen. Filmskaperen, som vi møter ved visningen, ga to soldater i de fredsbevarende styrkene fra Den afrikanske union et kamera, med instruksjon om å filme det de følte var viktig. Gjennom et helt år har de dokumentert ulike sider ved krigen.

Vi møter også kunstneren Morten Traavik etter visningen av Liberation Day fredag 22. september. Traavik har gjennomført flere kontroversielle kunstprosjekter i Nord-Korea og sammen med nord-koreanske aktører, og forteller om sitt forhold til regimet. Selve filmen handler om det som skjedde når det slovenske bandet Laibach gjennomførte det som har blitt kalt den første konserten med et vestlig rockeband i det totalitære regimet (Laibach spiller også under festivalen!).

Som om ikke det var nok, kommer Gørild Mauseth for å snakke om arbeidet med filmen Karenina og I og Katrin Rothe blir med til Stavanger i anledning den første norske visningen av den animerte dokumentaren 1917 – The Real October.

Kapittel Film presenteres i samarbeid med Sølvberget Cinematek.

God dokumentarfornøyelse!

 
Google+